خواص کشمش چیست و خوردن آن برای چه کسانی مضر است؟

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

کشمش همیشه تیم برنده‌ای با نخودچی و انواع آجیل‌های دیگر می‌سازد. این خوراکی خوشمزه خواص چشمگیری هم دارد که نباید از آن غافل شوید. از خواص کشمش باید به فیبر بالا و وجود آنتی‌اکسیدان در مواد سازنده‌اش اشاره کنیم. در این دانه‌های خشک و خوشمزه انگور، مقدار زیادی مواد معدنی مانند آهن هم ذخیره شده‌اند. برای حفظ سلامت قلب، کنترل سطح قند و تقویت استخوان‌ها، کشمش را به برنامه غذایی‌تان راه بدهید. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده، به‌سراغ خواص و مزایای کشمش رفته‌ایم و شما را به‌طور کامل با ویژگی‌های مفید و مثبت آن آشنا می‌کنیم. 

مواد مغذی موجود در کشمش

ارزش غذایی هر ۱۰۰ گرم کشمش سیاه و بدون هسته در جدول زیر آمده است:

کالری۲۹۹
چربی۰.۲۵ گرم
سدیم۲۶ میلی‌گرم
کربوهیدرات۷۹.۳ گرم
فیبر۴.۵ گرم
شکر۶۵.۲ گرم
پروتئین۳.۳ گرم
مس۰.۲۷ میلی‌گرم
پتاسیم ۷۴۴ میلی‌گرم
منیزیم۳۶ میلی‌گرم

یادتان باشد که کشمش سرشار از فیبر، پتاسیم و آنتی‌اکسیدان است و گزینه‌ای عالی برای اضافه‌کردن به برنامه غذایی، به ویژه در میان‌وعده‌های شما است. مقدار چربی و سدیم اندک آن هم به سلامت عمومی بدن و قلب کمک می‌کند. در ادامه، از خواص کشمش از نظر طب سنتی و براساس تحقیقات علمی انجام‌شده بیشتر برایتان می‌گوییم.

خواص کشمش چیست؟

تصویر انواع کشمش
کشمش در رفع بیماری‌های مختلف و حفظ انرژی بدن نقش مهمی دارد.

کشمش طعم خوبی دارد و در انواع سالاد، همراه با ماست و در مخلوط با بلغور جوی دوسر، ترکیب خوبی می‌سازد. استفاده از آن در غلات صبحانه هم ایده خوبی است. در انواع دسر هم که کارایی دارد و به خوشمزه‌ترشدن آن‌ها کمک می‌کند. کشمش با وجود اندازه کوچک، سرشار از انرژی، فیبر، ویتامین و مواد معدنی است. در ادامه از خواص و مزایای این دانه‌های خوشمزه و خشک انگور بیشتر می‌گوییم.

۱. جلوگیری از التهابات بدن

در کشمش، پلی‌فنل (polyphenol) وجود دارد و باعث می‌شود که حاوی آنتی‌اکسیدان‌های فراوان باشد. آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توانند در مقابل ترکیبات مضری به نام رادیکال‌های آزاد بایستند و از آسیب‌زدن آن‌ها به سلول‌ها جلوگیری کنند. در نتیجه، خبری از التهاب و بیماری‌های مختلف در بدن نخواهد بود.

بیشتر بدانید: مویز برای چی خوبه؟

۲. کمک به بهبود عملکرد دستگاه گوارش

با مصرف کشمش در رژیم غذایی خود، مقدار قابل توجهی فیبر وارد بدن می‌کنید. وجود فیبر کافی برای عملکرد بهتر دستگاه گوارش و حفظ سلامت روده‌ها ضروری است. کشمش خواص پروبیوتیک هم دارد و به رشد باکتری‌های سالم روده کمک می‌کند. مصرف آن می‌تواند بهبود عملکرد دستگاه گوارش را به همراه داشته باشد. 

۳. بهبود کنترل سطح قند خون

اینفوگرافیک خواص کشمش
کشمش به کنترل سطح قند خون کمک می‌کند.

کشمش حاوی مقادیر زیادی فروکتوز یا همان قند طبیعی میوه‌ است که باعث بالارفتن زیاد سطح قند در بدن نمی‌شود. تحقیقات پزشکی نشان می‌دهند که مصرف فروکتوز به کنترل سطح قند در بدن کمک شایانی می‌کند. کشمش حاوی فروکتوز است و از سوی دیگر فیبر بالایی دارد. وجود فیبر در کنار قند هم مانع از افزایش سطح آن در بدن می‌شود. پس بهتر است که از خواص کشمش پلویی غافل نشوید و آن را در وعده‌های غذایی خود به کار بگیرید. 

بیشتر بدانید: خواص چلغوز برای مردان

۴. تقویت سلامت قلب

یکی از خواص کشمش برای قلب، دور نگه داشتن آن از بیماری‌های مختلف است. فیبر موجود در آن به کاهش سطح کلسترول کمک می‌کند و در ضمن، پلی‌فنول موجود در ترکیباتش هم سطح کلسترول مفید بدن را متعادل نگه می‌دارند. تحقیقات نشان می‌دهند که پلی‌فنول‌های موجود در کشمش باعث کاهش فشار خون هم می‌شوند. همه این ویژگی‌ها به حفظ سلامت عمومی قلب کمک می‌کنند. 

۵. محافظت از استخوان‌ها

در کشمش، کلسیم، منیزیم و ویتامین K وجود دارد. این مواد باعث حفظ سلامت استخوان‌ها می‌شوند. وجود ماده معدنی بور در کشمش هم یکی دیگر از دلایلی است که باعث تقویت استخوان‌ها می‌شود. این ماده روی هورمون‌های مربوط به استخوان‌ها اثر مثبت می‌گذارد و موجب سوخت‌وساز بهتر ویتامین D در بدن می‌شود. ضمن اینکه به جذب منیزیم هم کمک می‌کند و مجموع این‌ها روی تقویت و حفظ سلامت استخوان‌ها نقش دارند. 

۶. حفظ سلامت دهان

پژوهش‌های علمی نشان داده‌اند که وجود برخی از مواد مانند اسید اولئانولیک (oleanolic) و اسید لینولوئیک (linoleic) به حفظ سلامت دهان و دندان‌ها کمک می‌کند. ظاهرا این دو ماده خواص ضد باکتریایی دارند و مانع از تشکیل پلاک‌های میکروبی و جرم روی سطح دندان‌ها می‌شوند. یکی از خواص کشمش برای دندان‌ها، جلوگیری از ایجاد محیطی اسیدی است که مانع از پوسیدگی می‌شود.

۷. جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های مزمن

تصویر یک ظرف کشمش
کشمش از ابتلا به بیماری‌های مزمن جلوگیری می‌کند.

برخی از آنتی‌اکسیدان‌های قوی موجود در کشمش، فیتونوترینت (phytonutrients) نامیده می‌شوند. بنا به نتایج تحقیقات علمی، این ترکیبات گیاهی خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند دیابت، پوکی استخوان و سرطان را کاهش می‌دهند. فیتونوترینت‌ها التهاب را کم می‌کنند، درد را تسکین می‌دهند و محافظ مغز هستند.

۸. خواص کشمش برای لاغری

از خواص کشمش سیاه برای لاغری غافل نشوید. مصرف مقدار اندکی از این کشمش هم باعث ایجاد احساس سیری می‌شود و در نتیجه به شما کمک می‌کند که کالری کمتری مصرف کنید. با این حال، باید حواس‌تان به قند و کالری کشمش باشد و فقط مقدار اندکی از آن را در برنامه غذایی‌تان قرار دهید.

 به عبارت دقیق‌تر، به‌ بهانه مزایای زیادی که دارد، مقدار مصرف‌تان زیاد از حد نباشد تا چاق نشوید. کشمش انرژی بدن را تامین می‌کند و برای همین، ورزشکاران هم به آن علاقه زیادی دارند. در واقع، در فرایند کاهش وزن و بدنسازی می‌توانید از این ماده خوشمزه استفاده کنید. از خواص کشمش در بدنسازی باید به وجود پروتئین در آن، برای عضله‌سازی هم اشاره کنیم. 

بیشتر بدانید: خواص خوردن کندر صبح ناشتا

۹. کاهش خطر کم‌خونی

کشمش سرشار از آهن است و برخی از مطالعات نشان می‌دهند که استفاده از آن به کاهش خطر کم‌خونی ناشی از فقر آهن کمک می‌کند. منظور از کم‌خونی ناشی از فقر آهن، وضعیتی است که بدن نمی‌تواند به اندازه کافی، گلبول‌های قرمز سالم تولید کند. 

۱۰. خواص کشمش برای کبد چرب

از آنجا که کشمش حاوی آنتی‌اکسیدان‌های فراوان است، در کنترل بیماری کبد چرب هم نقش مهمی ایفا می‌کند. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن از سلول‌های کبد محافظت می‌کنند و جلوی توسعه التهابات در ناحیه کبد را می‌گیرند.

خواص کشمش در شب

مصرف کشمش به عنوان میان‌وعده ایده خوبی است، اما نباید مزایای خوردن آن در شب را هم فراموش کنید. از خواص خوردن کشمش در شب‌ باید به این موارد اشاره کنیم:

  • بهبود کیفیت خواب، به دلیل وجود ملاتونین یا هورمون خواب در آن
  • عملکرد بهتر معده و هضم غذاهای مصرف‌شده و خواب راحت‌تر
  • کاهش استرس و ایجاد آرامش بیشتر

خواص کشمش برای مردان

وجود ماده بور در ترکیبات کشمش باعث افزایش تولید هورمون تستوسترون می‌شود. این هورمون نقش مهمی در عملکرد جنسی مردان دارد. در ضمن کشمش به بهبود گردش خون هم کمک می‌کند و همین ویژگی آن، در بهبود عملکرد جنسی مردان نقش مهمی دارد. 

خواص کشمش برای زنان

تصویر زن باردار در حال ریختن کشمش در دست خود
مصرف کشمش به تنظیم هورمون‌های زنانه کمک می‌کند.

مصرف کشمش باعث حفظ سلامت استخوان‌ها می‌شود. زنان در دوران یائسگی بیشتر از افراد دیگر در معرض ابتلا به پوکی استخوان هستند. با وجود کشمش در رژیم غذایی، مشکلات مربوط به پوکی استخوان‌ها کنترل می‌شود. این ماده در تنظیم هورمون‌ها هم نقش دارد و یکی از خواص کشمش در پریودی، کاهش دردهای پیش از آن است. 

خواص کشمش برای تخمدان ها و پریود به حفظ سلامت قاعدگی زنان کمک می‌کند. دانه‌های خشک و خوشمزه انگور می‌توانند میان‌وعده‌ای سالم برای دوران بارداری هم باشند. از خواص کشمش در بارداری باید به تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از یبوست اشاره کنیم. خواص کشمش در شیردهی هم شامل جلوگیری از کم‌خونی، تنظیم قند خون مادر و تقویت سیستم ایمنی می‌شود. 

خواص کشمش برای کودکان

استفاده از کشمش برای کودکان در میان‌وعده‌ها ایده بسیار خوبی است. از مزایای مصرف این ماده مفید در رژیم غذایی بچه‌ها باید به موارد زیر اشاره کنیم:

  • تقویت انرژی
  • جلوگیری از یبوست
  • کمک به رشد استخوان‌ها
  • تقویت سیستم ایمنی در مقابل بیماری‌ها

خواص کشمش در ترکیب با خوراکی‌های دیگر

برای استفاده بهینه از کشمش در رژیم غذایی خود، آن را در ترکیب و کنار مواد دیگر مانند موارد زیر نوش‌جان کنید:

  • چای: از خواص کشمش با چای باید به بهبود هاضمه و افزایش سطح انرژی اشاره کنیم.
  • گردو: این ترکیب طلایی مزایای فراوانی دارد. خواص کشمش با گردو فراوان است و برای مثال باعث کنترل وزن بدن می‌شود.
  • ماست: مصرف کشمش با ماست ایده خوبی است. از خواص کشمش با ماست، تامین کلسیم و پروتئین بدن را به یاد داشته باشید. 
  • بادام: استفاده از کشمش در کنار بادام باعث بهبود عملکرد مغز می‌شود. حفظ سلامت استخوان‌ها هم از خواص کشمش با بادام است.

روزی چند عدد کشمش بخوریم؟

تصویر مقداری کشمش در ظرف
مصرف ۱۵ تا ۲۰ دانه کشمش در طول روز، برای بیشتر افراد کافی است.

بهتر است که در طول روز ۳۰ تا ۴۰ گرم کشمش مصرف کنید. این مقدار تقریبا معادل با ۱۵ تا ۲۰ عدد کشمش است. اگر کشمش را پیش از خوردن، خیس کنید، بهتر هضم می‌شود. ضمن اینکه مواد مغذی آن هم بیشتر جذب بدن خواهند شد. 

 با مصرف تعداد مناسبی از این ماده، سالم‌تر و سرحال‌تر خواهید بود. برای داشتن تغذیه‌ای سالم، خواص کشمش سیاه و انواع دیگر آن را بدانید و با به‌کارگیری چنین مواد مفیدی، بدنی قوی‌تر برای خود بسازید.

بیشتر بدانید: خواص نخود پخته برای زنان

خوردن کشمش برای چه کسانی مضر است؟

همیشه حواس‌تان به فواید و مضرات کشمش سبز یا انواع مختلف دیگر باشد. مصرف این خوراکی برای بعضی از افراد مضر خواهد بود. البته بیشتر افراد، حتی مبتلایان به دیابت هم می‌توانند کشمش مصرف کنند، اما در موارد زیر نباید زیاد استفاده شود:

  • کسانی که ناراحتی معده دارند: فیبر زیاد کشمش باعث بروز گاز، نفخ و گرفتگی عضلات شکم می‌شود. خواص کشمش با هسته و بدون هسته برای این افراد هم پرشمار است، اما باید مقدار کنترل‌شده و مناسبی از آن را مصرف کنند.
  • افرادی که به انگور حساسیت دارند: این دسته از افراد هم نباید به سراغ مصرف کشمش بروند.
  • بیماران تحت درمان با داروهای رقیق‌کننده: یکی از مضرات کشمش تداخل با برخی از داروهای رقیق‌کننده خون است.

کلام آخر

خواص کشمش سبز و انواع دیگر آن بسیار متنوع و قابل توجه است. طعم این خوراکی خوشمزه در طیف وسیعی از غذاها، دسرها یا در ترکیب با آجیل‌های دیگر و ماست هم خوشمزه می‌شود. یادتان باشد که همیشه، بهتر است که برای تنظیم و تدوین رژیم غذایی خود نگاهی علمی به خوراکی‌ها داشته باشید. مشورت با دکتر تغذیه آنلاین هم فکر خوبی است.

شما می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

چرا کشمش برای ورزشکاران مفید است؟

چون حاوی قند طبیعی است و سریعا انرژی لازم برای بدن ورزشکاران را تامین می‌کند.

کشمش در لاغری بدن نقش دارد؟

بله، کشمش با تنظیم قند خون و ایجاد احساس سیری به فرایند کاهش وزن کمک می‌کند.

مصرف کشمش برای افراد مبتلا به دیابت مضر است؟

خیر، اما باید حتما درباره شیوه مصرف و اندازه آن با پزشک معالج خود، مشورت کنند.

کشمش برای رفع دردهای پریود مفید است؟

بله، کشمش به تنظیم هورمون‌های زنانه و کاهش دردهای پیش از قاعدگی کمک می‌کند.

منابع: webmd | health | healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.5 / 5. تعداد رای‌ها 2

هنوز امتیازی ثبت نشده

niloufar shahdoust
نیلوفر شهدوست

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها