هلو یکی از میوههای محبوب تابستانی است که به دلیل عطر دلنشین و طعم شیرین طرفداران زیاد دارد. احتمالا شما هم با رایجترین خواص هلو مانند رفع تشنگی، افزایش شادابی پوست و جلوگیری از یبوست آشنا هستید، اما جالب است بدانید که این میوه پرطرفدار به عنوان یک منبع غنی از مواد مغذی به تقویت سیستم ایمنی، عملکرد بهتر مغز، حفظ سلامت قلب، کاهش وزن و پیشگیری از سرطان کمک میکند. هلو علاوه بر بافت آبدار و طعم بینظیر، سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهایی است که نقش مهمی در حفظ سلامت بدن دارند.
اگر کنجکاو شدهاید درباره خواص هلو بیشتر بدانید، در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید.
فهرست محتوا
- ارزش غذایی هلو
- خواص هلو چیست؟
- ۱- هلو و حفظ سلامت قلب
- ۲- خواص هلو برای کبد
- ۳- هلو و تقویت سیستم ایمنی
- ۴- خواص هلو برای پوست
- ۵- هلو و سلامت مغز
- ۶- خواص هلو برای ریه
- ۷- هلو و پیشگیری از سرطان
- ۸- خواص هلو برای فشار خون بالا
- ۹- هلو و هضم بهتر غذا
- ۱۰- خواص هلو در دیابت
- ۱۱- هلو و بهبود سرماخوردگی
- ۱۲- خواص هلو در بارداری
- ۱۳- هلو و سلامت جنسی مردان
- ۱۴- خواص هلو برای کاهش علائم آلرژی
- ۱۵- هلو و سلامت چشمها
- ۱۶- خواص هلو در بدنسازی
- ۱۷- هلو و کاهش وزن
- ۱۸- خواص هلو در شیردهی
- مضرات هلو
- نگاهی کوتاه به خواص هلو
- سوالات متداول
ارزش غذایی هلو
هلو یکی از میوههای پرخاصیت است که مصرف متعادل آن به سلامت بدن کمک میکند. این میوه کرکدار، پوست مخملی دارد و اغلب به ۲ شکل هسته جدا و هسته چسبیده یافت میشود. هلو علاوه بر کالری پایین، فاقد کلسترول است و منبع غنی فسفر، روی، مس، ویتامین B۶، فولات و ویتامین B۳ بهشمار میآید. طبق تحقیقاتی در کشور برزیل، آنتیاکسیدان قویای مانند اسید کلروژنیک و ترکیبات فنولیک در میوه هلو وجود دارند که فواید آن را دوچندان میکنند.
در ادامه قبل از پرداختن به خواص هلو، ارزش غذایی آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
ارزش غذایی هلو | مقدار در ۱۰۰ گرم هلوی تازه |
انرژی | ۳۹ کیلو کالری |
کربوهیدرات کل | ۱۷ گرم |
فیبر غذایی | ۳ گرم |
قند | ۱۵ گرم |
پروتئین | ۲ گرم |
چربی کل | ۰.۳ گرم |
ویتامین A | ۱۱ درصد نیاز روزانه |
ویتامین C | ۱۵ درصد نیاز روزانه |
ویتامین E و K | ۲ تا ۳ درصد نیاز روزانه |
کلسیم | ۱ درصد نیاز روزانه |
آهن | ۲ درصد نیاز روزانه |
آب | ۸۹ درصد |
پتاسیم | ۱۹۰ میلیگرم |
خواص هلو چیست؟
هلو به دلیل داشتن ترکیبات مغذی فواید زیادی برای بدن دارد که شامل موارد زیر هستند:
۱- هلو و حفظ سلامت قلب
هلو حاوی فیبر و آنتیاکسیدان است که به کاهش کلسترول LDL (بد) کمک میکنند و موجب حفظ سلامت قلب میشوند. همچنین پتاسیم موجود در هلو برای تنظیم فشار خون و کاهش خطر بیماریهای قلبی مفید است. برخی دانشمندان معتقدند، مصرف متعادل هلو به دلیل داشتن ترکیبات فنولی به کاهش ریسک التهابات قلبی کمک میکند.
۲- خواص هلو برای کبد
این میوه شیرین و آبدار به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای قوی مانند ویتامین C و فلاونوئیدها از کبد در برابر اثرات مخرب رادیکالهای آزاد ناشی از استرس اکسیداتیو محافظت میکند. همچنین از خواص هلو برای کبد چرب باید به ترکیبات مفید این میوه جهت حفظ سلامت سلولها و بافتهای کبد اشاره کنیم که مانع از تجمع چربی در کبد میشوند.
بیشتر بخوانید: خواص شلیل برای کبدچرب
۳- هلو و تقویت سیستم ایمنی
مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای هلو به تقویت سیستم ایمنی و مقاومت بدن در برابر عفونتها کمک میکنند. آنتیاکسیدانهای این میوه مانع از ایجاد اثرات مخرب رادیکالهای آزاد در سلولهای بدن میشوند و مواد معدنی موجود در آن برای عملکرد کلی سیستم ایمنی مفید هستند.
۴- خواص هلو برای پوست
هلو به دلیل داشتن ویتامین C و آنتیاکسیدانهای قوی به تولید کلاژن کمک میکند و باعث حفظ سلامت و شادابی پوست میشود. از خواص مالیدن هلو به صورت میتوان به رفع خشکی پوست اشاره کرد؛ زیرا این میوه خاصیت مرطوبکنندگی بالایی دارد. همچنین از خواص هلو برای جوش صورت میتوانید استفاده کنید. این میوه حاوی ترکیبات ضد التهابی است که برای از بین بردن جوش، آکنه و التهابات پوستی مفید هستند.
۵- هلو و سلامت مغز
آنتیاکسیدانهای قوی هلو از سلولهای مغز در برابر آسیب رادیکالهای آزاد محافظت میکنند و خطر ابتلا به بیماریهایی مانند آلزایمر را کاهش میدهند. همچنین پتاسیم موجود در هلو برای بهبود جریان خون در مغز مفید است و موجب تقویت حافظه و تمرکز میشود.
۶- خواص هلو برای ریه
هلو به دلیل داشتن آنتیاکسیدان و سایر مواد مفید مانند لوتئین از خاصیت ضد التهابی قویای برخوردار است که میتواند به سلامت و عملکرد بهتر ریه کمک کند. ترکیبات مفید این میوه خوشعطر و طعم در تقویت سیستم تنفسی و کاهش التهابات ریه موثر هستند.
۷- هلو و پیشگیری از سرطان
از خواص هلو تازه میتوان به پیشگیری از سرطان اشاره کرد. این میوه حاوی آنتیاکسیدانهای قوی مانند اسید کلروژنیک و فلاونوئیدها است که به مهار رشد سلولهای سرطانی کمک میکنند. همچنین فیبر موجود در هلو برای دفع سموم از بدن و کاهش خطر سرطان روده بزرگ مفید است. برخی تحقیقات نشان دادهاند، مصرف متعادل این میوه آبدار و خوشعطر میتواند تا حدودی خطر ابتلا به سرطان سینه، ریه و پوست را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: خواص هندوانه
۸- خواص هلو برای فشار خون بالا
هلو به عنوان یکی از میوههای پایینآورنده فشار خون شناخته میشود. این میوه به دلیل داشتن پتاسیم بالا و سدیم پایین میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. همچنین مصرف متعادل این میوه، ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی مرتبط با فشار خون بالا را کاهش میدهد.
۹- هلو و هضم بهتر غذا
یکی دیگر از خواص هلو هسته جدا یا هسته چسبیده عملکرد بهتر دستگاه گوارش است. این میوه فیبر نامحلول دارد که به حرکت غذا در روده کمک میکند و با افزایش حجم مدفوع، احتمال بروز یبوست را کاهش میدهد. همچنین فیبر نامحلول به تغذیه باکتریهای مفید روده کمک میکند که نتیجه آن، کاهش التهاب رودهها است. افرادی که مشکلات گوارشی دارند، میتوانند از خواص هلو پخته شده برای هضم بهتر بهره ببرند.
۱۰- خواص هلو در دیابت
هلو شاخص گلیسمی پایینی دارد و فیبر غذایی آن میتواند به کنترل قند خون کمک کند. همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در هلو برای کاهش مقاومت به انسولین بدن مفید هستند. متخصصان، مصرف متعادل هلو را برای افراد دیابتی مفید میدانند، اما توصیه میکنند در خوردن آن زیادهروی نکنید.
بیشتر بخوانید: خواص گریپ فروت
۱۱- هلو و بهبود سرماخوردگی
از خواص هلو در سرماخوردگی میتوان به کاهش علائم آن مانند تب اشاره کرد؛ زیرا این میوه حاوی ویتامین C و محتوای بالای آب است که باعث تقویت سیستم ایمنی و کاهش دمای بدن میشوند. همچنین آنتیاکسیدانهای قوی موجود در هلو به بهبود سریعتر بدن در دوره بیماری کمک میکنند. جهت بهرهمندی از خواص هلو برای تب میتوانید میوه تازه یا آب هلو را مصرف کنید تا بدن هیدراته باقی بماند.
۱۲- خواص هلو در بارداری
هلو منبع غنی از پتاسیم، آهن، فیبر و ویتامین C است که برای سلامت مادر و جنین ضروری هستند. پتاسیم این میوه به کاهش گرفتگی عضلات و ورم در بارداری کمک میکند و فیبر موجود در آن برای جلوگیری از یبوست دوران حاملگی مفید است. از خواص هلو در بارداری برای جنین میتوان به رشد سالم مغز و سیستم عصبی جنین اشاره کرد. همچنین فولات موجود در این میوه میتواند از ایجاد نقایص مادرزادی جنین مانند نقصهای لوله عصبی جلوگیری کند.
۱۳- هلو و سلامت جنسی مردان
تقویت باروری یکی از خواص هلو برای مردان بهشمار میآید. مصرف متعادل این میوه برای بهبود کیفیت و تحرک اسپرم مفید است و موجب افزایش قدرت باروری آنها میشود. همچنین آنتیاکسیدانهای موجود در هلو از آسیب اکسیداتیو به اسپرم جلوگیری میکنند و سلامت جنسی مردان را ارتقاء میدهند.
۱۴- خواص هلو برای کاهش علائم آلرژی
مصرف متعادل هلو از ترشح هیستامین در خون جلوگیری میکند و مانع از ایجاد علائم آلرژیک میشود. شما میتوانید از خواص هلو برای سرفه و خارش گلو استفاده کنید؛ زیرا محتوای بالای آب این میوه مخاط گلو را نرم میکند و به دلیل داشتن خواص ضد التهابی برای کاهش تحریکات گلو مفید است. با این حال، نباید در خوردن هلو زیادهروی کنید؛ زیرا مصرف بیش از حد آن در برخی افراد حساسیت ایجاد میکند.
۱۵- هلو و سلامت چشمها
هلو حاوی ویتامین A و بتاکاروتن است که به حفظ سلامت شبکیه و جلوگیری از بیماریهایی مانند خشکی چشم، آب مروارید و دژانسیون ماکولا کمک میکنند. همچنین ویتامین C و آنتیاکسیدانهای قوی مانند لوتئین و زیگزانتین موجود در هلو میتوانند آسیبهای ناشی از نور خورشید را کاهش دهند و از عدسی چشم محافظت کنند.
۱۶- خواص هلو در بدنسازی
هلو به دلیل داشتن ترکیبات مغذی میتواند به عنوان یک میانوعده سالم، انرژی مورد نیاز بدنسازان را برای انجام تمرینات ورزشی تامین کند. پتاسیم موجود در این میوه آبدار و شیرین از گرفتگی عضلات ورزشکاران جلوگیری میکند و موجب بهبود عملکرد عضلانی آنها میشود.
بیشتر بخوانید: خواص انگور
۱۷- هلو و کاهش وزن
این میوه حاوی کالری پایینی است و به دلیل داشتن محتوای بالای آب میتواند به جلوگیری از پرخوری و روند کاهش وزن کمک کند. فیبر موجود در هلو باعث ایجاد احساس سیری طولانیمدت میشود و قند طبیعی آن بدون افزایش ناگهانی گلوکز خون، انرژی مورد نیاز بدن را تامین میکند. شما میتوانید مصرف این میوه پرخاصیت را به عنوان میانوعده در رژیم لاغری خود بگنجانید. برای اطلاع از میزان مجاز مصرف آن در رژیمهای کاهش وزن، بهتر است با متخصص تغذیه مشورت کنید.
۱۸- خواص هلو در شیردهی
بهبود کیفیت شیر مادر را میتوان یکی دیگر از فواید هلو دانست. این میوه به دلیل داشتن ویتامین C، پتاسیم و فیبر به تقویت شیر مادر کمک میکند. همچنین مصرف متعادل هلو برای جلوگیری از یبوست مادر در دوران شیردهی مفید است.
مضرات هلو
با وجود خواص بیشمار هلو، مصرف بیش از حد آن میتواند موجب بروز عوارض جانبی همچون موارد زیر شود:
- آلرژی و حساسیت
- مشکلات گوارشی مانند درد معده یا اسهال
- افزایش قند خون بدن
- واکنش هیپرکالمی و احساس ضعف، خستگی شدید و افت فشار خون
نگاهی کوتاه به خواص هلو
هلو یکی از میوههای خوشعطر و طعم تابستانی است که به دلیل داشتن ترکیبات مغذی، فواید زیادی برای سلامتی بدن دارد. این میوه شیرین و آبدار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای ضروری تشکیل شده که به حفظ سلامت قلب، عملکرد بهتر مغز، هضم غذا، کاهش وزن، تقویت بینایی، افزایش قدرت باروری مردان، بهبود علائم سرماخوردگی و… کمک میکنند. با وجود مزایای فراوان هلو نباید در خوردن آن زیادهروی کنید؛ زیرا مصرف بیش از حد این میوه میتواند موجب بروز عوارض جانبی همچون ناراحتی گوارشی شود و بهتر است.
ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با مهمترین خواص هلو و برخی از مضرات آن آشنا کردیم. اگر درباره مقدار مجاز مصرف آن متناسب با شرایط خاص خود سوالات دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و از بهترین پزشکان متخصص مانند بهترین دکتر تغذیه در تهران به صورت حضوری مراجعه کنید و یا از دکتر تغذیه آنلاین مشورت بگیرید. همچنین درمانکده امکان دریافت نوبت اینترنتی جهت مراجعه حضوری یا مشاوره آنلاین تلفنی، متنی و تصویری را برای شما فراهم کرده است.
سوالات متداول
اطباء طب سنتی معتقدند، این میوه طبع سرد و تر دارد و برای درمان یبوست، رفع تشنگی، بهبود نفخ، کاهش رفلاکس معده، تقویت قوای جنسی و از بین بردن بوی بد دهان مفید است.
افراد مبتلا به دیابت کنترلنشده، ناراحتی گوارشی مانند زخم معده، سندرم روده تحریکپذیر، مشکلات کلیوی همچون سنگ کلیه و آنهایی که به هلو حساسیت دارند، باید قبل از خوردن این میوه با پزشک مشورت کنند. همچنین مصرف این میوه برای نوزادان زیر ۶ ماه و کودکان بدون گرفتن تست حساسیت توصیه نمیشود.
از مهمترین فواید هلو برای کودکان میتوان به تقویت بینایی، استحکام استخوانها، بهبود گردش خون، تقویت سیستم ایمنی بدن و هضم بهتر غذا اشاره کرد.
ترشی هلو نوعی محرک اشتها بهشمار میآید و میتواند به عنوان یک طعمدهنده اشتهاآور در کنار غذاهای مختلف استفاده شود.
مصرف این میوه در شب میتواند از پرخوری شبانه جلوگیری کند. با این حال، بهتر است آن را بلافاصله قبل از خواب و بیش از حد مصرف نکنید.
منابع: webmd | healthline