از خواص چای سبز میتوان به کاهش احتمال سرطان، بهبود عملکرد مغز، حفظ سلامت قلب و کاهش وزن اشاره کرد. چای سبز بهدلیل داشتن ترکیبات منحصربهفردی، همچون آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد مغذی دیگر یکی از محبوبترین نوشیدنیهای جهان محسوب میشود. در ادامه این مقاله از مجله درمانکده به بررسی فواید و مضرات چای سبز میپردازیم.
بهترین خواص چای سبز
چای سبز بهعنوان یکی از سالمترین نوشیدنیهای جهان شناخته میشود و میتواند فواید بسیاری برای سلامتی داشته باشد. طبق تحقیقات در هر ۸ اونس (حدود ۲۴۰ میلیلیتر) چای سبز کمتر از ۳ کالری وجود دارد. علاوه بر این، هیچ مقدار قابل اندازهگیریای از پروتئین، چربی، کربوهیدرات، فیبر یا قند در چای سبز یافت نشده است. برخی از خواص این گیاه جادویی عبارتاند از:
۱. خواص چای سبز برای پوست
چای سبز دارای نوعی پلیفنول (Polyphenol) به نام کاتچین است. کاتچینها (Catechin)، آنتیاکسیدانهایی هستند که رادیکالهای آزاد را خنثی کرده و از آسیب به سلولی جلوگیری میکنند. علاوه بر این، سایر آنتیاکسیدانهای موجود در چای سبز میتوانند آسیب ناشی از قرار گرفتن در معرض اشعه UV خورشید را کاهش دهند. اشعه UV خورشید میتواند روند پیر شدن پوست و احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد. سایر فواید چای سبز برای پوست عبارتاند از:
بیشتر بدانید: خواص کامبوجا برای پوست
- داشتن خاصیت ضد التهابی
- کاهش قرمزی پوست که ناشی از اگزما و آکنه است
- کنترل باکتریهای مولد آکنه و جوش
- افزایش تولید کلاژن
- کاهش چینوچروکهای پوست
- آبرسانی به پوست
- کمک به حذف سلولهای مرده پوست
- صاف و شفاف کردن پوست
بیشتر بدانید: بهترین چربیسوزها برای خانمها
۲. خواص چای سبز برای مو
آنتیاکسیدانهای موجود در چای سبز میتوانند از استرس اکسیداتیو جلوگیری کنند. استرس اکسیداتیو میتواند باعث نازک شدن و از بین رفتن رنگدانههای مو شود. سایر فواید چای سبز برای مو عبارتاند از:
- جلوگیری از تحریک پوست سر و کاهش شوره و اگزما
- تمیز کردن پوست سر از آلودگیهای محیط
- پیشگیری از بیماریهای عفونی و قارچی
- تحریک فولیکولهای مو و افزایش فاز آناژن (فاز رشد مو)
- کاهش ریزش و تقویت ساقه مو
- کاهش وزشدن موها
- افزایش درخشندگی مو و آبرسانی به آن
بیشتر بخوانید:خواص گل محمدی چیست؟
۳. خواص چای سبز از نظر طب سنتی
استفاده از چای سبز در طب سنتی به قرنها پیش برمیگردد و خواص آن برای درمان انواع مختلف مشکلات سلامتی مورد استفاده قرار گرفته است. از سالها پیش، درمانگران طب سنتی این داروی گیاهی را به شکلهای مختلفی از جمله دم کردن، ضماد کردن و روغن برای مراجعان خود تجویز میکردند. برخی از خواص این چایی از نظر طب سنتی عبارتاند از:
- سمزدایی از کبد و بدن
- کمک به هضم غذا
- کنترل وزن با افزایش متابولیسم بدن
- کاهش استرس و داشتن خاصیت آرامبخشی
- تنظیم قند خون
- بهبود گردش خون و جلوگیری از ابتلا به بیماریهای قلبوعروق
- تقویت سیستم ایمنی
- بهبود بیماریهای پوستی
بیشتر بدانید: خواص به لیمو برای رحم
۴. خواص چای سبز در شب
چای سبز از برگهای گیاه کاملیا سیننسیس به دست میآید و حاوی ترکیبات گیاهی مفیدی است که میتواند خواب افراد را بهبود بخشد. تیانین موجود در چای سبز با کاهش هورمونهای مرتبط با استرس و کاهش تحریک نورونها به مغز کمک میکند تا آرامش یابد. در نظر داشته باشید که نوشیدن چای سبز میتواند نیاز به دستشویی رفتن را افزایش دهد؛ بنابراین توصیه میکنیم یک ساعت قبل از خواب از این چای استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: فایده بابونه برای مو
۵. خواص چای سبز در لاغری
برگ چای سبز حاوی ترکیبات مفیدی است که میتواند به کاهش وزن کمک کند. یکی از مهمترین ترکیبات این چای، اپیگالوکاتچین گالات (EGCG) است که میتواند متابولیسم بدن را افزایش دهد. نوشیدن چای سبز قبل از ورزش کردن نیز میتواند به کاهش وزن کمک کند. در یک مطالعه نشان داده شد، مردانی که قبل از ورزش عصاره چای سبز مصرف میکردند، ۱۷٪ بیشتر از مردانی که این مکمل را مصرف نمیکردند، چربی سوزاندند.
بیشتر بدانید: ۱۰ دمنوش جادویی برای درمان چربی خون! خانگی و کم هزینه
همچنین، تحقیقات نشان دادهاند که مصرف چای سبز میتواند برای بدنسازی نیز مفید باشد. از سایر خواص چای سبز در بدنسازی و کاهش وزن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش درد عضلات پس از تمرینات سخت
- کاهش آسیب به عضلات
- کاهش چربی شکمی
- بهبود سلامت کلی بدن
- افزایش متابولیسم و سوزاندن چربیهای بدن
- کاهش فعالیت لیپاز (مهار جذب چربی)
- کاهش اشتها
- تنظیم سطح قند خون
بیشتر بدانید: خواص کاپوچینو
بیشتر بدانید: آشواگاندا برای چیست؟
۶. خواص چای سبز برای مردان
چای سبز برای سلامت کلی مردان نیز مفید است. از فواید مصرف چای سبز برای مردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی
- کاهش سطح کلسترول بد (LDL)
- کمک به مدیریت وزن و کاهش چربی بدن
- بهبود عملکرد مغز و خلقوخو
- حفظ سلامت پروستات و کاهش ابتلا به سرطان پروستات
- بهبود اختلال نعوذ
- حفظ چگالی استخوان و کاهش خطر ابتلا به استئوپروز (تخریب استخوان)
- افزایش تعداد و کیفیت اسپرم
- کاهش ریزش مو
خواص چای سبز برای زنان
چای سبز بهدلیل داشتن آنتیاکسیدانهای مختلف، فواید بسیاری برای نیازهای خاص زنان دارد. در ادامه با برخی از فواید این گیاه برای زنان آشنا خواهیم شد.
بیشتر بخوانید:خواص گلاب برای پوست
۱. خواص چای سبز در پریودی
چای سبز بهدلیل داشتن خواص ضد التهابی میتواند به تسکین علائم سندرم پیش از قاعدگی (PMS) مانند گرفتگی، تغییرات خلقی و نفخ کمک کند. همچنین، آنتیاکسیدانهای موجود در چای سبز میتوانند به تسکین علائم یائسگی مانند گرگرفتگی، تعریق شبانه و تغییرات خلقی کمک کنند. علاوه بر این، در یک تحقیق با بررسی ۱۱۸۳ زن تایید شد که نوشیدن چای سبز به کاهش درد قاعدگی کمک میکند.
بیشتر بدانید: خواص قهوه برای لاغری
۲. خواص چای سبز برای رحم
چای سبز شدت علائم فیبرومهای رحمی را کاهش میدهد و از طریق مکانیسمهای ضد فیبروز، ضد رگزایی و پیشبرنده آپوپتوز، اختلال اندومتریوز را بهبود میبخشد. به عبارت دیگر، چای سبز از طریق مکانیسم ضد فیبروز، ایجاد بافت جدید و از طریق مکانیسم ضد رگزایی، تشکیل رگهای خونی جدید در رحم را کاهش میدهد.
۳. خواص چای سبز در بارداری
چای سبز حاوی ماده محرک کافئین است و میتواند تاثیر منفی بر رشد جنین داشته باشد؛ بنابراین مصرف این گیاه دارویی هنگام بارداری باید با نظارت پزشک انجام شود. اگر تمایل دارید در دوران بارداری از نوشیدنی چای سبز استفاده کنید، توصیه میکنیم با یک متخصص تغذیه در این رابطه مشورت کنید.
بیشتر بدانید: خواص چای ترش
۴. خواص چای سبز در شیردهی
همانطور که اشاره شد، چای سبز حاوی کافئین بوده و میتواند بر رشد نوزاد تاثیر بگذارد. با این حال، تحقیقات نشان دادهاند که مصرف سه فنجان چای سبز بهطور روزانه هنگام شیردهی اثر مضری روی نوزاد ندارد. از خواص مصرف چای سبز در دوران شیردهی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویت سیستم ایمنی مادر و نوزاد
- افزایش سطح انرژی مادر
- بهبود خلقوخو
- کمک به هضم غذا و بهبود سلامت روده
- کمک به کاهش وزن پس از زایمان
بیشتر بخوانید: خواص دمنوش آویشن در طب سنتی
عوارض چای سبز چیست؟
بهطور کلی، مصرف چای سبز برای بزرگسالان ضرری ندارد. با این حال، مصرف مقدار زیاد آن در طولانیمدت میتواند باعث بروز عوارضی شود که بهتر است با آنها آشنا باشید.
عوارض جانبی چای سبز | توضیحات |
مشکلات معده | چای سبز دارای تانین است که اسید معده را افزایش میدهد. آماده کردن چای سبز با آب جوش و مصرف این چای با معده خالی میتواند این عوارض را تشدید کند. |
مضرات چای سبز برای کبد | مصرف مقدار زیاد چای سبز میتواند باعث نارسایی حاد کبد شود. |
سردرد | چای سبز به دلیل داشتن کافئین میتواند باعث بروز سردرد شود؛ بنابراین توصیه میشود افراد مبتلا به میگرن از مصرف آن خودداری کنند. |
مشکلات خواب | چای سبز حاوی مقداری کافئین است و ممکن است برای افراد حساس به کافئین مشکل در خوابیدن ایجاد کند. |
کمخونی و فقر آهن | چای سبز حاوی آنتیاکسیدانهایی است که جذب آهن در بدن انسان را مختل میکند. برای جلوگیری از بروز این عوارض جانبی، میتوانید به چای خود آبلیمو اضافه کنید. |
استفراغ | مصرف بیش از حد چای سبز میتواند منجر به حالت تهوع و استفراغ شود. |
سرگیجه و تشنج | کافئین موجود در چای سبز میتواند در صورت مصرف زیاد باعث سرگیجه یا سبکی سر شود. |
بیشتر بدانید: خواص دارچین برای زنان
جمعبندی
در این مقاله به بررسی خواص چای سبز پرداختیم. علاوه بر این، برخی از عوارض جانبی این نوشیدنی که در اثر مصرف زیاد بروز پیدا میکنند را ذکر کردیم. شما میتوانید از چای سبز بهعنوان یک نوشیدنی مفید در رژیم غذایی خود استفاده کنید. اگر شرایط خاصی مانند بارداری دارید، توصیه میکنیم قبل از اضافه کردن این چایی به رژیم خود با یک مشاوره آنلاین دکتر تغذیه مشورت کنید. شما میتوانید از طریق پلتفرم درمانکده از بهترین متخصصان تغذیه کشور نوبت حضوری یا آنلاین دریافت کنید.
سوالات متداول
مطالعات نشان میدهند که مصرف روزانه بیش از ۵ فنجان چای سبز میتواند برای سلامت بدن مضر باشد.
برخی از تحقیقات نشان میدهند که نوشیدن چای سبز میتواند به کاهش چربی بدن بهخصوص در ناحیه شکم کمک کند.
منبع: webmd | healthline
بجای استفاده از چای سیاه معمولی خوبه یا بده؟
در مناطق گرم چای معمولی هم میچسبه هم خنک میکنه در مناطقی باعث سردی و تکرر ادار میشه
آیا در این موقع چای سبز خوبه یا چایگزین چیه
ممنون میشم کسی اطلاع داره بگه
مصرف روزانه یک لیوان چای سبز ضرر دارد یا خیر؟