مونو تست (Monotest)، آزمایش خونی که به جستجوی آنتی بادیهایی میپردازد که نشاندهنده عفونت هستند، عفونتی که معمولا توسط ویروس اپشتین بار ایجاد میشود. این ویروس خیلی خطرناک نیست، ولی گاهی میتواند عوارضی در پی داشته باشد و در کودکان جدی شود.
در این مطلب از درمانکده قصد داریم به شما بگوییم آزمایش مونو تست چیست، و چگونه انجام میشود؟ در ادامه همراه ما باشید.
مونونوکلئوز چیست؟
ابتدا بهتر است کمی دربارهی این عفونت صحبت کنیم. مونونوکلئوز یک عفونت ویروسی است که توسط ویروس اپشتین بار (EBV) ایجاد میشود. اپشتین بار نوعی ویروس تبخال است و یکی از رایجترین ویروسهای انسانی به حساب میآید. به مونونوکلئوز، مونو و بیماری بوسیدن هم میگویند، زیرا از طریق بزاق پخش میشود. اگر لیوان، غذا یا ظروف آشامیدنی خود را با شخصی که مونو دارد، به اشتراک بگذارید، احتمالا به آن مبتلا شوید.
کودکان خردسال آلوده به EBV معمولا علائم خفیفی دارند یا اصلا علائمی ندارند. گرچه نوجوانان و جوانان به احتمال زیاد دچار مونو میشوند و علائم قابل توجهی را تجربه میکنند. در حقیقت، از هر چهار نوجوان و بزرگسال حداقل یک نفر به EBV مبتلا میشود. علائم مونونوکلئوز عفونی گاهی ادامه فعالیتهای عادی روزمره را دشوار میکند. علائم ممکن است از چند هفته تا چند ماه طول بکشند. البته در موارد نادر تا چندین ماه نیز ادامه پیدا میکند.
علائم مونونوکلئوز عبارتند از:
- تب
- گلو درد
- غدد متورم در گردن و زیر بغل
- خستگی شدید
- بدن درد
- سردرد
- از دست دادن اشتها
- راش
- طحال متورم، کبد یا هر دو
اگر این علائم را به مدت یک هفته یا بیشتر داشتید، احتمال دارد که به این ویروس مبتلا شده باشید، و باید برای انجام تست مونو به پزشک مراجعه کنید.
Widget not in any sidebars
آزمایش مونو تست چیست؟
این آزمایش با نامهای دیگری همچون آزمایش مونو اسپات، آنتی بادی هتروفیل و آزمایش آنتی بادی اپشتین بار شناخته میشود. ولی معروفترین آنها همان مونو تست است.
مشاهده بیشتر : دکتر عفونی خوب
وقتی ویروسی بدن را آلوده میکند، سیستم ایمنی بدن برای مقابله با آن وارد میشود. این واکنش دفاعی بدن شما است، و شماری از آنتی بادیها یا سلولهای جنگنده ای را ترشح میکند که در برابر ویروس آماده شوند. تست مونو به دنبال وجود دو آنتیبادی است، که بهطور معمول در صورت وجود برخی از عفونتها، مانند عفونتهای ناشی از ویروس اپشتین بار، در بدن تشکیل میشوند. در موارد نادر، حتی اگر عفونت نداشته باشید، ممکن است آزمایش آنتیبادیها را نشان دهد. این مورد در موقعیتهای زیر اتفاق میافتد:
انواع مونو تست
- آزمایش مونو اسپات: این آزمایش به دنبال آنتی بادیهایی خاص در خون است. این آنتی بادیها در حین ابتلا به عفونت یا بعد از آن خود را نشان میدهند. البته این آزمایش گاهی دقیق نیست و احتمال منفی شدن آن زیاد است.
- آزمایش آنتی بادی EBV: این آزمایش به دنبال آنتی بادی های EBV است، که دلیل اصلی ایجاد مونو محسوب میشوند. آنتیبادیهای EBV انواع مختلفی دارند و در صورت وجود برخی از آنها یعنی اخیرا آلوده شدهاید، و انواع دیگر آن نشان میدهند که در گذشته مبتلا شدهاید.
روش انجام مونو تست
این آزمایش خون معمولا پس از ایجاد علائم انجام میشود، که معمولا 4 تا 6 هفته پس از دوره نهفتگی است. مانند اکثر آزمایشهای خون، تست مونو هم باید در یک بخش معتبر و بهداشتی انجام شود. پزشک نمونه خون را از ورید روی دست شما میگیرد. البته بعضی اوقات ممکن است به جای آن از یک تست ساده روی انگشت استفاده شود.
ابتدا یک نوار الاستیک را در اطراف بازو قرار میدهند تا ورید پر از خون شود. سپس آنها یک سوزن کوچک را به آرامی وارد ورید میکنند، و وقتی سرنگ حاوی خون کافی شد، پزشک سوزن را بیرون میکشد و زخم کوچک سوراخ را با باند میپوشاند. برای آزمایش از انگشت، بر روی نوک انگشت سوراخی ایجاد میکنند و سپس فشار میدهند تا خون کافی در یک سرنگ کوچک جمع شود. بعد از آن یک باند روی زخم کوچک قرار میگیرد.
تکنسینهای آزمایشگاه نمونه خون را روی اسلاید میکروسکوپ قرار داده، آن را با مواد دیگر مخلوط کرده و سپس مشاهده میکنند که آیا خون شروع به جمع شدن میکند یا خیر. اگر جواب آزمایش منفی باشد، یا شما عفونت ندارید یا برای تشخیص آنتی بادی خیلی زود یا خیلی دیر اقدام کردهاید. پزشک شما احتمالا طی دو هفته آزمایش دوم را توصیه کند، یا آزمایشهای دیگری را برای تایید جواب در نظر میگیرد. نتیجه مثبت مونو تست، به این معنی است که آنتیبادیهای مربوط به اپشتین بار در خون شما شناسایی شدهاند، و به احتمال زیاد به ویروس مبتلا هستید.
عوارض مونو تست
اگرچه آزمایش خون بسیار ایمن است، اما برخی از افراد ممکن است بعد از پایان آن سر درد داشته باشند. بنابراین کمی بر روی صندلی بنشینید، همچنین خوردن یک میان وعده و نوشیدنی را فراموش نکنید. سایر عوارض ممکن است شامل درد در محل تزریق باشد، به خصوص اگر رگ شما سخت پیدا شده باشد.
اگر دست شما دچار کبودی شد، نگران نباشید. این بهطور معمول بعد از چند روز بهبود مییابد. در صورت مشاهده هرگونه تورم، کمپرس گرم ممکن است مفید باشد. قبل و بعد از انجام آزمایش مونو تست، حتما محل را با الکل ضد عفونی کنید تا دچار عفونت نشوید. اگر اختلالات خونریزی دارید یا از داروهای رقیقکننده خون مانند وارفارین یا آسپرین استفاده میکنید، حتما قبل از آزمایش به پزشک خود اطلاع دهید.
مراقبتهای پس از مونو تست مثبت
در حالی که هیچ درمانی برای مونو وجود ندارد، ولی میتوانید برای تسکین علائم کارهایی را انجام دهید که شامل موارد زیر میشوند:
- استراحت کافی داشته باشید
- مایعات زیادی بنوشید
- برای تسکین گلو درد، شربت یا قرص مصرف کنید
- برای مصرف مسکن از دکتر مشورت بگیرید. اصلا از داروهای بدون نسخه برای کودکان استفاده نکنید. زیرا ممکن است باعث سندرم ری شود، که گاهی کشنده است و بر مغز و کبد تاثیر میگذارد.
این بیماری معمولا ظرف چند هفته خود بهخود از بین میرود، البته حس خستگی ممکن است کمی بیشتر طول بکشد. به کودکان توصیه میشود حداقل یک ماه پس از رفع علائم از ورزش خودداری کنند. این کمک میکند تا از صدمه به طحال جلوگیری شود، زیرا بعد از عفونتِ فعال، طحال زودتر دچار آسیب میشود.
بهطور کلی اگر اواخر دچار بزرگ شدن طحال شدهاید، باید از ورزشهای تماسی، مثل فوتبال و فعالیتهای شدید خودداری کنید. در حالی که هیچ واکسن یا روش درمانی خاصی برای مونو وجود ندارد، پزشک ممکن است به دلیل عوارض ناشی از عفونت، داروهایی را تجویز کند.
نتیجهگیری
همانطور که عنوان شد، این آزمایش فقط گاهی و در صورت طولانی شدن علائم تجویز میشود. بنابراین، با ادامه یافتن نشانهها حتما به پزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز مونو تست انجام شود، و شما یا کودکتان دچار عوارض جدی نشوید. چنانچه به مشاورهی بیشتر نیاز دارید، میتوانید با پزشکان درمانکده در ارتباط باشید و بهصورت آنلاین نوبت بگیرید. آیا شما تجربهای از این آزمایش دارید؟
[sibwp_form id=5]
۳۰ساله خانوم هستمmon%13/3Hتوازمایش خونم اومده خطرش درچه حده برام