اشعه فرابنفش یا اشعه uv، شکلی از تابش غیریونیزان است که توسط منابع طبیعی و غیرطبیعی تولید میشود. اشعه یو وی مزایای زیادی دارد اما در صورت استفاده بیش از حد میتواند موجب آفتابسوختگی، پیری زودرس و ملانومای بدخیم شود. در ادامه این مقاله از مجله درمانکده قرار است بعد از پاسخدادن به سوال اشعه یو وی چیست، در مورد فواید و مضرات آن توضیح دهیم. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
فهرست محتوا
اشعه یو وی چیست؟
اشعه یو وی انواع مختلفی دارد و در طول روز از منابع مختلف طبیعی و غیرطبیعی به انسان میرسد. مهمترین منبع طبیعی تولید اشعه یو وی، خورشید است که سه طیف مختلف این اشعه را تولید میکند. منابع مصنوعی اشعه یو وی شامل موارد زیر است:
- دستگاه سولاریوم یا سولار
- لامپ uv کاشت ناخن
- لامپهای بخار جیوه
- برخی دستگاههای لیزر
- چراغ هالوژن
- چراغ فلورسنت
- دستگاه لایت کیور دندانپزشکی
انواع اشعه uv
انواع مختلف اشعه یو وی براساس طول موج آنها شامل موارد زیر است:
UVA با طول موج ۳۹۹-۳۱۵ نانومتر
اشعه فرابنفش A، بیش از ۹۵ درصد پرتوی فرابنفش ورودی به زمین را تشکیل میدهد. این اشعه طول موج بیشتری داشته و به همان نسبت، انرژی کمتری هم دارد. اشعه فرابنفش A به دلیل نفوذ به لایه درم پوست، میتواند در بروز انواعی از سرطان پوست دخیل باشد.
UVB با طول موج ۳۱۴-۲۸۰ نانومتر
اشعه فرابنفش B طول موج کوتاهتر و قدرت بیشتری نسبت به اشعه فرابنفش A دارد. این اشعه لایه خارجی پوست یعنی اپیدرم را تحتتاثیر قرار میدهد. به این ترتیب میتواند عامل بروز سوختگی و انواع خطرناکی از سرطان پوست مثل ملانوم شدید باشد.
بیشتر بخوانید: عوارض زالو درمانی
UVC با طول موج ۲۷۹-۱۰۰ نانومتر
اشعه فرابنفش C، بالاترین میزان انرژی را در میان انواع مختلف اشعه فرابنفش دارد. اما این اشعه را لایه اوزون جذب میکند و به این ترتیب وارد جو زمین نمیشود. اشعه فرابنفش C از طریق روشهای مصنوعی مثل انواعی از لیزرها تولید میشود.
فواید اشعه uv
اشعه فرابنفش با اینکه میتواند سلامت انسان را به خطر بیندازد، اما فوایدی هم دارد. اشعه فرابنفش باعث تولید ویتامین D در بدن میشود. همانطور که میدانید ویتامین D یک ماده ضروری برای جذب کلسیم و فسفر بوده و به رشد استخوانها کمک میکند. سازمان بهداشت جهانی ۲ تا سه مرتبه قرارگیری در معرض نور خورشید به مدت پنج تا ۱۵ دقیقه برای بهرهمندی از فواید اشعه یو وی را توصیه میکند.
برخی از انواع دستگاههای لیزر با داشتن مقدار کم و بیخطری از اشعه یو وی، باعث شفافیت بیشتر پوست میشوند. علاوه بر این از اشعه یو وی در دستگاههای کاشت ناخن هم استفاده میشود. البته توجه کنید که اشعه uv ناخن را ضعیف میکند و نباید بیش از حد از آن استفاده کرد.
کاربرد اشعه uv برای ضدعفونی، به دلیل اثر باکتریکشی آن است. اثر اشعه uv بر باکتریها، آنها را غیرفعال کرده و از بین میبرد. به همین دلیل در مراکز بیمارستانی و عفونی از این اشعه برای ضد عفونی سطوح کاربرد دارد. برای مثال اشعه uv در اتاق عمل برای ضد عفونی محیط استفاده میشود.
درمان فتوتراپی یا نوردرمانی، یک روش درمانی با استفاده از اشعه فرابنفش است که در درمان بیماریهای راشیتیسم، پسوریازیس، اگزما، ویتیلیگو و لوپوس کاربرد دارد. استفاده از دوز درمانی اشعه یو وی، باید حتما با نظر پزشک متخصص انجام شود. در مورد درمان فتوتراپی میتوانید با متخصصان پوست و مو در درمانکده مشورت کنید.
عوارض اشعه uv
مضرات اشعه uv عبارتاند از:
- اشعه uv برای پوست سرطانزا است و اشعه فرابنفش A و B عامل تاثیرگذاری در بروز سرطان پوست و سرطان سلولهای سنگفرشی هستند.
- اشعه فرابنفش باعث آفتابسوختگی میشود. که در صورت مشاهده علائم آن باید به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
- قرارگیری در معرض اشعه فرابنفش ریسک بروز مشکلات چشمی چون ناخنک، آب مروارید، التهاب و سوزش قرنیه را افزایش میدهد.
- اشعه فرابنفش باعث بروز پیری زودرس، پوست چرمی و چینوچروک صورت میشود.
- ریسک بروز الاستوز خورشیدی، لکههای کبدی و کراتوز اکتینیک در اثر پرتوهای فرابنفش بیشتر میشود.
- اشعه uv سیستم ایمنی بدن را در مقابله با عوامل آسیبزا ضعیف کرده و ریسک بروز عفونت و التهاب را افزایش میدهد.
- اشعه فرابنفش باعث فعالشدن ویروس نهفته هرپس میشود.
- اشعه فرابنفش اثرگذاری واکسنها را کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: تصویربرداری اشعه X ؛ کاربرد، نحوه انجام، عوارض و نتایج
اشعه uv در گوشی مضر است؟
اشعه یو وی از وسایل الکترونیکی چون گوشی، تبلت، کامپیوتر و تلویزیون نیز تولید میشود. به این ترتیب افرادی که مدت زمان زیادی در روز با وسایل الکترونیکی کار میکنند، در معرض این اشعه هستند. توجه کنید که میزان اشعه تولیدشده در گوشی موبایل و تبلت، آنقدر زیاد نیست اما در صورت استفاده مداوم میتواند آسیبزننده باشد. این دستگاهها علاوه بر اینکه خودشان اشعه uv تولید میکنند، نور فرابنفش خورشید را نیز روی صورت و چشم فرد بازتاب میدهند و ریسک بروز سرطان و آسیبهای چشمی را افزایش میدهند.
اشعه uv در بارداری
اشعه یو وی روی زنان باردار تاثیر بیشتری میگذارد، زیرا سیستمهای بدن زنان در این دوره بیش از حد حساس است. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند زنان باردار تا حد ممکن از قرارگیری در معرض منابع تولیدکننده مصنوعی و طبیعی پرتوهای فرابنفش خودداری کنند.
اشعه فرابنفش میتواند هورمون پروژسترون را تحریک کرده و منجر به بروز ملاسما یا لک بارداری شود. ملاسما در اکثر نقاط بدن ممکن است ایجاد شود و تا مدتها بعد از بارداری باقی میماند. گرمازدگی، بیآبی بدن، نقص جنین، کمبود اسید فولیک، افزایش دمای بدن و افزایش ریسک ضایعات مغزی در جنین از دیگر مضرات اشعه یو وی در بارداری هستند.
حد مجاز اشعه uv چقدر است؟
طبق استانداردهای جهانی، شاخص مجاز اشعه یو وی بین ۲-۰ است و این مقدار به عنوان شاخص بیخطر اشعه یو وی شناخته میشود. شاخصهای بالاتر به صورت زیر تعیین میشوند:
- شاخص ۵-۳: کمخطر
- شاخص ۷-۶: خطرناک
- شاخص ۸-۱۰: خطر زیاد
- شاخص ۱۲-۱۱: شدیدا خطرناک
بیشتر بخوانید: پرتو درمانی یا رادیوتراپی چیست؟ عوارض آن چگونه است؟
توجه کنید که هر فرد با توجه به عوامل زیر، روزانه مقدار متفاوتی اشعه uv دریافت میکند:
- استفادهکردن یا استفادهنکردن از کرم ضد آفتاب
- میزان قرارگیری در معرض نور خورشید و منابع مصنوعی پرتو فرابنفش
- استفاده از لباسهای بلند یا کوتاه
- قدرت اشعه
مضرات اشعه uv در کاشت ناخن چیست؟
مدت زمان استفاده از اشعه یو وی در کاشت ناخن کم است و معمولا منجر به بروز عارضه خاصی نمیشود. با این حال استفاده زیاد از این اشعه عوارض زیر را به همراه دارد:
- پیری زودرس
- سرطان پوست
- تضعیف و شکنندگی ناخنها
برای جلوگیری از این عوارض حتما ۲۰ دقیقه قبل از استفاده از دستگاه از کرم ضد آفتاب با حداقل SPF 50 روی پوست دست خود استفاده کنید. توجه کنید که استفاده از این دستگاه برای زنان باردار توصیه نمیشود.
روشهای محافظت از بدن در برابر اشعه یو وی
با عمل به نکات زیر میتوانید از عوارض اشعه uv در امان بمانید:
- حتما از کرم ضد آفتاب با SPF مناسب استفاده کنید. استفاده از کرم ضد آفتاب چه در محیط خانه و چه در خارج از آن توصیه میشود. زیرا اشعه فرابنفش A از شیشهها عبور کرده و حتی در داخل خانه هم روی پوست شما تاثیر میگذارد.
- در فصل تابستان حتما از کلاه لبهدار استفاده کنید.
- از عینک آفتابی طبی و مناسب که تا ۱۰۰ درصد از چشمها در برابر خورشید محافظت میکند، استفاده کنید.
- بهتر است از لباسهای بلند و آستیندار استفاده کنید تا پوست در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرد.
- مدت زمان زیادی را در معرض منابع طبیعی و مصنوعی پرتو فرابنفش قرار نگیرید.
- سعی کنید از ساعت ۱۰ صبح تا چهار بعد از ظهر بیرون از خانه نباشید.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد مزایا و مضرات اشعه uv توضیح دادیم. اشعه یو وی کاربردهای زیادی در زندگی روزمره ما دارد و اگر به مقدار مناسب استفاده شود، عارضهای به همراه نخواهد داشت. نکته مهمی که در رابطه با جلوگیری از عوارض اشعه یو وی باید بدانید، رعایت توصیههای پیشگیرانه است. در مورد بیماریهای ناشی از عوارض اشعه uv میتوانید از طریق درمانکده به صورت حضوری یا مشاوره آنلاین با دکتر پوست و مو ارتباط بگیرید.
سوالات متداول
شاخص ۲-۰ اشعه uv بیخطر بوده و سلامت افراد را به خطر نمیاندازد.
انواع اشعه فرابنفش شامل اشعه فرابنفش A، B و C است.
اشعه فرابنفش A قدرت کمی دارد و به همین دلیل به عنوان کمخطرترین اشعه فرابنفش شناخته میشود.
بین ساعت ۱۰ صبح تا چهار بعد از ظهر، بیشترین میزان اشعه فرابنفش از خورشید به زمین میرسد.
مدت زمان استفاده از اشعه یو وی به کاربرد آن بستگی دارد؛ برای مثال در کاشت ناخن نباید این زمان بیشتر از ۲۰ دقیقه طول بکشد.
منبع: cdc
سلام میخاستم بدونم اشعه یووی برای ابروهای کاشته شده ضررداره
درود لامپ یو وی که در اتاقهای کشت آزمایشگاهها جهت استریل استفاده میشه چه طول نوجی دارن چون خیلی توصیه میشه ساعات غیر کاری روشن کنین