پماد سیلور سولفادیازین یک داروی موثر برای درمان سوختگی و پیشگیری از عفونتهای ناشی از آن است. این پماد با خاصیت ضد باکتریایی خود به ترمیم پوست کمک میکند و روند بهبودی را تسریع میبخشد. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده به بررسی نحوه عملکرد، کاربردها و نکات مهم در مورد پماد سیلور سولفادیازین میپردازیم. اگر میخواهید درباره این محصول اطلاعات بیشتری داشته باشید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای پماد سیلور سولفادیازین
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | پماد سیلور سولفادیازین یک آنتیبیوتیک سولفونامید موضعی است که باکتریها را از بین میبرد و از عفونت ناشی از سوختگی جلوگیری میکند. |
نام دارو | این دارو با نام پماد سیلور سولفادیازین (Silver sulfadiazine) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | پماد Silver sulfadiazine یک آنتیبیوتیک موضعی مشتق از سولفا است که اغلب در سوختگیهای درجه ۲ و سه استفاده میشود. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | پماد Silver sulfadiazine یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C10H9AgN4O2S |
داروهای هم گروه | کلرهگزیدین، مافناید و پتاسیم یداید |
فرمهای موجود دارو | پماد یا کرم |
نام برندهای پماد سیلور سولفادیازین
این محصول با نامهای تجاری مختلف به فروش میرسد، از جمله:
- فلامکسین
- سیلورزان
- سیلبرن
پماد سیلور سولفادیازین برای چیست؟
پماد فلامکسین یا پماد سیلور سولفادیازین برای سوختگی درجه ۲ و سه استفاده میشود. این محصول عفونت ناشی از سوختگی را درمان میکند یا جلوی بروز آن را میگیرد. با این حال، گاهیاوقات بسته به نوع میکروب ممکن است برای درمان عفونت مناسب نباشد. اگر باکتریها در بعضی نواحی به پماد Silver sulfadiazine مقاوم شده باشند، اثربخشی دارو کاهش مییابد.
بیشتر بدانید: پماد کالاندولا
روش مصرف پماد سیلور سولفادیازین
پماد Silver sulfadiazine معمولا یک یا ۲ بار در روز استفاده میشود. از این محصول دقیقا طبق دستور استفاده کنید و به مصرف آن تا زمانی که پزشک توصیه کرده است ادامه دهید. سوختگی باید به طور کامل بهبود یابد تا عفونت مشکلی ایجاد نکند. هر روز به آرامی ناحیه سوخته پوست را بشویید تا به از بین رفتن پوست مرده کمک کنید. در صورت عفونی شدن سوختگی یا بدتر شدن عفونت، با پزشک خود تماس بگیرید.
قبل از استفاده از دارو، ناحیه آسیبدیده را تمیز کنید و پوست مرده یا سوخته را بردارید. هنگام استفاده از پماد Silver sulfadiazine همیشه از دستکش استریل و یکبار مصرف استفاده کنید. ناحیه سوخته تمیزشده را با پماد به ضخامت ۰/۲ سانتیمتر بپوشانید.
بیشتر بدانید: پماد تریامسینولون ان ان
عوارض جانبی پماد Silver sulfadiazine
در بعضی موارد ممکن است استفاده از این پماد با عارضه همراه باشد. اگر علائم زیر شدید بودند یا با گذشت زمان برطرف نشدند، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید:
- درد
- سوزش
- خارش
بیشتر بدانید: پماد فیبرینولیزین
بیشتر بدانید: پماد زینک اکساید
عوارض جانبی جدی
اگر هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید:
- حالت تهوع یا استفراغ
- خونریزی یا کبودی غیر عادی
- تب
- گلودرد
- زرد شدن پوست یا چشم
- ادرار تیره رنگ
- دفع خون در ادرار
- کاهش حجم ادرار
- تورم پاها
- درد مفاصل
- ضعف یا خستگی غیر عادی
- بثورات پوستی
- تنگی نفس
- ضربان قلب سریع یا غیر طبیعی
- گیجی
پماد Silver sulfadiazine میتواند به واکنشهای پوستی شدید به نام سندرم استیونز-جانسون (SJS)، نکروز اپیدرمان سمی (TEN) و درماتیت اکسفولیاتیو منجر شود که در صورت درمان نشدن کشنده هستند. اگر در حین درمان با پماد دچار بثورات پوستی شدید، استفاده از دارو را متوقف کنید و فورا با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فورا به دنبال کمک اورژانسی بروید:
- پوست دردناک، قرمز یا بنفش
- بثورات پوستی قرمز مسطح یا تاول روی پوست، دهان، بینی و اندام تناسلی
- چشمهای قرمز، دردناک و اشکآلود
استفاده موضعی از پماد Silver sulfadiazine ممکن است به عفونت با نوع دیگری از میکروب مانند قارچ منجر شود. اگر عفونت زخم شما بهبود نیافت یا بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: پماد هیدروکورتیزون
موارد احتیاط یا منع مصرف
با رعایت نکات زیر میتوانید از خود در برابر عوارض احتمالی پماد Silver sulfadiazine محافظت کنید:
- از پماد Silver sulfadiazine فقط در مواقعی استفاده کنید که پزشک آن را برای شما تجویز کرده است.
- این محصول را با دیگران به اشتراک نگذارید؛ حتی اگر شرایطی مشابه شما دارند. چون ممکن است به آنها آسیب برساند.
- اگر به Silver sulfadiazine، داروهای سولفا یا هر محصول دیگری حساسیت دارید، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
- در مورد سابقه ابتلا به هر نوع بیماری بهخصوص بیماری کلیوی، بیماری کبدی و کمبود گلوکز-۶-فسفات دهیدروژناز با پزشک صحبت کنید.
- این پماد فقط برای استعمال خارجی فرموله شده است. اجازه ندهید دارو وارد چشم، بینی یا دهان شما شود.
- پانسمان، محصولات آرایشی، لوسیون یا سایر داروهای موضعی را روی ناحیه تحت درمان قرار ندهید؛ مگر اینکه پزشک اجازه این کار را به شما بدهد.
- این دارو را در دمای اتاق و دور از گرما و رطوبت شدید قرار دهید.
- پماد Silver sulfadiazine را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
بیشتر بدانید: پماد زایلاپی
تداخلات دارویی پماد فلامکسین
قبل از تجویز این محصول حتما فهرست تمام داروها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید. بهخصوص مهم است که در مورد سایر محصولاتی که روی ناحیه تحت درمان میمالید، با پزشک صحبت کنید.
بیشتر بدانید: پماد آداپالن
فعل و انفعالات پماد Silver sulfadiazine در بدن
این پماد خاصیت آنتیبیوتیکی دارد و انواع خاصی از باکتریها را با تاثیر بر دیواره سلولی یا غشای آنها از بین میبرد.
بیشتر بدانید: پماد موپیروسین
افراد آسیبپذیر
بعضی از افراد باید بااحتیاط از پماد سیلور سولفادیازین استفاده کنند یا از امتحان کردن آن بپرهیزند. این افراد عبارتاند از:
۱. زنان باردار
مشخص نیست که آیا استفاده از پماد سیلور سولفادیازین در بارداری روی جنین تاثیر دارد یا خیر. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. همچنین از مصرف پماد در اواخر بارداری یا نزدیک به زمان زایمان خودداری کنید. چون میتواند عوارض جانبی شدیدی در نوزاد ایجاد کند.
۲. زنان شیرده
در حال حاضر، در مورد عوارض استفاده از پماد سیلور سولفادیازین در شیردهی اطلاعات کافی وجود ندارد. اگر به فرزندتان شیر میدهید یا قصد انجام این کار را دارید، با پزشک درباره توقف شیردهی یا اجتناب از مصرف پماد صحبت کنید. نوزادی که مادر او از پماد Silver sulfadiazine استفاده میکند در معرض خطر عوارض جانبی شدید قرار دارد.
بیشتر بدانید: پماد فلوئوسینولون
۳. نوزادان
استفاده از پماد سیلور سولفادیازین برای کودکان کمتر از ۲ ماه و نوزادان نارس توصیه نمیشود. چون احتمال بروز یک عارضه جانبی جدی به نام کرنایکتروس وجود دارد. کرنایکتروس وضعیتی است که در آن مادهای به نام بیلیروبین در خون انباشته میشود و به مغز آسیب میرساند.
بیشتر بدانید: پماد تتراسایکلین
کلام پایانی
برای کسب نتیجه مطلوب و پیشگیری از عوارض جانبی احتمالی باید از پماد سیلور سولفادیازین به درستی و تحت نظر پزشک استفاده کنید. اگر به استفاده از این پماد نیاز دارید یا برای درمان سوختگی با مشکل مواجه شدهاید، بهتر است به متخصص پوست مراجعه کنید.
شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
پماد سیلور سولفادیازین برای افتاب سوختگی شدید و سایر سوختگیهای درجه ۲ و سه کاربرد دارد. گاهیاوقات از پماد سیلور سولفادیازین بعد از لیزر هم استفاده میشود.
خیر. استفاده از پماد سیلور سولفادیازین برای لک صورت یا جوش توصیه نمیشود.
بله. پماد را به طور مستقیم روی ناحیه زخم یا سوختگی پوست بمالید. پیش از استفاده مطمئن شوید که محل زخم را به خوبی تمیز کردهاید.
خیر. پماد سیلور سولفادیازین ۱ درصد فقط برای استفاده در قسمتهای خارجی بدن فرموله شده است. نباید از این محصول برای واژن یا سایر قسمتهای داخلی بدن استفاده کنید.
ناحیه سوخته پوست را تمیز کنید و پماد را یک یا ۲ بار در روز روی آن بمالید.
این محصول توسط شرکتهای مختلف از جمله سبحان دارو، ایران ناژو و البرز دارو تولید میشود که همگی آنها معتبر هستند.
منابع: go.drugbank, medlineplus, webmd
سلام پوماد روی سوختگی زدیم الان خیلی سوزش داره