برای آنکه بدانید آزمایش پروژسترون چیست باید بدانید هورمون پروژسترون در بدن زنان و مردان تولید میشود؛ اما در بدن بانوان مقدار بیشتری از این هورمون توسط تخمدان تولید میشود. آزمایش پروژسترون در زنان به منظور اندازه گیری سطح پروژسترون خون و بررسی تخمکگذاری انجام میشود.
در این مطلب با درمانکده همراه باشید تا بخوانید آزمایش پروژسترون برای چیست و تفسیر آزمایش پروژسترون در زنان چگونه انجام میشود.
پروژسترون نقش مهمی در بارداری دارد. این هورمون بدن شما را آماده نگهداری از تخمک بارور، میکند اما در صورتیکه باردار باشید، پستانها آماده شیردادن میشوند. پروژسترون در کنترل پریود نامنظم نیز مؤثره. در هر ماه، در زمان تخمکگذاری، سطح پروژسترون بالا میرود و بدن آماده بارداری میشود. در صورتی که باردار نشوید، پروژسترون کاهش یافته و پریود را مجدداً فعال میکند. در صورت باردار شدن، پروژسترون 10 برابر مقدار عادی است. برای تشخیص هیچ بیماریای آزمایش پروژسترون، کافی نیست اما در کنار سایر آزمایشات، مفید است.
به یاد داشته باشید شما از طریق درمانکده میتوانید درخواست آزمایش در محل یا خانه خود را ثبت کنید و جواب را در کمترین زمان تحویل بگیرید. همچنین برای بررسی نتیجه و تفسیر آزمایش پروژسترون در زنان میتوانید از بهترین متخصصان زنان و زایمان در تهران، مشاوره آنلاین بگیرید.
بیشتر بدانید: آزمایش PTT چیست و چه زمانی تجویز میشود؟
آزمایش پروژسترون چیست ؟
همانطور که در بالا گفتیم، آزمایش پروژسترون در زنان به منظور اندازه گیری سطح پروژسترون خون و بررسی تخمکگذاری انجام میشود. پزشک زنان ممکن است این آزمایش را به منظور تشخیص کیستهای تخمدانی، مشکلات باروری، شک به بارداری خارج از رحم یا سقط جنین تجویز کند. در تمام این اختلالات، تولید هورمون پروژسترون کاهش یافته است.
این هورمون در نیمه دوم چرخه قاعدگی بیشتر تولید میشود و در طول یک چرخه قاعدگی یکسان نیست. هورمون پروژسترون، پروتئینی ترشح میکند که پوشش داخلی رحم را برای باروری تخمک آماده میکند. اما اگر دیواره رحم ضخامت کافی نداشته باشد، دیوارههای آن تجزیه شده و در نهایت خونریزی عادت ماهیانه آغاز می شود.
کاربردهای آزمایش پروژسترون
پزشک شما از آزمایشات پروژسترون، در موارد زیر استفاده میکند:
- تعیین علت عدم بارداری، هنگامی که برای این امر تلاش میکنید.
- بررسی اینکه تخمکگذاری انجام میشود یا خیر.
- بررسی بالا بودن خطر سقط جنین در دوره بارداری
- نظارت بر یک بارداری پُرخطر
- تشخیص بارداری خارج از رحم، تخمک باردار خارج از رحم نگهداری میشود.
بیشتر بدانید: آزمایش آهن خون برای چیست؟
آمادگی های لازم برای قبل از آزمایش پروژسترون چیست؟
ممکن است برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که قبل از آزمایش هورمونی چه باید کرد؟
پیش از آزمایش داروهایی که مصرف می کنید را به پزشک خود بگویید، چرا که برخی از داروها مانند رقیق کننده های خون، مکمل های پروژسترون و داروی ضدبارداری ممکن است بر نتیجه آزمایش اثر بگذارند. همچنین نباید در معرض رادیواکتیو قرار گرفته باشید. در این آزمایش نیاز نیست که ناشتا باشید.
پزشک از شما نمونه خون گرفته و آن را در لوله یا ویال های با درپوش قرمز جمع آوری کرده و به آزمایشگاه می فرستد.
نتیجه آزمایش پروژسترون
تفسیر نتایج آزمایش پروژسترون بر حسب جنسیت، سن، اینکه بارداری هستید یا خیر و اینکه در دوره قاعدگی هستید یا خیر متغیر است. در ابتدای دوره قاعدگی، سطح هورمون پروژسترون پایین آمده و چند روز بعد از تخمک گذاری سطح هورمون افزایش می یابد. سپس دوباره کاهش می یابد مگر اینکه باردار شوید. همچنین درصورتی که چندقلو باردار باشید، مقدار افزایش هورمون پروژسترون بیشتر می شود. مقدار این هورمون برحسب نانوگرم در میلی لیتر بیان می شود.
نتایج به دست آمده یکی از حالتهای زیر هستند:
- مقادیر پروژسترون به صورت منظم نوسان نمیکنند: برای این منظور به آزمایشات متعدد نیاز است. اگر نتایج آزمایش نشان دهند که پروژسترون، به صورت منظم در یک ماه افزایش یا کاهش نمییابد، تخمکگذاری وجود ندارد یا بی نظمی رخ داده است. این حالت، بارداری را دشوارتر میکند.
- سطح کمی از پروژسترون: بستگی به این دارد که تست در چه نقطهای از چرخه صورت گرفته باشد. اگر آزمایش نشان دهنده مقادیر کمتر از حد عادی باشد، دلایل زیر وجود دارند:
- تخمدانها به صورت مناسب عمل نمیکنند یا تخم دانها از بین رفتهاند.
- بارداری غیرعادی احتمالی
- سطح بالایی از پروژسترون: اگر آزمایش نشان دهنده پروژسترون بیشتر از حد عادی باشد، دلایل زیر وجود دارند:
- بارداری با یک یا بیش از یک کودک
- کیست داخل تخمدانها
- افزایشی که نشانه بارداری است (بارداری مولار).
- اختلال اثرگذار روی غدههای فوق کلیوی
- سرطان تخمدان
- پروژسترون در سطح عادی: قرار گرفتن مقدار پروژسترون در حد مشخص، یعنی تخمکگذاری انجام شده است. آزمایشات باید 18-24 روز پس از اولین روز پریود، یا 7 روز قبل از آخرین پریود مورد انتظار انجام شوند.
نتایج غیرطبیعی آزمایش پروژسترون
در صورتی که نتایج تست خارج از حد نرمال پروژسترون در زنان که به عنوان مبنا تعیین شده است باشد، غیر طبیعی خوانده می شود. بالا یا پایین بودن غیر طبیعی استروژن، ممکن است ناشی از مشکلات جدی یا در برخی موارد تنها نشان دهنده تغییر طبیعی سطح پروژسترون باشد.
دلایل بالا بودن سطح پروژسترون در زنان چیست؟
- سرطان تخمدان
- سرطان غدد فوق کلیوی
- هایپرپلازی مادرزادی غده آدرنال (اختلالاتی که بر غده آدرنال تاثیر گذراند)
دلایل پایین بودن سطح پروژسترون در زنان چیست؟
- عدم تخمک گذاری
- نداشتن دوره قاعدگی
- بارداری خارج از رحم
- سقط جنین
- مرگ جنین
پزشک براساس نتیجه آزمایش پروژسترون، آزمایش های بعدی یا درمان را تجویز می کند و دلیل بالا یا پایین بودن سطح پروژسترون را به شما می گوید.
علائم پایین بودن پروژسترون در بدن چیست؟
- اختلالات عادت ماهانه
- احساس ضعف و خستگی
- افزایش وزن
- بیماری های پوستی
- استرس
- تمرینات بدنی مفرط
درمانکده برای بهبود و تسریع روند درمان بیماران، با همکاری بهترین پزشکان این حوزه، امکان نوبت دهی اینترنتی برجسته ترین پزشکان متخصص زنان و زایمان در تهران را فراهم کرده است. برای انتخاب پزشک خوب زنان و زایمان بدون نیاز به مراجعه حضوری و تماس با مطب برای دریافت نوبت، به لیست بهترین پزشکان زنان مراجعه کرده و با توجه به اولین نوبت خالی پزشک، نظرات بیماران، تلفن مطب و آدرس مطب نوبت خود را آنلاین رزرو کنید.