یکی از رایجترین مشکلات پوستی که ممکن است افراد به آن دچار شوند، آفتاب سوختگی است. دلیل اصلی به وجود آمدن این عارضه ممکن است بهخاطر قرار گرفتن طولانی مدت در مقابل نور خورشید باشد. فردی که دچار آفتاب سوختگی شده است، ممکن است شاهد التهابات و تیرگی در پوست خود باشد. در این مطلب از درمانکده قصد داریم در مجله درمانکده به صورت کاملا تخصصی به این موضوع بپردازیم. حتما تا انتها با مجله درمانکده همراه باشید تا با این مشکل رایج پوستی که در برخی موارد ممکن است منجر به سرطانهای مزمن پوستی میشود بیشتر آشنا شویم.
دلیل اصلی آفتاب سوختگی چیست؟
دلیل اصلی آفتاب سوختگی، واکنش سریع پوست به اشعهی ماوراء بنفش است. با تابیده شدن نور خورشید به بیرونیترین لایه پوست، ملانینهای پوست تغییر رنگ میدهند و پوست به اصطلاح برنزه میشود. این تغییر رنگ پوست در واقع به خاطر نقش محافظتی است که در مقابل نور خورشید در پوست ما اتفاق میافتد.
بیشتر بدانیم: سوختگی سرد یا سرمازدگی و اثرات آن
بیشتر بدانیم: ریزش ریش چگونه اتفاق میافتد؟
آفتاب سوختگی صورت چه زمانی اتفاق میافتد؟
آفتاب سوختگی فقط در هنگامی که به صورت مستقیم زیر نور خورشید قرار گرفتهایم اتفاق نمیافتد. حتی زمانی که آسمان کاملا ابری هم باشد، اشعههای مضر خورشید میتواند به راحتی از ابرها، آب یا برف هم نفوذ کرده و به پوست صورت ما آسیب وارد کند.
افراد سفید پوست بیشتری آسیب را خواهند دید؛ چرا که میزان رنگدانههای حفاظتی و یا ملانینی که پوست آنها ایجاد میکند به نسبت افرادی که پوستهای تیرهتری دارند کمتر است. گاهی با انجام برخی روشهای درمانی خانگی میتوان این علائم را کنترل کرد. ولی در صورتی که این قرار گرفتنهای زیر نور خورشید تداوم داشته باشد و به این علائم خیلی توجه نشود، ممکن است فرد دچار برخی آسیبهای پوستی که در ادامه معرفی خواهیم کرد شود. به همین دلیل بهتر است در چنین مواقعی به فوق تخصص پوست مراجعه کنید تا سریعتر خود را درمان کنید یا از طریق مشاوره آنلاین با بهترین پشکان پوست سلامت خود را به دست آوریدو
بیشتر بدانیم: علت طاسی سر چیست؟ آیا راهی برای پیشگیری و درمان طاسی وجود دارد؟
8 روش درمان خانگی آفتاب سوختگی
به چندین روش خانگی میتوانید درمانی آفتاب سوختگی را انجام دهید. البته به خاطر داشته باشید که اگر تمامی این روشها موثر نبود، حتما با مشاور پوست آنلاین درمانکده در تماس باشید.
1) خنک نگه داشتن پوست
با استفاده از یک حوله تمیز مرطوب پوست خود را کمپرس کنید. روش دیگر استحمام با آب خنک و شستشوی محل آسیبدیده با 60 گرم جوش شیرین و یک لیتر آب است. این محلول را میتوانید سه تا چهار بار در روز استفاده کنید.
بیشتر بدانیم: عرق سوز شدن پوست چیست؟ علائم، روش های پیشگیری و درمان
2) مصرف مایعات برای جلوگیری از کمآبی
در چنین مواقعی مصرف زیاد مایعات بسیار به بازیابی الترولیتها در پوست کمک میکند. مصرف آب و آب میوههای طبیعی برای درمان سریعتر بسیار اهمیت دارد.
بیشتر بدانید: سولار بهتره یا افتاب
3) ژل طبیعی گیاه آلوئهورا
گیاه آلوئهورا از به دو قسمت تقسیم کنید و ژل میان آن را خارج کنید. سپس به مدت نیم ساعت در یخچال قرار دهید و این ژل خنک شده را روی پوست خود قرار دهید.
بیشتر بدانیم: بیماری پروانهای؛ تاولهای پوستی که درمان ندارند!
4) استفاده از سرکه سیب
با ترکیب برابر سرکه سیب و آب و استفاده از این محلول روی قسمتهای آسیبدیده به درمان سوختگی میتوان کمک کرد.
5) روغن نارگیل
روغن نارگیل به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب مغذی درمان خوبی برای آفتاب سوختگی است. ابتدا پوست را با استفاده از یک حوله خنک به مدت 15 دقیقه کمپرس کنید و سپس مقدار کمی از روغن نارگیل طبیعی را به پوست بزنید تا کمی از التهاب آن کاسته شود.
6) روغن اسطوخودوس
روغن اسطوخودوس ترکیبات ضد باکتری و باد شکنی عالی دارد و به شدت برای درمان آفتاب سوختگی موثر است. برای درمان آفتاب سوختگی به وسیله روغن اسطوخودوس کافیست یک قطره از روغن طبیعی اسطوخودوس را با ژل آلوئهورا ترکیب کنید و آن را به موضع سوختگی بزنید.
7) روغن زیتون
روغن زیتون به دلیل دارا بودن آنتیاکسیدانهای متعددی که در ساختار خود دارد، به درمان مشکلات آفتاب سوختگی کمک میکند.
8) کمپرس شیر خنک
برای درمان آفتاب سوختگی و التیام آسیبهایی که به پوستتان وارد شده؛ میتوانید از کمپرس شیر خنک استفاده کنید.
بیشتر بدانیم: تاثیر کرونا بر پوست به چه صورت است؟
4 روش درمان آفتاب سوختگی پوست با داروها
گاهی اوقات ممکن است روشهایی که به معرفی آنها پرداختیم کارساز نباشد و مجبور باشید که روشهای دیگری را برای درمان آفتاب سوختگی استفاده کنید. روشهایی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت هم ممکن است این مشکل را تاحدی کمتر کند:
1) مصرف مسکن برای تسکین درد آفتاب سوختگی
پس از احساس هر یک از علائمی که به آنها اشاره کردیم، بهترین کار مصرف یکی از انواع مسکنها مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن میتواند موثر باشد. در برخی مواقع هم مصرف پمادهایی که به صورت ژل و موضعی هستند هم میتواند به تسکین درد کمک کند.
2) مرطوب نگه داشتن موضع سوختگی با ژلها و لوسیونها
برای مرطوب نگه داشتن موضع سوختگی و جلوگیری از پوستهپوسته شدن آنها میتوانید از برخی محصولات مثل لوسین و ژلهای آلوئهورا و کالامین استفاده کنید.
3) پوشاندن تاولها با باند استریل
در موارد بسیار حاد سوختگی ممکن است فرد دچار برخی تاولهای پوستی شود. بهترین کار برای جلوگیری از ترکیدن آنها، تمیز کردن و استفاده از پمادهای آنتیبیوتیک و پوشاندنشان با باندهای استریل است.
4) مصرف روغن ویتامین E
مصرف روغن ویتامین E مانع از بین رفتن مولکولهای سالم بدن خواهد شد.
بیشتر بدانیم: کیست مویی چیست و چگونه درمان می شود
3 روش موثر در جلوگیری از آفتاب سوختگی
اگر به هر دلیلی مجبور شدید ساعات طولانی را بیرون از خانه و زیر نور آفتاب قرار بگیرید، با چند راهکار ساده میتوانید به پیشگیری از آفتاب سوختگی کمک کنید:
1) قرار گرفتن زیر سایه
با قرار گرفتن در سایه، اشعههای فرابنفش کمتری دریافت خواهید کرد و احتمال آفتاب سوختگی کاهش پیدا خواهد کرد.
2) داشتن پوشش مناسب
پوشیدن کلاه لبهدار، پیراهن آستین بلند و شلوار بلند و کلاههایی که به صورت کامل صورت، گوشها و پشت گردن و همینطور استفاده از عینک آفتابی بسیار اهمیت دارد.
3) استفاده از کرمهای ضدآفتاب با SPF مناسب
در صورت استفاده از کرمهای ضدآفتاب با SPF مناسب به سلامت پوست خود بسیار کمک خواهید کرد.
بیشتر بدانیم: علائم سرطان پوست
مناسبترین SPF برای پوست کدام است؟
- جهت حفاظت قسمتهای بدون پوشش پوست، از کرم ضد آفتاب با SPF 30 به بالا استفاده کنید.
- SPF 15 امکان محافظت از پوست به اندازه یک پانزدهم اشعههای مضر آفتاب را دارد.
- SPF 30 میتواند به اندازه 97 درصد از اشعههای UVB با پوست جلوگیری کند.
- SPF 50 هم میتواند تا 98 درصد اشعههای UVB با پوست را بگیرد.
بیشتر بدانیم: ترک پوستی چیست؟ + علت، علائم و روشهای درمان
آفتاب سوختگی چه علائمی دارد؟
بدن هر فردی در مواجهه با آفتاب سوختگی ممکن است علائم متفاوتی را از خود بروز دهد. در برخی افراد ممکن است تنها پس از 15 دقیقه قرار گرفتن زیر نور خورشید بروز دهد، در برخی افراد هم ممکن است علائم پس از 2 تا 6 ساعت بعد نشان داده شود. به طور کلی علائمی که پس از آفتاب سوختگی ممکن است با آن مواجه باشید عبارتند از:
- تغییر در رنگ پوست مثل صورتی یا قرمزی شدن
- احساس گرمای شدید در هنگام لمس پوست ناحیه آسیبدیده
- درد و حساسیت زیاد
- تورم
- تاولهای کوچک آبدار
- سردرد
- کاهش فشار خون
- تب و لرز
- حالت تهوع و خستگی
- احساس درد یا سنگینی در چشمها
بیشتر بدانید: سوختگی درجه یک چیست؟
بیشتر بدانیم: ۱۲ علامت مهم لوپوس
در صورتی که احساس کردید این علائم با روشهای درمانی که گفته شد بهبودی حاصل نشد، حتما با متخصصان پوست در درمانکده در تماس باشید.
آیا آفتاب سوختگی عوارض خاصی دارد؟
اگر به دفعات دچار آفتاب سوختگی شدهاید و جزء افرادی هستید که زمانهای زیادی در روز را در معرض نور خورشید هستید، متاسفانه باید بدانید که شما در معرض بروز برخی آسیبهای پوستی و بیماریها سخت و خاص پوستی ممکن است باشید. عوارضی مثل:
1) پیری زودرس پوست
با پیری زودرس بسیار پیرتر از سن واقعی خود به نظر خواهید رسید و دچار مشکلاتی مثل:
- تضعیف بافتهای پیوندی زیر پوست که باعث کاهش قدرت و کشش پوست
- بروز چین و چروکهای عمیق
- خشک و خشن شدن پوست صورت و دستها
- نمایان شدن رگهایی ریز و قرمز روی گونه، بینی و گوشها
- نمایان شدن ککومک روی صورت و شانهها
- ظاهر شدن لکههای تیره یا تغییر رنگ روی صورت، پشت دستها و جاهایی که بیشتر در معرض نور خورشید بوده
بیشتر بدانیم: عوارض لوازم آرایشی برای چشم و پوست
2) ضایعات پوستی پیشسرطانی
ضایعات پوستی پیشسرطانی معمولا در قسمت سر، صورت، گردن و دستها مشاهده میشود و پس از مدتی ممکن است به سرطان پوست تبدیل شود.
3) سرطان پوست
ضایعات پوستی پیشسرطانی در موارد بسیار حاد ممکن است به سرطان پوست مانند ملانوم منجر شود و به DNA سلولهای پوست آسیب میرساند. برساند. این سرطان میتواند در مناطقی از پوست که بیشتر در معرض نور خورشید هستند مثل پوست سر، صورت، لبها، گوشها، گردن، قفسه سینه، بازوها، دستها و پاها آسیب برساند.
بیشتر بدانیم: سرطان سلول بازال چیست؟ راههای ابتلا و روشهای درمان بیماری
4) آسیبدیدگی چشم و آب مروارید
شدت بالایی که اشعه نور خورشید دارد میتواند باعث آسیب رساندن به شبکیه، عدسی یا قرنیه شود و در نهایت تبدیل به آب مروارید شود.
بهترین پماد آفتاب سوختگی
پمادهای آفتاب سوختگی متعددی این روزها در بازار وجود دارد که بر اساس میزان آسیبی که پوست با آن مواجه است، میتوانید استفاده کنید از جمله بهترین پمادها:
- برناگل
- ادیب
- کالاندولا
- سیلور سولفات
- تتراسایکلین
- ناژو
- هربکس
- نیتروفورازون
- تریامسینولون
- هیدرودرم
بیشتر بدانیم: سوختگی درجه دو چگونه است؟
سخن آخر
با رعایت کردن تمامی مواردی که در مورد جلوگیری و مراقبت از پوست در برابر آفتاب سوختگی گفته شد، میتوانید پوست خود را در برابر اشعههای مضر خورشید محافظت کنید. در صورتی که به هر دلیلی دچار این مشکل شدید، در این مسیر درمانکده نیز همراهتان است.
شما میتوانید هر زمان که نیاز داشتید با پزشکان و مشاوران ما در تماس باشید و در صورت لزوم از دکتر مورد نظرتان نوبت آنلاین پزشکی بگیرید تا بدون معطلی و در سریعترین زمان ممکن به امورات شما رسیدگی شود. از همراهی شما سپاسگزاریم و منتظر نظرات شما در بخش کامنت هستیم.
بیش از ۱۵سال از آفتاب سوختگی صورتم گذشته و سیاه شده (در کودکی سفید بود)
برای اینکه سفیدبشه چی کار کنم؟
آیا درمان و سفید میشه؟
سلام
حدوداً سه ماه هست که از مچ تا زانو پام آفتاب سوخته شده و هیچ تغییری نکرده و خوب نمیشه علتش چی میتونه باشه
سلام خسته نباشین من چی بخورم خوب شم
سلام
متاسفانه وقتی مدت کوتاهی در حد ۵ دقیقه زیر نور آفتاب قرار میگیرم علی رغم زدن ضد آفتاب با SPF 50% به شدت دچار آفتاب سوختگی میشم (تورم،قرمزی پوست،خارش)
درحالیکه قبلا اینجوری نبودم میخواستم بدونم طبیعی هست یا علل خاصی داره و بایستی پیگیری کنم؟
بنده به خاطر کارم قبل از کرونا ، مدت زیادی زیر نور آفتاب بودم و مشکلی نداشتم و ضد آفتاب و کلاه استفاده می کردم