بیماری مقاربتی زنان یا عفونت مقاربتی ازطریق تماس جنسی واژنی، مقعدی یا دهانی منتقل می شود. ازجمله علائم STD در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خارش واژن
- جوش
- ترشحات غیرعادی
- درد
بسیاری از بیماری های مقاربتی هیچ علامتی ندارند. اما اگر این وضعیت درمان نشود، در باروری اختلال ایجاد می کند و خطر سرطان رحم را افزایش میدهد.
یش از 50 درصد از موارد جدید کلامیدیا و سوزاک در زنان بین سنین 15 تا 24 سال رخ می دهد. سالانه تقریبا 357 میلیون مورد جدید سیفیلیس، کلامیدیا، سوزاک و تریکومونیازیس در سراسر دنیا اتفاق می افتد.
از آن جایی که بسیاری از زنان علامت مربوط به بیماری مقاربتی را از خود نشان نمی دهند، نیاز به درمان را احساس نمی کنند. برآوردها نشان می دهد از هر 5 آمریکایی یک نفر به تبخال تناسلی مبتلاست اما حدود 90 درصد از افراد از ابتلای خود به این بیماری بی خبرند.
اگر بیماری مقاربتی زنان درمان نشود باعث بروز ناباروری خواهد شد. به علاوه، احتمال بروز عوارضی مانند شکم درد یا حاملگی خارج از رحم نیز افزایش می یابد.
بیماریهای مقاربتی شایع در زنان
ازجمله شایع ترین بیماری های مقاربتی در زنان می توان موارد زیر را نام برد:
- ویروس پاپیلوم انسانی (HPV)
- سوزاک
- کلامیدیا
- تبخال تناسلی در زنان
ویروس پاپیلوم انسانی شایع ترین بیماری مقاربتی زنان و اصلی ترین دلیل سرطان رحم است. تزریق واکسن به پیشگیری از بروز برخی از انواع ویروس های پاپیلوم انسانی کمک می کند. برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد مزایا و معایب واکسن HPV میتوانید به لینک مربوطه مراجعه کنید.
سوزاک و کلامیدیا از جمله بیماری های باکتریایی هستند. در واقع، کلامیدیا شایع ترین بیماری مقاربتی در ایالت متحده است. اکثر متخصصان زن حین معاینه معمولی این دو بیماری عفونی را بررسی می کنند.
تبخال تناسلی نیز نوعی بیماری مقاربتی شایع است و از هر 6 نفر، یک نفر مبتلا به این بیماری است.
علائم بیماری مقاربتی زنان
زنان باید نسبت به علائم احتمالی بیماری های مقاربتی آگاه باشند تا درصورت لزوم به پزشک مراجعه کنند. در ادامه به شایع ترین علائم اشاره میکنیم.
- تغییر در ادرار
احساس درد یا سوزش هنگام ادرار، تکرر ادرار یا وجود خون در ادرار می تواند نشان دهنده بیماری مقاربتی باشد. - ترشح غیرعادی واژن
شکل و غلظت ترشحات واژن طی چرخه قاعدگی زنان مدام تغییر می کند. ترشحات سفید و ضخیم می تواند نشان دهنده عفونت قارچی باشد. اگر ترشحات زرد یا سبز باشد، نشان دهنده ی سوزاک یا تریکومونیازیس است. - خارش ناحیه واژن
خارش یک نشانه غیر اختصاصی است که ممکن است به بیماری مقاربتی ربط داشته باشد یا نداشته باشد. ازجمله عوامل مربوط به سکس که باعث خارش واژن می شود می توان موارد زیر را نام برد:
- واکنش آلرژیک به کاندوم لاتکس
- عفونت قارچی
- شپش یا گال
- زگیل تناسلی
- مراحل اول اکثر بیماری های مقاربتی باکتریایی و ویروسی
- احساس درد حین برقراری رابطه جنسی
این علامت اغلب نادیده گرفته می شود. اما درد شکم یا لگن می تواند علامت بیماری التهاب لگن (PID) باشد. در اغلب موارد علت این بیماری عفونت پیشرفته سوزاک یا کلامیدیا است. - خونریزی غیرعادی
خونریزی غیرعادی نشانه دیگر PID یا سایر مشکلات تناسلی مربوط به STD است. - جوش یا جای زخم
جای زخم یا جوش های کوچک دور دهان یا واژن می تواند نشان دهنده تبخال، HPV یا سیفیلیس باشد.
راههای پیشگیری از بیماری مقاربتی زنان
همه ی ما باید به منظور جلوگیری از بروز یا انتقال بیماری مقاربتی اقدامات لازم را انجام دهیم. در اداه برخی از سادهترین و در عین حال مهمترین راههای پیشگیری از بیماریهای مقاربتی را معرفی میکنیم.
۱) به صورت مرتب تست دهید
معمولا زنان باید هر سه تا پنج سال در میان تست پاپ اسمیر دهند. همچنین باید از پزشک بپرسید آیا لازم است تست دیگر STD را انجام دهید و واکسن HPV را تزریق کنید یا خیر. به گفته اداره بهداشت زنان، اگر از نظر جنسی فعال هستید باید درمورد تست STD نیز با پزشک صحبت کنید.
۲) از وسایل بهداشتی استفاده کنید
استفاده از کاندوم در سکس واژنی، مقعدی یا دهانی، از شما و شریک جنسی شما محافظت می کند. لازم به ذکر است که استفاده از کاندوم زنانه و دنتال دم نیز تا اندازهای مصونیت ایجاد میکند. اما هنوز نظرات مختلفی درمورد میزان تاثیر کاندوم زنانه در مقایسه با کاندوم مردانه برای محافظت در برابر بیماری مقاربتی وجود دارد.
توجه داشته باشید که اسپرم کش، قرص ضد بارداری و سایر روشهای جلوگیری از بارداری مانع از حاملگی میشود، اما دربرابر بیماری مقاربتی مصونیتی ایجاد نمی کند.
بیشتر بدانید: درمان عفونت واژن در خانه
۳) احساس راحتی با پزشک
گفتگوی صادقانه درمورد سابقه جنسی با پزشک و شریک جنسی ضروری است. بنابراین هنگام مراجعه به پزشک سعی کنید فردی را انتخاب کنید که با او احساس راحتی دارید.
بیماری مقاربتی و حاملگی
ممکن است زنان حین بارداری دچار بیماری مقاربتی شوند. از آن جایی که بسیاری از عفونت ها هیچ علامتی ندارد، بعضی از زنان متوجه نمی شوند که به بیماری مقاربتی مبتلا هستند. به همین دلیل، پزشک با شروع حاملگی پانل کامل تست STD را انجام می دهد.
این دسته از عفونت ها برای مادر و جنین مرگبار است. مادر می تواند طی دوران حاملگی یا هنگام زایمان بیماری مقاربتی را به نوزاد منتقل کند. بنابراین درمان به موقع بسیار مهم است. تمام بیماری های باکتریایی در دوران بارداری به کمک آنتی بیوتیک درمان می شوند. می تواند عفونت های ویروسی را به کمک داروهای ضد ویروس درمان کرد تا از احتمال سرایت عفونت به فرزند جلوگیری شود.
بیماری مقاربتی و تعرض جنسی
بعضی از زنان در اثر تعرض جنسی دچار بیماری مقاربتی می شوند. اگر زنان بلافاصله بعد از تعرض به متخصص مراجعه کنند، متخصص سعی می کند DNA را به دست آورد و صدمات وارده شده را معاینه کند. او طی این فرایند احتمال عفونت مقاربتی را بررسی می کند. اگر مدتی از تجاوز گذشته باشد، باید تحت مراقبت بالینی قرار بگیرید. پزشک یا متخصص دیگر درمورد گزارش اتفاق و مشکلات مربوط به سلامتی با شما صحبت می کند.
متخصص متناسب با عوامل پرخطر و سابقه پزشکی مختص فرد، روش های مناسبی برای جلوگیری از بروز بیماری مقاربتی تجویز می کند. مانند:
- آنتی بیوتیک
- واکسن هپاتیت
- واکسن HPV
- داروی ضد ویروس HIV
لازم است طی مدت زمان معین از دستورالعمل های پزشک پیروی کنید تا از تاثیر دارو و عدم نیاز به درمان اطمینان حاصل شود.
اقدامات لازم پس از تشخیص بیماری مقاربتی
بعد از تشخیص بیماری مقاربتی، اقدامات زیر را انجام دهید:
- فورا برنامه درمانی را که پزشک برایتان تجویز کرده شروع کنید.
- با شریک جنسی خود تماس بگیرید و به آن ها اطلاع دهید که به درمان نیاز دارند.
- تا زمانی که عفونت برطرف نشده یا پزشک تایید نکرده است، از برقراری رابطه جنسی بپرهیزید. درصورت عفونت باکتریایی، باید صبر کنید تا بیماری شما و شریک جنسیتان با مصرف دارو درمان شود.
- درصورت عفونت ویروسی، درصورت لزوم تا زمانی که شریکتان از داروی ضد ویروس استفاده کند صبر کنید تا خطر سرایت بیماری به او کاهش یابد. پزشک مدت زمان مناسب را به شما اطلاع می دهد.
شما عزیزان برای کسب اطلاعات در مورد بیماری مقاربتی زنان میتوانید از راهنماییهای پزشکان متخصص زنان و زایمان استفاده کنید. البته برای دریافت این راهنماییها لزومی ندارد که صبر کنید تا در زمان ممکن مراقبتهای درمانی مورد نیاز خود را به دست آورید. میتوانید آن را در یک چشم بر هم زدن به صورت آنلاین از طریق درمانکده انجام دهید.
تیم درمانکده پس از بررسی نیازهای بیماران مختلف و پزشکان، امکان نوبت دهی از بهترین پزشکان متخصص زنان و زایمان را در سایت خود فراهم کرده است. برای انتخاب پزشک مورد نظر خود بدون نیاز به مراجعه حضوری و تماس با مطب، میتوانید برای دریافت نوبت به لیست بهترین پزشکان مراجعه کرده و با توجه به اولین نوبت خالی پزشک، نظرات بیماران، تلفن مطب و آدرس مطب، نوبت خود را به صورت آنلاین رزرو کنید.
منبع : Health Line
[sibwp_form id=5]
بیماری مقاربتی بدون رابطه جنسی هم قابل انتقال
مثل تماس دست دادن روبوسی کردن
سلام حدود ۶ ماه است ک ب طور مداوم عفونت واژن میگیرم تحت درمان قرار میگیرم بعد درمان یک هفته نهایتا خوبم بعد ی هفته سوزس شدید و عفونت قلرچی میگیرم بدنمم در برابر انتی بیوتیکها مقاوم شده ومتاسفانه درمان نمیشه دیگه
سلام مدت یک ماه هست مورد تجاوز جنسی قرار گرفتم چطوری خودم را چکاپ بکنم مریضی مقاربتی گرفته ام یا نه
دو هفته از پریودی م میگذره یه لکه قهوه ای رنگ دیدم و شکم درد و کمر درد دارم قبلش خارش واژن داشتم و ترشح پنیری شکل.چی میتونه باشه؟
داری میمیری !