خواص تخم کتان چیست؟ ۱۴ خاصیت مهم بذر کتان برای سلامتی

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

تخم کتان یکی از مفیدترین دانه‌های گیاهی است که از گذشته به عنوان یک منبع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این بذر کوچک و قهوه‌ای دارای ترکیبات منحصربه‌فردی مانند اسیدهای چرب امگا-۳، فیبر و پروتئین‌های گیاهی است که به بهبود سلامت عمومی بدن کمک می‌کنند. از مهم‌ترین خواص تخم کتان برای بدن می‌توان به کاهش خطر ابتلا به سرطان، کمک به کاهش وزن، کنترل قند خون، کاهش فشار خون و… اشاره کرد. در ادامه این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید تا شما را با خواص استفاده از تخم کتان بیشتر آشنا کنیم.

ارزش غذایی تخم کتان

در جدول زیر می‌توانید ارزش غذایی یک قاشق غذاخوری (معادل هفت گرم) بذر کتان آسیاب‌شده را مشاهده کنید:

ارزش غذاییدر هر یک قاشق غذاخوری
کالری۳۷ کیلوکالری
کربوهیدرات۲ گرم
چربی ۳ گرم
فیبر۱.۹ گرم
پروتئین۱.۳ گرم
تیامین۱۰ درصد نیاز روزانه
مس۹ درصد
منگنز۸ درصد
منیزیم۷ درصد
فسفر۴ درصد
زینک و سلنیوم۳ درصد
ویتامین B۶، آهن و فولات۲ درصد
جدول ارزش غذایی بذر کتان

خواص تخم کتان چیست؟

خواص تخم کتان از نظر طب سنتی بی‌شمار است و برای درمان بیماری‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. مهم‌ترین خواص بذر کتان که از نظر علمی هم تایید شده، شامل موارد زیر می‌شود:

۱- منبع غنی امگا۳

بذر کتان حاوی یکی از مهم‌ترین اسیدهای چرب امگا۳ به نام آلفا لینولنیک اسید (ALA) است. وجود این نوع اسید چرب در بدن به حفظ سلامت قلب کمک می‌کند. همچنین، ALA از رسوب کلسترول در رگ‌های خونی جلوگیری می‌کند و التهاب بدن را کاهش می‌دهد؛ از همین‌رو می‌توان آن را در پیشگیری از سکته مغزی و حملات قلبی موثر دانست. 

۲- خواص تخم کتان برای لاغری

 تصویر تخم کتان قهوه‌ای
بذر کتان سرشار از فیبر است و با کاهش اشتها به روند کم کردن وزن کمک می‌کند.

فیبر موجود در این دانه گیاهی، باعث هضم بهتر غذا و احساس سیری طولانی‌مدت می‌شود که نتیجه آن لاغری است. جدیدترین مطالعات محققان نشان می‌دهد، مصرف بذر کتان برای لاغری شکم و پهلو خوب است و می‌تواند BMI بدن را تا حد زیادی پایین بیاورد. 

از طرفی، این دانه گیاهی به دلیل داشتن ویتامین ب۱ (تیامین) به افزایش متابولیسم یا همان سوخت و ساز بدن کمک می‌کند. بهترین زمان مصرف بذر کتان برای لاغری، صبح‌ها هنگام وعده صبحانه است؛ زیرا این دانه گیاهی فیبر و پروتئین بالایی به بدن می‌رساند و می‌تواند متابولیسم بدن شما را تنظیم کند.

بیشتر بدانید: مضرات چهار تخمه

۳- پیشگیری از سرطان

بذر کتان حاوی مقدار زیادی لیگنان است که دانشمندان خواص بی‌نظیر آن را برای مبارزه با سرطان مورد مطالعه قرار داده‌اند. نتیجه این مطالعات تا حدودی نشان می‌دهد، بذر کتان به دلیل اینکه ۷۵ تا ۸۰۰ برابر بیشتر از منابع گیاهی حاوی لیگنان است، احتمال خطر ابتلا به سرطان، مخصوصا سرطان سینه پس از یائسگی را در زنان کاهش می‌دهد.

بیشتر بخوانید: خواص تخم گشنیز

۴- خواص تخم کتان برای پوست

از مهم‌ترین خواص تخم کتان برای صورت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبود جای زخم و صاف‌تر شدن سطح پوست
  • لیفت پوست و رفع چین و چروک 
  • بهبود جوش و آکنه صورت
  • رفع تحریک، التهاب، بثورات و قرمزی پوست 
  • جلوگیری از خشکی پوست و ایجاد چین و چروک 
  • لایه‌برداری پوست و بسته شدن منافذ باز پوست 

بیشتر بدانید: خواص ترنجبین

اینفوگرافیک خواص بذر کتان برای پوست
بذر کتان سرشار از اسیدهای چرب ضروری، آنتی‌اکسیدان‌ها و فیبر است که در سلامت پوست نقش مهمی دارند.

۵- تنظیم قند خون

محققان معتقدند، مصرف بذر کتان تاثیر زیادی در کاهش قند خون و جلوگیری از مقاومت به انسولین دارد. آن‌ها این اثرگذاری را با محتوای فیبر دانه کتان مرتبط می‌دانند و مصرف آن را برای جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ توصیه می‌کنند.

۶- خواص تخم کتان در یائسگی

بذر کتان می‌تواند به تنظیم استروژن بدن زنان کمک کند و با ایجاد تعادل در هورمون‌ها باعث بهبود علائم پیش از یائسگی شود. مصرف روزانه ۳۰ گرم از این دانه گیاهی برای کاهش علائم دوره یائسگی همچون سردرد، مشکلات خواب، حساسیت سینه‌ها، اضطراب، کاهش میل جنسی، خشکی واژن، گرگرفتگی، تغییرات خلقی و خونریزی شدید مفید است.

بیشتر بخوانید: تاثیر کینوا بر لاغری

۷- کاهش کلسترول و فشار خون

برخی محققان با مطالعه بر روی خواص بذر کتان به این نتیجه رسیده‌اند که مصرف  چهار قاشق غذاخوری تخم کتان آسیاب‌شده می‌تواند تا ۱۵ درصد باعث کاهش کلسترول بد خون شود. محققان این اثرگذاری بذر کتان را ناشی از فیبر موجود در آن می‌دانند. 

همچنین، افرادی که فشار خون بالایی دارند، اگر در مورد مدت زمان مصرف بذر کتان و نحوه استفاده از آن با یک متخصص تغذیه مشورت کنند، می‌توانند از مزایای این دانه گیاهی برای کاهش فشار خون بهره ببرند. محققان معتقدند، مصرف روزانه بذر کتان به مدت سه ماه می‌تواند سطح فشار خون خود را حدود ۲ میلی‌متر جیوه کاهش دهد و شما را از خطر ابتلا به سکته مغزی یا بیماری عروق کرونر قلب در امان نگه دارد.

بیشتر بدانید: خواص بربرین

۸- خواص تخم کتان برای یبوست

بذر کتان حاوی ۲ نوع فیبر مهم (محلول و غیر محلول) است که در روده بزرگ توسط باکتری‌های مفید تخمیر می‌شوند و برای سلامت روده‌ها مفید هستند. فیبر محلول برای افزایش ثبات محتوای روده و کاهش سرعت گوارش مورد نیاز است و فیبر غیر محلول، آب بیشتری را به مدفوع اضافه می‌کند تا مدفوع راحت‌تر از بدن خارج شود. نتیجه این فرآیند، پیشگیری از یبوست و کمک به بهبود حال افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر است.

۹- مفید برای بدنسازی

 تصویر بذر کتان طلایی و قهوه‌ای
در حال حاضر، بذر کتان به ۲ صورت قهوه‌ای و طلایی در بازار موجود است که هر ۲ دارای ارزش غذایی زیادی هستند.

از مهم‌ترین خواص تخم کتان در بدنسازی می‌توان به بازسازی ماهیچه‌های ورزشکاران اشاره کرد. این دانه گیاهی بهترین منبع برای تامین فیبر، پروتئین و امگا۳ مورد نیاز بدنسازان است که به عضله‌سازی و از دست دادن چربی‌های اضافی بدن آن‌ها کمک می‌کند.

۱۰- خواص تخم کتان برای مو

اسیدهای چرب موجود در بذر کتان برای سلامتی مو مفید هستند. این اسیدهای چرب به رشد فولیکول مو و تقویت ساختار آن کمک می‌کنند. همچنین، پروتئین‌های موجود در بذر کتان مانع از شکنندگی ساقه مو می‌شوند.

بیشتر بدانید: بهترین زمان مصرف پودر مورینگا

۱۱- تقویت دستگاه گوارش

این دانه گیاهی منبع غنی امگا۳ است و با کاهش التهاب دستگاه گوارش، از دیواره داخلی آن محافظت می‌کند. از طرفی، فیبر موجود در بذر کتان نوعی تغذیه برای باکتری‌های مفید دستگاه گوارش به‌شمار می‌آید که باعث تقویت عملکرد آن‌ها می‌شود.

۱۲- خواص دانه کتان برای رحم

اغلب زنان، ناباروری و مشکلات رحمی را به دلیل برهم خوردن تعادل هورمونی تجربه می‌کنند. بذر کتان به دلیل داشتن ترکیبات منحصربه‌فرد به تنظیم استروژن کمک می‌کند و باعث ایجاد تعادل در سطح هورمون‌های بدن زنان می‌شود. نتیجه این امر، حفظ سلامت رحم و بهبود مشکلات مرتبط با تخمدان‌ها است.

بیشتر بخوانید: خواص هسته خرما بر روی لاغری

۱۳- تاثیر تخم کتان در بارداری

بذر کتان منبع غنی امگا۳ است و به دلیل فیبر بالا از یبوست دوران بارداری جلوگیری می‌کند. همچنین، این دانه گیاهی می‌تواند به کاهش قند خون بارداری کمک کند. با این حال، در برخی منابع آمده است، خواص تخم کتان بارداری را تحت تاثیر قرار می‌دهد و مصرف این دانه گیاهی می‌تواند در دوران بارداری خطرناک باشد؛ زیرا عملکردی مشابه با هورمون استروژن دارد. 

در حال حاضر، هیچ شواهد علمی قابل استنادی در این مورد وجود ندارد و نمی‌توان به طور قطعی، مصرف بذر کتان را در دوران بارداری خطرناک دانست. با این وجود، اگر در دوران حاملگی هستید یا قصد بارداری دارید، بهتر است در مورد میزان مصرف بذر کتان با متخصص تغذیه یا دکتر زنان مشورت کنید.

بیشتر بدانید: خواص عسل مانوکا

۱۴- خواص تخم کتان برای مردان

برخی مطالعات نشان می‌دهند، اسید آلفا لینولنیک (امگا۳) موجود در بذر کتان با خاصیت آنتی‌اکسیدانی بالا نقش موثری در ترشح هورمون جنسی و کیفیت اسپرم مردان دارد. با این حال، نتایج مطالعات درباره اثربخشی این دانه گیاهی بر سرطان پروستات متناقض است. از همین‌رو توصیه می‌شود برای گنجاندن مقدار مناسب بذر کتان در رژیم غذایی روزانه خود حتما با متخصص تغذیه مشورت کنید.

خواص تخم کتان و روش مصرف آن

 تصویر تخم کتان  همراه با یک لیوان شیر
بذر کتان را می‌توان به روش‌های مختلفی مصرف کرد و از فواید منحصربه‌فرد آن بهره برد.

در ادامه چند روش مصرف بذر کتان را معرفی می‌کنیم:

  • اضافه کردن روغن بذر کتان به سالاد باعث ایجاد احساس سیری طولانی‌مدت می‌شود و در روند کاهش وزن مفید است.
  • برای بهره‌مندی از خواص تخم کتان با شیر کافیست که شیر، بذر آسیاب‌شده کتان و میوه‌های تازه را به شکل اسموتی مخلوط کنید و از طعم بی‌نظیر آن لذت ببرید.
  • دانه کتان را می‌توانید همراه با غلات سرد یا گرم در وعده صبحانه مصرف کنید تا فیبر بیشتری به بدن‌تان برسد.
  • تخم کتان را می‌توانید هنگام گریل کردن سبزیجات یا گوشت روی آن‌ها بریزید.
  • از خواص تخم کتان با ماست غافل نشوید. این ترکیب به حفظ سلامت روده، کاهش وزن و رفع یبوست کمک می‌کند. برای این منظور کافیست، پودر بذر کتان را با ماست ترکیب کنید.
  • هنگام تهیه سس سالاد یا سس مخصوص ساندویچ، می‌توانید یک قاشق غذاخوری پودر بذر کتان آسیاب‌شده را به آن اضافه کنید.
  • خواص تخم کتان با عسل شگفت‌انگیز است و تاثیر زیادی در بهبود سلامت عمومی بدن دارد. برای تهیه آن، پودر بذر کتان را با عسل مخلوط کنید و ترکیب به دست آمده را سه بار در هفته و در وعده صبحانه بخورید.
  • بذر آسیاب‌شده کتان را می‌توانید در خمیر نان، بیسکویت، کلوچه و کیک خانگی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: خواص سنجد برای مردان

مضرات بذر کتان برای کبد چیست؟

با وجود تمام مزایایی که برای این دانه گیاهی برشمردیم، مصرف بیش از حد آن می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی به‌خصوص برای کبد شود. با زیاده‌روی در مصرف دانه کتان، سطح ماده‌ای به نام آلفا فتوپروتئین در بدن افزایش می‌یابد و این ماده می‌تواند عملکرد کبد را تحت تاثیر قرار دهد. البته ممکن است مصرف بیش از حد این دانه گیاهی در برخی افراد باعث بروز مشکلات گوارشی مانند نفخ، معده درد و اسهال شود.

نگاهی کوتاه به خواص تخم کتان

تخم کتان یک دانه گیاهی پرخاصیت است که مصرف آن می‌تواند به بهبود سلامت کلی بدن کمک کند. گنجاندن این دانه گیاهی در رژیم غذایی روزانه کار راحتی است؛ زیرا بذر کتان آسیاب‌شده را می‌توان به آسانی با انواع غذاها، سالادها و اسموتی‌ها ترکیب کرد. 

ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را بهترین خواص تخم کتان آشنا کردیم. شما می‌توانید جهت اطمینان از ایمن بودن این دانه گیاهی برای شرایط و بیماری‌های مختلف به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و از بهترین مشاوره آنلاین دکتر تغذیه این مجموعه مشورت بگیرید. 

همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری یا مشاوره تلفنی، متنی و تصویری نزد پزشک مورد نظر خود نوبت رزرو کنید.

سوالات متداول

بذر کتان برای چاقی صورت مفید است؟

این دانه گیاهی به دلیل خاصیت سیرکنندگی باعث کاهش وزن می‌شود، اما زیاده‌روی در مصرف آن ممکن است در برخی افراد اضافه وزن و چاقی صورت ایجاد کند.

خواص تخم کتان در زنان چیست؟

این دانه گیاهی به تعادل هورمونی، روند تخمک‌گذاری طبیعی و افزایش قدرت باروری زنان کمک می‌کند.

عوارض بذر کتان برای زنان چیست؟

عملکرد بذر کتان مشابه هورمون استروژن است؛ از همین‌رو زنانی که به بیماری سرطان سینه، رحم، تخمدان یا اندومتریوز مبتلا هستند برای جلوگیری از اختلال در روند درمان باید این دانه گیاهی را با احتیاط مصرف کنند.

منابع: webmd | .healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4.3 / 5. تعداد رای‌ها 73

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

4 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
یحیی سرخوش
یحیی سرخوش
1 ماه قبل

مقدار مصرف روزانه و نحوه مصرف ‌و مدت استفاده از بذر کنان چقدرش خوبه

شهر
مشهد
رویا
رویا
1 ماه قبل

سلام و درود
من متوجه نشدم در صورت ابتلا به اندومتریور مصرف بذر کتان منع شد ؟ یا توصیه شد ؟

شهر
شیراز
مهناز بوستانچ
مهناز بوستانچ
4 روز قبل
پاسخ به  رویا

سلام من کیست سینه دارم میتونم از تخم کتان استفاده کنم مرسی

شهر
تهران
مطهره رجبی
مطهره رجبی
3 ماه قبل

سلام روزتون بخیر،ببخشید در مورد بذر کتان من شنیدم مثل سیاه دونه اس نباید آسیاب بشه واگر پودر کردین حتما باید با عسل مخلوط بشه آیا این موضوع صحت داره؟وآیا میشه آسیاب نشده میل کرد؟؟

شهر
مشهد