خواص بلوبری چیست؟ بررسی 12 خاصیت شگفت‌انگیز این توت+ نحوه مصرف

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

بلوبری یا زغال اخته، نوعی توت است که به صورت پرورشی یا وحشی رشد می‌کند. این میوه برخلاف اندازه کوچکی که دارد، سرشار از ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف است که سلامت بدن را تضمین می‌کنند. پیشگیری از بیماری‌های قلبی، کنترل دیابت، تضمین سلامت پوست و مو و بهبود عملکرد مغز از مهم‌ترین خواص این میوه هستند. اگر می‌خواهید بدانید خواص بلوبری چیست، در ادامه این مقاله از مجله درمانکده با ما همراه باشید.

ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در بلوبری

بلوبری حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین‌ها و مواد معدنی زیر است:

  • منگنز
  • فیبر
  • آنتی‌اکسیدان
  • آنتوسیانین
  • فنول
  • کورستین
  • کپسفور
  • فلاونوئيد
  • ویتامین E
  • میریستین
  • مس
  • کلسیم
  • ویتامین C
  • ویتامین K
  • پتاسیم
  • فسفر
  • رزوراتول
  • آهن
  • پروتئين
  • روی
  • سدیم
  • ویتامین B12
  • ویتامین B6 یا فولات
  • ویتامین A
  • چربی
  • کربوهیدرات

بیشتر بدانید:خواص آووکادو و اثرات شگفت‌انگیز آن بر سلامتی بدن

خواص بلوبری در طب سنتی

اینفوگرافی خواص بلوبری در طب سنتی.
بلوبری خواص گوناگونی از جمله کاهش وزن، کنترل دیابت، تقویت سیستم ایمنی، پیشگیری از سرطان و… دارد.

بیشتر بدانید: فواید آناناس برای مردان

بلوبری به دلیل داشتن مقادیر بالای ویتامین و مواد معدنی مختلف خواص گوناگونی دارد. در این بخش به بررسی چند مورد از مهم‌ترین خواص این میوه می‌پردازیم.

۱. خواص بلوبری برای لاغری

بلوبری فیبر بالایی دارد؛ بنابراین بعد از مصرف آن تا مدت زیادی احساس گرسنگی نخواهید کرد. همچنین ترکیبات این میوه خواص چربی‌سوزی دارند و باعث کاهش وزن می‌شوند.

بیشتر بدانید: خواص چغندر قند پخته

۲. خواص بلوبری برای چشم

در مورد تقویت چشم و قدرت بینایی، می‌توان گفت که بلوبری رقیب سرسخت هویج است. بلوبری آنتوسیانین و فلاونوئید دارد که منجر به تقویت چشم‌ها و حتی درمان برخی بیماری‌های چشمی مثل شب‌کوری می‌شود. مصرف بلوبری مویرگ‌های چشمی را تقویت کرده و بیماری‌هایی چون آب مروارید، رتینوپاتی و آب سیاه را درمان می‌کند. 

بیشتر بدانید: خواص سورسوپ

۳. خواص بلوبری برای مردان

بلوبری خواص آنتی‌اکسیدانی دارد و باعث تقویت سیستم ایمنی، افزایش قدرت باروری، بهبود عملکرد قلب و مغز در مردان می‌شود. مصرف میوه تازه،‌ خشک یا دمنوش بلوبری برای جلوگیری از بیماری‌ها و التهابات مختلف به مردان پیشنهاد می‌شود.

۴. خواص بلوبری برای معده و روده

فیبر بالای بلوبری حرکت روده‌ها را بهبود می‌بخشد و بسیاری از مشکلات مربوط به معده را حل می‌کند. اگر درگیر اسهال یا یبوست هستید، خوردن دمنوش بلوبری کمک‌کننده خواهد بود. البته اگر مدت زیادی است که درگیر اسهال یا یبوست هستید، بهتر است ابتدا با یک متخصص گوارش مشورت کنید. برای دریافت نوبت مشاوره حضوری یا آنلاین می‌توانید از خدمات درمانکده کمک بگیرید.

عکس ناراحتی گوارشی.
میوه بلوبری سرشار از فیبر است و با بهبود حرکت روده‌ها، از مشکلاتی چون یبوست و اسهال جلوگیری می‌کند.

۵. خواص بلوبری برای پوست

بلوبری در بسیاری از مقالات معتبر به عنوان میوه دوست‌دار پوست معرفی می‌شود. مصرف بلوبری یا مشتقات آن از بروز مشکلات پوستی نظیر جوش، لک، اگزما، ملاسما و چروک جلوگیری می‌کند. اگر می‌خواهید پوستی بدون جوش و لک داشته باشید، مصرف میوه یا دمنوش بلوبری پیشنهاد خوبی برای شما است.

۶. خواص بلوبری برای کودکان

بلوبری به دلیل رنگ جذابی که دارد، توجه همه کودکان حتی بدغذاترین آن‌ها را به خود جلب می‌کند. مصرف روزانه بلوبری هم سیستم ایمنی کودک را تقویت می‌کند و هم باعث عملکرد بهتر فعالیت سلول‌های مغزی او می‌شود. علاوه بر این مصرف این میوه تقویت استخوان‌ها و بهبود رشد قدی کودک را در پی دارد.

بیشتر بدانید:خواص شنبلیله چیست؟

۷. تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز

ترکیبات معدنی و ویتامین‌های گوناگون موجود در میوه بلوبری باعث کاهش استرس و اضطراب می‌شوند. همچنین بلوبری سرشار از ماده فنول است که با بهبود عملکرد مغز از ابتلا به آلزایمر جلوگیری می‌کند.

۸. خواص بلوبری برای سلامت موها

بلوبری علاوه بر پوست، تاثیر شگفت‌انگیزی روی تقویت موها و رشد آن‌ها دارد. ویتامین C موجود در این میوه فولیکول‌های مو را تقویت می‌کند و باعث افزایش رشد موها می‌شود. همچنین مصرف بلوبری از شکنندگی و خشکی مو جلوگیری می‌کند. ویتامین B12 موجود در این میوه از سفیدشدن زودهنگام موها جلوگیری می‌کند و باعث افزایش زیبایی آن‌ها می‌شود.  

بیشتر بدانید: خواص دراگون فروت زرد

۹. پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی

بلوبری بهترین میوه برای تقویت قلب و عروق است،‌ زیرا مقدار زیادی فیبر، فولات و آنتی‌اکسیدان دارد. این ترکیبات میزان کلسترول خون را کاهش می‌دهند و فشار خون را کنترل می‌کنند. پتاسیم،‌ کلسیم و منیزیم بلوبری تاثیر مهمی در کنترل فشار خون دارند. اگر مستعد بیماری‌های قلبی و عروقی هستید، مصرف میوه بلوبری ریسک ابتلا به این بیماری‌ها را در شما کاهش می‌دهد.

بیشتر بدانید:خواص گلاب چیست؟

۱۰. تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرطان

در برخی از منابع از بلوبری با عنوان پادشاه آنتی‌اکسیدان‌ها و سوپرفود یاد شده است. دلیل این امر مقادیر بسیار بالای آنتی‌اکسیدان و ویتامین C موجود در آن است. آنتی‌اکسیدان‌های بلوبری باعث تقویت سیستم ایمنی می‌شوند و به بدن در مقابله با سلول‌های عامل سرطان کمک می‌کند. این میوه حاوی ماده‌ای به نام رزوراتول است که نقش مهمی در مقابله با سلول‌های سرطان دهانه رحم در زنان دارد.  

۱۱. خواص بلوبری برای کنترل دیابت نوع ۲

افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند،‌ در مصرف میوه‌ها و خوراکی‌های با کربوهیدرات بالا محدودیت دارند. پزشکان به این دسته از افراد توصیه می‌کنند که از خوردن میوه‌های خیلی شیرین اجتناب کنند. جالب است بدانید که بلوبری مقادیر نسبتا بالایی قند دارد،‌ اما این میزان قند به هیچ‌وجه باعث بالارفتن قند خون نمی‌شود. دلیل این امر وجود فیبر و آنتوسیانین در این میوه است که نقش موثری در کنترل کربوهیدرات دریافتی بدن دارند.

بیشتر بدانید: فواید بربرین

۱۲. خواص بلوبری در بارداری

از مهم‌ترین مزایای میوه بلوبری در دوران بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ویتامین C موجود در بلوبری به تقویت سیستم ایمنی زنان باردار کمک می‌کند.
  • بلوبری آنتی‌اکسیدان بالایی دارد و از ورم جلوگیری می‌کند.
  • بلوبری از اضافه وزن دوره بارداری جلوگیری می‌کند.
  • فیبر بالای این میوه حرکات روده را تسهیل می‌کند.
  • برخی تحقیقات نشان داده که مصرف بلوبری منجر به کاهش خطر پره‌اکلامپسی می‌شود.
  • این میوه به کاهش فشار خون بارداری کمک می‌کند.  
  • بلوبری از زایمان زودرس جلوگیری می‌کند.

بیشتر بدانید:خواص عرق کاسنی برای سلامتی

 اینفوگرافی خواص بلوبری در بارداری. موارد بالا نوشته شوند.
بلوبری یکی از میوه‌های مفید برای زنان باردار است.

مضرات بلوبری چیست؟

میوه بلوبری در کنار مزایای فراوان خود یک سری مضرات هم ممکن است به همراه داشته باشد که اگر در مصرف این میوه زیاده‌روی کنید، درگیر آن‌ها خواهید شد. همچنین برخی از افراد به بلوبری حساسیت دارند و بعد از خوردن آن علائم آلرژی شامل سختی تنفس، قرمزی پوست و کهیر را تجربه می‌کنند.

میزان بالای ویتامین K در بلوبری می‌تواند عملکرد داروهای ضد انعقاد مثل وارفارین یا آسپرین را تحت‌تاثیر قرار دهد. بنابراین اگر داروی ضد انعقاد مصرف می‌کنید، باید در مصرف بلوبری محتاط باشید. همچنین بهتر است ۲ هفته قبل و بعد از عمل‌های جراحی از خوردن بلوبری یا مشتقات آن بپرهیزید.

نحوه مصرف بلوبری

برای بهره‌مندی از خواص بلوبری می‌توانید میوه تازه، خشک،‌ منجمد یا شربت آن را میل کنید. همچنین مصرف دمنوش بلوبری نوشیدنی مناسب برای قبل از ورزش است که به افزایش چربی‌سوزی و کاهش وزن کمک می‌کند.

بیشتر بدانید: خواص روغن کنجد برای مو

سخن پایانی

بلوبری میوه‌ای خوش‌طعم و سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌های ضروری برای بدن است و از بروز بسیاری از بیماری‌ها مثل دیابت، چربی خون، فشار خون و … جلوگیری می‌کند. محتوای این مقاله از مجله پزشکی درمانکده با هدف افزایش آشنایی شما با خواص بلوبری نوشته شده است و به هیچ عنوان جایگزین توصیه‌های پزشکی نیست. به خاطر داشته باشید که اولین مرحله برای رفع مشکلات و بیماری‌ها،‌ مراجعه به پزشک متخصص است.

برای مثال اگر افزایش وزن دارید، باید با متخصص تغذیه برای لاغری و اصلاح رژیم غذایی خود مشورت کنید؛ نه اینکه بلوبری را با هدف کاهش وزن خودسرانه مصرف کنید. درمانکده بستری برای شما فراهم کرده است تا از بین ده‌ها متخصص تغذیه،‌ از بهترین متخصصان در اسرع وقت نوبت مشاوره حضوری یا مشاوره آنلاین دکتر تغذیه دریافت کنید. 

سوالات متداول

آیا خواص بلوبری در شب بیشتر است؟

خیر. زمان مصرف بلوبری تاثیری در میزان خواص آن ندارد.

خواص بلوبری خشک بیشتر است یا میوه تازه آن؟

خیر. طبق تحقیقات درصد ویتامین‌ها و مواد معدنی بلوبری تازه با بلوبری خشک تقریبا مشابه هم است و تفاوتی بین خواص میوه تازه یا خشک بلوبری وجود ندارد.

آیا مصرف بلوبری در کاهش وزن موثر است؟

بله. بلوبری روند چربی‌سوزی را در بدن تسریع می‌بخشد و باعث کاهش وزن می‌شود.

آیا مصرف میوه بلوبری در پیشگیری از سرطان موثر است؟

بله. بلوبری با داشتن مقادیر بالای آنتی‌اکسیدان نقش مهمی در کاهش ریسک ابتلا به سرطان ایفا می‌کند.

منابع:‌ healthline | webmd

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای‌ها 5

هنوز امتیازی ثبت نشده

Mahdie Poorabas
مهدیه پورعباس

مهدیه پورعباس هستم؛ علوم آزمایشگاهی خوندم و حدودا چهار ساله که تو حوزه پزشکی و سلامت، دستی بر قلم دارم. دوست دارم بنویسم و با نوشتن به بقیه کمک کنم!

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها