گلودرد مشکل رایجی است که همه افراد در مقطعی از زندگی خود با آن مواجه میشوند. این عارضه اغلب توسط ویروسها از جمله ویروس سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد میشود. با این حال، باکتریها هم میتوانند در بروز آن نقش داشته باشند. گلو درد ویروسی مسری است، اما برخلاف گلودرد باکتریایی به آنتیبیوتیک پاسخ نمیدهد. در این مقاله از مجله درمانکده درباره علائم گلو درد ویروسی و راههای درمان آن صحبت میکنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
فهرست محتوا
علائم گلو درد ویروسی
گلودرد ویروسی معمولا با علائم سرماخوردگی همراه است. این علائم عبارتاند از:
- سرفه: گلو درد ویروسی بر خلاف گلودرد باکتریایی تقریبا همیشه باعث سرفه میشود. سرفه روشی است که بدن شما از آن برای بیرون راندن مواد خارجی از ریهها استفاده میکند.
بیشتر بخوانید: گلو درد چرکی چیست؟ علت، علائم و بهترین درمان خانگی گلو درد
- تورم گلو: گلودردهای ویروسی اغلب باعث قرمزی و تورم گلو میشوند. اما برخلاف گلودردهای باکتریایی لکههای قرمز یا سفید ایجاد نمیکنند.
- آبریزش بینی: علاوه بر گلودرد، ویروس سرماخوردگی میتواند باعث آبریزش بینی و گرفتگی صدا شود.
ذکر این نکته ضروری است که به غیر از علائم فوق ممکن است تب هم داشته باشید.
- سرفه
- تورم گلو
- آبریزش بینی
- گرفتگی صدا
- تب
بیشتر بدانید:درمان سریع گلو درد! بهترین و انواع روش های درمان
دلایل ابتلا به گلو درد ویروسی
بیماریهای ویروسی شایعترین علت گلودرد هستند؛ به طوری که تقریبا ۹۰ درصد موارد ابتلا به گلودرد به آنها مربوط میشود. بیشتر افراد توسط ویروس سرماخوردگی یا ویروس آنفولانزا به گلودرد مبتلا میشوند. اما سایر بیماریهای ویروسی مثل آبله مرغان، سرخک و مونونوکلئوز هم ممکن است به گلودرد منجر شوند. این بیماریها بسیار مسری و در مقایسه با سرماخوردگی جدیتر هستند.
گلودرد ناشی از سرماخوردگی یا آنفولانزا میتواند هر فردی را در هر زمانی از سال تحت تاثیر قرار دهد، اما عوامل زیر احتمال ابتلا به آن را افزایش میدهند:
- سن خیلی کم یا خیلی زیاد
- ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن
- عوامل فصلی (بیماریهای ویروسی در زمستان شایعتر هستند)
- تماس نزدیک با شخصی که سرما خورده است
تشخیص گلو درد ویروسی
پزشک با معاینه بدنی، گرفتن شرح حال و بررسی علائم شما میتواند گلو درد ویروسی را تشخیص دهد. اما اگر تشخیص این نوع گلودرد از گلودرد باکتریایی مشکل باشد، تست سریع استرپتوکوکی را انجام میدهد که شامل نمونهگیری از گلو است و طی پنج دقیقه عامل بیماری را مشخص میکند. همچنین ممکن است کشت گلو را برای تشخیص دقیقتر پیشنهاد دهد. برای انجام این تست باید نمونه جمعآوریشده از گلو به آزمایشگاه فرستاده شود.
بیشتر بدانید:درمان التهاب گلو ناشی از اسید معده
درمان گلو درد ویروسی در کودکان و بزرگسالان
شما میتوانید برای تسکین گلو درد ویروسی یا سایر علائم همراه آن از داروهای بدون نسخه (OTC) مثل استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. اگر فرزندتان از گلودرد شکایت دارد، قبل از دادن این داروها به او با متخصص اطفال مشورت کنید.
استفاده از داروهای زیر هم میتواند به تسکین گلودرد کمک کند:
- اسپری گلودرد (حاوی یک ماده ضد عفونیکننده و بیحسکننده مانند فنل یا یک ماده خنککننده مانند منتول یا اکالیپتوس است)
- قرصهای مکیدنی مخصوص گلودرد
- شربت سرفه
بیشتر بدانید:درمان سرفه در کوتاهترین زمان به چه صورت است؟
درمان خانگی گلو درد ویروسی
علاوه بر داروها، استفاده از راهکارهای خانگی هم برای درمان گلودرد کمککننده است. برای تسکین گلودرد ناشی از بیماریهای ویروسی توصیه میشود:
- استراحت کنید و مایعات فراوان بنوشید. چون مایعات از کمآبی بدن جلوگیری میکنند و گلوی شما را مرطوب نگه میدارند.
- از غذاها و مایعات گرم استفاده کنید. سوپ، آب گرم همراه با آب لیموترش و چای گرم همراه با عسل به تسکین گلودرد کمک میکند. البته باید از دادن عسل به کودکان زیر یک سال خودداری کنید.
- از مصرف الکل یا نوشیدنیهای کافئیندار مثل قهوه بپرهیزید. چون باعث کمآبی بدن میشوند و علائم بیماری شما را تشدید میکنند.
بیشتر بخوانید: گلو درد عصبی چیست؟ بررسی بهترین روش تشخیص این نوع گلودرد
- نصف قاشق چایخوری نمک را داخل یک لیوان آب گرم بریزید و آن را غرغره کنید. آب نمک به خارج شدن ویروسها از گلو کمک میکند و گاهیاوقات باعث شل شدن مخاط میشود.
- از دستگاه رطوبتساز یا بخور برای افزایش رطوبت محیط استفاده کنید. چرا که هوای خشک باعث بدتر شدن گلودرد میشود.
- کمتر صحبت کنید تا گلوی شما سریعتر بهبود یابد.
بعضی از دمنوشهای گیاهی مثل دمنوش شیرین بیان و دمنوش گل ختمی هم ممکن است برای گلودرد ناشی از ویروس مفید باشند. اما کودکان، زنان باردار یا شیرده و کسانی که بیمار هستند یا دارو مصرف میکنند باید قبل از نوشیدن آنها با پزشک مشورت کنند. چون این دمنوشها ممکن است روی بعضی از بیماریها تاثیر منفی داشته باشند یا اثربخشی بعضی از داروها را تغییر ده
راههای پیشگیری از گلو درد ویروسی
رعایت بهداشت نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای ویروسی دارد. به همین دلیل، توصیه میشود نکات زیر را رعایت کنید:
- از تماس با فردی که سرما خورده است، بپرهیزید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید و در طول روز به اندازه کافی میوه و سبزی بخورید.
- هنگام عطسه یا سرفه از دستمال استفاده کنید؛ سپس دستمال را دور بیندازید و دستهایتان را بشویید.
- اگر دستمال در دسترس نیست، بینی و دهان خود را هنگام عطسه یا سرفه با استفاده از آستین لباستان بپوشانید.
- به طور منظم دستهای خود را به مدت حداقل ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویید.
- از لمس کردن صورت خود به خصوص چشمها، بینی و دهان خودداری کنید.
بیشتر بدانید:خلط گلو چیست و نشانه چه بیماریهایی است؟
کلام پایانی
اکثر افراد به دلیل سرماخوردگی یا آنفولانزا به گلو درد ویروسی مبتلا میشوند. این بیماریها معمولا خطرناک نیستند و به سرعت بهبود مییابند. اما اگر گلودرد برای مدت طولانی ادامه داشت یا با علائم شدید مثل تب بالا همراه بود، باید برای درمان آن از پزشک کمک بگیرید.
بیشتر بدانید:شربت اکسپکتورانت چیست؟ میانبری برای خلاصی از سرفه و گلودرد
اگر گلودرد دارید و نمیدانید که علت آن چیست، برای بررسی بیشتر به دکتر عمومی مراجعه کنید. پزشک عمومی میتواند علت مشکل شما را شناسایی کند یا در صورت لزوم، شما را به سایر متخصصان ارجاع دهد.
توصیه میکنیم برای مشورت با پزشک از خدمات سایت درمانکده استفاده کنید. در درمانکده علاوه بر سیستم نوبتدهی حضوری، امکان اخذ نوبت جهت مشاوره آنلاین دکتر عمومی فراهم شده است.
سوالات متداول
سرماخوردگی و آنفولانزا شایعترین دلایل ابتلا به گلودرد هستند. اگر به ویروس این بیماریها آلوده شده باشید، به غیر از گلودرد احتمالا سرفه، تورم گلو و آبریزش بینی را هم تجربه میکنید.
این عارضه معمولا با استراحت کردن، مصرف مایعات فراوان و سایر درمانهای خانگی بهبود مییابد. ذکر این نکته ضروری است که نباید برای درمان بیماریهای ویروسی از آنتیبیوتیک استفاده کنید. چون آنتیبیوتیک باعث از بین رفتن باکتریها میشود و روی ویروسها تاثیر ندارد.
این عارضه معمولا طی چهار تا پنج روز به طور خودبهخود یا به کمک درمانهای خانگی بهبود مییابد؛ بنابراین اگر برای مدت زمانی بیشتری ادامه پیدا کرد، باید به پزشک مراجعه کنید.
این سوال که برای گلو درد ویروسی چی خوبه از سوی بسیاری از افراد مطرح میشود. در پاسخ باید بگوییم که مایعات گرم مثل سوپ برای درمان این عارضه مفیدند. افراد بالای یک سال میتوانند از آب گرم همراه با عسل هم استفاده کنند.
منابع: medicinenet, webmd