هپاتیت D یا دلتا یک نوع عفونت ویروسی است که در آن ویروسها به کبد حمله میکنند. این ویروس برای اثربخشی و تکثیر به هپاتیت B نیاز دارد. و امکان ابتلا به این ویروس بدون هپاتیت B در بدن وجود ندارد. آمارها نشان میدهد که حدود 5 درصد از افراد مبتلا به هپاتیت B به هپاتیت D نیز مبتلا میشوند. هپاتیت D موجب تشدید علائم هپاتیت B میشود و از همین رو یکی از خطرناکترین انواع هپاتیت ویروسی محسوب میشود.
این بیماری در دو نوع حاد و مزمن ایجاد میشود. در نوع حاد علائم بیماری بسیار شدیدتر است، اما بدن توانایی مقابله با ویروس را دارد، اما زمانی که این بیماری به نوع مزمن مبتلا شود، علائم کاهش پیدا میکند و فرد در معرض آسیبهای جبرانناپذیر کبدی قرار میگیرد. اما علائم هپاتیت D چیست و این علائم در چه افرادی به صورت شدیدتر بروز میکند؟ در این مقاله از مجله درمانکده میتوانید با علائم هپاتیت دی آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: علائم هپاتیت a
فهرست محتوا:
علائم هپاتیت دی چیست؟
هپاتیت دی ممکن است به صورت یک عفونت کوتاه مدت و یا یک عفونت مزمن طولانی مدت ایجاد شود. هر چقدر درمان هپاتیت دی سریعتر انجام شود و معمولا امکان کنترل بیماری و جلوگیری از آسیبهای مادامالعمر به کبد نیز وجود دارد. هپاتیت دی بهطورمعمول با تشدید علائم هپاتیت B همراه است. بسیاری از افرادی مبتلا به هپاتیت B هیچگونه علائمی را تجربه نمیکنند و علائم این افراد زمانی که به هپاتیت D مبتلا میشوند قابلتشخیص میشوند. معمولا شدت علائم در افراد مبتلا به هپاتیت دی حاد بسیار بیشتر است، اما عوارض هپاتیت دی مزمن میتواند منجر به سیروز کبدی و یا نارسایی کبد شود.
در ادامه میتوانید با مهمترین علائم هپاتیت دی حاد و مزمن آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: علائم هپاتیت B
علائم هپاتیت دی مزمن
بیشتر افرادی که به هپاتیت D مزمن مبتلا میشوند، تا سالها پس از زندگی با این ویروس متوجه هیچ علامتی نمیشوند در این شرایط معمولا به مرور علائم آسیبهای کبدی شروع میشود و فرد نشانههایی از بیماری را مشاهده میکند. آمارها نشان میدهد که حدود 80 درصد از بیماران آلوده به هپاتیت دی به عفونت مزمن مبتلا میشوند. در این افراد معمولا خطر پیشرفت بیماری و ابتلا به سیروز کبدی و سرطان کبد بسیار زیاد است. در ادامه میتوانید با مهمترین علائم هپاتیت دی مزمن آشنا شوید.
- احساس خستگی
- کاهش وزن غیرقابل توضیح
- ضعف
- خارش پوست
- متورم شدن شکم
- تورم مچ پا
- زرد شدن پوست و سفیدی چشم
- کهیر
بیشتر بدانید: علائم هپاتیت سی
علائم هپاتیت دی حاد
علائم هپاتیت دی حاد معمولا به صورت یکباره و یا شدت بالا بروز میکنند. در اکثر مواقع شدت علائم در این نوع هپاتیت بیشتر است، اما بعد از مدتی علائم بهبود پیدا میکنند. یکی از رایجترین علائم و نشانههای هپاتیت دی حاد زرد شدن رنگ پوست و سفیدی چشمها است. اما علائم این نوع هپاتیت تنها به همین مورد ختم نمیشود. در ادامه میتوانید با علائم رایج هپاتیت دی آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: علائم هپاتیت E چیست؟
بیشتر بخوانید: پیشگیری از هپاتیت الکلی
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- درد در سمت راست بالای شکم، بالای کبد
- ادرار تیره
- مدفوع سبکتر
- حالت تهوع
- استفراغ
- زرد شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)
- تب
چه زمانی شدت علائم هپاتیت دی کمتر است؟
هپاتیت دی معمولا به دو صورت ایجاد میشود. این بیماری ممکن است بهطور همزمان با هپاتیت B ایجاد شود. این نوع عفونت معمولا شیوع کمتری دارد و موجب بروز عفونتهای حاد شدید در مدت زمان کوتاه میشود. در بیشتر افرادی که به هپاتیت دی حاد مبتلا میشوند، ویروسها بعد از مدت کوتاهی از بین میروند. آمارها نشان میدهد که کمتر از 5 درصد این افراد ممکن است به عفونت مزمن هپاتیت دی مبتلا شوند.
هپاتیت دی مزمن در شرایطی ایجاد میشود که فرد آلوده به هپاتیت B باشد و بعدا به هپاتیت D نیز مبتلا شود. در این شرایط شدت علائم بیمار بسیار بیشتر است و تا 90 درصد افراد مبتلا قادر به مبارزه با عفونت هپاتیت دی نیستند و از همین رو این بیماری به حالت مزمن و طولانی تبدیل میشود.
بیشتر بخوانید: علت ابتلا به هپاتیت دی
علائم هپاتیت دی چه زمانی بروز میکند؟
دوره نهفتگی ویروس هپاتیت دی بهطور کامل مشخص نیست، اما معمولا علائم و نشانههای هپاتیت دی معمولا از 3 تا 7 هفته پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ظاهر میشود.
چه کسانی بیشتر در معرض علائم هپاتیت D قرار دارند؟
اولین موضوعی که برای ابتلا به هپاتیت D اهمیت دارد، مبتلا بودن فرد به هپاتیت B است. درواقع امکان تکثیر هپاتیت دی در بدن بدون وجود هپاتیت B وجود ندارد. در کنار آن عوامل دیگری نیز میتواند خطر بروز علائم هپاتیت دی را افزایش دهد. در ادامه میتوانید با عوامل موثر بر بروز هپاتیت دی آشنا شوید.
بیشتر بخوانید: علائم بیماری هپاتیت خود ایمنی
- ابتلا به هپاتیت B
- رابطه جنسی با فرد آلوده به ویروس هپاتیت دی
- مبتلا بودن به HIV
- رابطه جنسی مرد با مرد
- لمس کردن زخمهای باز بیمار
- استفاده از لوازم شخصی بیمار ( تیغ یا مسواک)
- تزریق خون آلوده
- استفاده از سرنگ آلوده در معتادان به مواد مخدر
بیشتر بخوانید: کدام نوع هپاتیت واگیردار است؟
علائم هپاتیت دی از چه راههایی منتقل نمیشود؟
- سرفه یا عطسه
- نوشیدن آب و غذا از یک ظرف
- در آغوش گرفتن
- دست دادن با فرد بیمار
- استفاده از قاشق و چنگال
- نشستن در کنار فرد مبتلا
سخن نهایی
هپاتیت دی بیماری است که فقط در افراد مبتلا به هپاتیت B ایجاد میشود. متاسفانه هیچ واکسنی برای این بیماری وجود ندارد و تنها میتوان با واکسینه شدن در برابر هپاتیت B و همچنین دوری از خون آلوده و نداشتن رابطه جنسی ناسالم تا حد زیادی از بروز هپاتیت دی جلوگیری کرد. درمان این بیماری با مصرف دارو انجام میشود و در بیشتر افراد نیز تا حد زیادی موثر است.
اگر مشکوک به انواع هپاتیت هستید و یا در مورد تزریق واکسن و درمان بیماری خود مردد هستید، میتوانید همین حالا با یکی از فوق تخصص گوارش در درمانکده ارتباط برقرار کنید و از مشاوره آنلاین دکتر گوارش دریافت کنید. درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده است که از هر نقطه از دنیا با بهترین متخصصین کشور از طریق تماس صوتی و تصویری ارتباط برقرار کنید و یا برای رزرو نوبت به صورت غیرحضوری در برخی شهرها اقدام کنید.
سوالات متداول
هیچ واکسنی برای پیشگیری از هپاتیت دی وجود ندارد. اما تزریق واکسن هپاتیت b در کنار دوری از خون آلوده و رابطه جنسی سالم میتواند تا حد زیادی از بروز این بیماری کشنده جلوگیری کند.
در بیشتر افراد مبتلا به هپاتیت دی حاد علائم بیماری از حدود 1 تا 3 ماه پس از ابتلا به ویروس بهبود پیدا میکنند.
حقیقت این است که علائم هپاتیت D شباهت زیادی به هپاتیت B و هپاتیت A دارد و از همین رو تشخیص بیماری از روی علائم کار چندان سادهای نیست و لازم است فرد از آزمایشهای مختلف برای بررسی دقیقتر استفاده کند.
بهطورکلی علائم بیماری در افراد مبتلا به هپاتیت حاد شدیدتر از هپاتیت دی مزمن است. افراد مبتلا به هپاتیت دی مزمن ممکن است سالها علائم خاصی را تجربه نکنند، اما معمولا آسیبهای کبدی جبرانناپذیر در هپاتیت دی مزمن بسیار بیشتر است.