سنجد که زیتون روسی نام دارد، میوهای کوچک با خواص متعدد تقویتکننده سیستم ایمنی بدن و استخوانها است. بیشتر افراد مهمترین خواص سنجد را تقویت استخوانها و مفاصل میدانند، اما این میوه خوشمزه خواص دیگری هم دارد. در ادامه این مقاله از مجله درمانکده قرار است در مورد خواص سنجد از نظر طب سنتی بیشتر توضیح دهیم. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
ترکیبات مفید سنجد
سنجد یا زیتون روسی، میوهای گرد و کوچک با طبع سرد است و بیش از ۹۰ گونه مختلف دارد. طبع سرد این میوه آن را گزینهای مناسب برای افراد با طبع گرم و تر میکند و مصرف آن باعث کاهش دما و رطوبت بدن این افراد میشود.
این میوه سرشار از ویتامینها و املاح زیر است:
- توکوفرول
- کاروتن
- ویتامین C
- تیامین یا B1
- کلسیم
- منیزیم
- پتاسیم
- آهن
- منگنز
- فسفر
- کارتنوئيد
- تانن
- فنول
- آمینو اسید
- فلاونوئيد
- آنتیاکسیدان
- ویتامین K
بیشتر بدانید:خواص سرکه انگبین چیست؟
بیشتر بدانید:خواص عناب چیست؟ ۱۰ اثر شگفتانگیز آن بر سلامتی
فواید مصرف سنجد
سنجد فواید زیادی دارد که مهمترین آنها عبارتاند از:
- کاهش ریسک ابتلا به سرطان
- کاهش ابتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا
- موثر در لاغری و کاهش وزن
- بهبود آرتروز
- ضد تهوع
- بهبود بیماریهای التهابی
- جلوگیری از بیماریهای میکروبی
- موثر در بهبود دیابت
- بهبود سیستم گوارشی
- سلامت قلب و عروق
- ضد تومور
- بهبود حافظه
- بهبود خواب
- جلوگیری از سنگ کلیه
- تقویت چشمها
- حفاظت از سلامت کبد
- دارای خواص آرامبخش
- ضد تشنج
خواص سنجد برای مردان
خواص ضد التهابی سنجد در مردان از بروز بیماریهای کبدی و پروستاتیت جلوگیری میکند. همچنین نتایج مطالعات نشان داده که مصرف سنجد میتواند قدرت باروری را در مردان بهبود بخشیده و کیفیت اسپرمها را افزایش دهد.
بیشتر بدانید:عناب در پریودی تاثیری دارد؟ 11 خاصیت شگفتانگیز عناب
خواص سنجد برای زنان
سنجد خواص متعددی برای زنان دارد که مهمترین آنها عبارتاند از:
- تقویت سیستم ایمنی در بارداری
- تقویت استخوانها
- درمان آرتروز و زانودرد
- تقویت سیستم تناسلی
- افزایش قدرت باروری
- کاهش خونریزی دوران قاعدگی
- افزایش تولید کلاژن
- تقویت پوست و موها
بیشتر بخوانید: خواص دمنوش آویشن چیست؟
بیشتر بدانید:خواص انبه چیست؟ ۷ خاصیت بینظیر انبه برای مردان و زنان
سنجد برای لاغری
برای لاغری پودر سنجد بیشتر از میوه آن کاربرد دارد. پودر سنجد میزان بالایی فیبر دارد و مصرف آن باعث کاهش اشتها و میل به غذا در فرد میشود. همچنین مصرف این پودر متابولیسم بدن را بالا برده و منجر به کاهش وزن میشود. البته توجه کنید که هیچگاه مصرف سنجد به تنهایی نمیتواند افزایش وزن شما را تعدیل کند. برای کاهش وزن میتوانید از طریق درمانکده با متخصصان تغذیه مشورت کرده و یک برنامه رژیم اصولی دریافت کنید.
بیشتر بدانید: خواص اسپند
خواص سنجد در بارداری
مصرف سنجد به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای مفید و ویتامینهای متنوع به زنان باردار توصیه میشود. سنجد و پودر آن سیستم ایمنی زنان باردار را تقویت کرده و مشکلات هورمونی و جنسی را بهبود میبخشد. همچنین سنجد میتواند از بروز پوکی استخوان بعد از بارداری جلوگیری کند. سنجد میتواند تهوع صبحگاهی شدید ناشی از بارداری را از بین ببرد و فشار خون بارداری را کنترل کند.
بیشتر بدانید: خواص چهار تخمه
خواص سنجد در بدنسازی
سنجد به دلیل داشتن فیبر زیاد، یک ترکیب عالی برای بدنسازی است. از مهمترین خواص سنجد در بدنسازی میتوان به تقویت استخوانها، کاهش وزن، ترشح هورمون رشد و افزایش انرژی بدن اشاره کرد. همچنین ترکیب پودر سنجد با شیر یا شیره انگور نقش موثری در افزایش حجم عضلات دارد.
بیشتر بدانید:خواص آووکادو و اثرات شگفتانگیز آن بر سلامتی بدن
خواص سنجد برای معده و روده
سنجد و مشتقات آن برای بهبود کارکرد معده و روده موثر هستند و این میوه در بسیاری از مناطق اروپا و آسیای مرکزی در درمان زخم معده به کار میرود. کارتنوئید موجود در سنجد، روند ترمیم بافت معده را بهبود بخشیده و از بروز زخمهای گوارشی جدید جلوگیری میکند. همچنین از دیگر خواص سنجد برای معده میتوان به بهبود بیماری کولیت اشاره کرد.
بیشتر بدانید:بهترین خواص نارگیل چیست؟ بررسی خواص این میوه برای مو
خواص سنجد برای استخوان
سنجد منبعی غنی از ویتامین K و کلسیم است و مصرف آن سلامت استخوانها را تضمین میکند. مصرف سنجد باعث کاهش بروز شکستگی استخوانی، آرتروز و زانودرد میشود. برای استفاده از خواص سنجد برای استخوانها، پودر آن را با یک لیوان شیر و کمی عسل ترکیب کرده و هر روز میل کنید.
سنجد برای تسکین دردهای عضلانی
مصرف سنجد نقش موثری در کاهش دردهای عضلانی دارد. تحقیقات نشانداده که ترکیبات بنزودیازپینی و اتانولی موجود در سنجد باعث شلشدن عضلات شده و دردهای عضلانی را کاهش میدهد.
بیشتر بدانید:خواص سماق چیست؟ برای رسیدن به سلامتی روی آن حساب کنید!
فواید سنجد برای رحم
سنجد میتواند مشکل افتادگی رحم و مثانه را در زنان درمان کند. همچنین از خواص سنجد برای رحم میتوان به کاهش میزان خونریزی در هنگام قاعدگی و بهبود دردهای این دوره اشاره کرد. بسیاری از متخصصان طب سنتی توصیه میکنند زنان ۲ تا سه روز پیش از قاعدگی پودر سنجد و شیره انگور بخورند تا قاعدگی سبکتری داشته باشند.
خواص سنجد برای اعصاب
یکی از خواص بینظیر سنجد، خواص آرامشبخشی آن است. بسیاری از منابع طب سنتی بر این باور هستند که مصرف سنجد تنشهای عصبی را کنترل میکند. ترکیبات موجود در سنجد از طریق افزایش ترشح هورمون سروتونین و مقابله با استرس اکسیداتیو در بدن، باعث سلامت اعصاب میشوند. همچنین سنجد میتواند بیخوابی و مشکلات خواب مربوط به اعصاب را بهبود دهد.
بیشتر بخوانید: خواص دانه کتان برای رحم
سنجد برای تقویت پوست و مو
مصرف سنجد با تحریک کلاژنسازی باعث تقویت موها و پوست میشود. برای استفاده از این خواص سنجد میتوان هم آن را به صورت خوراکی و هم به صورت ماسک استفاده کرد. برای کاهش ریزش موها، پودر سنجد را با کمی آب و روغن زیتون مخلوط کرده و ترکیب حاصل را به مدت ۱۵ دقیقه روی ریشه موهای خود قرار دهید. این ماسک به مرور زمان فولیکولهای مو را تقویت کرده و به طرز چشمگیری ریزش موها را کنترل میکند.
سنجد برای کودکان
سنجد یک تقویتکننده عالی برای کودکان است. مصرف پودر سنجد سیستم ایمنی و استخوانهای کودکان را تقویت میکند. همچنین سنجد با داشتن مقادیر بالایی از ویتامین C التهاب و عفونتها را کنترل کرده و از بروز سرماخوردگی و آنفلوآنزا جلوگیری میکند. انواعی از آمینو اسیدها در سنجد وجود دارد که باعث تقویت پروتئینسازی در بدن کودکان میشود. فسفر، منگنز و روی موجود در سنجد رشد قدی کودک را بهبود میبخشد.
بیشتر بدانید:خواص ازگیل؛ اثرات شگفتانگیز آن بر سلامتی را دست کم نگیرید!
نحوه مصرف سنجد
سنجد و هسته آن هر کدام سرشار از فواید متعددی برای سلامت بدن هستند. برای بهرهمندی از خواص سنجد با هسته، میتوان میوه و هسته آن را آسیاب کرد تا یک پودر نرم بهدست آید؛ سپس این پودر را به همراه آب، شیر، شیره یا عسل مصرف کرد.
بهترین روش مصرف پودر سنجد، مصرف آن با یک لیوان شیر است. مهمترین خواص سنجد با شیر افزایش استحکام استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان است. این ترکیب همچنین میتواند درد زانو را تسکین بخشد. برای استفاده حداکثری از خواص سنجد با شیر، بهتر است آن را شبها قبل از خواب یا صبح به صورت ناشتا مصرف کنید.
مضرات سنجد
به طور کلی عارضه خاصی برای سنجد مطرح نشده است. در واقع مضرات سنجد تنها در موارد نادری که فرد حساسیت یا بیماری خاصی دارد اتفاق میافتد. برای مثال در افراد مستعد یبوست، مصرف سنجد باعث تشدید یبوست خواهد شد. همچنین مصرف سنجد در افرادی که طبع سردی دارند، موجب عوارضی چون ضعف اعصاب خواهد شد.
برای مطالعه بیشتر به مقاله خواص روغن کرچک مراجعه کنید.
سخن پایانی
سنجد میوهای پرخاصیت برای همه افراد است. این میوه خواص زیادی دارد اما ممکن است در برخی افراد با بیماریهای خاص باعث عارضه شود. توصیه میکنیم برای بهرهمندی از تمام خواص سنجد، از زیادهروی در خوردن آن بپرهیزید و با نظر دکتر تغذیه آن را مصرف کنید. از طریق درمانکده میتوانید از بهترین متخص آنلاین تغذیه نوبت بگیرید.
سوالات متداول
صبحها به شکل ناشتا و شبها قبل از خواب بهترین زمان برای مصرف ترکیب پودر سنجد با شیر است.
بله. سنجد با داشتن مقادیر بالای فیبر، اشتها را سرکوب کرده و باعث لاغری میشود.
بله. مصرف سنجد یا مشتقات آن در برخی افراد که بیماری و حساسیتهای خاص دارند میتواند منجر به عارضه شود.
هر دو ترکیب به خوبی خواص سنجد را به بدن میرسانند و شما میتوانید بنا به ذائقه خود یک روش مصرف سنجد را امتحان کنید.
منبع: sciencedirect
سلام ممنون از خانم پورعباس بابت مطالب مفیدی که می نویسن. واقعا دوس داشتنی هستن.
باسلام ایا پودر سنجد برای فاویسم ضرر دارد؟
نه چه ضرری .هیچ مشکلی نداره
مقدار پودر چقدر باشد
اکثر سنجدها در عطاری ها کپک زده که حاوی سم افلاتوکسین می باشند که خواهشا در این زمینه اطلاع رسانی شود خودم شاهد پودر کردن سنجد کپک زده در عطاری مطرح بودم