من آزادانه و اغلب به جای واژه «پزشک»، از کلمه «روانپزشک» استفاده میکنم. دلیلش هم بسیار ساده است: روانپزشک درواقع دکتر متخصص است. بله، درست است. روانپزشک تمام حقوق و مزایای هر پزشک دیگر را دارد و اگر شرایط ایجاب کند، میتواند طحال شما را دربیاورد.
با اینحال، تفاوتهای اساسی بین «پزشک» عمومی و «روانپزشک» متخصص وجود دارد. گاهی به روانپزشک نیاز دارید و گاهی مراجعه به یک پزشک کفایت میکند. پس از کجا بدانیم که نیاز به روانپزشک است؟
در چه مواردی به روانپزشک احتیاج است؟
روانپزشک یا پزشک فوق تخصص اعصاب و روان همان دکتری است که در زمینهی سلامت روان تعلیم دیده است. بنابراین به جای اینکه صرفا پزشک عمومی باشد، برای کسب تخصص در سلامت روان تحصیلات بیشتری را پشت سر گذاشته است. روانپزشک (بسته به کشوری که در آن زندگی میکند) بعد از دورهی دبیرستان حدود ده سال تعلیم میبیند.
نباید روانپزشک را با روانشناس که پزشک بالینی نیست و فقط در زمینهی روانشناسی تخصص دارد اشتباه گرفت. روانشناس تراپیست است و نمیتواند دارو تجویز کند.
همچنین نباید روانپزشک را با پزشک خانواده، که پزشک عمومی است، اشتباه گرفت. وظیفهی پزشک عمومی این است که به آسیبهای روزمرهی جسمی رسیدگی کند و بداند چه زمان باید بیمار را به یک متخصص دیگر ارجاع داد.
بیماری روانی و پزشک عمومی
به نظر من هرکس که دچار بیماری روحی است باید توسط متخصص رشته ی روانپزشکی (یعنی
) معاینه شود. پزشک عمومی با عدم تشخیص مشکلات پیچیدهی روحی و تشخیص افسردگی هنگامی که فرد اصلا مبتلا به افسردگی نیست، ضرر جبران ناپذیری به فرد میزنند. پزشک عمومی سرطان را تشخیص نمیدهد-متخصص اینکار را انجام میدهد و درمورد بیماریهای روحی هم همین امر صادق است.
بعد از اینکه روانپزشک وضعیت شما را بهدرستی تشخیص داد، آنوقت میتوان شرایط را تحت نظارت پزشک عمومی کنترل نمود اما فقط درصورتی که مشکل حادی نداشته باشید یا بهمدت طولانی از ثبات روانی خوبی برخوردار باشید.
مشاهده بیشتر : پزشک فوق تخصص روانشناس
چه زمان به روانپزشک نیاز است؟
خب، به غیر از تشخیص چه زمانی به روانپزشک احتیاج است؟
- هر زمان که به بیش از یک داروی روانپزشکی نیاز داشته باشید
- اگر به بیش از یک بیماری مبتلا هستید
- درصورتی که تحت نظر پزشک عمومی حالتان بهتر نمیشود
- اگر مصرف یک یا دو قرص ضد افسردگی تاثیری نداشته
- اگر اثرات جانبی پیچیدهای تجربه میکنید
- درصورتیکه مایل به تغییر داروهای خود باشید
- اگر با روش پزشک خود موافق نیستید
البته که پزشک عمومی هیچ مشکلی ندارد. موضوع این است که او متخصص نیست. یادتان باشد روانپزشک هر روز بیمارانی را ویزیت میکند که وضعیت مشابه با شما دارند اما پزشک عمومی خیر. پزشک عمومی هر روز معاینهی فیزیکی و معاینهی چشم انجام میدهد و آنتی بیوتیک تجویز میکند و گلوی بیمار را معاینه میکند. هیچیک از این موارد درصورت ابتلا به اختلال دوقطبی به داد شما نمیرسد.
اگر احساس افسردگی دارید ولی نمیخواهید به روانپزشک مراجعه کنید، در تست افسردگی رایگان شرکت کنید.
[sibwp_form id=1]
سلام. من آقاو37سال دارم چندسالی تنهام حوصله کاری ندارم روزها سر کارهستم که اگه نبودم تا حالا شاید خودمو کشته بودم زود از کوره در میرم عصبانی میشم تو تنهایی هام خیلی فکری میشم بعضی وقتها فکر خودکشی به سرم میزنه نمیدونم چکارکنم لطفا راهنمایی بفرمایید.
پسر من شیشه مصرف می کنه منو به سر جنون کشیده نمی توانم تحمل کنم زندگی کردن را دوست دارم و راضی هستم ولی از طرف پسرم اذیت می شوم نیاز به روانپزشک دارم خواهشن
سلام من خانومی ۳۸ ساله متاهل با دو فرزند پسر هستم . مدت ها هست که خیلی عصبانی میشم و در مواقعی خصوصا در رابطه با فرزندم تخریب گر است لطفا راهنمایی کنید چه کار باید بکنم
سلام من خیلی سردردم همش دعوا میکنم همش بی حوصله هم چیکاربایدبگنم
سلام داوود جان.اختلالات خلقی میتونه باعث سردرد هم بشه.اما تشخیص و درمان باید توسط روانپزشک انجام شه.پیشنهاد میکنم از مشاورهی آنلاین با روانپزشک درمانکده استفاده کنید و شرح حال کاملتون رو بیان کنید.امیدوارم همیشه سلامت باشید.
سلام من همیشه سردردم و همیشه دعوا میکنم بی حوصله هن چیکار باید بگنم
دخترم چند وقته که با خودش صحبت میکنه شرایط روحی خوبی نداره چیکار باید بکنن
خودش را باید معالجه فرماید
بدبین هستم ،گاهی اوقات هیچ انگیزه ای ندارم ،به خودم میگم من به درد چی میخورم ،هیچ شغلی ندارم ،درس رو ادامه ندادم ،و هرچی تا الان تلاش کردم به نتیجه ای نرسیدم