سوشی فقط یک غذای لذیذ نیست؛ بلکه یک معجون فوقالعاده برای سلامت بدن افراد است. از خواص سوشی (Sushi) میتوان به کاهش التهاب بدن، بهبود عملکرد مغز، تقویت سیستم ایمنی و تضمین سلامت استخوانها اشاره کرد. این غذا سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ است که به سلامت قلب نیز کمک میکند. علاوه بر این، جلبکهای دریایی استفادهشده در سوشی، ید (Iodine) مورد نیاز برای سلامت تیروئید (Thyroid) را تامین کرده و دارای آنتیاکسیدانهایی هستند که از سلولها محافظت میکنند.
همچنین سوشی منبع خوبی از پروتئین کمچرب، ویتامینهایی مانند B12 و مواد معدنی مانند کلسیم و روی است. در ادامه این مقاله از مجله سلامت درمانکده به بررسی خواص و مضرات سوشی میپردازیم. علاوه بر این، قصد داریم خواص مواد تشکیلدهنده غذای سوشی مانند برنج، جلبک، ماهی و… را نیز بهطور جداگانه بررسی کنیم.
فهرست محتوا
خواص غذای سوشی
سوشی نه تنها یک غذای خوشمزه؛ بلکه غذایی پیچیده با فواید بسیار است. علاوه بر کالری پایین و پروتئین کمچرب، سوشی حاوی مواد مغذی تقویتکننده مغز مانند DHA (نوعی اسید چرب امگا-۳) است که به بهبود حافظه کمک میکند. سرکه موجود در برنج سوشی حاوی اسید استیک (Acetic Acid) است که به تثبیت سطح قند خون کمک میکند.
نوری، جلبک استفادهشده در سوشی، دارای پلیساکاریدهای خاصی است که باعث تقویت باکتریهای مفید روده میشود. علاوه بر این، مواد رویهای این غذا مانند آووکادو، سرشار از چربیهای مفید است. در ادامه مقاله جزئیات بیشتر فواید هر یک از مواد به کار رفته در این غذا را بررسی خواهیم کرد.
بیشتر بدانید: خواص خاویار
خواص برنج سوشی
برنج موجود در سوشی که معمولا با سرکه برنج، شکر و نمک طعمدار میشود، بهدلیل محتوای بالای کربوهیدرات منبع عالیای برای تامین انرژی است و به عنوان سوختی مفید برای بدن عمل میکند. علاوه بر این، سرکه موجود در برنج سوشی میتواند به هضم غذا کمک کرده و سطح قند خون را تثبیت کند. با این حال، مصرف زیاد سوشی میتواند باعث بروز مشکلات گوارشی شود؛ بنابراین توصیه میکنیم بهطور متعادل از این غذا استفاده کنید.
بیشتر بدانید: خواص میگو
خواص جلبک سوشی
جلبک نوری (Nori) که معمولا در سوشی استفاده میشود، دارای فواید بسیار برای سلامتی بدن است. این جلبک منبع عالی ید است که از عملکرد تیروئید و متابولیسم پشتیبانی میکند. همچنین جلبک نوری غنی از آنتیاکسیدانها، اسیدهای چرب امگا-۳ (EPA) و ویتامینهای A، C و B12 است که به سلامت قلب، سیستم ایمنی و پوست کمک میکنند. فیبر موجود در جلبک نوری فرآیند هضم را بهبود میبخشد و سلامت میکروبیوم روده را تقویت میکند.
همچنین آهن موجود در این گیاه میتواند سطح انرژی بدن را افزایش دهد و سیستم ایمنی را تقویت کند. علاوه بر این، جلبک نوری حاوی ویتامین K است که در حفظ سلامت استخوانها و فرآیند لخته شدن خون در بدن نقش حیاتی دارد. همچنین این جلبک سطح کالری پایینی دارد؛ بنابراین میتواند به مدیریت وزن نیز کمک کند. با این حال، اگر قصد دارید سوشی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید، توصیه میکنیم با یک متخصص تغذیه دراینباره مشورت کنید.
خواص ماهی سوشی
ماهیهای بهکاررفته در سوشی اغلب از نوع سالمون، تن و ماکرل هستند که فواید بسیاری برای بدن دارند. مزایای این نوع ماهیها عبارتاند از:
- پشتیبانی از سلامت قلب: ماهیهای موجود در سوشی غنی از اسیدهای چرب امگا-۳ هستند که با کاهش التهاب بدن، خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهند.
- بهبود عملکرد مغز و سلامت روان: امگا-۳ موجود در ماهیها به بهبود عملکرد مغز و ارتقای سلامت روان کمک میکند.
- منبع غنی از پروتئین: ماهیهای سوشی پروتئین با کیفیت بالایی دارند که برای ترمیم عضلات، تجدید بافتها و رشد بدن ضروری هستند.
- افزایش احساس سیری: سوشی بهدلیل پروتئین بالا به افزایش احساس سیری کمک میکند.
- سرشار از آهن: ماهیها سرشار از آهن هستند که به جلوگیری از کمبود آهن در بدن کمک میکنند.
- غنی از ویتامین D: ماهیهایی مانند سالمون که در سوشی استفاده میشوند، غنی از ویتامین D هستند و این ویتامین برای سلامت استخوانها ضروری است.
- افزایش اسیدهای چرب ضروری: انتخاب ماهیهای چرب مانند سالمون و ماکرل میتواند اسیدهای چرب ضروری در بدن را افزایش دهد.
بیشتر بدانید: خواص ماهی سالمون
بیشتر بدانید: گوشت قرمز
خواص برگ سوشی
برگهای شیزو (Shiso) که به آنها شیسو نیز گفته میشود فواید بسیاری برای حفظ سلامت بدن دارند. این برگها سرشار از کلسیم و آهن هستند که به سلامت استخوانها و گردش خون کمک میکنند. همچنین شیزو خاصیت آنتیاکسیدانی دارد که به سلامت پوست و محافظت در برابر استرس اکسیداتیو کمک میکند.
شیزو بهدلیل داشتن ترکیبات منتول و دارچین، نهتنها طعم سوشی را بهبود میبخشد؛ بلکه به هضم غذا نیز کمک میکند. همچنین، این برگها خاصیت ضدعفونیکننده دارند و از این رو هنگام مصرف ماهی خام مفید هستند.
بیشتر بدانید: چه چیزهایی باعث التهاب در بدن میشود؟
خواص سوشی خام چیست؟
برخی از فواید خوردن سوشی خام عبارتاند از:
- غنی از اسیدهای چرب امگا-۳
- تقویت عملکردهای شناختی مغز
- کاهش التهاب بدن
- بازسازی سلولها و عضلات
- حمایت از سلامت قلب
- تنظیم سطح کلسترول خون
- تضمین سلامت غده تیروئید
- مقابله با استرس اکسیداتیو
- جلوگیری از بروز برخی انواع سرطان
- تضمین سلامت روده
- تقویت سیستم ایمنی
مضرات سوشی
در حالی که سوشی میتواند یک انتخاب غذایی مفید باشد؛ اما عوارضی نیز برای سلامتی دارد، بهویژه زمانی که بهطور مکرر مصرف شود یا به درستی تهیه نشود. این مضرات و عوارض جانبی عبارتاند از:
- مسمومیت با جیوه: برخی از انواع ماهیهایی که در سوشی استفاده میشوند مانند تن، میتوانند حاوی مقادیر بالای جیوه باشند. مصرف مکرر این ماهیها میتواند منجر به تجمع جیوه در بدن شود و به مغز، قلب، کلیهها و سایر اندامها آسیب برساند.
- انگلها و بیماریهای غذایی: خوردن ماهی خام با خطر ابتلا به عفونتهای انگلی مانند کرمهای آنیزاکیس (Anisakis) همراه است که میتوانند باعث تهوع، استفراغ و درد شکم شوند. علاوه بر این، غذاهای دریایی خام ممکن است با باکتریهایی مانند ویبریو (Vibrio) آلوده شوند که باعث بیماریهایی مانند ویبریوز میشود و علائمی همچون اسهال و تب ایجاد میکند.
- مقدار بالای سدیم: سوشی معمولا حاوی مقادیر بالای سدیم است که میتواند فشار خون را افزایش داده و سیستم قلبی-عروقی را تحت فشار قرار دهد.
- خطر مسمومیت غذایی: ماهی خام در سوشی میتواند حاوی میکروارگانیسمهای مضر باشد که ممکن است باعث بیماریهای غذایی مانند سالمونلا (Salmonella) یا لیستریا (Listeria) شوند.
بیشتر بدانید: خواص ماهی کپور
بیشتر بدانید: روغن ماهی
جمعبندی
در این مقاله به بررسی خواص سوشی و عوارض جانبی احتمالی آن پرداختیم. همانطور که اشاره شد، این غذا فواید بسیاری برای بدن دارد. با این حال، مصرف زیاد آن میتواند باعث بروز عوارض جانبی جدی برای افراد شود. علاوه بر این، زنان باردار، کودکان خردسال و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند باید از خوردن سوشی خام خودداری کنند. برای کاهش خطرات مصرف این غذای خام توصیه میکنیم آن را از رستورانهای معتبر تهیه کرده یا بهصورت پختهشده مصرف کنید.
علاوه بر این، اگر تمایل دارید این غذا همواره در رژیم غذایی شما باشد، توصیه میکنیم حتما با یک متخصص تغذیه دراینباره مشورت کنید. برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
خوردن سوشی میتواند به تقویت سلامت قلب، مغز و سیستم ایمنی کمک کند؛ زیرا غنی از اسیدهای چرب امگا-۳ و آنتیاکسیدانها است. همچنین سوشی به حفظ عملکرد تیروئید و بازسازی عضلات نیز کمک میکند.
مصرف سوشی خام ممکن است خطراتی مانند مسمومیت غذایی ناشی از باکتریها یا انگلها مانند توکسوپلاسموز (Toxoplasmosis) و سالمونلا (Salmonella) داشته باشد.
منبع: webmd | healthline