آنسفالیت (Encephalitis) در لغت به معنای داشتن التهاب و ورم است. بنابراین وقتی از آنسفالیت مغزی صحبت میشود منظور التهابی است که به واسطه نوعی ویروس در سر ایجاد میشود. بیماری آنسفالیت مغزی یا همان التهاب بافت مغزی عارضه بسیار نادری است که تنها تعداد انگشت شماری را درگیر خود میکند. اما کسب اطلاعاتی در خصوص این بیماری میتواند نقش موثری در کنترل علائم و پیشگیری از پیشروی آن داشته باشد. از این رو در این مطلب از درمانکده قصد داریم تا اطلاعاتی را در خصوص این بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم.
بیماری آنسفالیت مغزی چیست؟
بیماری آنسفالیت مغزی در حقیقت التهاب بافت مغز است، که معمولا نوعی ویروس عامل ایجاد کننده آن است. در برخی از افراد آنسفالیت مغزی بدون هیچ علائمی بروز میکند. اما در برخی از افراد همراه با سردرد، سرگیجه، تشنج و مشکلات حرکتی و یا علائمی مشابه با آنفلوانزا بروز پیدا میکند.
بیماری آنسفالیت مغزی در حالت کلی به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم میشود. که در ادامه به بررسی هر یک از آنها میپردازیم:
آنسفالیت اولیه
در آنسفالیت اولیه معمولاً ویروس به صورت مستقیم بافت مغز را تحت تاثیر قرار میدهد. از این رو عفونت ناشی از این ویروس ممکن است در یک نقطه متمرکز باشد و یا به صورت گسترده در بدن وجود داشته باشد.
آنسفالیت ثانویه
آنسفالیت ثانویه معمولا در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن به عفونتی در نقاط دیگر بدن اتفاق میافتد. در این حالت بدن به جای مقابله با ویروسهای ایجاد کننده عفونت، به سلولهای سالم مغز حمله میکند.
علت بروز بیماری آنسفالیت مغزی چیست؟
بیماری آنسفالیت مغزی معمولا در حین یا بعد از ابتلا به یک عفونت ویروسی بروز میکند. از این رو آنسفالیت ممکن است بعد از ابتلا به آنفلوانزا، سرخک، سرخچه، اوریون، آبله مرغان، هاری و حتی تبخال بروز کند.
در این میان احتمال زیادی هست که ویروس تبخال به آنسفالیت تبدیل شود، و تغییرات روانی در فرد ایجاد کند. این ویروس در برخی از موارد خاص ممکن است با ایجاد تشنج در فرد منجر به کما یا حتی مرگ شود.
در برخی از موارد نادر نیز عفونتهای قارچی، باکتریایی، انگلی و … میتواند منجر به بروز آنسفالیت شود. هر چند در برخی از مواقع عفونتهای منتقل شده از طریق حشرات یا مصرف برخی از داروها نیز میتواند علتی برای بروز این بیماری شود.
آنسفالیت مغزی چه علائمی دارد؟
بیشتر افرادی که به آنسفالیت مغزی مبتلا میشوند، معمولا علائمی مشابه با علائم آنفلوانزا دارند. اما در موارد شدیدتر این بیماری، ممکن است بیماری با علائم مختلفی همچون موارد زیر خودش را نشان دهد:
- تب
- کسالت
- خوابآلودگی
- کما
- تغییرات خلقی و روحی
- گیجی
- سردرد
- احساس گیجی و سبکی سر
- احساس ضعف
- تشنج
- درد عضلات
- بیحسی یا احساس فلجی در دست و بخشهایی از صورت
- مشکل در تکلم
- پیدایش برآمدگیهای کوچک و نرم در جمجمه، در صورت بروز بیماری در نوزادی
- احساس تهوع و استفراغ
- تحریک پذیری
بیشتر بدانید: سکته مغزی چیست؟
تشخیص آنسفالیت مغزی چگونه انجام میشود؟
بررسی سوابق پزشکی و معاینه فیزیکی به همراه بررسی علائم توسط پزشک متخصص اساس تشخیص آنسفالیت مغزی است. اما برای تشخیص دقیق این بیماری به بررسیهای بیشتری نیاز است.
- سیتیاسکن یا امآرآی
تصویربرداری یکی از بهترین روشهای تشخیص تورم مغزی است. از این روش برای تشخیص تومور مغزی نیز استفاده میشود. - آنالیز مایع مغزی نخاعی
آنالیز مایع مغزی نخاعی میتواند بهترین روش برای تشخیص عفونت و التهاب مغز باشد. تحلیل این مایع میتواند راه را برای تشخیص بیماریهای باکتریایی هموار کند. این روش تحت عنوان آزمایش CFS شناخته میشود. - روش الکتروانسفالوگرام
در این روش از الکترودهای چسبیده به کف سر برای ثبت فعالیتهای الکتریکی مغز استفاده میشود. وجود الگوهای غیرطبیعی در این فعالیتها راهی برای تشخیص آنسفالیت مغزی است. - بیوپسی از مغز
در موارد بسیار نادری ممکن است تشخیص آنسفالیت از طریق بیوپسی مغزی انجام گیرد. این روش معمولا در مواقعی که بدن بیمار به روشهای درمانی واکنش مثبتی نشان ندهد، استفاده میشود. - آزمایش خون و ادرار
انجام آزمایش خون و ادرار یکی از بهترین روشهای تشخیص بیماریهای مختلف است. بنابراین در تشخیص آنسفالیت هم کاربرد خواهد داشت.
عوارض ناشی از بیماری آنسفالیت مغزی چیست؟
عوارض ناشی از بیماری آنسفالیت مغزی به ندرت ممکن است شامل کمای مغزی و یا مرگ مغزی باشد. اما برخی از عوارض مقطعی که معمولاً طی چند ماه از بین میرود شامل موارد زیر است:
- احساس خستگی مداوم
- مشکلات حافظهای
- ضعف عضلانی
- فلجی موضعی
- اختلالات گفتار
بیشتر بدانید: علائم پارکینسون
درمان بیماری آنسفالیت مغزی به چه ترتیبی انجام میشود؟
درمان بیماری آنسفالیت مغزی بستگی به میزان پیشرفت و شدت بیماری دارد. در مواقعی که این بیماری به صورت خفیف بروز کند. مراقبتهای حمایتی و استراحت کافی خواهد بود.
ناگفته نماند که نوشیدن مایعات فراوان نیز میتواند در بهبود علائم آنسفالیت نقش موثری داشته باشد. استفاده از داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن هم میتواند سردرد و تب ناشی از آنسفالیت را کاهش دهد.
در صورتی که آنسفالیت مغزی در اثر انتقال ویروس از طریق حشرات ایجاد شود، استفاده از داروهای ضد ویروسی برای کاهش علائم ناشی از آن ضروری خواهد بود.
Widget not in any sidebars
چه عواملی احتمال بروز آنسفالیت مغزی را افزایش میدهد؟
هر چند که احتمال بروز آنسفالیت مغزی ناشی از ویروسهای مختلف در افراد یکسان است. اما برخی از عوامل نیز هستند که میتوانند احتمال بروز این بیماری را افزایش داده و افراد را مستعد بروز این بیماری کنند. این عوامل عبارتند از:
- سن
احتمال بروز آنسفالیت در برخی از سنین بسیار بیشتر از سایر زمانها است. به همین دلیل است که کودکان خردسال و بزرگسالان بیشتر از سایر افراد در معرض این بیماری هستند. - ضعف سیستم ایمنی
در حالت کلی ضعف سیستم ایمنی بدن احتمال بروز اکثر بیماریها را افزایش میدهد. زیرا بدن توانایی لازم برای مقابله با این بیماریها را ندارد. بنابراین احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف افزایش مییابد. - منطقه جغرافیایی
معمولا در مناطقی که بیشتر در معرض حمله حشرات و آکنه هستند، بروز آنسفالیت هم به مراتب بیشتر اتفاق میافتد. - تغییرات فصلی
در فصولی از سال که احتمال بروز بیماریهای عفونی بیشتر است. میزان ابتلا به آنسفالیت هم افزایش مییابد.
نتیجهگیری
در این مطلب از درمانکده اطلاعات و نکاتی را در مورد بیماری آنسفالیت مغزی با شما به اشتراک گذاشتیم. هر چند که این بیماری عارضه بسیار نادری است. اما در حالت کلی آگاهی از این نکات میتواند نقش موثری در کنترل به موقع آن داشته باشد.
در صورتی که شما یا یکی از نزدیکانتان با علائم این بیماری دست و پنجه نرم میکند، بهتر است در اسرع وقت با یک پزشک متخصص مغز و اعصاب در این خصوص مشورت کنید.
پلتفرم درمانکده امکان دسترسی به اطلاعات پزشکان متخصص و رزرو نوبت از آنها را به سادگی برای شما میسر کرده است. بنابراین با استفاده از سایت درمانکده در کسری از ثانیه میتوانید نسبت به نوبتگیری از بهترین متخصصان مغز و اعصاب اقدام کنید.
[sibwp_form id=5]
مامان من ویروس تبخال گرفته والان بی هوش آیا این بیماری هوش میاین یا نه
مادرتون به هوش اومدن؟؟؟
مطلب بسیار بسیار عالی و کاربردی بود اما ای کاش منابع مورد استفاده برای این مطلب را هم در پایان ذکر کنید.ممنون
خیلی دلم میخواد بدونم کسی که این بیماری داشته چطور بوده یعنی چه فکرایی میکرده پدرم همش تشنج میکرد متاسفانه و .. ضعف عضلات داشت.. و همش فکر میکرد .. چیزایی رو انگار میدید نمیدونم در کمال ناباوری پدرم و از دست دادم
منم مادرمو به خاطر این بیماری از دست دادم خیلی بد بود فلج شده بود و کسیو نمیشناخت آخرشم که کما و مرگ
سلام پدرم
سلام وخسته نباشی شوهر من هم دچار انسفالیک مغزی شده ودکترش میگه التهاب مغزی دارد والان حدود ۱۲ روز است در بخش ای سی یو بستری هست و دکترش میگه نشانه زیادی از بهبودی ندارد دکتر خانم عباسی بیمارستان رجایی کرج هست لطفن منو راهنمایی کنی ۳۶ ساله هستن بیمار ممنون
ایشالله به حق امام سجاد علیه السلام بهتر و بهتر شه همه مریض ها همشون التماس دعا
الان همسرتون چطوره حالش بهتر شدن؟
برای همه شما دعا میکنیم که بهبود یابید.آمین
ممنون سپاس گذارم بیماری های مغز اعصاب و اعصاب روان خیلی خیلی سخته التماس دعا
سیدابراهیم
سلام دخترم یکی سال ویکی ماهه بود که مریض شد تب واستفراغ صبحگاهی ودو روز بعد به کما رفت یکی هفته بعد بهوش امد امارات از نظر فکری خراب بود کسی را نمشناخت وطرف راستش مثلث چوب سفت شده بود داکتر های زیادیا بردیم حالا دخترم نه ساله شده مغز سرشماری را میگن یکی طرفش خراب وطرف دیگرش کوچک شده از نظر فکری هم خوب نیست ایالت ها امیدی به خوب شدنش هسته?
سلام پسرم ۱۰ ساله هست از۶ماهگی بیماری لاعلاج تی اس رسوب کلسیم در مغز داشت و به مدت ۷ سال داروی ضد تشنج سابریل مصرف کرد و ۴ سال خودم داروهاشو قطع کردم امام رضا اونو شفا داد
الان از پنج شنبه سردرد شدید داشت و کم کم حتی میترسید خودش به تنهایی راه بره یا نمیتونه سرش رو صاف نگه داره کلا دراز میکشه خوبه برم پیش دکتر امیر سالاری که خدا ازش نگذره تشخیص داد پسرم شروع دوباره تشنجه و باید دارو مصرف کنه
۳ دکتر متخصص اطفال متخص کلیه و اعصاب هم دیدنش گفتن ویروسی الان شایع شده
نمیخواستم برگشت بیماریش باور کنم مطمئن بودم شفا پیدا کرده برای همین بردم پیش دکتر مهران آقا محمد پور از شاگردان پروفسور سمیعی بعد گرفتن نوار مغز با ۵ دقیقه مراجعه به ایشون قاطعانه گفتن عفونت تو مغزش بجه هیچ مشکلی نداره و با استراحت و کمی آنتی بیوتیک س پا میشن
خدا عمرش بده
سلام صبحتون بخیر
از 23 شهریور 1401 فرزندم پژمان 29 ساله به دلایلی که نمی دانم دچار تشنج شده( مصرف قرص متادون 40 ، آلپرازولام 1 ، ناس و … ( به گفته پزشکان ساعت 2 نیمه شب ) که صبح ساعت 9:30 دقیقه خانمش متوجه می شود و او را به بیمارستان می رسانند و معده اش را شستشو می دهند . الان در بیمارستان بستری است و از همان روز تا الان در کما به سر می برد . پزشکان گفتند که دچار تورم مغز شده و الان از نظر ریه 90 درصد بهبود یافته ، کلیه اش خوب کار می کند ولی هنوز به هوش نیامده .
عده ای از اطرافیان می گویند که شربت آنسفالیت یا ان سی وافل را از شیراز خیابان انوری تهیه کنید و به دکتر بدهید تا به او بدهد دکتر قبول نمی کند چون به نظر بنده هم بیمار باید تحت نظر پزشک خودش باشد .
با این وجود عاجزانه تقاضا دارم تا در این مورد بنده را راهنمایی و نظرتان را در مورد این شربت بفرمائید .
با تشکر – زهرا
سلام خسته نباشیدمنم دوستم اینجوری شده تروخدابگید خوب میشه یان الان نزدیک یک ماهه اینجوری شده و هی تشنج میکنه دکتربیهوشش کردن ک تشنج نکنه اما الان چندوقتس هوش نیومده و نیمه کماس تروخدا بگید خوب میشه یان براش دعاکنید
بیمارتون خوب شد؟؟؟؟
سلام شما در زمان بیماری داخل ای سی یو بودین و هوشیاری نداشتین؟
مامان من هم همین طور ایا به هوش میان یا نه
مادرم منم هم همین طور ایا به هوش میان یانه
سلام خسته نباشید من رضایی هستم یک سال ۱۵ ماه پیش به بیماری آنسفاریت اوظیفن در گیر شدم اول که همه را حیوان میدیدم هیچ کس را نمی شناختم و کم کم خانواده خود را شناختم بعد از این همه مدت فقط روز هایی که رو به بهبود هستم را یادمه و از یک سال قبل را اصلا یادم نیست و فراموش کردم. من در اصفهان هستم و دکتر من دکتر شایگان نژاد هست .به نظرتون چیکار کنم که خوب بشم و گذشته یادم بیاد خیلی شرایطم بده
سلام شما نیمه کما هم شدین
سلام
من هم ۲ ماه اه درگیر آنسفالیت اتومیون شدم، ۲۱ روز کما بودم و بقیه اش هم نیمه هوش
دکترم دکتر ادیبی هستن که گویا دکتر خیلی خوبی هستن، ایشون گفتن وظعیت بهبودیم خوبه
ولی خودم حس خوبی ندارم، هرچند اطرافیا میگن شرایطم خیلی خوبه، اینجا مینویسم که چند روز دیگه ببینم یادم میاد اینها رو یا نه
امیدوارم شما هم بهبودیه کامل بدست بیارین
کمال هستم
سلام، من اصلا یادم نبود این چیزایی که اینجا نوشتم، الان حالم خوبه تقریبا
۱۶ روز از روزی که این پیام رو نوشتم گذشته، اصلا مشکل حافظه ام خوب نشده، ولی حمله های عصبی ام کم شده
اطرافیا همیشه میگن حالم داره بهتر میشه، ولی گویا هر روز همین حرف رو میزنن که روحیه ام بهتر بشه
سلام، کمال هستم، باز هم یادم نمیاد چیزایی که اینجا نوشتم، شرایط حافظه ام همین طوره، حافظه کوتاه مدتم اصلا خوب نشده، حمله های عصبی هم همونطوره، کلا شرایطم شبیه همین ۲۰ روز قبله
دیروز تهران رفتم برای pet scan
نتیجه اش که اومد، اگه اینجا سر زدم، حتما نتیجه اش رو میگم
چطوره یادت نمیره اسیم این سایت را
به دکتر سید جواد حسینی در بیمارستان بقیه الله مراجعه کنید.
درودبرشما خام گیاه خوارشوید