بیماری فاویسم چیست؟

بیماری فاویسم یا باقلایی چیست؟ + علل و شیوه‌های درمان

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

تا بحال افرادی را دیده‌اید که با مصرف باقلا دچار تنگی نفس، شکم درد و ضربان قلب بالا می‌شوند. این افراد به بیماری فاویسم (باقلایی) مبتلا هستند. این بیماری در فصل بهار، درست زمانی که بازار پر از باقلا استُ بیشتر دیده می‌شود. مصرف باقلای خام، پخته، فریز شده و مخلوط در غذا می‌تواند منجر به بروز علائم این بیماری شود. شاید از فاویسم به عنوان یک بیماری حاد و خطرناک یاد نشود، اما بی‌اطلاعی از آن می‌تواند تهدید کننده زندگی باشد. این مقاله از درمانکده اطلاعات مفید و کاربردی از این بیماری در اختیار شما قرار می‌دهد.

بیشتر بدانید: توده در گردن قابل درمان است! علائم و علت بروز

فاویسم
مصرف باقالی در بروز علائم فاویسم تاثیر گذار است

بیماری فاویسم چیست؟

بیماری فاویسم (Favism) یا بیماری باقلایی نوعی بیماری ژنتیکی است. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که کارکرد یکی از آنزیم‌های گلبول‌های قرمز به نام گلوکز ۶ فسفات دهیدروژناز یا به اختصارG6PD دچار مشکل می‌شود. این آنزیم وظیفه حفظ سلامتی سلول‌های قرمز خون را برعهده دارد. بواسطه این پروتئین است که گلبول‌های قرمز می‌توانند عملکرد مناسب و طول عمر طبیعی خود را داشته باشند. این آنزیم نوعی پروتئین است که واکنش‌های بیوشیمیایی را در بدن تنظیم می‌کند.

زمانی که سطح این آنزیم در بدن کم می‌شود،‌گلبول‌های قرمز زودتر از زمان واقعی، تخریب و همولیز می‌شوند و از بین می‌روند. حالا سوال اینجاست، چرا تخریب زودرس سلول‌های قرمز خون باید نگران کننده باشد؟ باید بدانید، وظیفه حمل و نقل اکسیژن، مواد مغذی و دی‌اکسیدکربن برعهده این سلول‌های خونی است. با تخریب آنها،‌ بدن با کمبود اکسیژن مواجه می‌شود و در نتیجه زندگی بیمار تهدید خواهد شد. سوال مهمتر این است که باقالی چگونه به تخریب این سلول‌ها کمک می‌کند. با مطالعه ادامه مطلب، پاسخ این سوال را خواهید یافت.

باقلا از جمله مواد غذایی اکسیدان است، یعنی اکسیژن در آنها در حد زیادی تولید می‌شود. این امر باعث تخریب گلبول‌های قرمز خون خواهد شد و تخریب این سلول‌ها یعنی بروز کم خونی.

در صورتی که دچار همچین بیماری هستید بهتر است با یک دکتر متخصص خون و آنکولوژی در ارتباط باشید که پیشنهاد ما به شما برای صرفه جویی در وقتتان استفاده از مشاوره آنلاین دکتر متخصص خون و آنکولوژی در سایت درمانکده است.

بیشتر بدانیم: انواع اختلالات خونریزی و نحوه درمان آن‌ها

انواع بیماری فاویسم

سازمان بهداشت جهانی انواع مختلف G6PD را بر طبق میزان کمبود آنزیم و شدت همولیز به پنج دسته اصلی زیر تقسیم کرده است:

  • کلاس I: افرادی که از کمبود شدید آنزیم رنج می‌برند و در عین حال به کم‌خونی همولیتیک مزمن نیز مبتلا هستند.
  • کلاس II: بیمارانی که کمبود شدید آنزیم دارند و گلبول‌های قرمز به‌صورت متناوب از بین می‌روند (همولیز ادواری).
  • کلاس III: کمبود آنزیم در حد متوسط است و همولیز صرفا با عوامل استرس‌زا ایجاد می‌شود.
  • کلاس IV: عوارض خفیف و بدون کمبود آنزیم
  • کلاس V: زیاد شدن آنزیم بدون عوارض جانبی
علائم بیماری فاویسم
تشخیص انواع فاویسم با توجه به کمبود آنزیم و شدت همولیز تعیین می شود

علائم و نشانه های بیماری فاویسم

افرادی که از کمبود آنزیم گلوکز-۶-فسفات-دهیدروژناز رنج می‌برند، در حالت طبیعی هیچ مشکلی ندارند و می‌توانند مانند سایر افراد زندگی و فعالیت طبیعی داشته باشند. زمانی که این افراد در معرض عوامل تحریک‌کننده قرار می‌گیرند دچار کم خونی همولیتیک می‌شوند. این واکنش بدن، می‌تواند تهدیدکننده زندگی آنها باشد. از علائم این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ضربان سریع قلب
  • تنگی نفس
  • ادرار تیره رنگ
  • تب
  • اسهال
  • حالت تهوع
  • درد شکم
  • طحال بزرگ
  • زردی پوست و سفیدی چشم
  • خستگی شدید یا سرگیجه
  • رنگ‌پریدگی
  • طحال بزرگ‌شده

بیشتر بدانیم: ۸ علامت تعداد گلبولهای قرمز خون بالا (پلی سیتمی)

علت بیماری فاویسم چیست؟

فاویسم یک بیماری ارثی و خونی است. یعنی از پدر و مادر به فرزند منتقل می‌شود. در این میان ریسک ابتلا پسران به این بیماری بیشتر از دختران است. علت این امر به ژن معیوبی باز می‌گردد که منجر به کمبود گلوکز-۶-فسفات-دهیدروژناز (G6PD) می‌شود. این ژن روی کروموزوم x قرار دارد. برای ابتلا به این بیماری وجود تنها یک نسخه تغییر یافته از ژن کافی است. از آنجا که پسران فقط یک کروموزوم دارند، فاویسم آنها را بیشتر تهدید می‌کند.
در مقابل دختران دو کروموزوم x دارند. بنابراین اگر تنها یکی از آنها درگیر بیماری شود، باعث بروز فاویسم نخواهد شد، اما ناقل بیماری هستند و می‌توانند بیماری را به فرزند خود منتقل کنند.

در سایت Medline Plus درباره علت این بیماری بیشتر می‌خوانید. در ادامه به بخشی از آن اشاره شده است:

کمبود گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز به دلیل جهش در ژن G6PD است. این ژن دستوراتی را جهت ساخت آنزیمی به نام گلوکز-6-فسفات دهیدروژناز ارائه می‌کند. پردازش طبیعی کربوهیدرات‌ها به دلیل وجود این آنزیم است. همچنین این آنزیم از سلول‌های قرمز خون در برابر مولکول‌هایی به نام گونه‌های فعال اکسیژن محافظت می‌کند.

بیشتر بدانیم: هیپوکلسمی یا بیماری کمبود کلسیم چیست؟

چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟

زمانی که فرد مبتلا به فاویسم در معرض عوامل محرک قرار می‌گیرد؛ ۲۴ تا ۳۶ ساعت بعد علائم بیماری شدت پیدا می‌کند. این مدت زمان کافی است تا به پزشک مراجعه کنید.

تشخیص بیماری فاویسم
در صورت مشاهده اولین علائم از بیماری فاویسم به پزشک مراجعه نمایید

روش های درمان فاویسم چیست؟

راه‌حلی برای درمان قطعی فاویسم (بیماری باقلایی) وجود ندارد. موثرترین راه درمان، تمرکز بر برطرف کردن عوامل محرک است. البته داشتن رژیم غذایی مناسب نیز به این افراد توصیه می‌شود.
اگر این عارضه به دلیل عفونت ایجاد شده باشد، هدف درمان عفونت زمینه‌ایی است. در این صورت مصرف هرگونه دارو که می‌تواند گلبول‌های قرمز خون را از بین ببرد، منع خواهد شد. بسیاری از بیماران پس از مصرف دارو و گذراندن دوره بیماری، درمان می‌شوند.
اگر کمبود سطح G6PD منجر به ایجاد کم خونی همولیتیک پیشرفته شده باشد، در این شرایط پزشک متخصص از درمان‌‌های تهاجمی‌تری استفاده خواهد کرد. این درمان می‌تواند تزریق خون یا اکسیژن درمانی باشد. در این صورت لازم است چند روزی را در بیمارستان بمانید تا وضعیت شما کاملا تحت نظر باشد.
تزریق خون ، استراحت، سرم درمانی سه فاکتور اصلی برای درمان بیماری باقلایی به‌شمار می‌روند.

تغذیه بیماران فاویسم چگونه باید باشد؟

مصرف مواد غذایی زیر برای افراد مبتلا به فاویسم منع شده است:

  • حبوباتی مانند باقلا (fava) و نخودفرنگی
  • رنگ‌های خوراکی آبی رنگ
  • داروهایی مانند داروی ضد مالاریا، آسپرین و آنتی‌بیوتیک

بیشتر بدانیم: بیوپسی مغز استخوان چیست؟

روش های تشخیص فاویسم چگونه است؟

پزشک برای تشخیص بیماری در ابتدا به تاریخچه پزشکی شما توجه خواهد کرد. ممکن است در مورد داروهای مصرفی یا عفونت صحبت کند. یکی از سوالات مهم این است که آیا در خانواده شما کسی به این بیماری مبتلا است یا خیر؟ در ادامه برای تشخیص نهایی و رد سایر احتمالات آزمایشات زیر تجویز می‌شود.

آزمایش فاویسم
آزمایش جی پی دی برای تشخیص ابتلای فرد به فاویسم در نظر گرفته می شود

آزمایش G6PD

این آزمایش خون به بررسی سطح آنزیم گلوکز-۶-فسفات-دهیدروژناز می‌پردازد. برای این تست به یک نمونه گیری ساده خون نیاز دارید.

آزمایش لاکتات دهیدروژناز (LDH)

این تست برای افرادی که در آنها علائم بیماری آنمی همولیتیک، ریوی، عضلانی، کبدی و هر گونه آسیب بافتی یا سلولی دیده می شود، توصیه خواهد شد.

بیشتر بخوانید: علت سندروم داون

شمارش کامل خون (CBC)

در این تست به بررسی و شمارش همه سلول‌های خونی پرداخته می‌شود. این تست به تنهایی ۱۱ تا ۱۲ فاکتور را بررسی خواهد کرد.

آزمایش خون بیلی روبین

زمانی که گلبول‌های قرمز خون تخریب (همولیز) می‌شوند، سطح بیلی روبین در خون افزایش پیدا می‌کند. این تست به نمونه خون نیاز دارد که به طور روتین از ورید بازویی گرفته خواهد شد.

آزمایش شمارش رتیکولوسیت (Reticulocyte Count)

این تست میزان سلول‌های خونی جوان را بررسی می‌کند. به این ترتیب مشخص می‌شود که آیا مغز استخوان به اندازه کافی قادر به تولید سلول‌های قرمز خون است یا خیر؟ در صورتیکه پزشک به علائم کم خونی و کاهش سطح گلبول های قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت مواجه شود، این تست را تجویز می‌کند.

بیشتر بدانیم: سرطان استخوان؛ انواع، نشانه‌ها، تشخیص و درمان

آزمایش SGPT یا آلانین آمینوترانسفراز

این تست با هدف بررسی عملکرد کبد تجویز می‌شود. پزشک با دیدن علائم زیر این تست را توصیه می‌کند:

  • یرقان
  • درد در قسمت راست شکم
  • تیره بودن ادرار
  • تهوع
  • استفراغ

آزمایش PBS یا اسمیر خون محیطی

این آزمایش خون تغییرات در تعداد، نوع، شکل و اندازه سلول‌های خونی را بررسی می‌کند.

روش های پیشگیری از بیماری فاویسم چیست؟

فاویسم (بیماری باقلایی) یک بیماری ژنتیکی است، بنابراین راهی برای پیشگیری از آن وجود ندارد. اگر یکی از افراد خانواده به این بیماری مبتلا است، لازم است برای انجام آزمایش و غربالگری با پزشک متخصص مشورت داشته باشد. متخصصان خون و آنکولوژی می‌توانند در این زمینه به شما کمک کنند.

بیشتر بدانیم: علائم لخته خون در بدن چیست؟

فاویسم در کودکان چگونه است؟

فاویسم در کودکان خود را به شکل کم خونی (آنمی) نشان می‌دهد. این بیماری در هر سنی می‌تواند بروز کند اما بروز آن در سنین ۲ تا ۵ سالگی شایع است. آن دسته از مادارانی که نوزادان مبتلا به فاویسم دارند باید به رژیم غذایی خود توجه کنند. مواد محرک بیماری می‌توانند از طریق شیر مادر به فرزند منتقل شوند.

در صورتیکه در فرزند خود علائم فاویسم را دیدید، سعی کنید به کودک نوشیدنی‌های کم شیرین و فاقد رنگ افزودنی بخورانید. این امر باعث افزایش ادرار می‌شود و می‌تواند در بهبود حال کودک موثر باشد. در این فاصله لازم است حتما به متخصص مراجعه کنید.

فاویسم تا چند سالگی ادامه دارد؟

این بیماری درمان ندارد، بنابراین همیشه همراه بیمار خواهد بود. با حال با افزایش سن،‌ از شدت آن کم می‌شود. اما این گفته به این معنا نیست که افراد نسبت به محرک‌هایی مانند باقلا بی‌توجه باشند. محرک‌ها در هر سنی می‌توانند باعث تشدید و بروز علائم بیماری شوند.

عوارض فاویسم چیست؟

از عوارض فاویسم به موارد زیر اشاره شده است:

  • ذات‌الریه
  • عفونت خون
  • عفونت کبدی همراه با التهاب
  • ناتوانی ذهنی در نوزادان
  • نارسایی کلیه
  • مرگ

بیشتر بدانیم: بیماری هموکروماتوز چگونه ایجاد می‌شود؟

آیا فاویسم کشنده است؟

فاویسم به عنوان یک بیماری حاد به‌شمار نمی‌آید، اما افرادی که بیماری مبتلا هستند یا ریسک بروز بیماری در آنها وجود دارد، باید نسبت به بیماری خود آگاهی داشته باشند. شاید بتوان گفت آگاهی داشتن از بیماری بهترین شیوه برای کنترل این بیماری است.

فاویسم و ازدواج

افرادی که مبتلا به این بیماری هستند، مشکلی در ازدواج ندارند. برای بررسی وضعیت بهتر است با متخصص در این زمینه مشورت داشته باشید. این موضوع در مورد افرادی که به تالاسمی مینور یا ماژور مبتلا هستند، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

سخن آخر

بیماری فاویسم درمان ندارد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند باید نسبت به فاکتورهای محرک اطلاعات کافی داشته باشند. این بیماری ارثی است، با این حال برای اطمینان بهتر است کودکان در بدو تولد، آزمایشات مربوط به آن را انجام دهند.

یکی از خدمات اصلی درمانکده رزرو نوبت آنلاین دکتر متخصص و مشاوره آنلاین دکتر متخصص می باشد. با استفاده از این خدمات می توانید در زمان خود صرفه جویی کنید و با چند پزشک متخصص مشورت کنید. از اینکه تا پایان این مطلب با مجله درمانکده همراه بودید از شما سپاسگزاریم.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد رای‌ها 173

هنوز امتیازی ثبت نشده

yekta
زهرا الهی یکتا

زهرا الهی یکتا هستم؛ مترجم زبان انگلیسی با گرایش خبر. تحصیل در دانشکده خبر باعث شد تا مهارت‌‌های نوشتاری و تحلیلی من در زمینه‌های مختلف تقویت شود. من به‌طور خاص در حوزه سلامت و پزشکی فعالیت خبری داشته‌ام. در حال حاضر نیز در این زمینه تحقیق و مطالعه می‌کنم و مطلب می‌نویسم. سلامت مادر و کودک، روانشناسی و بیماری‌های زنان مهم‌ترین حوزه‌هایی هستند که در آن‌ها فعالیت دارم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

21 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
حبیب لطفی
حبیب لطفی
14 روز قبل

سلام یک پسر فافیسمی می تونه با دختر مینور ازدواج کنه؟

شهر
تهران
شیما آل خمیس
شیما آل خمیس
22 روز قبل

سلام من 38 سالمه و تا اونجایی که اطلاع دارم بیماری ارثی یا حساسیت به خوردن باقالی نداریم و بارها شده مصرف کردم و هیچ مشکلی نداشتم اما خوب دیر به دیر اما چند روز پیش من تقریبا میشه گفت هرشب مقدار قابله توجی استفاده کردم و بهتره بگم در طول روز جز باقالی چیز دیگه استفاده نکردم و دیروز صبح بعداز چندروز استفاده با حالت تهوع سرگیجه و یه کوچولو دل درد و رنگ پریدگی به گفته اطرافیان بیدار شدم که شبش مجبور شدم برم درمانگاه همه علائم رو گفتم و پزشک سِرُم و آمپول تجویز کرد و برگشتم خونه و الان یکدفعه به ذهنم رسید که ممکنه علت خوردن باقالی بوده و الان از شما سوال دارم که آیا نیاز هست برم دوباره پزشک واسه چکاپ ممنون میشم منو راهنمایی کنید.

رضا جون
رضا جون
15 روز قبل
پاسخ به  شیما آل خمیس

تست G6pd انجام بدید

شهر
شیراز
نوروزی
نوروزی
2 ماه قبل

سلام .در تست غربالگری پسر من فاویسم تشخیص داده شده در حالی که نه در خانواده پدر و نه مادر هیچ کس بالایی نبوده آیا ممکن هست آزمایش غربالگری اشتباه باشد؟

شهر
شیراز
ااادد
ااادد
1 ماه قبل
پاسخ به  نوروزی

چه نوع آزمایش غربالگری دادین؟ تست ژنتیک بوده یا خون ؟

شهر
کرج
فریبا
فریبا
1 سال قبل

سلام
من چند روز پیش باقلا خودم حالت تهوع دارم ورنگ زرد شده تنها زندگی میکنم لطفا راهنمایی کنید توی خون چطور درمان کنم لازم به ذکر است شش سال قبل هم خیلی خیلی باقلا خوردم و مجبور شدم یک کیسه خون بگیرم ایندفعه خیلی نخوردم

شهر
تهران
امیر
امیر
8 ماه قبل
پاسخ به  فریبا

کرم داری شما خانوم

جلال۱
جلال۱
3 ماه قبل
پاسخ به  امیر
شهر
تهران
داوود
داوود
1 سال قبل

آیا خوردن مشروبات الکلی برای بیماران فاویسمی مضر است

شهر
شیراز
اقانصرالله
اقانصرالله
6 ماه قبل
پاسخ به  داوود

بله.

شهر
تهران
ناهید راه نشین
ناهید راه نشین
1 سال قبل

سلام دو قلو های من جایی رفتن که حشره کش زدن چی می شه لطفا جواب بدین

شهر
تهران
کسری
کسری
1 سال قبل

سلام ببخشید من هواسم نبوده ۱پونزدهم یک باقالی رو خوردم مشکلی نداره

شهر
تهران
رمیار
رمیار
1 سال قبل

سلام پسرم سه سالشه و فاویسم داره نوشابه زیاد میخوره چیکار کنم

اقانصرالله
اقانصرالله
6 ماه قبل
پاسخ به  رمیار

به جای نوشابه ازآبمیوه های طبیعی استفاده کنید.

نیره نقوی
نیره نقوی
1 سال قبل

سلام دکتر بزرگوار نمازو روزه هاتون قبول وعیدفطر را تبریک عرض میکنم
سه روز پیش کمی باقالی پخته شده استفاده کردم الان سه روز نتونستم هیچی بخورم ولی به خاطر فشار بالایی که دارم از قرص فشار واسپرین استفاده میکنم ولی این سه روزه قرص فشارم را نخوردم ولی آسپرین برای قلبم وناپروکس برای کمر دردم استفاده کردم الان پیش یکی از همکاراتون بودم فشارم را گرفت گفت افت فشار داری بهم سرم داد یه آمپول ویتامین داخل سرم داد زدم ولی کمر درد وتب وادرارم رنگ نوشابه هست مزاحم شما شدم الان از چه تغذیه آیی استفاده کنم ممنون میشم راهنماییم کنید دیروز سرم زدم
اصلا به باقالی تا پارسال حساسیت نداشتم ولی امسال مرگم را جلوی چشمم دیدم استفراغ شدید امانم را بریده
و افت فشار پیدا کردم تب دارم حتی بعد زدن سرم

شهر
تهران
یاسمن
یاسمن
1 سال قبل

سلام من باقلا یی هستم بعضی مواقع سردرد شدید دارم و مچ پاهام کهیر میزنند ایا درمانی دارد

شهر
شیراز
هادی
هادی
1 سال قبل

سلام .استادکسی که هیچ علائم فاویسم رانداره وباقلی هم بوقتش میخوره ممکنه در آینده باخوردن باقلا به مشکل فاویسم مبتلا بشه؟ممنون از راهنمایی شما.

ااود
ااود
11 ماه قبل
پاسخ به  هادی

خیر

شهر
تهران
محمد
محمد
2 سال قبل

سلام وقت بخیر
فرزندم فاویسم داره و دوستاش بهش سه چهار تا باقالی دادن خورده و الا شکم درد داره
آیا نیاز هست به پزشک مراجعه بشه؟

ج۱ث ۸ چ۰شپ۱
ج۱ث ۸ چ۰شپ۱
1 سال قبل
پاسخ به  محمد

ککلچ۶وخضُُُ

Kamalpoor DR
Kamalpoor DR
11 ماه قبل
پاسخ به  محمد

حتما به پزشک مراجعه کنید

شهر
تهران