زغال اخته، میوهای گوشتی به رنگ قرمز تا بنفش است و طعم ترش و شیرین آن، باعث شده تا طرفداران زیادی داشته باشد. زغال اخته هم به شکل تازه و هم به شکل خشکشده مصرف میشود. تحقیقات نشان داده که خشککردن این میوه، مقدار مواد مغذی موجود در آن را افزایش میدهد. در ادامه این مقاله از مجله درمانکده، درباره مهمترین خواص زغال اخته خشک و حقایقی که باید درباره این میوه بدانید، صحبت خواهیم کرد. پس اگر میخواهید با فواید و مضرات زغال اخته بیشتر آشنا شوید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
فهرست محتوا:
درباره میوه زغال اخته
بوتههای زغال اخته در آب و هوای معتدل و سرد میرویند و در ایران بیشتر در مناطقی چون الموت و ارسباران یافت میشوند. میوه زغال اخته، میوهای گوشتی و بیضی شکل به رنگ سبز است که هنگام رسیدن، به رنگ قرمز درمیآید. میوه زغال اخته تازه در اواخر تابستان به بازار میآید و میتوانید آن را تهیه کنید. طبع این میوه سرد است و احتمالا به مذاق افراد سرد مزاج نمیسازد.
بیشتر بدانید: خواص شکلات بعد از غذا
جدول ارزش غذایی زغال اخته
ارزش غذایی هر 250 گرم میوه زغال اخته تازه، به صورت زیر است:
ارزش غذایی | مقدار |
کالری | 150 کیلوکالری |
چربی | 0 گرم |
کلسترول | 7.3 میلیگرم |
سدیم | 15 میلیگرم |
پتاسیم | 768 میلیگرم |
فیبر | 223 گرم |
قند | 35 گرم |
پروتئین | 5 گرم |
کربوهیدرات | 32 گرم |
بیشتر بدانید: حجامت چیست؟
مهمترین خواص زغال اخته در طب سنتی
در ادامه مهمترین خواص زغال اخته را توضیح میدهیم:
- زغال اخته با داشتن مقادیر بالایی از ویتامین C و آنتیاکسیدان، کلاژنسازی بدن را تحریک میکند. به این ترتیب مصرف زغال اخته باعث جلوگیری از چین و چروکهای پوستی، پیری زودرس و آکنه شده و پوست شما را درخشان و صاف خواهد کرد.
- آنتیسیانید موجود در زغال اخته، یک ماده آنتیاکسیدان با خواص ضد التهابی است که با بهبود خونرسانی مویرگهای چشم، از بروز مشکلات چشمی چون آب مروارید جلوگیری میکند.
- زغال اخته با وجود آنتیاکسیدان و ویتامین C زیاد، باعث عملکرد بهتر کبد شده و از سلولهای کبدی در برابر ترکیبات مضر حمایت میکند.
- زغال اخته فشار خون را کنترل کرده و از بروز بیماریهای قلبی جلوگیری میکند.
- زغال اخته به کنترل قند خون کمک میکند.
- زغال اخته سرشار از ویتامین K، فسفر، آهن، روی، منیزیم و منگنز بوده و باعث حفظ سلامت استخوانها میشود.
- فیبر موجود در زغال اخته، عملکرد سیستم گوارشی را بهبود میدهد.
- آنتوسیانین، فلاونول و دیگر آنتیاکسیدانهای زغال اخته روند پیری را کند میکنند.
- اگر مشکل حافظه دارید و نگران ابتلا به آلزایمر هستید، زغال اخته بخورید. زغال اخته باعث تقویت حافظه و بهبود عملکرد مغز میشود.
- زغال اخته سیستم ایمنی را تقویت میکند.
- زغال اخته خواص آنتیبیوتیکی طبیعی دارد و از طریق افزایش حجم ادرار، از بروز عفونت ادراری و دیگر عفونتهای باکتریایی جلوگیری میکند.
- مصرف دمنوش زغال اخته دارای خواص ضد افسردگی و آرامشبخش است.
- زغال اخته با افزایش میزان هموگلوبین، از ابتلا به کمخونی جلوگیری میکند.
- طبق نتایج مطالعاتی که در مورد خواص زغال اخته برای اسپرم انجام شده، مصرف زغال اخته منجر به بهبود عملکرد اسپرمها خواهد شد.
بیشتر بدانید: خواص ازگیل چیست؟
مصرف زغال اخته چه مضراتی دارد؟
برای دریافت بهترین نتایج و استفاده حداکثری از خواص میوهها، باید فواید و مضرات آنها را همراه با هم بررسی کنید. فواید و مضرات زغال اخته، زمانی ایجاد میشوند که این میوه را بدون توجه به شرایطی که دارید و بیش از اندازه مصرف کنید. برای مثال مصرف زغال اخته با افزایش میزان تولید ادرار، میتواند عفونت ادراری را در شما بهبود بخشد. اما میزان اگزالات بالای موجود در این میوه، خطر ابتلا به سنگ کلیه را در افراد مستعد افزایش میدهد.
بیشتر بدانید: خواص لواشک
از مهمترین مضرات مصرف زغال اخته میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تداخل با داروهای رقیقکننده خون، شامل وارفارین و آسپرین
- افزایش اسید معده و بروز ناراحتیهای گوارشی
- افزایش میزان قند خون
- احساس حالت تهوع و استفراغ
لازم است بدانید که مضرات مصرف زغال اخته، بیشتر در افرادی که مبتلا به برخی بیماریهای زمینهای مثل مشکلات قلبی، مشکلات گوارشی و دیابت هستند رخ میدهد. به همین دلیل توصیه میکنیم در صورت ابتلا به این بیماریها، زغال اخته را با مشورت متخصص تغذیه و پزشک مصرف کنید.
بیشتر بدانید: خواص آووکادو و اثرات شگفتانگیز آن بر سلامتی بدن
مصرف زغال اخته در دوران بارداری
بسیاری از زنان در دوران بارداری، میل شدیدی به مصرف انواع و اقسام ترشیجات به خصوص زغال اخته و آلبالو دارند. اما سوال مهمی که مادران باردار دارند، این است که مصرف زغال اخته در دوران بارداری منعی ندارد؟
از مهمترین خواص زغال اخته برای مادران باردار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از ابتلا به عفونت ادراری
- جلوگیری از ابتلا به هموروئید و یبوست
- موثر در پیشگیری از دیابت بارداری
- پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی
- جلوگیری از ابتلا به بیماریهای گوارشی مثل انتروکولیت و گاستریت
- جلوگیری از ترشح زیاد سبوم و ایجاد آکنه در پوست
- پیشگیری از اضافه وزن زیاد بارداری
- رفع تشنگی
- سرعت بخشیدن به روند بهبود زخمها
- خواص زغال اخته برای کم خونی بارداری با افزایش میزان هموگلوبین
- موثر در رفع تهوع و استفراغ صبحگاهی
بیشتر بخوانید:بهترین خواص عناب
بیشتر بدانید: خواص زالزالک چیست؟
با وجود مزایای فراوان مصرف زغال اخته در دوران بارداری، مصرف بیش از اندازه این میوه در دوران بارداری میتواند عوارضی چون سرگیجه، سردرد، تهوع، استفراغ، افزایش خطر خونریزی حین جراحی و افزایش احتمال ابتلا به سنگ کلیه را به همراه داشته باشد. همچنین طعم ترش این میوه باعث افزایش احتمال ناراحتیهای گوارشی چون سوزش معده خواهد شد. برای مصرف زغال اخته در دوران بارداری، با بهترین پزشک زنان درمانکده مشورت کنید.
بیشتر بدانید: خواص دانه چیا چیست؟ خواص شگفت انگیز دانه چیا برای لاغری
آیا زغال اخته باعث لاغری میشود؟
یکی از مهمترین خواص زغال اخته، تسریع روند کاهش وزن و لاغری است. فواید زغال اخته در بدنسازی و لاغری، شما را شگفتزده خواهد کرد. زغال اخته از طریق تنظیم میزان قند خون و همچنین داشتن مقادیر بالای فیبر، احساس گرسنگی شما را رفع میکند. علاوه بر این، ماده موثرهای به نام پلی فنول در ترکیبات زغال اخته وجود دارد که میتواند به کاهش وزن شما کمک کند.
البته به این نکته دقت کنید که مصرف زغال اخته به تنهایی، بدون ورزش و اصلاح تغذیه تاثیر آنچنانی در کاهش وزن شما نخواهد داشت. برای لاغری بهتر است ابتدا از متخصصان تغذیه درمانکده رژیم غذایی مناسب خود را دریافت کرده و در کنار آن از خواص زغال اخته برای لاغری استفاده کنید.
فواید زغال اخته در لاغری عبارتاند از:
- کاهش اشتها
- بهبود سلامت سیستم گوارش
- درمان یبوست
- جلوگیری از پرخوری و ریزهخواری با خاصیت سیرکنندگی
- کمک به افزایش چربیسوزی بدن
- کنترل انسولین و میزان قند خون بدن
بیشتر بخوانید: مضرات انار
بیشتر بدانید: کافور از چی درست میشه؟
بهترین روشهای مصرف زغال اخته
زغال اخته را میتوانید به شکلهای گوناگونی مصرف کنید. در ادامه برخی از بهترین روشهای مصرف زغال اخته را توضیح میدهیم:
- آب زغال اخته، یک نوشیدنی لذیذ برای روزهای گرم تابستانی است. اگر مستعد بیماریهای قلبی هستید، در مصرف آب زغال اخته زیادهروی نکنید.
- دمنوش زغال اخته، بهترین روش مصرف زغال اخته برای لاغری به خصوص در افرادی است که بدنسازی کار میکنند. دمنوش زغال اخته را به تنهایی یا در ترکیب با دارچین، هل، چای سبز، چای ترش یا حتی چای سیاه میتوانید مصرف کنید. مصرف یک فنجان دمنوش زغال اخته قبل از شروع تمرینهای بدنسازی، به افزایش سوختوساز و چربیسوزی شما کمک خواهد کرد.
- زغال اخته را میتوانید در فریزر منجمد کرده، سپس با کمی نمک و گلپر مصرف کنید.
- میوه زغال اخته را خشک کنید و آن را مانند آلوچه و آلبالو خشک به عنوان میانوعده مصرف کنید. اگر دیابت دارید، در مصرف زغال اخته خشک نباید زیادهروی کنید.
- اگر عاشق لواشک و ترشک هستید، احتمالا عاشق لواشک زغال اخته هم خواهید شد؛ یک بار امتحان کنید!
- مربای زغال اخته، با طعم خاص و متفاوتی که دارد روش دیگر مصرف این میوه است. مربای زغال اخته را میتوانید در وعده صبحانه یا برای تزئین کیک و شیرینیهای خانگی مصرف کنید.
بیشتر بدانید: خواص زیره سبز از نظر طب سنتی؛ از لاغری شکم تا درمان کبد چرب
بهترین زمان مصرف زغال اخته
برای بهرهمندی از خواص زغال اخته، محدود به زمان خاصی نیستید. شما میتوانید در هر ساعتی از روز این میوه را به صورت تازه یا خشک مصرف کنید تا از فواید آن بینصیب نباشید. با این حال اگر میخواهید از فواید زغال اخته در بدنسازی و لاغری استفاده کنید، بهتر است قبل از مصرف یا همراه با غذا آن را میل کنید. همانطور که گفتیم میوه زغال اخته به دلیل فیبر بالایی که دارد، باعث میشود تا زمان بیشتری احساس سیری کنید. به این ترتیب با مصرف زغال اخته قبل یا همراه با غذا، مقدار کمتری غذا خواهید خورد!
بیشتر بخوانید:مضرات اسطوخودوس چیست؟
جمعبندی
زغال اخته منبع غنی از آنتیاکسیدان و فیبر است و مصرف آن سلامت شما را تضمین خواهد کرد. برای بهرهمندی بهتر و باکیفیتتر از خواص زغال اخته خشک، توصیه میکنیم از طریق سایت درمانکده با بهترین متخصصان تغذیه مشورت کنید. شما همچنین میتوانید از طریق درمانکده هم به صورت حضوری و هم به شکل مشاوره آنلاین با دکتر تغذیه، وقت مشاوره پزشک مدنظر خود را رزرو کنید.
سوالات متداول
زغال اخته طبعی سرد و خشک دارد. اگر طبع سردی دارید، بهتر است زغال اخته را با موادی چون گلپر مصرف کنید.
مصرف زغال اخته به دلیل داشتن خواص سیرکنندگی و کاهش اشتها، میتواند روند لاغری شما را تسریع ببخشد.
میزان مواد مغذی در زغال اخته خشک بیشتر از شکل تازه آن است، اما این به معنی بهتر بودن زغال اخته خشک نیست. برای بهرهمندی هر چه بیشتر از خواص زغال اخته، میتوانید شکل خشکشده آن را مصرف کنید.
مصرف زغال اخته خطراتی چون افزایش احتمال ابتلا به سنگ کلیه، تداخل با داروهای رقیقکننده خون مثل وارفارین و آسپرین، ایجاد مشکلات گوارشی، ناراحتی معده، تهوع و استفراغ را میتواند به همراه داشته باشد.
منابع: digicomply | dergipark | htgetrid
آیا زغال اخته به کاهش وزن کمکی میکند؟
بله
من الان ۷ماهه سوزش ادرار دارم ودکتر مشکلمو پیدا نکرده دکتر گفت سیستم ایمنیت ضعیفه دارم از دم کرده زغال اخته استفاده میکنم چی کار کنم