هفته 34 بارداری

هفته ۳۴ بارداری چی بخوریم؟ بایدها و نبایدهای هفته سی‌ و چهارم حاملگی

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

در هفته ۳۴ بارداری، سفر شما به سمت مادر شدن به نقطه‌ حساس و پراهمیتی می‌رسد. چرا که بدن‌تان هر روز برای زایمان آماده‌تر می‌شود و فرزندتان به سرعت مراحل رشد و نمو را طی می‌کند. این دوره ممکن است با تغییرات، سوالات و حتی نگرانی‌هایی همراه باشد که آگاهی از آن‌ها می‌تواند به آرامش شما کمک کند.

اگر می‌خواهید بدانید که چه اتفاقاتی در هفته ۳۴ بارداری در انتظار شما است، چگونه می‌توانید از سلامت خود و فرزندتان مراقبت کنید و چه نشانه‌هایی را باید جدی بگیرید، تا انتهای این مقاله از مجله سلامت درمانکده با ما همراه باشید. در این مطلب سعی می‌کنیم به تمام پرسش‌های شما پاسخ دهیم.

تغییرات بدن مادر در هفته ۳۴ بارداری

بررسی جدول بارداری هفته به هفته و جدول مربوط به هفته سی و چهارم نشان می‌دهد که هم‌زمان با ادامه رشد جنین، وزن شما به‌خصوص در ناحیه میانی بدن افزایش می‌یابد. پیشنهاد می‌شود به گونه‌ای برنامه‌ریزی کنید که به طور متوسط هفته‌ای نیم کیلو افزایش وزن داشته باشید؛ مگر اینکه پزشک توصیه دیگری داشته باشد.
در این نقطه از بارداری ممکن است در اثر احتباس مایعات احساس نفخ و پری داشته باشید. شاید کمی عجیب به نظر برسد، اما تحقیقات نشان داده‌اند که نوشیدن مایعات زیاد می‌تواند برای دفع مایعات اضافی بدن مفید باشد. به علاوه، هیدراته نگه داشتن بدن هم برای شما و هم برای فرزندتان اهمیت زیادی دارد.

افزایش مایع آمنیوتیک تغییر دیگری است که در هفته سی‌ و چهارم با آن مواجه می‌شوید. در حقیقت، میزان این مایع بین هفته‌های ۳۴ تا ۳۶ به اوج خود می‌رسد و در هفته ۳۷ شروع به کاهش می‌کند تا فضای بیشتری برای جنین فراهم شود.

در هفته سی و چهارم همچنین ممکن است ناف از داخل به سمت بیرون برجسته شود. این اتفاق کاملا طبیعی است و جای نگرانی ندارد. اگر متوجه شدید ناف‌تان حساس شده است، برای جلوگیری از تحریک روی آن یک باند قرار دهید.

یک زن باردار که کنار پنجره ایستاده است
افزایش وزن در قسمت میانی بدن و برجسته شدن ناف از تغییرات مهم هفته سی و چهارم بارداری هستند.

تغییرات جنین در هفته ۳۴ بارداری

در هفته 34 بارداری وزن جنین به ۲/۳ تا ۲/۵ کیلوگرم و طول آن به ۴۴/۵ سانتی‌متر می‌رسد. در این زمان از بارداری:

  • بیشتر لانوگوهای کودک (موهای ظریفی که سطح بدن را پوشانده‌اند) شروع به ریزش می‌کنند. بعضی از آن‌ها ممکن است در زمان تولد هنوز وجود داشته باشند. اما احتمالا به زودی از بین خواهند رفت.
  • استخوان‌های کودک به جزء جمجمه سفت شده و ناخن‌ها رشد کرده‌اند. ریه‌های کودک هم به خوبی شکل گرفته‌اند.
  • اگر کودک پسر باشد، بیضه‌ها به داخل کیسه بیضه می‌روند.
  • وزن کودک در حال افزایش وزن است. چون چربی در زیر پوست ذخیره می‌شود. چربی نه تنها ظاهر زیبایی به کودک می‌دهد؛ بلکه به او در تنظیم دمای بدن کمک می‌کند.
  • در کیسه آب حرکات جنین در هفته 34 بارداری تغییر می‌کند. از آنجا که کودک در حال بزرگ شدن است، معمولا پاهای او خم شده و به دلیل کمبود فضا نزدیک تنه نگه داشته می‌شوند. این اتفاق باعث می‌شود فعالیت کمتری احساس کنید. اما با این حال، شاهد حرکات واضح‌تر دست و پا خواهید بود. برای درک بهتر این موضوع می‌توانید فیلم حرکات جنین در هفته 34 بارداری را ببینید.
  • ورنیکس کازئوزا (Vernix caseosa) که پوست کودک را می‌پوشاند، در این هفته ضخیم‌تر می‌شود. ورنیکس کازئوزا یک ماده سفید رنگ است که به کودک در تنظیم دمای بدن کمک کرده و از پوست او در برابر از دست دادن آب محافظت می‌کند. علاوه بر این، در ایمنی هم نقش دارد.

اگر کنجکاو هستید بدانید جنین بعد از این مرحله چگونه مراحل رشد و نمو را طی می‌کند، توصیه می‌کنیم مقاله مربوط به «هفته ۳۵ بارداری» و «هفته ۳۶ بارداری» را مطالعه کنید.

علائم هفته ۳۴ بارداری

احساس درد در لگن، کشاله ران، پاها و باسن و همچنین کمردرد در هفته 34 بارداری شایع است. این علائم به بزرگ شدن جنین و تغییرات هورمونی که باعث ضعیف شدن مفاصل می‌شوند، مربوط است. سایر علائمی که ممکن است در این هفته تجربه کنید عبارت‌اند از:

  • مشکل خواب
  • تکرر ادرار
  • خستگی
  • افزایش حساسیت سینه‌ها به لمس
  • تورم صورت یا مچ پا
  • تنگی نفس
  • سوزش معده و سوء هاضمه

علاوه بر این، ممکن است ترشح در هفته 34 بارداری افزایش پیدا کند. این موضوع نشانه آماده شدن بدن برای زایمان است و جای نگرانی ندارد. اما اگر ترشحات سبز رنگ بودند، بوی نامطبوع داشتند، باعث درد یا خارش شدند یا از هر جهت غیر عادی به نظر رسیدند، باید به متخصص زنان مراجعه کنید.

اینفوگرافی در مورد علائم هفته ۳۴ بارداری
زنان در هفته سی و چهارم بارداری ممکن است خستگی، تکرر ادرار، تورم، تنگی نفس و سوء هاضمه را تجربه کنند.

بایدها و نبایدهای هفته 34 بارداری

هفته ۳۴ بارداری یک مرحله حساس و مهم است که طی آن بدن برای زایمان آماده می‌شود. بنابراین رعایت نکات کلیدی در این مرحله می‌تواند تاثیر بسزایی در حفظ سلامت شما و فرزندتان داشته باشد. آگاهی از بایدها و نبایدهای بارداری که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم به شما کمک می‌کند که این دوران را با آرامش و اطمینان بیشتری پشت سر بگذارید و بهترین شرایط ممکن را برای خود و جنین فراهم کنید:

۱. استراحت کنید

لازم است برای مقابله با بعضی از مشکلات دوران بارداری استراحت کنید. اگر می‌توانید، در طول روز چرت بزنید. وقتی از جای خود بلند می‌شوید، سعی کنید این کار را به آرامی انجام دهید. هنگام نشستن یا دراز کشیدن ممکن است خون کمی در اندام های انتهایی بدن جمع شود. اگر به سرعت بلند شوید، احساس سبکی سر می‌کنید یا حتی احساس غش خواهید داشت.

۲. غذاهای سالم بخورید

تغذیه در هفته 34 بارداری در تامین انرژی مورد نیاز شما و رشد کامل جنین نقش حیاتی ایفا می‌کند. در این زمان ممکن است به دلیل تحت فشار قرار گرفتن معده و سایر اندام‌های داخلی توسط رحم، به سوزش سر دل و سوء هاضمه مبتلا شوید.

از این‌رو بهتر است از خوردن غذاهایی که احتمال دارد سوزش سر دل را تشدید کنند از جمله غذاهای پرادویه، مرکبات، غذاهای پرچرب یا سرخ‌شده و نوشیدنی‌های حاوی کافئین بپرهیزید. کاهش حجم وعده‌های غذایی و اجتناب از دراز کشیدن بلافاصله بعد از صرف غذا هم می‌تواند کمک‌کننده باشد.

۳. ورزش کنید

فعالیت بدنی از جمله پیاده‌روی به کاهش کمردرد و نفخ کمک می‌کند و باعث می‌شود احساس بهتری داشته باشید. یوگا هم می‌تواند برایتان مفید باشد. چون بر اساس تحقیقات، کیفیت خواب را در سه ماهه سوم بارداری بهبود می‌بخشد. البته لازم است قبل از شروع هر نوع فعالیت بدنی جدید با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید.

۴. اقدامات احتیاطی لازم را انجام دهید

توجه به نکات زیر می‌تواند از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کرده و سلامت شما و فرزندتان را تضمین کند:

  • در صورت امکان، به بخش زایمان بیمارستان یا مرکزی که قرار است فرزندتان را در آنجا به دنیا بیاورید، مراجعه کنید. همچنین برای اطمینان محل اورژانس را یاد بگیرید. به یاد داشته باشید که همیشه احتمال زایمان زودرس (زایمان قبل از هفته ۳۷ بارداری) وجود دارد. از متخصص زنان بپرسید که در صورت مشاهده علائم زایمان در هفته 34 بارداری باید چه اقداماتی انجام دهید.
  • همه مدارک مورد نیاز را آماده کرده و با پزشک در مورد گزینه‌های کنترل درد در روز زایمان صحبت کنید. همچنین اگر در مورد زایمان خود سوال دارید، آن‌ها را بنویسید و از پزشک بپرسید.
  • برای آزمایش غربالگری استرپتوکوک گروه B یا GBS برنامه‌ریزی کنید. GBS از هر چهار زن در یک نفر دیده می‌شود. این باکتری معمولا در واژن یا رکتوم وجود دارد و در زمان زایمان به کودک منتقل می‌شود.  GBS در میان نوزادان شایع نیست؛ اما به هر حال باید مورد ارزیابی قرار بگیرد. این کار معمولا بین هفته ۳۶ تا ۳۷ بارداری انجام می‌شود.
یک زن باردار در مطب متخصص زنان
در هفته سی و چهارم بارداری با پزشک در مورد نحوه آماده شدن برای زایمان صحبت کنید.

چه زمانی باید با متخصص زنان تماس بگیریم؟

اگر انقباض رحم شروع شد، با پزشک خود تماس بگیرید. با اینکه کودک در این مرحله نارس است، اما بعضی از زنان ممکن است زودتر از موعد زایمان کنند. کودک در هفته ۳۴ بارداری شانس بسیار خوبی برای زایمان سالم و بقای طولانی‌مدت دارد. در صورت شروع انقباضات توجه کنید که هر انقباض برای چه مدت زمانی طول می‌کشد و انقباضات چقدر به هم نزدیک هستند. چرا که پزشک به این اطلاعات نیاز دارد. همچنین در صورت بروز خونریزی واژینال یا نشت مایع، درد شدید شکم یا لگن یا سردرد شدید باید با پزشک خود تماس بگیرید.

کلام پایانی

هفته ۳۴ بارداری با تغییرات قابل‌توجهی در بدن مادر و جنین همراه است. در این هفته، جنین به سرعت رشد می‌کند و مادر ممکن است احساسات جدیدی را تجربه کند. با توجه به اهمیت این دوران، مراجعه به متخصص زنان برای دریافت مشاوره و بررسی دقیق وضعیت سلامتی ضروری است. شما می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر زنان آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر زنان از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

کیا هفته 34 بارداری هستن؟ هفته 34 بارداری یعنی ماه چندم؟

هفته سی و چهارم بارداری معادل ماه هشتم است.

در هفته 34 بارداری چی بخوریم؟

از پروتئین باکیفیت مثل مرغ، لبنیات و حبوبات و غذاهای سرشار از مواد مغذی از جمله میوه و سبزی استفاده کنید.

علت سفت شدن جنین در هفته 34 بارداری چیست؟

با افزایش وزن و اندازه جنین در هفته‌های پایانی بارداری ممکن است رحم به ارگان‌های مجار فشار وارد کرده و احساس سفتی ایجاد کند. اگر این علامت باعث نگرانی شما شده است یا با علائم دیگری مثل درد مداوم همراه است، با متخصص زنان تماس بگیرید.

آیا اسهال در هفته 34 بارداری خطرناک است؟

اسهال به‌خودی‌خود خطرناک نیست. با این حال، اگر بعد از ۲ روز برطرف نشد یا با تب و دفع خون همراه بود، به پزشک مراجعه کنید.

عوارض به دنیا آمدن جنین در هفته 34 بارداری چیست؟

به زایمان طبیعی یا سزارین در هفته 34 بارداری «زایمان زودرس» گفته می‌شود. زایمان زودرس روی سلامت کودک تاثیر منفی دارد و احتمال ابتلا به مشکلات مرتبط با دستگاه تنفس، قلب و خون را افزایش می‌دهد. همچنین می‌تواند به اختلالات یادگیری و مشکلات رفتاری منجر شود. 

هفته 34 بارداری یعنی چند ماهگی؟

اگر در هفته سی و چهارم باشید، ماه هشتم بارداری را پشت سر می‌گذارید. به عبارت دیگر، حدود یک ماه با زمان زایمان فاصله دارید.

منابع: americanpregnancy, healthline

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.9 / 5. تعداد رای‌ها 125

هنوز امتیازی ثبت نشده

elh.zamani@yahoo.com
الهام زمانی

الهام زمانی هستم. در رشته تغذیه در مقطع فوق لیسانس تحصیل کردم و به دلیل علاقه‌ای که به نوشتن دارم وارد حوزه تولید محتوا شدم. خوشحالم که با نوشتن مطالب به‌روز و قابل فهم، ضمن آموختن چیزهای جدید به افزایش آگاهی جامعه درباره بیماری‌ها و سبک زندگی سالم کمک می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

6 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
بدون نام
بدون نام
2 سال قبل

منم از صبح استفراغ میکنم دلیلش چیه هفته سی وچهارم

منوچهرشمس
منوچهرشمس
2 سال قبل

سلام وقت بخیر شمس هستم همسرم ۳۴ هفتهگیش حدود ساعت دونیم یا سه استفراغ کرد وبعد استفراغ سوم خون ریزی کرد‌ ومارفتیم بیمارستان وازمایش دائم میخواستم علت بپرسم

فرزانه کاک الهی
فرزانه کاک الهی
13 روز قبل

سلام 34هفته چرا شکم درددارم

الناز
الناز
10 ماه قبل

من هفته سی و چهارم بارداریم هست و خیلی سرگیجه و بدن درد دارم دستام خیلی درد میکنه علتش چیه؟

شهر
مشهد
شایگان
شایگان
1 سال قبل

دختر هفت ساله من مدتیه اصرار داره آنیا صداش کنیم و خواسته هاشو با من بیان نمیکنه بلکه با آنیا میگه یا آنیا میخواد بیان میکنه

شهر
اصفهان
عموری
عموری
1 سال قبل

من ۳۴ هفتمه سزارینم شکمم دردمیکنه قسمت راست وقتی بجه هم حرکت میکنه دردمیکنه علتچ چیه