قرص زولپیدم با نام تجاری آمبین (Ambien) یک داروی خوابآور است که عمدتا برای درمان مشکلات خواب تجویز میشود. این دارو به افرادی که در شروع خواب مشکل دارند، کمک میکند تا راحتتر به خواب بروند و باعث میشود تا مدت زمان خواب آنها افزایش یابد. این قرص معمولا برای درمان کوتاهمدت بیخوابی تجویز میشود و باید کاملا تحت نظر پزشک مورد استفاده قرار بگیرد تا از بروز عوارض جانبی و وابستگی جلوگیری شود.
اگر شما هم با مشکلات خواب دستوپنجه نرم میکنید، در این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید تا به طور مفصل بررسی کنیم قرص زولپیدم برای چه بیماری است و چگونه باید آن را مصرف کرد.
فهرست محتوا:
اطلاعات شناسنامهای قرص زولپیدم
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | این دارو برای افرادی که در شروع خواب مشکل دارند تجویز میشود و تاخیر آنها در به خواب رفتن را کاهش میدهد. |
نام دارو | قرص زولپیدم با نام تجاری آمبین (Ambien) به فروش میرسد |
بکگراند دارو | این دارو در سال ۱۹۹۲ توسط سازمان غذا و داروی آمریکا برای استفاده پزشکی مورد تایید قرار گرفت. |
گروه دارو | این قرص، در دستهبندی خوابآورهای غیر بنزودیازپین یا در اصطلاح انگلیسی Z-Drug جای میگیرد. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی دارو | C19H21N3O۱ |
داروهای همگروه | زالپلون، کلرال هیدراته، اس زوپیکلون و راملتون |
فرمهای موجود دارو | قرص پنج و ۱۰ میلیگرم |
قرص زولپیدم ۱۰ برای چیست؟
این قرص برای درمان کوتاهمدت (حدود ۲ الی ۶ هفته) بیخوابی تجویز میشود. معمولا پزشکان هنگام تجویز بهترین قرص خواب زولپیدم را به عنوان گزینه اصلی درمان در نظر میگیرند. در واقع، زولپیدم به بیمارانی که در شروع خواب مشکل دارند، کمک میکند تا راحتتر به خواب بروند و خواب با کیفیتتری داشته باشند. این دارو با افزایش مدت زمان خواب باعث میشود تا اضطرابی که به دلیل بیخوابی موقتی ایجاد شده، برطرف شود.
بیشتر بدانید: اختلال خواب چیست و چگونه درمان می شود؟
از طرفی، زولپیدم خاصیت آرامبخشی و شلکنندگی عضلانی دارد که به آمادگی بدن برای به خواب رفتن کمک میکند. به طور کلی میتوان گفت، قرص زولپیدم ۱۰ یا پنج میلیگرمی توسط پزشکان به عنوان خط دوم درمان برای بیخوابی پس از امتحان کردن روشهای درمان غیر دارویی تجویز میشود.
مکانیسم اثر زولپیدم
داروی زولپیدم با اثرگذاری بر گیرندههای گابا (GABA) در مغز عمل میکند. ترکیبات این قرص به گیرندههای GABA متصل میشوند. گابا یک نوروترانسمیتر مهاری در سیستم عصبی مرکزی است که نقش مهمی در کاهش فعالیت عصبی و آرامبخشی دارد. کاهش فعالیت عصبی باعث میشود تا فرد سریعتر به خواب برود و خواب با کیفتتری را تجربه کند. در ادامه میتوانید عکس قرص زولپیدم را مشاهده کنید:
روش مصرف قرص زولپیدم
این دارو باید کاملا بر اساس دستورالعمل پزشک مصرف شود. زولپیدم اثربخشی سریعی دارد، از همینرو پزشک توصیه میکند آن را ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از به رختخواب رفتن، مصرف کنید. پزشک مصرف این قرص را برای درمان مشکل بیخوابی با دوز پنج میلیگرم آغاز میکند و در صورت نیاز به تدریج دوز آن را تا ۱۰ میلیگرم افزایش میدهد.
نکات مهم حین مصرف قرص زولپیدم ۱۰ یا پنج میلیگرم شامل موارد زیر میشوند:
- این دارو برای درمان کوتاهمدت تجویز میشود و نباید آن را بیشتر از دوره تجویزی توسط پزشک مصرف کنید.
- یک دوز از داروی زولپیدم باید در صورتی مصرف شود که زمان کافی برای خواب شبانه حداقل هفت تا هشت ساعت داشته باشید.
- دوز دارو باید توسط پزشک مشخص شود؛ بنابراین از افزایش یا کاهش دوز و قطع ناگهانی قرص بپرهیزید.
- مصرف زولپیدم بیش از ۱۰ میلیگرم در روز مجاز نیست.
- زولپیدم در برخی افراد باعث از دست دادن موقتی حافظه و هوشیاری میشود؛ از همینرو توصیه میکنند پس از بیدار شدن از خواب، بلافاصله کارهایی که به هوشیاری کامل نیاز دارند مانند رانندگی انجام ندهید.
- مصرف این قرص برای کودکان مورد تایید نیست.
- سالمندان باید زولپیدم را با دوز بسیار پایین مصرف کنند. دوز پیشنهادی برای آنها، زولپیدم پنج میلیگرم است.
- اگر مصرف دارو را قبل از خواب فراموش کردید، در صورتی به محض یادآوری از آن استفاده کنید که همچنان فرصت خواب شبانه حداقل هفت تا هشت ساعت داشته باشید.
بهترین زمان مصرف قرص زولپیدم
این قرص برای دوره درمان بسیار کوتاهی تجویز میشود و مقدار مصرف آن باید حتما توسط پزشک مشخص شود. پزشکان معمولا به دلیل اثربخشی سریع زولپیدم، توصیه میکنند آن را بلافاصله قبل از خواب مصرف کنید.
روش ترک قرص زولپیدم
این قرص را باید به تدریج و زیر نظر پزشک قطع کنید؛ زیرا قطع ناگهانی آن میتواند باعث بروز علائم ترک مانند حالت تهوع، استفراغ، گرگرفتگی، اسپاسم معده، لرزش، تحریکپذیری و عصبانیت شود. برای جلوگیری از این عوارض، پزشک ابتدا دوز دارو را در طول چند روز کاهش میدهد، سپس آن را به طور کامل قطع میکند.
آیا داروی زولپیدم اعتیاد آور است؟
اگر این دارو را بدون مشورت با پزشک و در طولانیمدت مصرف کنید، میتواند باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد شود. همچنین، افرادی که سابقه مصرف مواد مخدر و الکل دارند، بیش از سایرین در معرض وابستگی به داروی زولپیدم هستند.
بیشتر بدانید: قرص کلونازپام چیست؟ دارویی برای کنترل حملات پانیک و اختلال خواب
تاثیر قرص زولپیدم در ازمایش اعتیاد
دفع کامل زولپیدم از بدن افراد معمولی حدود ۱۴ ساعت طول میکشد. با وجود حذف کامل دارو از بدن، بخشی از متابولیتها باقی میمانند. این متابولیتها که به زمان بیشتری نیاز دارند، باعث میشوند تا زولپیدم در تست اعتیاد بیشتر از ۱۴ ساعت نشان داده شود. حتی برخی از مطالعات نشان میدهند، ترکیبات قرص زولپیدم بین یک تا سه روز از طریق آزمایش ادرار قابل تشخیص هستند.
موارد احتیاط و منع مصرف زولپیدم
این قرص در صورت وجود شرایط یا بیماریهای زیر توصیه نمیشود:
- حساسیت به ترکیبات دارو
- نارسایی کبد
- بیماری کلیوی
- بیماریهای تنفسی
- افسردگی
- رفتارهای پیچیده در خواب مانند راه رفتن
- سابقه اعتیاد به الکل یا مواد مخدر
- بیماری میاستنی گراویس
- افراد بالای ۶۵ سال (ممکن است نسبت به عوارض جانبی دارو مانند سرگیجه و خوابآلودگی بیش از حد حساس باشند و زمین بخورند.)
بیشتر بدانید: قرص خواب آور و اثرات آن بر روی بدن
قرص زولپیدم در بارداری و شیردهی
مصرف این قرص در دوره بارداری توصیه نمیشود. تحقیقات نشان دادهاند، نوزادانی که مادر آنها در سه ماهه آخر بارداری بدون تجویز پزشک، زولپیدم مصرف کردهاند، دچار عوارض جانبی مانند خوابآلودگی غیر طبیعی، مشکلات تنفسی یا علائم ترک شدهاند. همچنین، متخصصان مصرف قرص زولپیدم در شیردهی را هم توصیه نمیکنند؛ زیرا ترکیبات این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد شیرخوار منتقل میشود و عوارض جانبی جدی ایجاد میکند.
بیشتر بدانید: قرص دکستروآمفتامین
عوارض قرص زولپیدم
عوارضی که در ادامه معرفی میکنیم معمولا خفیف هستند و پس از چند روز خودبهخود برطرف میشوند. با این حال، اگر شدت آنها بیشتر شد یا از بین نرفتند، حتما به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
- سردرد
- سرگیجه
- خوابآلودگی
- اسهال
- درد عضلانی
- خشکی دهان
- درد قفسه سینه
- سبکی سر
- تپش قلب
علائم زیر، عوارض جانبی جدی زولپیدم محسوب میشوند و در صورت بروز هر یک از آنها باید سریعا مصرف دارو را قطع کنید و به پزشک معالج اطلاع دهید:
- مشکل تنفسی
- تورم زبان یا صورت
- افکار خودکشی
- تمایل به آسیب رساندن به خود
- از دست دادن علایق نسبت به کارهای مورد علاقه گذشته
- کمبود انرژی
- احساس گناه و بیارزش بودن
- اختلال در تمرکز
- مشکل در تفکر
- کاهش یا افزایش وزن غیر طبیعی
- توهم دیداری یا شنیداری
- تحریکپذیری بالا
- فراموشی
- انجام فعالیت غیر معمول در خواب مانند غذاخوردن، تلفنی حرف زدن یا رابطه جنسی
قرص زولپیدم و لاغری
لاغری یکی از عوارض جانبی نادر داروی زولپیدم است. بنابراین میتوان گفت، این تصور که زولپیدم باعث کاهش وزن میشود، غلط است و نیاز به بررسی پزشک دارد. اگر در طول مصرف این قرص با کاهش وزن زیاد و غیر طبیعی مواجه شدید، حتما پزشک معالج را در جریان قرار دهید. به یاد داشته باشید، تغییر دوز یا قطع ناگهانی دارو بدون مشورت با پزشک خطرناک است و میتواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
تداخل دارویی زولپیدم
مصرف همزمان زولپیدم با برخی داروهای دیگر باعث ایجاد تداخل میشود و میتواند اثرات دارو را کاهش دهد یا باعث افزایش عوارض جانبی شود. داروهایی که با زولپیدم تداخل ایجاد میکنند، عبارتاند از:
- سایر داروهای خوابآور یا آرامبخش
- ایمیپرامین
- کلرپرومازین
- کلاریترومایسین
- اریترومایسین
- کتوکونازول
- ایتراکونازول
- وریکونازول
- ریتوناویر
- آتازاناویر
- ریفامپین
- ریفابوتین
- ریفاپنتین
- فنوباربیتال
- فنی توئین
- کاربامازپین
راهنمای مراجعه به پزشک
اختلال خواب باعث کاهش کیفیت زندگی و سلامت عمومی میشود. قرص زولپیدم ۱۰ یا پنج میلیگرمی یکی از داروهای خوابآور است که آن را برای درمان کوتاهمدت بیخوابی تجویز میکنند. این دارو برای افرادی که در شروع خواب مشکل دارند، گزینه درمانی مناسبی است. زولپیدم باید حتما توسط پزشک تجویز شود؛ زیرا مصرف نادرست آن میتواند وابستگی و عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
ما در این مقاله از مجله درمانکده به طور مفصل بررسی کردیم، قرص زولپیدم برای چیست و چگونه باید آن را مصرف کرد. شما میتوانید برای پرسیدن سوالات خود درباره اثربخشی این دارو و اطمینان از ایمنی آن به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص مشورت کنید.
شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص مغز و اعصاب آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص مغز و اعصاب از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
کاربرد قرص زولپیدم، درمان کوتاهمدت بیخوابی است. دوز پنج میلیگرم این دارو مانند سایر دوزهای رایج آن، برای افرادی که در شروع خواب مشکل دارند، تجویز میشود.
کاهش وزن غیر طبیعی یکی از عوارض جانبی نادر این دارو است. در صورت تجربه آن در طول مصرف زولپیدم حتما پزشک معالج را در جریان بگذارید.
این قرص باید زیر نظر پزشک و به تدریج قطع شود.
بله. افزایش وزن یکی از عوارض جانبی مصرف بلندمدت این دارو است. از همینرو توصیه میکنند زولپیدم را کاملا مطابق دستورالعمل پزشک مصرف کنید.
سلام چه دارویی میشه جایگزین این قرص کرد؟
من یکساله ازاین قرص استفاده میکنم
احساس میکنم وابسته شدم بدون اون خوابم نمیبره شدیدافراموشی گرفتم تپش شدیدقلب گرفتم همیشه توسرم احساس صداودرددارم چطوربدون خوردن این قرص بخوابم اصلا خواب ندارم
خدایی قرص خوبیه
من پنجساله