قطره باکتی ماید (سولفاستامید) و کاربرد آن در درمان عفونت‌های چشمی

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

عفونت چشم یکی از مشکلات شایع و آزاردهنده است که می‌تواند باعث قرمزی، سوزش، خارش و حتی اختلال در بینایی شود. در چنین شرایطی، استفاده از داروی مناسب برای مقابله با باکتری‌های مضر بسیار مهم است. قطره باکتی ماید با نام ژنریک سولفاستامید (Sulfacetamide) یکی از این داروها به‌شمار می‌آید که پزشک آن را به دلیل داشتن ترکیبات ضد عفونی‌کنندگی برای مهار رشد و تکثیر باکتری و بهبود سریع‌تر عفونت تجویز می‌کند. 

اگر پزشک به تازگی برایتان این قطره چشمی را تجویز کرده، در مقاله پیش‌رو از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا شما را با کاربرد، عوارض و نحوه استفاده از قطره باکتی ماید بیشتر آشنا کنیم.

قطره باکتی ماید چیست؟

قطره باکتی ماید که بیشتر با نام ژنریک سولفاستامید شناخته می‌شود، یکی از داروهای رایج برای درمان عفونت باکتریایی چشم است. این قطره چشمی، خاصیت ضد باکتریایی دارد و می‌تواند به بهبود التهاب ملتحمه، عفونت‌های سطحی چشم و پیشگیری از عفونت‌های پس از جراحی کمک کند. ترکیبات این قطره باعث از بین بردن باکتری‌ها می‌شوند و به پاکسازی سطح چشم از عفونت کمک می‌کنند. با این حال قطره باکتی ماید، به‌ویژه برای نوزادان و کودکان باید حتما زیر نظر پزشک استفاده شود. پزشک دوز مناسب قطره باکتی ماید ۱۰ و ۲۰ میلی‌گرمی را متناسب با نیاز هر فرد مشخص می‌کند.

مکانیسم اثر قطره باکتی ماید ۲۰

تصویر چشمی که به دلیل عفونت قرمز شده
باکتی ماید نوعی داروی چشمی ضد عفونی‌کننده است.

قطره باکتی ماید ۲۰ و ۱۰ میلی‌گرمی یک داروی ضد باکتری است و مکانیسم آن بر اساس مهار رشد و تکثیر باکتری‌های ایجادکننده عفونت‌های چشمی عمل می‌کند. این قطره از ترکیبات ضد باکتریال تشکیل شده که به دیواره یا غشای سلولی باکتری حمله می‌کنند و مانع از فعالیت آن‌ها می‌شوند. نتیجه این فرآیند، مهار رشد و تکثیر باکتری‌ها است.

بیشتر بدانید: قطره سیپلکس

قطره باکتی ماید برای چیست؟

این قطره به دلیل داشتن خاصیت ضد باکتریایی برای درمان عفونت‌های چشمی تجویز می‌شود. به طور کلی، می‌توان کاربرد داروی چشمی باکتی ماید را شامل موارد زیر دانست:

  • کونژکتیویت باکتریایی: برای درمان نوعی عفونت باکتریایی در پوشش خارجی چشم (التهاب ملتحمه) که با علائمی مانند التهاب، قرمزی، خارش و ترشحات مخاطی همراه است، تجویز می‌شود.
  • عفونت‌های باکتریایی سطحی: برای درمان عفونت‌های باکتریایی سطحی قرنیه و ملتحمه مناسب است.
  • پیشگیری از عفونت: به عنوان یک داروی پیشگیری‌کننده از عفونت‌های باکتریایی پس از جراحی چشم یا ایجاد زخم‌های کوچک در چشم استفاده می‌شود.
  • التهاب پلک: در مواردی که التهاب پلک‌ها ناشی از عفونت باکتریایی باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بیشتر بدانید: قطره بتامتازون

تصورات اشتباه درباره برخی کاربردهای قطره باکتی ماید

همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، این قطره خاصیت ضد باکتریایی دارد و برای عفونت‌های سطحی چشم فرموله شده است. در برخی مواقع، داروی چشمی باکتی ماید با نام ژنریک سولفاستامید برای موارد دیگری تجویز می‌شود. استفاده از قطره باکتی ماید برای مواردی غیر از عفونت‌های چشمی نیازمند تایید و تجویز مستقیم پزشک است.

۱- قطره باکتی ماید برای گوش

این احتمال وجود دارد که داروی چشمی باکتی ماید به دلیل خاصیت ضد باکتریایی برای عفونت‌های سطحی گوش خارجی تجویز شود. برخی پزشکان، این قطره را برای کاهش باکتری‌های مضر گوش موثر می‌دانند. با این حال، باید بگوییم که باکتی ماید دارای ترکیبات اثربخش برای عفونت‌های چشمی است و ممکن است استفاده از آن برای گوش منجر به مشکلات جدی شود. بنابراین، تحت هیچ شرایطی بدون تجویز پزشک از این قطره چشمی برای گوش استفاده نکنید.

بیشتر بدانید: درمان فوری گوش درد بزرگسالان

۲- قطره باکتی ماید برای گل مژه

گل‌مژه نوعی عفونت باکتریایی در ریشه مژه یا غدد چربی پلک است که باعث تورم، قرمزی و درد می‌شود. داروی چشمی باکتی ماید ممکن است به کاهش عفونت باکتریایی آن کمک کند، اما از آن جایی که گل‌مژه ناحیه‌ای خارج از چشم را درگیر می‌کند، معمولا پمادهای آنتی‌باکتریال یا دیگر درمان‌های موضعی برای بهبود این عارضه مناسب‌تر هستند. با این حال، اگر پزشک مستقیما داروی چشمی باکتی ماید را برای گل‌مژه تجویز کند، استفاده از آن بلامانع است.

۳- قطره باکتی ماید برای قرمزی چشم

اگر این عارضه بر اثر عفونت باکتریایی ایجاد شده باشد، قطره باکتی ماید می‌تواند به کاهش باکتری‌ها و رفع قرمزی چشم کمک کند. اما اگر قرمزی چشم ناشی از عوامل دیگری مانند آلرژی، خشکی چشم یا خستگی باشد، این قطره تاثیری در بهبود آن ندارد و حتی می‌تواند باعث تحریک بیشتر شود. از همین‌رو بهتر است در صورت مشاهده قرمزی شدید در چشم خود به پزشک مراجعه کنید تا برای انتخاب درمان مناسب، علت قرمزی چشم مشخص شود.

روش مصرف قطره سولفاستامید

تصویر فردی در حال چکاندن قطره در چشم
از مصرف خودسرانه داروی چشمی باکتی ماید برای قرمزی یا التهاب چشم بپرهیزید.

این قطره باید حتما طبق دستورالعمل پزشک استفاده شود. پزشک دوز قطره را متناسب با سن، شدت و نوع عفونت برای هر فرد مشخص می‌کند. دوز معمول این داروی چشمی برای بزرگسالان، یک تا ۲ قطره هر سه ساعت در طول روز و برای هر چشم است. 

در مواردی که عفونت باکتریایی چشم بسیار شدید باشد، پزشک در ۲۴ تا ۴۸ ساعت اول توصیه می‌کند که هر یک ساعت، یک بار از قطره استفاده کنید. معمولا دوره درمان با قطره باکتی ماید حدود پنج تا هفت روز است. این مدت زمان مصرف می‌تواند بسته به نوع و شدت عفونت چشمی تغییر کند.

لازم به ذکر است، دوز دقیق و طول دوره درمان باید توسط متخصص چشم‌پزشکی مشخص شود. بنابراین، دوز مصرفی آن را خودسرانه تغییر ندهید یا پس از احساس بهبودی در روزهای اولیه استفاده از قطره، بدون مشورت با پزشک درمان را متوقف نکنید. چرا که این کار می‌تواند منجر به ایجاد مقاومت باکتریایی یا عود مجدد عفونت شود.

طرز استفاده از قطره باکتی ماید

برای استفاده از این قطره مراحل زیر را دنبال کنید:

  • دست‌تان را با آب و صابون بشویید تا از انتقال آلودگی به چشم‌ها جلوگیری شود.
  • بطری قطره را به آرامی تکان دهید.
  • درب آن را باز کنید و مراقب باشید نوک بطری با سطح دیگری تماس پیدا نکند.
  • در حالت نشسته یا درازکش سر خود را کمی به عقب ببرید و به سمت بالا نگاه کنید.
  • با انگشت اشاره و شست، پلک پایین را به آرامی به سمت بیرون بکشید تا یک فضای کوچک بین پلک و چشم ایجاد شود.
  • بطری قطره را نزدیک چشم ببرید، اما مراقب باشید نوک آن با سطح داخلی چشم تماس پیدا نکند.
  • با فشار دادن بطری، تعداد قطره توصیه‌شده طبق تجویز پزشک را درون چشم بچکانید.
  • چشم را به مدت چند ثانیه ببندید و با انگشت گوشه داخلی چشم (نزدیک بینی) را به آرامی فشار دهید تا از ورود قطره به مجرای اشکی و تخلیه آن جلوگیری شود.
  • پس از استفاده، درب بطری را محکم ببندید و از تماس نوک قطره‌چکان با سطوح دیگر خودداری کنید.

نکته: اگر از لنز تماسی استفاده می‌کنید، بهتر است قبل از مصرف قطره، لنزها را از چشم خارج کرده و حداقل ۱۵ دقیقه پس از چکاندن قطره، دوباره لنز را درون چشم بگذارید. (مگر اینکه پزشک دستور دیگری داده باشد.)

بیشتر بدانید: قطره نفازولین

مقدار مصرف قطره باکتی ماید در کودکان و نوزادان

استفاده از این قطره مانند هر داروی دیگری برای نوزادان و کودکان باید با احتیاط و زیر نظر پزشک انجام شود. چرا که نوزادان و کودکان نوپا سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند و ممکن است نسبت به ترکیبات دارو واکنش نشان دهند. در مواردی همچون عفونت سطحی چشم، قطره باکتی ماید ۱۰ برای نوزاد و کودکان زیر سه سال تجویز می‌شود. پزشک معمولا توصیه می‌کند که این داروی چشمی را هر ۶ ساعت یک قطره درون چشم نوزادان و کودکان بریزید.

موارد احتیاط و منع مصرف داروی چشمی باکتی ماید

اینفوگرافیک مواد احتیاط استفاده از قطره باکتی ماید
برای اطمینان از ایمنی و اثربخشی داروی چشمی باکتی ماید، قبل از استفاده حتما با پزشک مشورت کنید.

مصرف این قطره در صورت وجود شرایط و بیماری‌های زیر باید با احتیاط مورد استفاده قرار بگیرد و در برخی موارد ممکن است منع مصرف داشته باشد:

  • حساسیت به داروی سولفاستامید
  • نوزادان زیر ۲ ماه
  • کودکان نوپا
  • آبله مرغان
  • بیماری‌های ویروسی و قارچی چشم
  • خشکی شدید چشم

بیشتر بدانید: قطره کلوبیوتیک

قطره سولفاستامید در بارداری و شیردهی

در حال حاضر، استفاده از این قطره بدون مشورت با پزشک در دوران بارداری توصیه نمی‌شود. چرا که تحقیقات کافی درباره اثربخشی داروی چشمی باکتی ماید بر روی جنین در دوران بارداری وجود ندارد. همچنین، تاکنون تحقیقاتی در مورد انتقال ترکیبات این قطره از طریق شیر مادر به نوزاد و عوارض احتمالی آن انجام نشده است. بنابراین، حتما قبل از مصرف داروی چشمی باکتی ماید در دوران شیردهی با پزشک مشورت کنید.

عوارض قطره باکتی ماید 

این قطره ممکن است مانند هر داروی دیگری عوارض جانبی ایجاد کند؛ از جمله: 

  • تاری موقتی دید
  • تحریک و سوزش
  • التهاب و قرمزی چشم
  • سردرد
  • افزایش حساسیت به نور
  • خشکی چشم
  • واکنش آلرژیک مانند بثورات پوستی، التهاب، قرمزی، خارش، تورم گلو، زبان و لب‌ها
  • سندرم استیون-جانسون (در موادر نادر)

بیشتر بدانید: قطره فلوکورت

تداخل دارویی قطره باکتی ماید

تداخل دارویی می‌تواند اثربخشی این قطره را کاهش دهد یا باعث افزایش عوارض جانبی آن شود. داروهایی که احتمالا با قطره باکتی ماید تداخل ایجاد می‌کنند عبارت‌اند از:

  • جنتامایسین چشمی
  • تتراکائین
  • سایر داروهای بی‌حس‌کننده موضعی
  • قطره‌های استروئیدی
  • داروهای ضد انعقاد خون
  • داروهای ضد حساسیت

راهنمای مراجعه به پزشک

قطره باکتی ماید با نام ژنریک سولفاستامید یک داروی چشمی ضد عفونی‌کننده است که برای درمان عفونت‌های سطحی چشم و جلوگیری از گسترش آن به بافت‌های عمیق‌تر تجویز می‌شود. دوز مصرفی این قطره ممکن است بسته به نوع و شدت عفونت چشم در هر فرد متفاوت باشد. بنابراین، قبل از استفاده از داروی چشمی باکتی ماید حتما با متخصص چشم‌پزشکی مشورت کنید. 

ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با کاربرد، عوارض و روش مصرف قطره باکتی ماید آشنا کردیم. اگر درباره ایمنی و اثربخشی آن متناسب با شرایط خاص خود سوالاتی دارید، شما می‌توانید از طریق سایت درمانکده اقدام کنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله چشم پزشک آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر چشم پزشک از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

قطره باکتی ماید برای نوزاد یک ماهه مناسب است؟

معمولا این قطره برای کودکان زیر ۲ تا سه سال توصیه نمی‌شود. با این حال، اگر پزشک داروی چشمی باکتی ماید را برای نوزاد یک ماهه شما تجویز کرد، حتما آن را طبق دستورالعمل توصیه‌شده استفاده کنید تا از بروز عوارض جانبی جلوگیری شود.

قطره باکتی ماید هر چند ساعت باید استفاده شود؟

پزشک معمولا این قطره را هر سه ساعت برای بزرگسالان و هر ۶ ساعت برای کودکان تجویز می‌کند

عوارض قطره باکتی ماید برای نوزاد چیست؟

داروی چشمی باکتی ماید را با احتیاط و کاملا زیر نظر پزشک برای نوزاد و کودک نوپا استفاده کنید. چرا که کودکان سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند و ممکن است سریع‌تر دچار عوارض جانبی این قطره همچون سوزش، خارش، قرمزی و التهاب چشم شوند.

منابع: webmd | medlineplus

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 1 / 5. تعداد رای‌ها 1

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها