آمپول تریامسینولون یکی از داروهایی است که اغلب برای درمان بیماریهای التهابی تجویز میشود. التهاب بخش مهمی از سیستم دفاعی بدن است، اما التهابی که بدون دلیل موجه رخ میدهد و برای مدت طولانی ادامه مییابد میتواند به عواقب جدی منجر شود.
در این مقاله از مجله درمانکده به این سوال که آمپول تریامسینولون چیست و به درمان چه بیماریهایی کمک میکند، پاسخ میدهیم. همچنین شما را با عوارض احتمالی و تداخلات دارویی آن آشنا میکنیم. ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای آمپول تریامسینولون
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | تریامسینولون یک نوع کورتیکواستروئید است که برای درمان طیف وسیعی از مشکلات التهابی در اندامها و بافتهای مختلف بدن استفاده میشود. |
نام دارو | این دارو با نام تریامسینولون (Triamcinolone) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | Triamcinolone با سرکوب سیستم ایمنی بدن به درمان بیماریها کمک میکند. این دارو در سال ۱۹۵۷ تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را دریافت کرد. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | Triamcinolone یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C21H27FO6 |
داروهای هم گروه | بتامتازون، دگزامتازون، پردنیزولون، بکلومتازون، فلوتیکازون، بودزوناید، فلونیزولید، تتراکوزاکتاید و دفلازاکورت |
فرمهای موجود دارو | آمپول، پماد و اسپری بینی |
نام برندهای آمپول تریامسینولون
این دارو با نامهای تجاری مختلف تولید میشود، از جمله:
- تریلون
- کورتیران
- تریام هگزال
- تریامسینولون ساندوز
بیشتر بخوانید: آمپول سفازولین چیست؟ هر آنچه باید درباره این بدانید!
کاربرد آمپول تریامسینولون
Triamcinolone برای درمان بسیاری از مشکلات پزشکی استفاده میشود، از جمله:
- واکنشهای آلرژیک
- انواع خاصی از آرتریت
- نقرس
- بیماری التهابی روده
- آسم
- بیماریهای پوستی
- اختلالات خون، مغز استخوان یا غده آدرنال
بیشتر بخوانید:آمپول دگزامتازون برای ورم چه کاربردی دارد؟
این دارو به بیمارانی داده میشود که قادر به مصرف داروهای خوراکی نیستند و حتما باید توسط پزشک تجویز شود.
روش تزریق آمپول تریامسینولون
بسته به مشکل شما و نوع محصول، این دارو باید داخل عضله، مفصل یا ضایعه پوستی تزریق شود. تزریق معمولا توسط یک فرد آموزشدیده انجام میشود. اگر قرار باشد خودتان دارو را به صورت عضلانی تزریق کنید، پزشک نحوه انجام این کار را به شما آموزش میدهد.
قبل از تزریق این آمپول دستهایتان را با آب و صابون بشویید. همچنین دارو را از نظر تغییر رنگ یا وجود ذرات غیر طبیعی بررسی کنید و در صورت مشاهده هر نوع تغییر غیر عادی از مصرف آن بپرهیزید.
محل تزریق، دوز دارو و طول درمان توسط پزشک عمومی یا تخصصهای مربوطه دیگر مشخص میشود. بنابراین خودسرانه دوز Triamcinolone را تغییر ندهید یا از آن برای مدت طولانی استفاده نکنید.
اگر مدت زمان زیادی است که از این دارو استفاده میکنید، بدون تایید پزشک آن را به طور ناگهانی قطع نکنید. چرا که ممکن است بیماری شما بدتر شود.
بیشتر بدانید: قرص پردنیزولون چیست؟
عوارض آمپول تریامسینولون
عوارض جانبی که باید در اسرع وقت به پزشک خود گزارش دهید عبارتاند از:
- واکنشهای آلرژیک (بثورات پوستی، خارش، کهیر و تورم صورت، لبها، زبان یا گلو)
- سندرم کوشینگ (تجمع چربی در ناحیه میانی بدن، قسمت بالایی کمر، گردن یا صورت، رشد بیش از حد موهای بدن و نازک و شکننده شدن پوست که باعث میشود به راحتی کبود شود )
- قند خون بالا (افزایش تشنگی، تکرر ادرار، ضعف یا خستگی غیر عادی و تاری دید)
- افزایش فشار خون
- عفونت (تب، لرز، سرفه، گلودرد، زخمهایی که بهبود نمییابند و احساس درد در هنگام دفع ادرار)
- کاهش عملکرد غده آدرنال (حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، ضعف یا خستگی غیر عادی و سرگیجه)
- تغییر خلق و خو و رفتار (اضطراب، عصبی بودن، گیجی، توهم، تحریکپذیری، فکر کردن به خودکشی و افسردگی)
- درد شدید، قرمزی یا تورم در محل تزریق دارو
- خونریزی معده (مدفوع خونی یا قیر مانند و استفراغ خونآلود یا حاوی مواد قهوهای که شبیه تفاله قهوه هستند)
- تورم دستها یا پاها
بیشتر بخوانید: آمپول دگزامتازون چیست؟ فواید و عوارض آن را بشناسید
این عوارض جانبی زیر معمولا به مراقبت پزشکی نیاز ندارند، اما در صورت شدید شدن یا ادامهدار بودن باید در مورد آنها با پزشک صحبت کنید:
- آکنه
- سردرد
- افزایش اشتها
- افزایش وزن
- حالت تهوع
- اختلال خواب
این دارو ممکن است عوارض جانبی دیگری هم داشته باشد؛ بنابراین در صورت مشاهده هر نوع علامت غیر عادی لازم است به پزشک مراجعه کنید. همچنین میتوانید از طریق امکان مشاوره آنلاین با پزشک عمومی یا سایر تخصصهای مورد نظرتان به راحتی با دکتر ارتباط بگیرید.
بیشتر بخوانید: آمپول بتامتازون برای چیست؟ پایان واکنشهای آلرژیک
موارد احتیاط پیش از مصرف
رعایت نکات زیر میتواند خطر عوارض ناشی از تزریق آمپول تریامسینولون را کاهش دهد:
- اگر به Triamcinolone یا سایر داروها حساسیت دارید، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. در مورد سابقه حساسیت به غذاها و حیوانات هم باید با پزشک صحبت کنید.
- سابقه ابتلا به دیابت، بیماریهای چشمی، نارسایی قلبی، حمله قلبی، فشار خون بالا، مشکلات سیستم ایمنی، بیماریهای عفونی، بیماری کلیوی، بیماری کبدی، میاستنی گراویس، پوکی استخوان، مشکلات گوارشی، بیماری تیروئید، تشنج، پایین بودن سطح پتاسیم خون و مشکلات سلامت روان را به پزشک اطلاع دهید.
- این دارو ممکن است خطر ابتلا به عفونت را افزایش دهد. اگر تب، لرز، گلودرد یا سایر علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را تجربه کردید، با پزشک معالج خود تماس بگیرید و هرگز خود درمانی نکنید. در حین استفاده از این دارو سعی کنید از تماس با افراد بیمار خودداری کنید. اگر واکسن سرخک یا آبله مرغان را نزدهاید، در صورت مواجهه با افراد مبتلا به این بیماریها فورا به پزشک مراجعه کنید.
- این دارو ممکن است قند خون را افزایش دهد. اگر دیابت دارید، از پزشک بپرسید که آیا لازم است رژیم غذایی و داروهای خود را تغییر دهید یا خیر.
- استفاده طولانیمدت از این دارو ممکن است استخوانهای شما را ضعیف کند و خطر شکستگی آنها را افزایش دهد. با پزشک در مورد راههای حفظ سلامت استخوانها صحبت کنید.
- اگر بینایی شما تغییر کرد، فورا با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
- این دارو ممکن است در بعضی از بیماران باعث احتباس مایعات (ادم) شود؛ بنابراین توصیه میشود از دستورالعملهای پزشک در مورد اصلاح رژیم غذایی خود (به ویژه کاهش مصرف نمک) به دقت پیروی کنید.
- در حین استفاده از این دارو برای بررسی وضعیت سلامتی خود به طور منظم به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر علائم شما بهبود نیافت یا بدتر شد، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
تداخلات دارویی آمپول تریامسینولون
این دارو را با هیچیک از موارد زیر مصرف نکنید:
- واکسنها یا توکسوئیدها
- متیراپون
این آمپول ممکن است با موارد زیر تداخل داشته باشد:
- آمفوتریسین B
- آنتیبیوتیکها از جمله کلاریترومایسین یا اریترومایسین
- داروهای ضد ویروس برای درمان HIV یا ایدز مانند آتازاناویر، ایندیناویر، نلفیناویر، ریتوناویر و ساکویناویر
- باربیتوراتها مانند فنوباربیتال
- کاربامازپین
- بعضی از داروهای ضد قارچ مانند ایتراکونازول و کتوکونازول
- کلستیرامین
- مهارکنندههای کولین استراز مانند نئوستیگمین، فیزوستیگمین و پیریدوستیگمین
- کوبیسیستات
- سیکلوسپورین
- دیگوکسین
- هورمونهای زنانه مانند استروژن یا پروژستین و قرصهای ضد بارداری
- ایزونیازید
- داروهای دیابت
- نفازودون
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن
- فنیتوئین
- ریفامپین
- تلیترومایسین
- وارفارین
این فهرست ممکن است تمام تداخلات دارویی Triamcinolone را پوشش ندهد؛ بنابراین لازم است فهرست تمام داروها، گیاهان دارویی و مکملهای غذایی مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید. همچنین اگر سیگار میکشید، مشروبات الکلی مینوشید یا از مواد مخدر استفاده میکنید، درباره این موضوع با پزشک صحبت کنید. چون ممکن است با Triamcinolone تداخل داشته باشند.
بیشتر بدانید: آمپول هیدروکورتیزون چیست؟
قیمت آمپول تریامسینولون
Triamcinolone یک داروی ارزانقیمت است که با نسخه پزشک به فروش میرسد.
فعل و انفعالات آمپول تریامسینولون در بدن
این دارو یک نوع کورتیکواستروئید است که با کاهش پاسخ ایمنی بدن به درمان بیماریها کمک میکند و التهاب و تورم را کاهش میدهد.
بیشتر بخوانید: آمپول نوروبیون؛ سیستم ایمنی بدنتو با تزریق این آمپول بالا ببر!
افراد آسیبپذیر
در مطالعات مختلف مشاهده نشده است که تزریق Triamcinolone به بروز مشکلات خاص در کودکان منجر شود. با این حال، باید در کودکان به خصوص نوزادان نارس با احتیاط مصرف شود. این دارو حاوی بنزیل الکل است که میتواند در نوزادان تازه متولدشده یا نارس واکنشهای جدی ایجاد کند.
تزریق آمپول تریامسینولون در بارداری فقط در مواقع ضروری انجام میشود، چون در موارد نادر ممکن است به جنین در حال رشد آسیب برساند.
در حال حاضر، تحقیقات کافی در مورد عوارض تزریق آمپول تریامسینولون در شیردهی وجود ندارد؛ بنابراین پزشک برای تصمیمگیری بهتر باید فواید و عوارض احتمالی آن را نسبت به هم بسنجد.
کلام پایانی
از Triamcinolone باید دقیقا طبق دستور پزشک استفاده کنید تا بیشترین بهره را از فواید آن ببرید. اگر در مورد این دارو به راهنمایی بیشتری نیاز دارید، میتوانید از طریق سایت درمانکده از بهترین متخصصان وقت بگیرید و با آنها به صورت حضوری یا آنلاین مشورت کنید.
سوالات متداول
در پاسخ به این سوال که آمپول تریامسینولون برای چیه باید بگوییم که از آمپول تریامسینولون برای آلرژی استفاده میشود. علاوه بر این، آمپول تریامسینولون برای کمر درد ناشی از آرتریت، آسم و سایر بیماریهای التهابی تجویز میشود.
این دارو برای درمان واکنشهای آلرژیک، بیماری التهابی روده، نقرس، آسم، آرتریت، بیماریهای پوستی و اختلالات خون، مغز استخوان یا غده آدرنال تجویز میشود.
پزشکان با تزریق آمپول تریامسینولون به بینی سعی میکنند تورم آن را کنترل کنند. تزریق این دارو معمولا به کسانی توصیه میشود که التهاب بینیشان به کندی کاهش مییابد. البته ذکر این نکته ضروری است که به دلیل خطر بروز نابینایی یا آسیب دیدن چشمها، تزریق این دارو در اطراف و داخل چشم یا قسمتهای خاصی از بینی توصیه نمیشود.
گاهیاوقات پزشکان این آمپول را به ناحیهای از سر که دچار ریزش مو شده است، تزریق میکنند. در مورد اینکه کاندید مناسبی برای دریافت این دارو هستید یا خیر، با پزشک مشورت کنید.
خیر. معمولا برای سرماخوردگی تجویز نمیشود.
بله. قرمز شدن پوست و احساس درد در محل تزریق از عوارض مصرف این دارو است. اگر این علائم آزاردهنده بودند یا برای مدت طولانی ادامه داشتند، با پزشک صحبت کنید.
منابع: go.drugbank, my.clevelandclinic, mayoclinic
میشه بعد آمپول تریا سینو لون
حمام رفت
سلام، ۴ روز پیش آمپول تریامسینولون تزریق کردم. دیابت و فشارخون من بد تر شده. آین تغییرات چند روز ماندگاره؟ ممنونم.
سلام. این دارو رو برای دیسک گردن هم تزریق میکنن؟
سلام وقت بخیر ببخشید یک سوال داشتم بهترین درمان دارویی در کمر درد چیست ؟
سلام من برای کهیر گرمایی هر سال ۶ یا ۷ تا آمپول تریامسینولون میزنم مشکلی نداره ؟
سلام چند روز پیش آمپول تریامسینولون تزریق کرده ام صورتم خشک، قرمز،چانه ام هم همینطور التهاب و قرمز شده میخواستم بپرسم این علایم کی ازبین میرود؟
تزریق این دارو داخل ضایعه پوستی ممنوع است
سلام مرجان هستم ۲۲ سالم
تقریبا چندین سال میشه حساسیت فصلی دارم و از آمپول تریامسینولون استفاده میکنم. میخواستم پرسان کنم زمانیکه این آمپول تزریق میکنم به مدت چند دقیقه ریه ها و گلونم خارش کرده و سرفه میکنم آیا جدی است ؟
مشکل جدی نیست موقتی است هر بار که استفاده میکنی تا چند ماه دیگه ضرورت نمیشه؟
سلام این امپول به سیستم ایمنی بدن اسیب میرساند یا خیر
سلام یه هفته هسته امپول تریامسینولون رو عضلانی زدم خیلی سردردم چیکار کنم
سلام بنده بیماری صدفی دارم میخواستم بدونم مصرف طولانی مدت از این امپول تریامسینولون استوناید ک تجویز دکتر است چ عوارضی برای بدن ایجاد میکند.ایا ب دیگر اعضای حیاتی بدن اثر نامطلوبی میگذارد.ممنون میشم اگ توضیح بدین