علائم اوتیسم

علائم و نشانه های اوتیسم چیست؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

آشنایی با علائم اوتیسم می‌تواند تاثیر به سزایی در تشخیص زود هنگام این بیماری و درمان آن داشته باشد. اختلال طیف اوتیسم (ASD) نوعی اختلال رشد است که شامل نقص در تعامل و برقراری روابط اجتماعی، مشکل در پردازش ادراک و رفتارهای تکراری می‌­شود. اصطلاح “طیف” در این تعریف بازتاب­ دهنده این حقیقت است که علائم در بین افراد مختلف متفاوت است و انواع و شدت متغیری دارد.

علائم اوتیسم از دو سالگی در فرد ظاهر می­‌شود و قابل تشخیص است. بعضی از کودکان چرخه رشد را به درستی طی نمی‌کنند، درحالی ­که مابقی تا زمان شروع اختلال رشد طبیعی دارند.

شدت علائم اوتیسم بسیار متغیر است. اما نقص در مهارت­‌های اجتماعی در افراد دچار این اختلال ثابت است. ممکن است والدین کودک مبتلا به اوتیسم متوجه شوند که نوزاد آن‌ها تماس چشمی برقرار نمی­‌کند یا واکنشی به آن‌ها نشان نمی‌­دهد.

کودک اوتیسم معمولا به­ سختی می­‌تواند ارتباط عاطفی برقرار کند یا به والدین خود وابسته شود. بعضی از کودکان اوتیسم در تلاش برای برقراری ارتباط چشمی هستند. این کودکان گفت‌وگو و احساس عجیب و ناخوشایندی نیز دارند. اما کسانی که علائم اوتیسم در آن‌ها شدید است پرحاشگر می‌­شوند یا حرف نمی‌­زنند.

بیشتر بدانید: اوتیسم از مادر به ارث میرسد؟

علائم اوتیسم

کودکان دچار اوتیسم از سن پایین انواع مختلفی از رفتارهای تکراری مانند بالا و پایین کردن دست، تلوتلو خوردن و صدا درآوردن را از خود نشان می‌دهند. این کودکان ممکن است بارها اشیای مختلف را مرتب یا انبار کنند. بعضی از کودکان با انجام اعمال تکراری مانند گاز گرفتن دست یا ضربه زدن به سر به خودشان آزار می‌­رسانند و از همان ابتدا روتین یکنواخت زندگی روزمره را به انجلم کارهای خلاقانه ترجیح می­‌دهند.

علایق محدود از دیگر ویژگی‌ها و علائم اوتیسم است. بنابراین کودکان اوتیسم معمولا به برنامه قطار یا کتاب­‌های مصور علاقه نشان می‌­دهند. آن­ها زمان زیادی را صرف این علایق می‌­کنند و در این زمینه متخصص می‌­شوند. کودکان دچار اوتیسم از تجربه‌های حسی، مانند چشمک زدن لامپ یا لباسی که در آن راحت نیستند، آزرده و پریشان می‌­شوند.

بیشتر بدانیم: رفتار با کودکان اوتیسم باید چگونه باشد؟

علائم اوتیسم چگونه تشخیص داده می‌شود؟

براساس DSM-5، علائم اختلال طیف اوتیسم شامل مشکل در برقراری ارتباط و تعامل اجتماعی، پردازش حسی و رفتار تکراری و محدود است. البته هنوز نمی­‌توان اوتیسم را مانند بسیاری از بیماری­‌های روانی، با استفاده از معیارهای زیستی مانند آزمایش خون یا اسکن مغز تشخیص داد. بنابراین متخصصان معمولا برای معاینه و تشخیص این اختلال به رفتار کودک بسنده می‌­کنند.

یکی از ابزارهای رایج برای معاینه کودکان دچار اوتیسم استفاده از نسخه اصلا­ح ­شده اوتیسم برای کودکان نوپا (M-CHAT) است. این روش به پاسخ والد یا پرستار به 23 سوال تکیه دارد.

برنامه نظارت برای تشخیص اوتیسم (ADOS) به متخصص اجازه می‌­دهد از طریق مشاهده کودک به مدت یک ساعت این وضعیت را تشخیص دهد. مصاحبه تشخیص اوتیسم براساس پرسش­نامه‌ای انجام می‌شود که شامل 93 سوال است که از والد یا پرستار کودک پرسیده می­‌شود. سپس بر اساس پاسخ‌های داده شده وضعیت مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

علائم اوتیسم

علائم اوتیسم معمولا از چه سنی تشخیص داده می­‌شود؟

علائم اوتیسم در اکثر کودکان از دو سالگی قابل تشخیص است. اگر علائم شدیدتر باشد، این اختلال حتی زودتر هم می‌تواند تشخیص داده ­شود. اما در اکثر کودکان ایالات متحده از چهار سالگی به بعد اوتیسم تشخیص داده می‌­شود.

آکادمی کودکان آمریکا پیشنهاد می­‌کند تمام کودکان در 18 و 24 ماهگی توسط پزشک اوتیسم مورد معاینه قرار بگیرند. اگر خطر بروز این اختلال در کودک بیشتر باشد، مثلا یکی از خواهر یا برادرهای او دچار اوتیسم باشد، پزشک به والدین معاینه و نظارت دقیق‌تری را پیشنهاد می‌دهد.

تشخیص زودهنگام علائم اوتیسم بسیار حیاتی است. زیرا به والدین و کودک اجازه می‌­دهد تا به موقع به تراپی و خدمات لازم دسترسی پیدا کنند. همین امر نیز به رشد سالم‌تر کودک کمک می­‌کند. زیرا بهره‌گیری از خدماتی مانند رفتار درمانی می‌تواند علائم اوتیسم را به شدت کاهش دهد.

معاینه بزرگسالان مبتلا به اوتیسم نیز رو به افزایش است. هر چند تشخیص دیر هنگام اوتیسم می‌­تواند زندگی افراد مبتلا را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. اما تاثیر استفاده از روش‌های درمانی و خدمات ویژه مبتلایان به اوتیسم قابل اغماض نیست.

اوتیسم

اولین علائم اوتیسم

به ­گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها، اولین علائم اوتیسم شامل ناتوانی در برقراری تماس چشمی، علاقه نشان ندادن به والدین یا سایر کودکان، کم ­حرف بودن نسبت به سایر بچه‌­ها و پریشان شدن در اثر کوچک­ترین تغییر در روتین روزمره است.

از این رو نظارت دقیق بر وضعیت رشد کودک بسیار ارزشمند و مهم است. اما یادتان باشد اوتیسم در هر کودک به شکل متفاوتی ظاهر می­‌شود. ممکن است بعضی از کودکان به رشد کافی نرسند در حالی­ که حدود یک چهارم از کودکان هر مرحله از رشد را با موفقیت پشت سر می­‌گذارند ولی بعدها در سایر مراحل دچار مشکل خواهند شد.

علائم اوتیسم در بزرگسالان چیست؟

علائم اوتیسم در بزرگسالی شامل مشکل در حفظ ارتباط چشمی، ادامه دادن به مکالمه، دوست­ یابی، تعبیر شوخی یا کنایه و درک احساسات دیگر است.

افراد دچار اوتیسم رفتارهای تکراری بسیاری دارند. به عنوان مثال حرکات خاص دست و علاقه به داشتن ساختار و روتین مشخص نمونه‌هایی از رفتارهای تکراری هستند. همچنین ممکن است فرد به موضوع خاصی، مثل ریاضی، علاقه نشان دهد و مدام درمورد آن صحبت کند یا سخت آن را تمرین کند.

بزرگسالان مبتلا به اوتیسم همچنین ممکن است در اثر صدا، تصاویر یا بافت خاصی پریشان شوند. از آن­جایی­ که علائم اوتیسم در بعضی از بزرگسالان خفیف­‌تر است، گاهی به سختی­ می‌­توان آن‌ها را تشخیص داد.

علائم اوتیسم

علائم اوتیسم در زنان چیست؟

اوتیسم در پسران چهار برابر بیشتر از دختران رخ می‌­دهد. اما هنوز هم زنان زیادی هستند که با این اختلال دست و پنجه نرم می­‌کنند. زنان مبتلا به اوتیسم اغلب نادیده گرفته شده‌اند یا مشکل آن‌ها به اشتباه تشخیص داده شده است.

زنان مبتلا به اوتیسم تلاش زیادی صرف یاد گرفتن رفتارهای اجتماعی می­‌کنند تا همرنگ جماعت شوند. آن­ها خود را با روش­‌های جایگزین تطبیق می‌دهند و درنهایت اختلال اوتیسم خود را مخفی می­‌کنند. زیرا معیارهای فعلی تشخیص، براساس ارزیابی رفتار مردان ایجاد شده است.

علائم اوتیسم در زنان و مردان به شکل متفاوتی ظاهر می­‌شود. ممکن است زنان به جای علاقه ذهنی به یک شیء یا سیستم، جذب برند یا سلبریتی خاصی شوند، با لباس­هایی که در آن راحت نیستند مشکل داشته باشند و لباس­‌های اورسایز را انتخاب کنند. ممکن است حتی اگر به خود یاد داده باشند که تماس چشمی برقرار کنند، باز هم به طور طبیعی این کار را انجام ندهند. عدم توانایی فرد برای همرنگ شدن با جماعت می­‌تواند عزت نفس او را خدشه ­دار کند و منجر به اضطراب یا افسردگی شود که هر دو معمولا در زنان بیشتر تشخیص داده می­‌شود.

آیا اوتیسم معلولیت است؟

اوتیسم یک اختلال و ناتوانی در رشد است. با توجه به این‌که هر اختلال در رشدی به عنوان معلولیت شناخته می‌شود. بنابراین می‌توان گفت اوتیسم نیز در گروه معلولیت‌ها جای دارد.

تشخیص اوتیسم

تفاوت بین اوتیسم با سندرم آسپرگر در چیست؟

نسخه­ فعلی راهنمای تشخیص بیماری­‌های سلامت روان، تشخیص اختلال طیف اوتیسم را آسان‌تر کرده است. این عنوان کلی شامل سه اختلال مجزا است :

  • اختلال اوتیسم
  • اختلال آسپرگر
  • اختلال فراگیر رشد نابرشمرده.

طبق اطلاعات موجود کسانی که در مهارت­‌های اجتماعی ناتوان هستند و رفتار تکراری و محدودی از خود نشان می‌­دهند، دچار اختلال آسپرگر هستند. اگر چه سندرم آسپرگر دیگر در دسته رسمی تشخیص اوتیسم قرار ندارد. اما امروزه هنوز هم باور بر این است که کسانی که علائم اوتیسم در آن­‌ها خفیف­‌تر است دچار اختلال آسپرگر هستند.

شما عزیزان برای کسب اطلاعات در مورد علائم اوتیسم و راه‌های تشخیص آن می‌توانید از راهنمایی‌های روانشناس و روانپزشک استفاده کنید. البته برای دریافت این راهنمایی‌ها لزومی ندارد که صبر کنید تا در زمان ممکن مراقبت‌های درمانی مورد نیاز خود را به دست آورید. می‌توانید آن را در یک چشم بر هم زدن به صورت آنلاین از طریق درمانکده انجام دهید.

تیم درمانکده پس از بررسی نیازهای بیماران مختلف و پزشکان، امکان نوبت دهی از لیست پزشکان متخصص روانشناس و لیست پزشکان متخصص اعصاب و روان را در سایت خود فراهم کرده است. برای انتخاب روانپزشک یا روانشناس مورد نظر خود بدون نیاز به مراجعه حضوری و تماس با مطب، می‌توانید برای دریافت نوبت به لیست بهترین پزشکان روانشناس مراجعه کرده و با توجه به اولین نوبت خالی پزشک، نظرات بیماران، تلفن مطب و آدرس مطب، نوبت خود را به صورت آنلاین رزرو کنید.

منبع : Psychologytoday

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.9 / 5. تعداد رای‌ها 96

هنوز امتیازی ثبت نشده

yekta
زهرا الهی یکتا

زهرا الهی یکتا هستم؛ مترجم زبان انگلیسی با گرایش خبر. تحصیل در دانشکده خبر باعث شد تا مهارت‌‌های نوشتاری و تحلیلی من در زمینه‌های مختلف تقویت شود. من به‌طور خاص در حوزه سلامت و پزشکی فعالیت خبری داشته‌ام. در حال حاضر نیز در این زمینه تحقیق و مطالعه می‌کنم و مطلب می‌نویسم. سلامت مادر و کودک، روانشناسی و بیماری‌های زنان مهم‌ترین حوزه‌هایی هستند که در آن‌ها فعالیت دارم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

19 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
باهوش
باهوش
2 سال قبل

من نارین گوبا هیتپ

باهوش
باهوش
2 سال قبل

شو بیلا

ملائكه
ملائكه
11 ماه قبل

بچم ٥سالشه وكم شنواست حركات تكراري داره وكم توجه آيا اون اوتيسم داره

شهر
تهران
ایوب شنگه
ایوب شنگه
1 سال قبل

نوک پایی راه رفتن بعد از یک دوره هم باید جدی گرفته بشه و میتونه به عنوان علائم اوتیسم مورد بررسی قرار بگیره.

مادری خسته
مادری خسته
1 سال قبل

اخیییلی کم و به ندرت به من یا پدرش ابراز محبت میکنه،، اصلا مارو نمیبوسه بعضی وقتا حس میکنم اصلا دوستمون نداره
وقتی عصبی میشم بهش میگم انگار نه انگار که دختری نه ناز کردن بلده نه ناز کشیدن
در صورتی که رابطه منو همسرم به قدری خوب بوده و هست که همه میگفتن خوشبحال بچه هاتونکه شما پدرمادرشین،، اما دختر من همیشه با همه تو خونه سر جنگه،، اما بیرون خیییلی مظلوم و ارومه

یه بنده خدا
یه بنده خدا
1 ماه قبل
پاسخ به  مادری خسته

چرا بیرون ارومه و پیش شما جنگه لوس دیگه حتما ناز میکنه مبینه بهش چیزی نمیگین ازتون دور میگیره،قبلا هم همینطور بود؟نمیدونم شاید از حسادت یکی چشم خورده یا جای تاریک رفته مریصضیش جنی هست زار داره و یا یکی عمدا جادوش کرده ببرش پیش یه کار بلد و مطمئن ماما زار بزرگ براش ببینه شاید بادکتر خوب نمیشه.پیش دعانویس وفعلا نپرش الکی پیش اون و اون

شهر
تهران
مادری خسته
مادری خسته
1 سال قبل

سلام دخترم ۱۱سالشه توی مدرسه معلمش گفته خیییلی ارومه و اصن حرف نمیزنه کلا خیلی اجتماعی نیست تنهایی رو بیشتر دوست داره یه برادر دوقلو هم داره که بیشتر مواقع با تندی و پرخاش باهاش رفتار میکنه لحن صحبتش انگار با همه دعوا داره،، وسواس شدیدی تو تمییز نگه داشتن دفتر مشقش داره اما کلا بچه منظم و مرتبی نیست، حرف شنوی نداره اگه درخواستی داشته باشیم باید چندین بار بگیم تا انجام بده اونم با قهر و غر زدن
خسته شدم نمیدونم باید چیکار کنم

شهر
مشهد
بدون نام
بدون نام
2 سال قبل

سلام
شوهر من تمام این علائم که شما میگید داره الان زندگی من و پسرم رو داره به فنا میکشه
ترا خدا اگه فکر درمان و کمک ومشاوره هستید اول راه برا اینطور افراد هموار کنید تا بصورت رایگان بتونن درمان بشن نه اینکه تبلیغ کنید چون همه امثال ما فقط بخاطر نداشتن هزینه درمان اینطور افراد خودمون رو کنار و منزوی و بدبخت و سکوت و سازش کردیم…
راست میگید در هفته چندتا مریض بطور رایگان درمان کنید اگه دلتون میخواد کمک ودرمان این مریض ها رو انجام بدید…

وحید
وحید
2 سال قبل

سلام پسرمن2سال و3ماهشه اصلاحرف نمیزنه قبلاچندتاکلمه میگفت مثلابهش غذامیدادیم میگفتم بگو هم،به به،مبگفت ولی الان اصلاچیزی نمیگه شیطونه بازی های مختلفی مبکنه ولی چندتاازعلائم اوتیسم داره منونگران کرده مثلاچرخ های ماشینشومیچرخونه،هرجاپنکه سقفی باشه میره نگاه میکنه،صداش میزنیم خیلی کم توجه میکنه،احساس خطرنمیکنه،بانگشتای دستش بازی میکنه چیزی بخوادجیغ میکشه،البته بطری آب جلوش باشه میاره میگه بهم اب بده لباسمومیاره میگه بریم بیرون،به نظرتون بچه من اوتیسم داره؟؟

ناصر
ناصر
2 سال قبل
پاسخ به  وحید

سلام آقای وحید دختر من هم همین علائم را داره شما چه مراحلی انجام دادید

پر
پر
2 سال قبل

یکی از فامیل های نزدیک ما هم اتیسم داره ولی مادرش نمیدونه .میشه راهنمایی کنید چطور به مادرش بفهمونم .البته من خیلی سرچ کردم و دقیقا نشانه هایی که داره با نشانه هایی که مقالات نوشتن همخونی داره متوجه شدم.

darya
darya
2 سال قبل
پاسخ به  پر

ن حم

خودخلاصی
خودخلاصی
2 سال قبل

توی ایران خرابشده اگر مشکل روحی روانی داشته باشی اولا بخاطر هزینه سرسام آور روانپزشک نمیتونی ویزیت بشی. اگر هم اطرافیان بفهمن بجای کمک بیشتر بهت برچسب می چسبونن. مثلا من جدای از افسردگی فکر می کنم اوتیسم خفیف هم داشته باشم اما خانواده بجای کمک من رو تشویق به مهاجرت کردن تا از شر هزینه هام راحت بشن. حالا هم تک و تنها توی کشور غریب دارم جزندگی می کنم!

اشنا
اشنا
2 سال قبل
پاسخ به  خودخلاصی

خیلیا توایران مشکل شمارودارن .میتونی درمورد خانواده اینجورفک کنی که بیشترافرادجامعه یا خانواده مشکل روانی خفیف تا شدید دارن بیشتر بعنوان کمک به مریض توقع داشته بااشی اونوقت افسردگیت کمترمیشه .بهشون زیادفک نکن .

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل
پاسخ به  خودخلاصی

سلام میشه منم راهنمایی کنید پسرمن ۶سالشه خیلی پرخاشکروعصبی هستش وخیلی دادوگریه میکنه یعنی اونم اوتیسم داره

مریم
مریم
2 سال قبل
پاسخ به  خودخلاصی

اصن خوشبحالت که مهاجرت کردی
زندیگتو بساز قوی باش حتی تنها

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل
پاسخ به  خودخلاصی

قلبم گرفت

مهتاب
مهتاب
2 سال قبل
پاسخ به  خودخلاصی

خیلی ناراحت شدم واقعا فقدفکرخودت باش این دنیا او آدماش نامردن

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل
پاسخ به  خودخلاصی

سلان عزیزدلم خودت به خودت کمک کن ازدرون که تغییراتی جهان بیرون هم تهییرمیکنند منم داشتم پزشک کاری نمیکنه بامطالعه زیاد الان عالیم