خواص ماست چیست؟ آشنایی با فواید تغذیه‌ای و خواص دارویی آن!

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

ماست (Yogurt) یک ماده غذایی ساده و در عین حال فوق‌العاده مغذی است که در بسیاری از فرهنگ‌ها به عنوان بخش اصلی رژیم غذایی مصرف می‌شود. این محصول لبنی به تقویت سیستم ایمنی، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و ساخت استخوان‌های قوی کمک می‌کند و خطر ابتلا به بعضی از بیماری‌ها را کاهش می‌دهد. در این مقاله از مجله درمانکده خواص ماست برای مردان و زنان را بررسی می‌کنیم و به شما می‌گوییم که چرا باید آن را در رژیم غذایی روزانه‌تان بگنجانید. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

خواص ماست پروبیوتیک

بعضی از محصولات لبنی حاوی پروبیوتیک هستند. پروبیوتیک‌ها باکتری‌های سالمی هستند که به حفظ سلامت روده کمک می‌کنند و در تنظیم عملکرد دستگاه گوارش و کاهش خطر ابتلا به اسهال، یبوست و نفخ نقش دارند.

تحقیقات در مورد خواص ماست کفیر پروبیوتیک نشان می‌دهد که این محصول باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود، برای مدیریت وزن مفید است و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد. همچنین می‌تواند به جذب ویتامین‌ها و مواد معدنی کمک کند.

علاوه بر این، شواهد زیادی در مورد خواص ماست برای اعصاب و سلامت روان وجود دارد. در بعضی از تحقیقات مشاهده شده است که پروبیوتیک‌ها به بدن در کنترل استرس کمک می‌کنند و خطر ابتلا به افسردگی و اضطراب را کاهش می‌دهند.

خواص ماست یونانی و ایسلندی

از فواید این ماده غذایی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • منبع خوب پروتئین و سایر مواد مغذی است. پروتئین یک نوع درشت‌مغذی است که تقریبا در تمام واکنش‌های شیمیایی بدن نقش دارد و برای عملکرد سیستم ایمنی، ترمیم بافت و موارد دیگر مورد نیاز است. این محصول لبنی همچنین مقدار زیادی ویتامین B12، سلنیوم و روی دارد که همگی از سلامت بدن حمایت می‌کنند.
  • از سلامت استخوان‌ها محافظت می‌کند. پروتئین، کلسیم، منیزیم و فسفر موجود در این غذا تراکم مواد معدنی استخوان را افزایش می‌دهند و از ابتلا به پوکی استخوان پیشگیری می‌کنند. برای مثال، محققان با انجام یک مطالعه متوجه شدند که این محصول می‌تواند به ساخت استخوان کمک کند و جلوی تجزیه آن را بگیرد.
  • برای رشد و ریکاوری عضلات مفید است. از خواص ماست در بدنسازی برای ساخت توده عضلانی، افزایش قدرت عضلات و بهبود ریکاوری استفاده می‌شود.
  • حس سیری را تحریک کرده و کاهش وزن را تسریع می‌‎کند. این ماده غذایی به دلیل داشتن پروتئین بسیار سیرکننده است. از این‌رو بر اساس تحقیقات، خوردن آن به کاهش اندازه دور کمر و کاهش چربی بدن کمک می‌کند.

بیشتر بدانید: ماست یونانی

اینفوگرافی در مورد فواید ماست یونانی
ماست یونانی پروتئین و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین می‌کند.

خواص ماست ایسلندی شباهت زیادی به نوع یونانی این ماده غذایی دارد. چرا که منبع خوب پروتئین است و اسید آمینه‌های ضروری را برای عملکردهای حیاتی بدن فراهم می‌کند. به‌علاوه، برای کاهش وزن و تقویت رشد عضلات مفید است، خطر ابتلا به مشکلات استخوانی را کاهش می‌دهد و از سلامت روده حمایت می‌کند.

فواید ماست با سبزیجات و سایر ترکیبات طبیعی

ماست به تنهایی یک ماده غذایی فوق‌العاده سالم است؛ اما زمانی که با سایر مواد طبیعی مانند سبزیجات، ادویه‌ها و میوه‌ها ترکیب می‌شود، فواید بیشتری را نصیب بدن می‌کند. فواید ترکیب این محصول لبنی با انواع مواد غذایی در جدول زیر آورده شده است:

خواص ماست موسیر از بین بردن میکروب‌ها، حمایت از سلامت قلب و گردش خون، کنترل قند خون، تقویت استخوان‌ها و کاهش واکنش‌های التهابی
خواص ماست با سیر کاهش فشار خون و پیشگیری از بیماری قلبی، محافظت از سلامت کبد، کنترل وزن، حفظ سلامت مغز و جلوگیری از پیشرفت بیماری آلزایمر، تقویت استخوان‌ها و کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان و پیشگیری از سرطان
خواص ماست و کدوتامین مواد مغذی مورد نیاز بدن از جمله فیبر و پروتئین، محافظت از بدن در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد، حفظ سلامت دستگاه گوارش، کنترل قند خون، بهبود سلامت قلب، تقویت بینایی و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های چشمی به‌خصوص در دوران سالمندی و کاهش وزن
خواص ماست و اسفناج افزایش حساسیت به انسولین و کنترل قند خون، پیشگیری از سرطان، کاهش فشار خون و افزایش استحکام استخوان‌ها
خواص ماست بادمجان تامین آنتی‌اکسیدان‌های مورد نیاز بدن و پیشگیری از بیماری‌های مزمن، کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی، کنترل قند خون، کاهش وزن، جلوگیری از آسیب DNA و مبارزه با سرطان
خواص ماست با شوید کمک به درمان دیابت نوع ۲، کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی و کاهش التهاب
خواص ماست با فلفل سیاه بهبود عملکرد مغز، کاهش قند خون، تقویت سلامت روده، کاهش اشتها و تقویت سیستم ایمنی
خواص ماست با دارچین کاهش چربی خون و فشار خون، بهبود حساسیت به انسولین، پیشگیری از آلزایمر و بیماری پارکینسون، سرکوب سلول‌های سرطانی و پیشگیری از عفونت‌های باکتریایی و قارچی
خواص ماست با گردو تامین امگا ۳ مورد نیاز بدن، کاهش التهاب، حفظ سلامت روده، کاهش خطر ابتلا به دیابت، کاهش فشار خون، حمایت از عملکرد مغز، حفظ سلامت اسپرم و تقویت قدرت باروری مردان و بهبود عملکرد بدن در سنین بالا
خواص ماست با خرماتامین فیبر و پروتئین مورد نیاز بدن، حفظ سلامت اندام‌های حیاتی بدن از جمله قلب و مغز، تقویت استخوان‌ها و حفظ سلامت و شادابی پوست
خواص ماست با شیره انگور افزایش سطح انرژی بدن، تقویت دستگاه گوارش، تقویت سیستم ایمنی و بهبود خلق‌وخو
خواص ماست با سماق برای لاغری افزایش چربی‌سوزی، سرکوب اشتها و افزایش سرعت کاهش وزن

فواید ماست برای صورت

بعضی از افراد از خواص ماست به صورت ماسک برای حفظ رطوبت پوست، از بین بردن لک‌های تیره، بهبود خاصیت ارتجاعی پوست و کاهش چین‌وچروک استفاده می‎‌کنند. اما در حال حاضر تحقیقات کافی در مورد خواص ماست برای پوست وجود ندارد.

بیشتر بدانید: خواص کشک

خواص ماست در بارداری

ماست یک غذای مفید و مغذی برای زنان باردار است. چرا که به رشد جنین و حفظ سلامت استخوان‌های مادر کمک می‌کند، عملکرد سیستم ایمنی را بهبود می‌بخشد و بخش قابل‌توجهی از پروتئین مورد نیاز مادر را تامین می‌کند. علاوه بر این، مقدار زیادی ویتامین B12 دارد که برای تولید گلبول‌های قرمز خون و حفظ سلامت سیستم عصبی ضروری است.

بیشتر بدانید: عدم تحمل لاکتوز

خواص ماست برای کودکان و نوزادان

از خواص ماست برای نوزادان بالای ۶ ماه می‌توان به تقویت استخوان‌ها و دندان‌ها، تنظیم حرکات دستگاه گوارش، پیشگیری از نفخ و تقویت رشد عضلات و بافت‌های بدن اشاره کرد. به گفته متخصصان، کودکان کمتر از ۲ سال باید از لبنیات پرچرب استفاده کنند. تامین انرژی مورد نیاز روزانه برای رشد بدن از مهم‌ترین خواص ماست پرچرب برای کودکان است.

مضرات ماست

در مورد عوارض و معایب مصرف ماست باید موارد زیر را بدانید:

  • همه ماست‌ها سالم نیستند. آن‌هایی که حاوی شیرین‌کننده یا افزودنی‌های غیر ضروری هستند ممکن است برای بدن مضر باشند. این نوع محصولات لبنی نه تنها وزن بدن را بالا می‌برند؛ بلکه احتمال دارد روی قند خون تاثیر منفی داشته باشند و خطر ابتلا به دیابت و سایر مشکلات مرتبط با چاقی را افزایش دهند.
  • بعضی از متخصصان نگران هستند که باکتری‌های زنده موجود در ماست بدون کنترل تکثیر شوند و در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند (از جمله مبتلایان به ایدز و دریافت‌کنندگان عضو پیوندی) بیماری ایجاد کنند. اگر سیستم ایمنی ضعیفی دارید، بدون مشورت با پزشک یا دکتر تغذیه از محصولات حاوی باکتری زنده برای مدت طولانی استفاده نکنید.
  • کلسیم موجود در ماست در دستگاه گوارش به بعضی از آنتی‌بیوتیک‌ها متصل می‌شود و جذب آن‌ها را کاهش می‌دهد. برای جلوگیری از این تداخل باید ماست را ۲ ساعت قبل یا چهار ساعت بعد از آنتی‌بیوتیک بخورید.

بیشتر بدانید: خواص تخم مرغ آب پز

۲ بسته ماست با طعم میوه
محصولات لبنی حاوی شکر یا طعم‌دهنده برای سلامتی مضر هستند.

بیشتر بدانید: خواص شیر برای ریه

کلام پایانی

ماست یک انتخاب سالم و مفید برای رژیم غذایی روزانه محسوب می‌شود. اما از آنجا که هر فردی ممکن است نیازهای تغذیه‌ای خاصی داشته باشید، بهتر است در مورد میزان این ماده غذایی با متخصص تغذیه مشورت کنید. متخصص تغذیه به شما کمک می‌کند که با توجه به سن، سطح فعالیت بدنی و وضعیت سلامتی خود بهترین انتخاب‌های غذایی را داشته باشید که پیشنهاد ما به شما عزیزان ارتباط از طریق امکان مشاوره آنلاین با دکتر تغذیه است.

توصیه می‌کنیم برای مشورت با بهترین متخصصان از خدمات سایت درمانکده استفاده کنید. درمانکده علاوه بر سیستم نوبت‌دهی حضوری، امکان اخذ نوبت جهت مشاوره آنلاین پزشکی را برای شما فراهم کرده است.

سوالات متداول

خواص ماست از نظر طب سنتی چیست؟

در طب سنتی از خواص ماست برای عفونت دستگاه تناسلی زنانه، تقویت قوای جنسی افراد گرم مزاج، تعدیل حرارت بدن و حفظ سلامت معده استفاده می‌شود. از فواید ماست برای معده می‌توان به کنترل تولید اسید و جلوگیری از فعالیت میکروب معده اشاره کرد.

خواص ماست برای کلیه چیست؟

این ماده غذایی منبع خوب کلسیم است. کلسیم به اگزالات موجود در رژیم غذایی متصل می‌شود و جلوی جذب آن را می‌گیرد. در نتیجه خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش می‌دهد.

خواص ماست چکیده چیست؟

این محصول که به آن ماست کیسه‌ای یا ماست یونانی هم می‌گویند غنی از پروتئین است، سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند و باعث رشد عضلات می‌شود.

خواص ماست قبل از خواب چیست؟

روی خواب تاثیر مثبت دارد و کیفیت آن را بهبود می‌بخشد.

خواص ماست بعد از غذا چیست؟

در بعضی از افراد می‌تواند به هضم بهتر غذا کمک کند.

خواص ماست در ظرف سفالی چیست؟

ظروف سفالی رطوبت ماست را جذب کرده و به افزایش کیفیت این ماده غذایی و بهبود طعم آن کمک می‌کنند.

منابع: medicalnewstoday, healthline, health

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد رای‌ها 27

هنوز امتیازی ثبت نشده

elh.zamani@yahoo.com
الهام زمانی

الهام زمانی هستم. در رشته تغذیه در مقطع فوق لیسانس تحصیل کردم و به دلیل علاقه‌ای که به نوشتن دارم وارد حوزه تولید محتوا شدم. خوشحالم که با نوشتن مطالب به‌روز و قابل فهم، ضمن آموختن چیزهای جدید به افزایش آگاهی جامعه درباره بیماری‌ها و سبک زندگی سالم کمک می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها