بیماری فتق هنگامی رخ میدهد که یکی از اندامها، از داخل دریچه نگهدارنده بافت یا عضله در جای خود، فشاری را به سایر اندامهای جانبی وارد نماید. برای مثال، این امکان وجود دارد که روده از ناحیه ضعیف شده در دیواره شکم، به سمت بیرون منحرف شود.
بسیاری از فتقها، در ناحیه شکم و حد فاصل بین قفسه سینه و کشالههای ران رخ میدهند. البته امکان وقوع آنها در قسمت فوقانی ران یا کشاله ران نیز وجود دارد. آنها معمولا تهدیدکننده زندگی افراد نیستند اما به خودی خود نیز درمان نمیشوند. در برخی موارد برای جلوگیری از ایجاد عوارض خطرناکتر، بیمار باید جراحی شود. در این مقاله از مجله پزشکی درمانکده میتوانید با علائم و روش های درمان و تشخیص بیماری فتق آشنا شوید.
فهرست محتوا:
نشانههای فتق چیست؟
متداولترین نشانه فتق، ایجاد توده یا ناحیه ورم کرده در قسمت آسیب دیده است. برای مثال در فتق اینگوینال، یک ناحیه ورم کرده در هر یک از طرفین استخوان شرمگاهی، در نقطه تلاقی کشاله ران و عضله ثانویه، تشکیل میشود. بههنگام دراز کشیدن، حالت تودهای شکل ناپدید میشود اما موقع ایستادن، خم شدن یا سرفه کردن عارضه فتق بهخوبی احساس میشود. علاوهبراین، ممکنه در اطراف ناحیه تودهای شکل درد ناخوشایندی را احساس کنید.
مشاهده بیشتر : بهترین دکتر متخصص گوارش
علائم فتق هیاتال
بیماری فتق در اکثر موارد، فاقد هرگونه علائم آشکاریست. شما اطلاعی راجع به ابتلا به این بیماری ندارید، درصورتیکه آزمایشات متداول سالیانه را انجام دهید و یا به خاطر یک بیماری دیگر مورد معاینه پزشکی قرار بگیرید، آنگاه متوجه آن خواهید شد. برخی انواع فتق، علائم مخصوص به خود را دارند؛ مثل فتق هیاتال. سوزش معده، مشکل در بلعیدن غذا و درد قفسه سینه از جمله این علائم محسوب میشوند.
برگرداندن آسیب ناشی از بیماری به حالت عادی (ریکاوری از فتق)
توجه کردن به علائم فتق، موضوع بهشدت مهمی محسوب میشود؛ چراکه این عارضه درصورت عدم درمان، به مرور از بین نمیرود. پس، به محض روبرو شدن با آنها مراجعه به پزشک الزامیست. پس از معاینات پزشکی، میزان وخامت و نحوه درمان بررسی میشوند. فتق دارای عوارض جانبیست که زندگی بیمار را تهدید میکند. بروز هرگونه علائمی مانند تهوع، استفراغ، تب یا درد ناگهانی باید به مرکز خدمات اورژانس مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که مراقبتهای پزشکی زودرس، تغییرات در سبک زندگی، شدت علائم را به حداقل میرسانند. البته، جراحی تنها روش موجود برای درمان مؤثر بیماری فتق است. سه نوع مختلف از روشهای جراحی برای درمان فتق در دسترس هستند که جراح بهترین روش را به شما پیشنهاد میدهد. پیشبینی و تجویز جراحی، یک درمان موثره که به ماهیت بیماری، علائم و سطح کُلی سلامت بدنی بیمار وابسته است. گاهی اوقات، فتق پس از جراحی مجدداً به حالت سابق برمی گردد.
علائم فتق در مردان
علائم کلی فتق در زنان و مردان یکسان است، اما به هر حال ممکن است علائم این مشکل در مردان و زنان به شکلهای متفاوتی بروز کند. معمولا فتق کشاله ران در مردان موجب تورم قابلمشاهده در بیضه میشود. معمولا فتق کشاله ران 7 برابر در مردان بیشتر از خانمها ایجاد میشود که در بسیاری از مواقع به فتق بیضه نیز ختم میشود. فتق بیضه سمت راست معمولا شایعتر از بیضه سمت چپ است.
علائم فتق در زنان
خانمها بیشتر به فتق فمورال یا رانی مبتلا میشوند. معمولا فتق فمورال در زنان موجب درد شدیدی در شکم و کشاله ران میشود. در این شرایط معمولا باد فتق با ایجاد یک برآمدگی قابل لمس نیز قابلتشخیص است. زمانی که فرد مبتلا به فتق به پشت دراز میکشد، معمولا برآمدگی عقب رفته و ناپدید میشود. در اکثر خانمها خندیدن، گریه کردن، سرفه و اجابت مزاج موجب میشود تا برآمدگی فتق بیشتر قابلمشاهده شود. در این نوع فتق معمولا روده مسدود میشود و لازم است فرد تحت عمل جراحی لاپاراسکوپی قرار بگیرد. یکی دیگر از انواع باد فتق رایج در خانمها فتق در بارداری است که باید توسط پزشک بررسی و درمان شود.
علل ایجاد بیماری فتق
ضعیف بودن عضلات و فشارهای شدید به آنها به طور همزمان، فتق را پدید میآورد. به همین علت، سریعا یا به مرور زمان گسترش مییابد. برخی عوامل رایج بروز فشار بیش از حد به عضلات، ضعیف شدن آنها و نهایتاً ظهور بیماری فتق عبارتند از:
- بیماری مادرزادی که در دوران جنینی یا از زمان تولد ظاهر میشود.
- افزایش سن
- آسیب ناشی از مصدومیت یا جراحی
- سرفه مزمن یا بیماری گرفتگی حاد ریوی (COPD)
- تمرینات سنگین یا بلند کردن اشیای بزرگ با وزن زیاد
- بارداری، خصوصاً چندین بارداری
- یبوست که همزمان با حرکت روده، فرد را تحت فشار قرار میدهد.
- چاقی یا اضافه وزن
- ایجاد سیالات داخل شکم یا آسیت
علاوهبراین، عوامل دیگری نیز وجود دارند که خطر ایجاد بیماری فتق را افزایش میدهند. این عوامل عبارتند از:
- سابقه شخصی یا خانوادگی از فتق
- بالا رفتن سن
- بارداری
- اضافه وزن یا چاقی
- یبوست مزمن
- سرفه مزمن (احتمالاً بدلیل افزایش مستمر فشار روی شکم)
- فیبروز کیستیک
- سیگار کشیدن (منجر به تضعیف بافت پیوندی میشود)
- تولد به صورت نارس یا با وزن کم در هنگام تولد
تشخیص بیماری فتق
پزشک ابتدا یک معاینه معمولی را روی بدن شما انجام میدهد. در طول معاینه، پزشک به دنبال تشخیص توده در نواحی شکم یا کشاله ران است. این برآمدگی در حالت سرپا، سرفه کردن یا فشار بدنی بزرگتر میشود. سپس، پزشک سابقه پزشکی بیمار را مشاهده میکند. بدین ترتیب سؤالات مختلفی از بیمار پُرسیده میشود، برخی از این سؤالات عبارتند از:
- چه زمانی برای اولین بار متوجه برآمدگی تودهای شدید؟
- آیا علائم دیگری را هم تجربه نمودهاید؟
- به نظر شما، عامل خاصی منجر به بروز این عارضه شده است؟
- کمی راجع به سبک زندگیتان با من صحبت کنید. آیا شغلتان مستلزم بلند کردن اشیای سنگین است؟ آیا به صورت صحیح و منظم ورزش میکنید؟ آیا در گذشته سیگاری بودید؟
- آیا سابقه فتق در خانواده یا خودتان وجود دارد؟
- آیا در ناحیه شکم یا کشاله ران، جراحی انجام دادهاید؟
همچنین ممکنه پزشک از آزمایشات تصویربرداری، برای تشخیص بیماری استفاده کند؛ این آزمایشات عبارتند از:
- اولتراسوند شکمی: با استفاده از امواج صوتی فرکانس بالا، تصویری از ساختارهای داخل بدن ایجاد میشود.
- سیتیاسکن: اشعه ایکس با فناوری رایانهای ترکیب میشود، تا تصویر دلخواه ایجاد شود.
- اسکن MRI: ترکیبی از امواج مغناطیسی قوی، و امواج رادیویی، برای تولید تصویر بکار میروند.
درصورتیکه تردیدی راجعبه فتق هیاتال وجود داشته باشد، پزشک به دنبال استفاده از آزمایشات تکمیلی خواهد بود، تا وضعیت داخلی شکم بیمار را دقیقتر بررسی کند.
مشاهده بیشتر : بهترین دکتر ارتوپد
- اشعه ایکس باریومی یا گاستروگرافین: شامل یک سری تصاویر پرتو X است که از مجرای گوارشی به دست میآیند. تصاویر پس از خوردن نوشیدنی حاوی دیاتروزات مگلومین و دیاتروزات سدیم (گاستروگرافین) یا محلول باریوم مایع به دست میآیند. هر دو تصویر بخوبی روی تصاویر پرتو X به چشم میآیند.
- آندوسکوپی: دوربین کوچک متصل به لوله از داخل گلو عبور کرده و وارد مری و شکم میشود.
جراحی فتق
درصورتیکه فتق بزرگتر شود، حالت دردناکی پیدا میکند، ممکنه جراح به این نتیجه برسد که جراحی بهترین راه حل است. برای مثال، شکاف ایجاد شده در دیواره شکم در طول جراحی، منجر به درمان فتق میشود. رایجترین کار، پوشش دادن حفره به وسیله توری جراحی است.
امکان درمان بیماری فتق، با هر دو روش جراحی باز یا لاپاراسکوپی وجود دارد. جراحی لاپاراسکوپیک، از یک دوربین کوچک و تجهیزات مینیاتوری جراحی، برای ترمیم فتق استفاده میکند. برای این کار فقط چند بُرش کوچک ایجاد میشود. ضمناً به بافتهای اطراف آسیب کمتری وارد میشود. در طول جراحی، جراح بُرشی را در نزدیکی فتق ایجاد میکند. سپس ناحیه بیرون زده، به سمت محل اصلیاش فشار و کاملاً بخیه زده میشود. با قرار دادن توری جراحی تقویت شده که در نهایت، قسمت بُرش خورده ترمیم میشود.
تمامی فتقها، از طریق جراحی لاپاراسکوپی قابل درمان نیستند. در صورتی که درمان از طریق جراحی باز در دستور کار باشد، یک سری تعاملات بین جراح و بیمار صورت میگیرد تا بهترین گزینه جراحی شناسایی شود.
ریکاوری
احتمالاً پس از انجام جراحی، در اطراف ناحیه مربوطه احساس درد خواهید کرد. پزشک با تجویز یک سری داروها، به دنبال کاهش درد است. مطمئن شوید که دستورالعملهای پزشک، علی الخصوص دستورالعملهای مراقبت از زخم، را به صورت کامل رعایت میکنید. در صورت بروز هرگونه علائم از جمله عفونت، تب، قرمز شدن یا فرورفتگی ناحیه و دردی که ناگهان تشدید میشود، بلافاصله با پزشک تماس بگیرید.
پس از درمان فتق، تا چند هفته قادر به انجام حرکات معمول روزانه نخواهید بود. باید از هرگونه فعالیت شدید اجتناب کنید. ضمناً در همین دوره، از بلند کردن اشیای سنگینتر از 4 کیلوگرم خودداری کنید. جراحی باز، معمولاً دوره بازیابی طولانیتری را نسبت به جراحی لاپاراسکوپی در پی دارد. جراح به شما اعلام میکند که چه زمانی میتوانید به روال کار عادی خود برگردید.
عوارض بعد از عمل فتق
از مهمترین عوارض بعد از عمل فتق میتوان به تورم و درد شدید در ناحیه جراحیشده اشاره کرد. اگر فرد مراقبتهای ضروری بعد از عمل فتق را به درستی انجام ندهید، احتمال عفونت در محل جراحی وجود دارد. در این شرایط ممکن است فرد علائمی مثل تب و لرز، تهوع و استفراغ، احساس گرما در ناحیه جراحیشده و همچنین خروج ترشحات چرکی از زخم را تجربه کند. در این شرایط لازم است فرد هر چه سریعتر با پزشک جراح خود در مورد عوارض عمل صحبت کند.
انواع بیماری فتق
بیماری فتق به انواع مختلفی تقسیم میشود. در ادامه میتوانید با رایجترین انواع فتق آشنا شوید.
فتق اینگوینال
فتق اینگوینال، شایعترین حالت فتق محسوب میشود. بیشتر از 75 درصد از کل فتقها مربوط به همین نوع فتق است. این حالت هنگامی رخ میدهد که رودهها به یک نقطه ضعیف یا قسمت پایینی دیواره شکم فشار وارد میکنند و ممکنه کانال اینگوینال دچار پارگی شود. این حالت اکثراً در مردان شایع است.
کانال اینگوینال در کشاله ران وجود دارد. در مردان، طناب اسپرماتیک از شکم به کیسه بیضیه میرود. این طناب بیضهها را در جای خود ثابت نگه میدارد. در زنان، کانال اینگوینال شامل رباطیست که رحم را در جای خود ثابت نگه میدارد.
این فتق اکثراً در مردان رویت میشود. بیضهها کمی پس از تولد، از داخل کانال اینگوینال به سمت پایین حرکت میکنند. انتظار میرود که این کانالها پس از عبور از آنها، کاملاً بسته شوند. گاهی اوقات کانال به درستی بسته نمیشود. بدین ترتیب با یک ناحیه تضعیف شده روبرو میشویم. اطلاعات بیشتر راجع به فتق اینگوینال در مقاله دیگری ارائه شده است.
فتق هیاتال
فتق هیاتال یکی دیگر از انواع فتق است که زمانی رخ میدهد که بخشی از شکم از مکان اصلی خود خارج شده و رو به بالا به سمت دیافراگم و حفره قفسه سینه منحرف میشود. دیافراگم یک عضله تک لایه است که با منقبض شدن و کشیدن هوا به داخل ریهها، امکان تنفس را فراهم میسازد. دیافراگم اندامهای شکمی را از قفسه سینه جدا میکند.
این نوع بیماری فتق، غالباً در افراد بالای 50 سال رویت میشود. توجه داشته باشید که علت اصلی این بیماری در کودمان، مادرزادی است.
فتق هیاتال، در اکثر موارد رفلاکس معده _مری را در پی دارد. در این حالت، محتوای معده مسیر برگشتی را طی کرده و وارد مری میشود. سپس، حالت سوزش به فرد دست میدهد. برای اطلاعات بیشتر به مقاله فتق هیاتال مراجعه کنید.
فتق ناف
فتق ناف، در کودکان و نوزادان به وقوع میپیوندد. این عارضه هنگامی رخ میدهد که رودهها در مجاورت ناف، به سمت دیواره شکم فشار وارد میکنند. شما در هنگام گریه کودک، متوجه فتق و حالت تودهای در نزدیکی ناف وی میشوید.
فتق ناف، تنها حالتی است که با قویتر شدن عضلات دیواره شکم، به خودی خود از بین میرود. این حالت معمولاً در یک یا دو سالگی کودک رخ میدهد. در صورتی که فتق پس از 5 سالگی از بین نرود، میتوان از جراحی برای درمان آن استفاده کرد. ممکن است افراد بالغ نیز دچار فتق ناف شوند. مشکلاتی همچون چاقی، بارداری یا جمع شدن مایع در شکم (آسیت) منجر به وارد شدن فشارهای دائمی و مکرر روی شکم میشوند. جزئیات بیشتر در این زمینه، در مقالهای دیگر ارائه شدهاند.
فتق شکمی
فتق شکمی هنگامی رخ میدهد که بافت شکم در مجاورت یکی از دریچههای عضلات شکم، دچار فشردگی میشود. احتمالاً متوجه میشوید که در حالت دراز کشیده، اندازه فتق شکمی کاهش مییابد. علیرغم اینکه، امکان وجود فتق شکمی از زمان تولد وجود دارد اما معمولاً از سن خاصی پدید میآید. رایجترین عوامل منتهی به این عارضه عبارتند از چاقی، فعالیت شدید، بارداری.
همچنین، امکان ظهور فتق شکمی در محل جراحی نیز وجود دارد. از این عارضه تحت عنوان فتق بُرش جراحی یاد میشود. زخم ناشی از جراحی یا ضعیف شدن عضلات شکم در محل جراحی، علت بروز این عارضه محسوب میشوند. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به فتق شکمی، مقاله تکمیلی را مطالعه کنید.
درمان بیماری فتق
تنها روش مؤثر برای درمان بیماری فتق، انجام عمل جراحی است. البته اینکه جراحی ضروری باشد یا خیر، به اندازه فتق، شدت و علائم بستگی دارد. پزشک این تمایل را دارد که وضعیت فتق را بررسی وهرگونه عوارض جانبی مربوطه را شناسایی کند. از این روش تحت عنوان نظارت همراه با انتظار یاد میشود. گاهی اوقات پوشیدن شکم بند، میتواند به کاهش علایم فتق کمک کند. شکم بند یک لباس نگهدارنده است که زیر لباس اصلی پوشیده میشود و فتق را در محل آسیب دیدگی کنترل میکند.
قبل از استفاده از شکم بند، حتما با پزشک خود مشور کنید تا مطمئن شوید آن را در جای مناسب خود قراردادهاید.
داروهای آزاد یا نسخهدار که اسید معده را کاهش میدهند، مناسب برای افرادیست که به فتق هیاتال مبتلا هستند؛ چراکه میزان علائم بیماری را کاهش داده و اثر آسیب دیدگی و ناراحتی را به حداقل میرسانند. این داروها عبارتند از داروهای ضد اسید، مسدودکنندههای گیرنده H2، مهارکنندههای پمپ پروتون.
درمان خانگی برای بیماری فتق
علیرغم اینکه، روشهای خانگی برای درمان فتق کافی نیستند اما میتوان با اتخاذ برخی تدابیر، علائم نامطلوب را کاهش داد. مصرف حجم بیشتری از الیافهای غذایی، به شما کمک میکند تا با یبوست و فشار ناشی از حرکات روده مقابله کنید. این وضعیت منجر به تشدید فتق میشود. برخی غذاها با درصد الیاف/ فیبر بالا عبارتند از غلات کامل، میوهها و سبزیجات.
تغییرات در رژیم غذایی نیز میتوانند به تغییر علائم فتق هیاتال بیانجامند. سعی کنید از مصرف وعدههای غذایی بزرگ و سنگین اجتناب کنید. پس از مصرف غذا، خم نشوید یا دراز نکشید. سعی کنید وزن بدن خود را در محدوده سالمی حفظ کنید. برای جلوگیری از رفلاکس اسیده معده، از غذاهای آسیبزا همچون غذاهای ادویهدار و مبتنی بر گوجه فرنگی دوری کنید. علاوهبراین، ترک سیگار نیز به نوبه خود مفید است.
تمرینات ورزشی برای درمان فتق
برخی تمرینات منجر به تقویت عضلات اطراف فتق شده و وزن نامطلوب را کاهش میدهند. بدین ترتیب به کاهش برخی علائم کمک میکند. مطالعه سال 2018 از یک منبع معتبر نشان میدهد که برنامههای تمرینی چه اثری روی افراد چاق دارند. این افراد بدلیل فتق شکمی تحت جراحی قرار گرفتهاند. مشاهدات نشان میدهند که افرادی که تمرینات ورزشی را تکمیل میکنند، عوارض پس از جراحی کمتری را متحمل میشوند.
توجه کنید که برخی تمرینات از جمله بلند کردن وزنه و یا تمرینات فشاری روی شکم، منجر به افزایش آسیبدیدگی و فشار روی فتق میشوند. بدین ترتیب میزان ورم کردگی افزایش مییابد. همین موضوع برای تمرینات ورزشی که به صورت نادرست انجام میشوند، صدق میکند.
درصورتیکه دچار فتق هستید، سعی کنید همواره تمرینات ورزشی مناسب را با پزشک یا تراپیست خود در میان بگذارید. آنها تعامل لازم را با شما برقرار میکنند، تا در وهله نخست تمرینات مناسب، و سپس نحوه اجرای صحیح آنها مشخص شود.
سایر روش های درمان فتق بدون جراحی
معمولا جراحی از رایجترین روشهای درمان فتق است، اما در بسیاری از مواقع پوشیدن کمربندهای فتق بند نیز میتواند با وارد کردن فشار ملایم به فتق، آن را در جای خود نگه دارد و به کاهش درد فتق نیز کمک کند. معمولا افرادی که به هر دلیلی شرایط مناسب برای جراحی را ندارند، از این کمربندها و یا از روشهای طبیعی برای درمان فتق استفاده میکنند. در ادامه میتوانید با روشهای طبیعی برای درمان فتق بدون جراحی آشنا شوید.
- مصرف آب آلوئهورا قبل از غذا
- استفاده از کمپرس یخ روی محل التهاب
- مصرف زنجبیل خام
- کاهش وزن
- کنترل استرس با مدیتیشن
- مصرف آب سبزیجات تازه
- مصرف دمنوش دارچین، شیرینبیان، بابونه و گل ختمی
- ماساژ روغن بادام شیرین در ناحیه فتق
- استفاده از فتق بند
فتق در نوزادان
بین 10-25 % نوزادان، در هنگام تولد دارای بیماری فتق ناف هستند (یک منبع موثق). این نوع فتق، در نوزادان نارس و یا نوزادانی که با وزن کم متولد میشوند، بیشتر شایع است.
فتق نافی، در نزدیکی نقطه ناف رخ میدهد. به علت این که عضلات اطراف ناف، پس از جداسازی بند ناف، بخوبی بسته نشدهاند. بدین ترتیب بخشی از روده، دچار ورم کردگی میشود. در هنگام سرفه یا گریه، بیشتر از شرایط عادی متوجه فتق نافی وی میشوید. معمولاً فتق نافی در کودکان، هیچگونه دردی را به همراه ندارد. البته با ایجاد علائمی همچون درد، تهوع و ورم کردگی در محل فتق، باید به صورت اورژانسی به پزشک مراجعه کنید.
اگر گمان میکنید فرزندتان دچار فتق نافی است، به متخصص اطفال مراجعه کنید. معمولاً پس از 1-2 سالگی، این بیماری از بین میرود. درصورتیکه بیماری پس از 5 سالگی از بین نرود، باید نسبت به درمان مستقیم آن اقدام کنید. اطلاعات بیشتر راجع به درمان بیماری فتق نافی در این مقاله در دسترس هستند.
فتق بارداری
اگر باردارید و بر این باور هستید که دچار فتق شدهاید، حتماً به پزشک مراجعه کنید. پزشک وضعیت بیماری را بررسی میکند. بدین ترتیب مشخص میشود که آیا تهدیدی متوجه شماست یا خیر؟
معمولاً درمان بیماری فتق تا تولد نوزاد و اتمام بارداری به تأخیر میافتد و از این لحاظ هیچ مشکلی وجود ندارد. البته اگر فتق معمولی و کوچک، در طول بارداری وسعت و حس ناخوشایندی را ایجاد کند آنگاه برای ترمیم آن، باید جراحی لازم را انجام داد. زمان توصیه شده برای انجام این کار، سه ماهه دوم بارداری است. فتقهایی که در گذشته درمان شدهاند، ممکن است در بارداریهای بعدی مجدداً ظاهر شوند. به این علت که بارداری به بافت عضلانی شکم فشار وارد میکند. جراحی منجر به تضعیف این عضلات شده است.
همچنین، فتق پس از عمل جراحی سزارین نیز شایع است. از این جراحی تحت عنوان جراحی بُرش سزارین نیز یاد میشود. در این روش، شکم و رحم بُرش داده شده و نوزاد از داخل آن خارج میشود. فتق جراحی، در مجاورت محل سزارین رخ میدهد. جزئیات بیشتر در مقالهای دیگر ارائه شدهاند.
عوارض بیماری فتق
گاهی اوقات فتق درمان نشده، عوارض جدی خواهد داشت. از مهمترین عوارض فتق این است که فتق گسترش پیدا میکند و علائم شدیدتری را بروز میدهد. فشار اضافی به بافتهای جانبی وارد شده و بدین ترتیب ورم کردگی و درد در نواحی مجاور پدید میآیند. ممکنه بخشی از روده، روی دیواره شکم فشار داده شود. این حالت را فشار داخلی میگویند. فشار داخلی منجر به مسدود شدن روده میشود که درد شدید، تهوع و یبوست را به دنبال خواهد داشت.
درصورتیکه بخش تحت فشار روده، خون کافی را دریافت نکند، فشردگی فتق (استرانگولیشن) رخ میدهد. در این شرایط بافت روده دچار عفونت یا مرگ میشود. فتق استرانگولیشن زندگی افراد را تهدید میکند و باید تحت درمان سریع پزشکی قرار گیرد. برخی علائمی مستلزم توجه فوری پزشکی نسبت به بیماری فتق هستند. در ادامه میتوانید با مهمترین عوارض فتق آشنا شوید.
- یک ناحیه ورم کرده که رنگ قرمز یا بنفش دارد.
- دردی که به صورت ناگهانی تشدید میشود.
- تهوع یا استفراغ
- تب
- ناتوانی در انتقال باد روده، یا حرک دادن روده
پیشگیری از بیماری فتق
نمیتوان تحت تمامی شرایط، از وقوع بیماری فتق جلوگیری کرد. گاهی اوقات یک بیماری ارثی و یا جراحیهای قبلی، منجر به بروز بیماری فتق میشوند. البته یک سری ملاحظات ساده در روند زندگی، مانع از ابتلا به بیماری فتق میشوند. این اقدامات، میزان فشار وارده بر بدن را کاهش میدهند. در اینجا به چند نکته کلی برای پیشگیری از فتق اشاره میکنیم:
- ترک سیگار
- مراجعه به بیمار در حین بیماری، و جلوگیری از ایجاد سرفه دائمی
- حفظ وزن بدن در حد سالم و مناسب
- عدم فشار آوردن به بدن در حین حرکت روده یا ادرار کردن
- خوردن غذاهایی با فیبر زیاد به میزان کافی، جهت جلوگیری از یبوست
- انجام تمرینات ورزشی لازم برای تقویت عضلات شکم
- اجتناب از بلندکردن اجسام خیلی سنگین. در صورت لزوم، از طریق زانوها خم شوید، نه اینکه کمر خود را خم کنید.
سخن نهایی
فتق یک مشکل رایج است که اگر بهموقع درمان شود، مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمیکند. بیشتر افرادی که با این مشکل روبرو میشوند، دردهای مبهم و یا شدیدی را در یک بخش از شکم احساس میکنند. در صورتی که شما هم چنین دردهای را تجربه میکنید، بهتر است همین حالا با یکی از متخصصین داخلی یا گوارش مراجعه کنید. درمانکده به شما کمک میکند تا به صورت تماس صورتی یا تصویری با پزشک موردنظرتان مشورت کنید و هر چه سریعتر اقدامات لازم جهت درمان را انجام دهید.
سوالات متداول
معمولا عمل فتق حدود 30 تا 45 دقیقه طول میکشد و در اکثر مواقع فرد بعد از جراحی در همان روز از بیمارستان مرخص میشود.
معمولا فتق در ابتدا مشکل جدی برای فرد ایجاد نمیکند، اما در صورت عدم درمان، با گذشت زمان خطرناک میشود و موجب ایجاد دردهای شدید، خونریزی و حتی مرگ در فرد میگردد.
در بسیاری از افراد فتق موجب ایجاد فشار، درد مبهم و یا شدید در ناحیه موردنظر میشود. اگر در یک بخش از شکم درد و ناراحتی دارید، بهتر است هر چه سریعتر از پزشک کمک بگیرید.
فتق زمانی اتفاق میافتد که بخشی از داخل بدن به سمت بیرون برآمده شود. این موضوع به دلیل ضعف یا پارگی عضلات یا دیواره بافت اطراف ارگانهای داخلی بدن ایجاد میشود. اکثر فتقها در اندامهای شکمی ایجاد میشوند. بیماری فتق معمولا زمانی رخ میدهد که به دیوارههای حفره شکم فشار زیادی دارد شود. در بسیاری از مواقع فتق با افزایش سن ایجاد میشود و گاهی نیز به دلیل آسیب، جراحی و اختلالات مادرزادی بروز میکند.
منابع: clevelandclinic، healthline، webmd
من در کنار کشاله رانم یک برآمدگی ایجاد شده کجا بطور تخصصی مراجعه کنم
بیمه تامین اجتماعی دارم در تهران ساکن هستم
درمانگاه برین
سلام
بسیارعالی و آگاهی کامل از بیماری برداشت کردم.
من دچار این بیماری واقعآ دردناک در کشاله ران
سمت چپ شده ام و هنوز درمان نکردم بدلیل عدم
آگاهی از فتق زیرا اشتباه تصور به دیسک کمر داشتم درحالی که بيش از چندین متخصص مراجعه کرده بودم هیچ کدام متوجه فتق نشده بودن و مرتب بیرون زدگی دیسک کمر رو عنوان میکردن در آخرین مراجعه به متخصص خدا خیرش،بده متوجه فتق کشاله ران شدن .
الان در مراحل آمادگی عمل جراحی هستم آزمایشات و ام آر ای وسیتی اسکن رو انجام بدم
هفته آینده جراحی کنم از خداوندمتعال خواستارم تمام بیماران را شفا بده و سلامتی رو به تمام مردم
عنایت فرمایدالهی امین .قزوین
متشکرم
سلام مرسی خیلی خیلی مفید بود تشکر میکنم از زحمات شما
خوب بود. سپاس
سلام من چندین سال پیش عمل فتق بیضه سمت راست انجام دادم ولی تا الان بیضه امهمانند قبل بزرگ مانده ولی هیچ دردی ندارم نمیدونم چرا به همان صورت مانده آیا دوباره باید برم عمل یا نه والان کمی استرس پیدا کردم که نکنه تبدیل به غده سرطانی بشه
با سلام ..تقریبا دو ساله یه برآمدگی هس بالای نافم امروز دکتر رفتم سونوگرافی کردن گفتن فتق به اندازه ۶۳میلی داری میخاستم ببینم باید حتما عمل بشه
سلام آیا پارگی فتق در ناحیه پایین شکم بغل بیضه در صورت جراحی نکردن بیشتر پاره میشود یا به همان مقدار قبلی که پاره بود میماند
منم دارم میخام عمل شه
سلام. آیا فتق زیر شکم در ایجاد دیسک کمر وگرفتگی عصب سیاتیک نقشی دارد
سلام من ۳۱ سال دارم و از ۴سال پیش متوجه زخم روده شدم وتحت درمانم امسال درد های زیادی تحمل کردم وبا عکس برداری متوجه شدم پارگی ناف دارم الان ۱۰ روزه عمل باز هرنی انجام دادم دکترم گفت احتمال داره زخم روده ات به خاطر همین پارگی باشه اگه اینطوریه بعد این عمل زخم رودم درمان میشه واس همیشه؟؟؟
سلام من یک ماه هست که عمل فتق ناف با لاپاروسکپی انجام دادم زیر شکمم خیلی انقباض داره خیلی احساس سنگینی میکنم در حد زیاد که نمیتونم بخوابم
سلام منم تقریبا مثل شما هستم سی تی اسکن بده بدون تزریق به احتمال زیاد ماهیچه شکمت خیلیییی ضعیفه
آیا فتق ۴ سال عمل نشده برا ی پسر بچه یعنی عقیم شده؟
با سلام و خسته نباشید جراحی فتق بصورت آزاد چقدر میباشد
باسلام.دوسال پیش عمل فتق بالاناف داشتم بعدهشت ماه سنوگرفتم معلوم شدفتق ناف هم دارم دکترگفت عضلات شکمت ازهمه فاصله گرفتن.۲۷سالمه بدنم ضعیفه چیکار کنم عضلاتم خوب بشه.چ دارویی مصرف کنم
با دارو که عضلات قوی نمیشه عضلات رو بایستی تمرین بدی و ورزش کنی البته از اونجایی که شما فتق داری از پزشک مربوطه بپرس که چه تمریناتی انجام بدی که به فتقت فشار نیاد
سلام من میری hernie دارم به جز عمل دیگه راهی برای تداوی است
درد در بیضه
سلام
حدود ۵ ماه پیش بود عجله داشتم رفتم سرویس بهداشتی و مدفوع داشتم و زور زیادی زدم تا خارج شود در آن لحظه هیچ چیز احساس نکردم بعد از گذشت یه ساعت درد خفیفی ایجاد شد و بعدش تا الان ورزش خیلی سنگین انجام میدم دردش چند هفته ادامه داشت بعدش فقط زمانی که کمربند سفت میبستم یا ورزش میکردم خیلی خفیف درد میکرد ولی بر آمدگی نداره الان در استراحت وقتی فشارش میدمم درد نمیکنه ولی بعد ورزش به اندازه چند سانته ۵ سانت زیر ناف و ۴ سانت سمت راست وقتی فشارش میدم درد میکنه تا حالا دکتر نرفتم لطفا راهنمایی کنید
یک هفته ای هست زیر نافم بالای مثتانه حالت پرپر کردن داره
جراحی فتق دوطرفه دریک جلسه عمل بهتر است یا با فاصله زمانی چندماه؟بصورت دوبارعمل کردن
سلام من تو یک روز دو طرفه عمل باز انجام دادم باد فتق
سلام من در ۷ سالگی جراحی فتخ بیضه داشتم پردم هم بیماری مشابهی داشت که عمل کردبا توجه به پیشینهام آیا رفتن من به بدنسازی مشکلی نداره ؟ سنم ۲۹سالاست
آیا بعد از عمل فتق روی توانایی جنسی اثر میگذارد
آیاد باد فتق ربطی به پادرد داره آخه من باد فتق دارم الان چند روزه همون سمتی که فتق دارم پادرد شدید شدم لطفن راهنمای کنید ممنون میشم
منم فتق کشاله ران دارم و پام خیلی درد میکنه
سلام پسرم فتق شکمی داره ولی دکتر گفته ممکنه جمع بشه،خواستم بدونم مواردی هست که به جمع شدنش کمک کنه؟
سلام وقت بخیر پسرم تو۵ماهگی براش پیش اومد جراح خواست عمل کنه.قبول نکردم بعد ۱هفته خودبخود محو شد
سلام من نزدیک به ۶ماه دچار فتق اینگوینال شدم و به پزشک که رفتم گفت هر زمان که دوست داشتی برای عمل بیا میخواستم بدونم آیا ورزش کردن دچار بزرگتر شدن فتق میشود یا بهترست چطور ورزش هایی انجام دهیم که ریسک را کمتر کند تا زمان جراحی
باعرض سلام وخسته نباشید.من فتقکیسه بیضه دارم الان یه دوهفته ای هست که سفت شده ودردزیادیم داره میخواستم ببینم علت چیه؟
سلام زیرقفسه سینه سمت راست یکی ازعضلات شکمی من متورم شده. عضلات من سیکس پک هستند. گاها دچاریبوست هستم. دراثرحادثه ای لگن من ترک خورد و8ماهه که از حرکات ورزشی بدورهستم.دودکترعمومی.رفتم هیچکدام تشخیص فتق ندادند. آیا دکتر متخصص فتق میشناسید مراجعه کنم..
سلام مشکل شمارومنم دارم بالای بیضه راستم فتق دارم اما سونوگرافی میگه عضلات شکمت ضعیف شده جراحی نکن وای دردم بیشترشده و سمت راست نافم احساس یه توده سفت دارم هردکتری هم میرم هیچ نتیجه ای نمیگیرم الان وضعیتم بدترشده و تنگی نفس و کاهش وزن پیداکردم عصبی شدم داغونم هرکاری کردی نتیجشو بزار شاید منم بااقدام درمانی شما واسه دکترا جابندازم که چکار کنن
سلام بیایید دکتر جهان افروز در سراب هست خیلی دکتر خوبهه واسع فتقه
سلام منم مثل شما بودم بیست روز پیش عمل کردم بنظرم شما هم زودتر عمل کن البته با نظر متخصص
با سلام خسته نباشید امروز سه روز زیر مثانم قرقر میکنه گفتم ببینم مشکل چیه
به پزشک مراجعه کنید
سلام یک هفته است زیر قفسه سینه قسمت چب درد دارم هنگام سرفه درد دارم که حتی نمیتونم عطسه کنم طوری که حتی با نفس کشیدن عمیق هم مشگل دارم لطفاََ راهنمایم بفرمایید متشکرم
آیا دختری که فتق دیافراگم عمل کرده می تواند حامله شود
سلام دوست عزیز.بستگی به موارد زیادی داره مثل اینکه چقدر از مدت عمل گذشته و تهاجم جراحی چه مقدار بوده.درین باره قبل از بارداری حتما با متخصص زنان مشورت کنید و ازشون اجازه بگیرید.میتونید از مشاورهی آنلاین با متخصص زنان درمانکده استفاده کنید و با توضیحات کامل درین مورد ازشون سوال کنید.امیدوارم همیشه سلامت باشید.
سلام.من نفخ معده اذیتم میکرد رفتم دکتر آندوسکوپی انجام داد گفت فتق مری داری ولی درد ندارم فقط نفخ ادیت میشم شب ها خوابم نمیبرد دکتر قرص آمپرازول ودومپیریدون داده وقتی میخورم ضعف دارم بی حالم نمیتونم کارهام انجام بدم شما راهنماییم کنید
من خانم ۶۵ ساله فقط نفخ داشتم وبادگلو میکردم دکتر رفتم آندوسکوپی کرد گفت فتخ شدید معده دارم .به من قرص nolpaza 40 داد.روزی یک عدد ناشتا بخورم .
با خوردن مایعات الان هنوز بادگلو زیاد میکنم.
نمیدونم از این که منسالها ناشتا آب گرم و لیمو ترش و عسل میخورم و بیشتر ابکی میخوردم اتفاق افتاده؟والان باید چکار کنم
درود.من بعدزایمانم که سزارین بود درد ناف داشتم سنوگرافی کردم گفتن فتق ناف داری ولی نیاز به جراحی نیست ۲۳سال میگذره اماگاهی نافم درد میگیره وبالای نافم همیشه یه ورمی داره چیکارکنم لطفا راهنمایی کنید
سلام. میشه منو راهنمایی کنید؟
من امروز متوجه شدم وقتی به عقب خم میشم (برای ورزش مثلن) سمت چپ حالت برامدگی دیده میشه. اینترنت سرچ کردم انگار
Inguinal hernia
باشه. درد نداره .
مرسی
من در قسمت راست و چپ کشاله رانم بدلیل
بلند کردن شیئی سنگین مدت سه سال است که دچار ورم فتق شده ام سنوگرافی کرده ام
سمت راستم 14وسمت چپم 10میلی میباشداگرزیادپیاده نکنم وبارسنگین برندارم
اذیت نمیشوم آیا نیاز به جراحی دارم؟
باسلام خدمت شما نامزدم پیوندپانکراس وکلیه داشتندیکسال قبل الانکه جراحی شکمش فتق انجام داده نزدیک یکماهه ترشح شدید آره یکبار بخیه هاش جوش خورده شکمش آب جمعشده اورژانس مراجعه سریع کردیم سوراخ کردندوبازکردنددوتابخیه دومرتبه من نگرانم توراخدا راهنمایی کنیدآیا مشکلی پیش نمیادمیترسم کمکم کنی راهنمایی کنیدچیکارکنمممنونتونم باتشکر.
سلام من چند مدتی هنگام نشستن روی صندلی و مخصوصا هنگام اجابت مزاج بیضه هام درد میگیره دلیل چیه
سلام دوستان من این عمل را چند سال پیش انجام دادم اصلا نگران نباشید جدید برای عدم پارگی مجدد فتق پزشکان از مش استفاده می کنند که اوکی اوکی بشه
سلام من مادرم چند سال هرنی استرانگوله داشت نافش و شکمش پاره بود چند باری عمل کرد ولی بار اخر که پاره شد دیگه محل نذاشت تا چندسال شکمش سیاه شد مرتب استفراغ داشت با شکم درد شدید چند سال خودخواهی کرد و نرفت اخر سر شکمش سبز شد رسوندیمش اورژانس ده سانت از رودشو بریدن انسداد گرفت شانس اورد زنده موند الان دوباره یه طرف دیگش پارگی داره گفتن عمل کنه میمیره اینقد میترسمچقد گفتمش سریع عمل کن.دیواره شکمش ضعیف شده.دکتر خوب سراغ دارین تو ایران پولش مهم نیست.خواهش میکنم هیچ وقت عمل لیپوساکشن شکم انجام ندین چون مادرم این عملو انجام داد که به این وضع دچار شد.
سلام شما عمل فتق شکم انجام دادید
سلام
من حدود دو هفته است که متوجه شدم در ناحیه زیرشکم زیر ناف و در جداره شکمم ورم دارم خودم حدس زدم که میتونه فتق باشه به پزشک مراجعه کردم فتق تشخیص داد و گفت درمان دارویی ندارد باید عمل بشود و عمل هم اضطررار نیست شما هم اطلاعات خوبی ارائه دادید خصوصا” که موضوعات را دسته بندی کردید در مورد پوشیدن فتق بند اگر توضیح بیشتری بدهید ممنون میشم
سلام دوست عزیز منم دقیقا از همین ناحیه متوجه ورم شدم حالا دکتر نرفتم اما میدونم فتق هستش شما عمل کردین و چطوریاست و چه مدت دوران نکاحتش هست
عالی بود متشکرم
آیا امکان دارد بعد از عمل فتق هرنی هم دوباره گرفتار این مشکل شویم
ممنون تان
بله البته سن شما هم بستگی داره.کار سنگین نکنین و رژیمی غذایی باید داشته باشین پرخوری نکنین که رپدها فشار بیارن به دیواره شکم.
آیا امکان دارد بعد از عمل فتق هرنی دوباره به این درد مبتلا شویم……
خیلی خیلی خوب و
اگاهی دهنده بود من به تازگی از این بیماری به طور معجزه آسا جان به در برده ام و ازنوع فشردگی فتق { استرانگولیشن )بود و با جراحی اورزانسی درمان شدم. معجزه اش این بود که دوروز تمام دلدرد و یبوست شدید واستفراغ شدید داشتم و دو بیمارستان در دوروز رفتم که هرکدام حدود هفت هشت ساعت مرا در اورزانس معطل گذاشتند و فقط بیماران را از نظر کرونا بررسی می کردند و مرا با نسدادکامل روده چون تب نداشتم و اکسیزنم خوب بود رها کردند تا دم مرگ رسیدم و ازمان شروع دل درد شدید و استفراغ تا زمان عمل 48 ساعت طول کشید و خواست خدا بود که زنده ماندم
خیلی خوب بود تشکر
سلام دکترتون متخصص چی بود؟یعنی این بیماری مربوط ب کدوم تخصص هست؟
سلام
بسیارعالی و آگاهی کامل از بیماری برداشت کردم.
من دچار این بیماری واقعآ دردناک در کشاله ران
سمت چپ شده ام و هنوز درمان نکردم بدلیل عدم
آگاهی از فتق زیرا اشتباه تصور به دیسک کمر داشتم درحالی که بيش از چندین متخصص مراجعه کرده بودم هیچ کدام متوجه فتق نشده بودن و مرتب بیرون زدگی دیسک کمر رو عنوان میکردن در آخرین مراجعه به متخصص خدا خیرش،بده متوجه فتق کشاله ران شدن .
الان در مراحل آمادگی عمل جراحی هستم آزمایشات و ام آر ای وسیتی اسکن رو انجام بدم
هفته آینده جراحی کنم از خداوندمتعال خواستارم تمام بیماران را شفا بده و سلامتی رو به تمام مردم
عنایت فرمایدالهی امین .قزوین
سلام عرض ادب من من یک سوال داشتم لطفا یک راهنمایی بکنید چند روزی هست سمت چپ بدن در قسمت مثانه یا همان فتق احساس درد مداوم میکنم آیا باید به دکتر مراجعه کنم باتشکر
خوب بود سپاسگذارم
سپاس از اطلاعات شما
سپاس ازاطلاعات خوبتان