یکی از رایجترین انواع آنفلوانزاهایی که سالانه بسیاری از افراد به آن مبتلا میشوند، آنفولانزای خوکی است. از این رو در این مطلب از درمانکده قصد داریم در مورد علائم، علل و راههای پیشگیری و درمان آنفولانزای خوکی نکاتی را با شما عزیزان به اشتراک بگذاریم.
آنفولانزای خوکی چیست؟
آنفلوانزای خوکی که به آن ویروس H1N1 نیز گفته می شود، نوع نسبتاً جدیدی از ویروس آنفلوانزا است که علائمی مشابه آنفولانزای عادی ایجاد میکند. با این تفاوت که منشا آن خوک است. اما این نوع از آنفلوانزا نیز غالبا از فردی به فرد دیگر انتقال می یابد.
آنفولانزای خوکی زمانی که در سال 2009 برای اولین بار در انسان کشف شد و به یک بیماری همه گیر تبدیل شد، بسیار خبرساز شد. بیماری های همه گیر بیماری های مسری هستند که همزمان در سراسر جهان یا در چندین قاره افراد را مبتلا می کنند.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) همه گیری H1N1 را در ماه اوت 2010 اعلام کرد. از آن زمان، ویروس H1N1 به عنوان یک ویروس آنفولانزای معمول انسانی شناخته شده است.
این بیماری مانند سایر انواع آنفلوانزا در فصل آنفولانزا همچنان گسترش می یابد. واکسن آنفولانزا که هر ساله توسط مرکز معتبر کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) توصیه می شود نیز معمولاً شامل واکسیناسیون علیه ویروس H1N1 هم است.
مانند سایر انواع آنفولانزا، H1N1 نیز بسیار مسری است و به سرعت از فردی به فرد دیگر منتقل میشود. یک عطسه ساده می تواند باعث گسترش هزاران میکروب در هوا شود. این ویروس می تواند بر روی سطوحی مانند دستگیره ها، روی میزها و نواحی سطحی باقی بماند.
بهترین روش برای مقابله با آنفولانزای خوکی پیشگیری از آن است. شستشوی دست برای جلوگیری از شیوع ویروس امری مهم است. دوری از افراد آلوده نیز به توقف زنجیره انتقال فرد به دیگران کمک می کند.
بیشتر بدانید: آنفولانزا چیست؟
عوامل خطرناک در ابتلا به آنفولانزای خوکی
وقتی این بیماری برای اولین بار ظهور کرد، بیشتر در کودکان 5 ساله و بزرگسالان مشاهده شد. این امر غیرمعمول بود. زیرا بیشتر عفونت های مرتبط با ویروس آنفولانزا در افراد بزرگسال یا جوان شیوع پیدا میکند.
امروزه، عوامل خطر ابتلا به آنفولانزای خوکی مشابه با سایر گونه های آنفولانزا است. اگر در منطقه ای با تعداد زیادی از افراد آلوده به ویروس آنفولانزای خوکی وقت خود را سپری کنید، بیشتر در معرض خطر هستید.
برخی از افراد در صورت ابتلا به آنفولانزای خوکی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به نوع حاد این بیماری قرار دارند. این گروه ها شامل افراد زیر هستند:
- بزرگسالان بالای 65 سال
- کودکان زیر 5 سال
- جوانان و افراد زیر 19 سال که تحت درمان طولانی مدت با آسپیرین هستند.
- افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف، به دلیل ابتلا به بیماری هایی مانند ایدز
- زنان باردار
- افراد مبتلا به بیماری های مزمن مانند آسم، بیماری قلبی، دیابت شیرین یا بیماری عصبی عضلانی
علل آنفولانزای خوکی
آنفولانزای خوکی ناشی از نوعی از ویروس آنفلوانزا است که معمولاً فقط خوک ها را آلوده می کند. برخلاف تیفوس که توسط شپش یا کنه قابل انتقال است، انتقال معمولاً از فردی به فرد دیگر اتفاق می افتد نه از حیوان به شخص دیگر.
لازم به ذکر است که افراد با خوردن محصولات گوشتی خوک که به درستی پخته شده است به آنفولانزای خوکی مبتلا نمی شوند.
آنفولانزای خوکی بیماری بسیار مسری است. این بیماری از طریق ذرات بزاق و مخاط پخش می شود. از این رو افراد ممکن است از این راه ها ویروس را منتشر کنند:
- عطسه کردن
- سرفه کردن
- لمس یک سطح آلوده به میکروب و سپس لمس چشم ها یا بینی
علائم آنفولانزای خوکی
علائم آنفولانزای خوکی بسیار شبیه آنفلوانزای معمولی است. این علائم عبارتند از:
- لرز
- تب
- سرفه
- گلو درد
- آبریزش بینی یا گرفتگی بینی
- بدن درد
- خستگی
- اسهال
- تهوع و استفراغ
تشخیص آنفولانزای خوکی
پزشک می تواند با نمونه گیری از مایعات بدن این بیماری را تشخیص دهد. برای نمونه گیری، پزشک یا پرستار ممکن است بینی یا گلو را سواب کند. سواب حاوی مخاط با استفاده از روشهای مختلف ژنتیکی و آزمایشگاهی به منظور تشخیص نوع خاص ویروس مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
درمان آنفولانزای خوکی
بیشتر موارد آنفولانزای خوکی برای درمان به دارو احتیاج ندارند. تا زمانی که در معرض ابتلا به عوارض جانبی ناشی از بیماری آنفولانزا نباشید نیازی به مراجعه به پزشک نیست. شما باید بر بهبود علائم خود و جلوگیری از شیوع H1N1 به افراد دیگر تمرکز کنید.
دو داروی ضد ویروسی برای درمان آنفولانزای خوکی توصیه می شود: داروهای خوراکی oseltamivir و zanamivir.
از آنجا که ویروس های آنفولانزا می توانند به این داروها مقاومت نشان دهند، این داروها فقط برای افرادی است که در معرض خطر عوارض ناشی از آنفولانزا هستند. در غیر این صورت افرادی که به طور کلی سالم هستند و به آنفولانزای خوکی مبتلا می شوند، می توانند بدون نیاز به دارو با عفونت مقابله کنند.
تسکین علائم ناشی از آنفولانزای خوکی
روش های مدیریت علائم آنفولانزای خوکی مشابه آنفولانزای معمولی است:
- باید استراحت کافی داشته باشید. استراحت به سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند به خوبی با عفونت مبارزه کند.
- برای جلوگیری از کمبود آب بدن، آب و مایعات زیادی بنوشید. سوپ و آب میوه های شفاف به شما کمک می کند مواد مغذی از دست رفته بدن را جبران کنید.
- برای علائمی مانند سردرد و گلودرد از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید
موارد شدید آنفولانزای خوکی می تواند کشنده باشد. بیشتر موارد کشنده در کسانی که بیماری های مزمنی مانند HIV یا AIDS دارند رخ می دهد. اکثر افراد مبتلا به آنفولانزای خوکی بهبود می یابند و امید به زندگی طبیعی دارند.
جلوگیری از ابتلا به آنفولانزای خوکی
بهترین روش برای جلوگیری از آنفولانزای خوکی، تزریق سالانه واکسن آنفلوانزا است. روش های آسان دیگری به منظور جلوگیری از آنفولانزای خوکی وجود دارند که عبارتند از:
- شستن مرتب دست ها با صابون یا ضد عفونی کننده دست
- لمس نکردن بینی، دهان یا چشم. زیرا ویروس می تواند در سطوحی مانند تلفن و روی میز زنده بماند.
- اگر بیمار هستید به محل کار یا مدرسه نروید و در خانه بمانید و استراحت کنید.
- در هنگام فصل آنفولانزای خوکی از شرکت در اجتماعات بزرگ خودداری کنید.
- رعایت توصیه های مربوط به بهداشت عمومی در مورد تعطیلی مدارس یا جلوگیری از ازدحام جمعیت در فصل آنفولانزا بسیار مهم است.
فصل آنفولانزا از سالی به سال دیگر تغییر می کند. اما به طور کلی از مهر ماه شروع می شود و تا اواخر اردیبهشت ماه ادامه دارد. معمولاً هم در دی ماه به اوج خود می رسد. با این وجود، ابتلا به آنفولانزا در هر زمانی از سال امکان پذیر است.
شما عزیزان برای کسب اطلاعاتی در خصوص بیماری آنفولانزای خوکی بهتر است به متخصص داخلی و متخصص عفونی مراجعه کنید. امکان رزرو اینترنتی نوبت پزشک از طریق سایت درمانکده به سادگی امکان پذیر است. دسترسی به شماره تماس و آدرس مطب نیز از طریق درمانکده میسر شده است.
[sibwp_form id=5]
منبع : Health Line
با این نوع انفولانزای لعنتی پسر ۱۶/۵ ساله منو سال ۹۷ ازدست دادم ، هیچ بیماری زمینه ای نداشت ،ویروس از راه نخاع به مغز رفت و مننژیت شد ، از طرفی ریه اش درگیر شد ، همه اینا ظرف مدت ۵ روز اتفاق آفتاد ،منظورم اینه این ویروس رو دست کم نگیرید
خدا رحمتش کنه
الان دی ماه سال ۱۴۰۳ هستیم
با همین h1n1 برادرزاده 16ساله ی عزیزم فوت کرد