پیش دیابت چیست؟
اگر پیش دیابت در شما تشخیص داده شده باشد، به این معنی است که سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی دارید. اما آنقدر بالا نیست که بتوان آن را به عنوان دیابت تشخیص داد. پیش دیابت میتواند در صورت عدم درمان، منجر به دیابت نوع 2، بیماری قلبی و سکته شود. برای درمان پیش دیابت باید به لیست پزشک فوق متخصص غدد مراجعه کرد.
طبق نظر موسسه ملی بهداشت (NIH)، پیش دیابت برگشتپذیر است. درمان ممکن است شامل اصلاح سبک زندگی، مانند رژیم غذایی صحیح و ورزش و دارو باشد. اگر به پیش دیابت مبتلا باشید و تغییری در سبک زندگی ایجاد نکنید، میتوانید در طی 10 سال به دیابت نوع 2 مبتلا شوید.
اولین قدم برای کنترل بیماری پیش دیابت، درک معنای تشخیص پیش دیابت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این تشخیص و کارهایی که می توانید انجام دهید، در ادامه با مجله درمانکده همراه باشید.
نام های دیگر پیش دیابت
پزشک ممکن است به عنوان موارد زیر پیش دیابت را ذکر کند:
- اختلال تحمل گلوکز (IGT)، که به معنای قند خون بعد از غذا بالاتر از حد طبیعی است.
- اختلال در گلوکز ناشتا (IFG)، که به معنای قند خون بالاتر از حد نرمال در صبح، و قبل از خوردن غذا میباشد.
- سطح هموگلوبین A1C بین 5.7 تا 6.4 درصد
علائم پیش دیابت چیست؟
پیش دیابت علائم واضحی ندارد. برخی از افراد ممکن است شرایطی را نشان دهند که با مقاومت به انسولین همراه است ، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک و آکانتوز نیگریکانس، که شامل ایجاد لکههای تیره ، ضخیم و اغلب مخملی پوست است. این تغییر رنگ معمولاً در حوالی موارد زیر رخ می دهد:
- آرنجها
- زانوها
- گردن
- زیربغلها
- بند انگشتان
بیشتر بخوانید: انواع دیابت: روش های تشخیص و درمان
اگر بیماری دیابت در شما تشخیص داده شده باشد، مهم است که در صورت مواجهه با موارد زیر، با پزشک خود مشورت کنید:
- افزایش تشنگی
- افزایش ادرار، به ویژه در شب
- خستگی
- تاری دید
- زخم یا بریدگی که بهبود نمییابد
اینها علائم معمولی دیابت نوع 2 است و ممکن است نشان دهنده پیشرفت دیابت شما به دیابت نوع 2 باشد. یک پزشک می تواند یک سری آزمایشات را برای تأیید این موضوع انجام دهد.
علل پیش دیابت چیست؟
لوزالمعده هنگام غذا خوردن هورمونی به نام انسولین ترشح میکند تا سلول های بدن شما بتوانند برای تامین انرژی، قند را از خون به داخل سلولها منتقل سازند. به این ترتیب، انسولین به کاهش سطح قند خون کمک میکند. در مورد پیش دیابت ، سلول ها به درستی به انسولین پاسخ نمیدهند. این مقاومت به انسولین نامیده میشود. علل مقاومت به انسولین مشخص نیست. طبق کلینیک مایو ، پیش دیابت به شدت با عوامل سبک زندگی و ژنتیک ارتباط دارد. افرادی که دارای اضافه وزن بوده و کم تحرک هستند، در معرض خطر بیشتری از ابتلا به دیابت قرار دارند.
بیشتر بدانید: glucose چیست؟
ریسک فاکتورها برای پیش دیابت
پیش دیابت در هر کسی ممکن است رخ دهد ، اما برخی از عوامل احتمال ابتلا به دیابت را در شما افزایش میدهند. اگر شما بیش از 45 سال سن دارید یا شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از 25 دارید ، ممکن است پزشک بخواهد که شما را از نظر ابتلا به دیابت بررسی کند.
ریسک فاکتور دیگر، ذخیره چربی بیشتر در ناحیه کمر، و در مقایسه با باسن است. شما می توانید این فاکتور خطر را در صورتی که مرد هستید، با بررسی اینکه آیا دور کمرتان 40 اینچ یا بیشتر است، و در صورتی که زن هستید، با بررسی اینکه آیا دور کمرتان 35 اینچ یا بیشتر است، بسنجید.
ریسک فاکتور دیگر برای پیش دیابت، کمتحرکی است.
چگونه پیش دیابت تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص دقیق، پزشک شما باید آزمایش خون انجام دهد. این به معنای خونگیری برای ارسال به آزمایشگاه است.
بسته به نوع تست، نتایج می تواند متفاوت باشد. طبق نظر موسسه ملی بهداشت، برای تأیید تشخیص باید دو بار آزمایش مشابه انجام دهید. دستگاه هایی که سطح گلوکز را اندازه می گیرند، مانند تست خون انگشت، برای تشخیص استفاده نمیشوند. در مقابل، پزشک شما از یکی دو آزمایش زیر استفاده می کند:
آزمایش هموگلوبین A1c
آزمایش هموگلوبین A1c که به آن آزمایش A1c یا آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله نیز گفته می شود، متوسط قند خون شما را در طی دو تا سه ماه گذشته اندازه گیری میکند. این آزمون به پرهیز از غذا احتیاج ندارد و میتواند هر زمان انجام شود.
مقدار A1C برابر با 5.1 تا 6.4 درصد، تشخیصی مبنی بر پیش دیابت است. برای تأیید نتایج، آزمایش دوم A1c توصیه میشود. هرچه A1c بالاتر باشد، خطر پیشرفت پیش دیابت شما به دیابت نوع 2 بیشتر است.
آزمایش گلوکز پلاسما ناشتا (FPG)
در طی آزمایش FPG، پزشک از شما میخواهد هشت ساعت یا یک شب غذا نخورید. یک متخصص مراقبتهای بهداشتی، نمونه خون ناشتای شما را برای آزمایش می گیرد.
سطح قند خون 100-125 میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) نشان دهنده پیش دیابت است.
تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)
OGTT نیز نیاز به پرهیز از غذا دارد. پزشک دو بار میزان قنو خون شما را بررسی میکند، یک بار در ابتدای ویزیت، و سپس دو ساعت بعد از نوشیدن یک نوشیدنی شیرین، سطح گلوکز خون شما را بررسی میکند.
اگر بعد از دو ساعت سطح قند خون 140-199 میلی گرم در دسی لیتر باشد ، آزمایش IGT یا دیابت را نشان می دهد.
نحوه درمان پیش دیابت
میتوان درمان پیش دیابت را پیشگیری از دیابت نوع 2 نیز دانست. اگر پزشک، شما را مبتلا به پیش دیابت تشخیص دهد، او تغییر در سبک زندگی خاصی را به شما توصیه میکند. مطالعهای تحت عنوان برنامه پیشگیری از دیابت،کاهش ابتلای تقریباً 58 درصدی را در افرادی که این تغییرات را در زندگی خود اعمال کردهاند، نشان داده است.
رایج ترین راه های کنترل بیماری پیش دیابت عبارتند از:
- حفظ رژیم غذایی غنی از فیبر
- ورزش منظم
- کاهش وزن
- در صورت تجویز پزشک از دارو استفاده کنید
برخی از افراد مبتلا به دیابت ترجیح میدهند از روشهای درمانی مکمل و جایگزین (CAM) برای کنترل وضعیت خود استفاده کنند. درمانهای CAM میتواند شامل مصرف مکملها ، مدیتیشن و طب سوزنی باشد. همیشه قبل از شروع هرگونه درمان CAM با پزشک خود مشورت کنید زیرا این داروها ممکن است با داروهای شما تداخل داشته باشند. بهتر است از طریق مشاوره آنلاین با پزشک متخصص غدد مشورت کنید.
بیشتر بدانید: قند ناشتا در بارداری باید چند باشد؟
رژیم غذایی دارای کربوهیدرات کم
بسیاری از مطالعات نشان میدهند که یک رژیم غذایی با کربوهیدرات کم، کنترل گلوکز خون، و مقاومت به انسولین و وزن را بهبود میبخشد. بسیاری از افراد، مصرف کربوهیدرات 21 الی 70 گرم در روز را رژیم کم کربوهیدرات میدانند ، اما تعریف استانداردی وجود ندارد. طبق این مقاله ، میزان پایین کربوهیدراتها ممکن است به مبتلایان به دیابت نوع 2 کمک کند، اما بیشتر دادهها مربوط به مطالعات کوتاه مدت است و اگرچه به طور خاص به پیش دیابت نمیپردازد ، اما فرض میکند که چنین مواردی روی افراد مبتلا به پیش دیابت نیز صادق باشد.
رژیمهای کم کربوهیدرات برای افرادی که کلسترول بالا، بیماری کلیوی یا قلبی دارند، توصیه نمی شود. قبل از ایجاد تغییرات اساسی در رژیم غذایی با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض پیش دیابت
در صورت عدم درمان، پیش دیابت میتواند به دیابت نوع 2 و سایر بیماریها تبدیل شود، مانند:
- بیماری قلبی
- سکته
- آسیب عصبی
- آسیب کلیه
- مورد آسیب قرار گرفتن چشم
- آسیب به پا، که در آن جریان ضعیف خون ممکن است منجر به قطع عضو گردد
- عفونت های پوستی
- مشکل شنوایی
- بیماری آلزایمر
خبر خوب این است که پیش دیابت با تغییر بلندمدت در سبک زندگی، برگشت پذیر است.
موارد زیر را بیشتر مصرف کنید:
- ماهی با اسیدهای چرب امگا 3، مانند ماهی آزاد و ماهی تن
- سبزیجات
- میوه ها
- غذاهای پرفیبر ، مانند غلات کامل
موارد زیر را کمتر مصرف کنید:
- بیش از 1500 میلی گرم سدیم در روز
- پرهیز از الکل یا محدود کردن آن به یک نوشیدنی در روز
- غذاهایی با شکر اضافه شده و چربیهای ناسالم
پیش دیابت برگشتپذیر است. شما میتوانید از طریق تغییر در سبک زندگی از پیشرفت پیشدیابت و دیابت جلوگیری کرده و یا آن را کند کنید.
طبق نظر موسسه ملی بهداشت، یک مطالعه نشان داده است که 5 تا 7 درصد کاهش وزن، خطر ابتلا به دیابت را کاهش می دهد. کسانی که در این مطالعه شرکت کردند رژیم کم چربی و کم کالری را دنبال کردند و پنج بار در هفته به مدت 30 دقیقه ورزش کردند.
چگونه میتوان با یک سبک زندگی سالم از دیابت پیشگیری کرد؟
به طور معمول، راههای زیر میتوانند امکان ابتلا به دیابت را در افراد کاهش دهند.
درست غذا خوردن
غذاهای غنی از فیبر مانند میوه ها ، سبزیجات و غلات کامل به شما در رسیدن به اهداف سلامتی کمک می کند. طبق کلینیک مایو ، رژیم غذایی به سبک مدیترانه ای از این اصول پیروی می کند.
ورزش بیشتر
با فعال بودن منظم میتوانید خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهید. در بیشتر روزهای هفته، سی دقیقه از هر فعالیتی که ضربان قلب شما را به میزان هدف شما برساند، مانند پیاده روی، توصیه می شود.
راه های ادغام فعالیت فیزیکی به برنامه روزانه شما عبارتند از:
- دوچرخه سواری برای کار
- پیاده روی به جای سوار شدن در اتوبوس یا رانندگی
- رفتن به ورزشگاه
- شرکت در ورزشهای تفریحی با یک تیم
طبق گزارش انجمن دیابت آمریکا، ، 30 دقیقه ورزش در روز و 5 تا 10 درصد کاهش وزن، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را بیش از 58 درصد کاهش می دهد.
برای کنترل و درمان دیابت میتوانید از طریق درمانکده از بهترین پزشکان فوق تخصص غدد و متابولیسم نوبت بگیرید یا آنلاین مشاوره کنید.
یکی از خدمات اصلی درمانکده نوبت دهی آنلاین و مشاوره آنلاین پزشکی می باشد. با استفاده از این خدمات می توانید در زمان خود صرفه جویی کنید و با چند پزشک متخصص مشورت کنید.
منبع: healthline
سلام قندخون ناشتا همسرم ۱۷۱ ودوساعت بعد صبحانه ۸۳ لین نشونه دیابته یا پیش دیابت باتشکر
سلام با شرکت کتونیا تماس بگیرید 02191001921 خانم روستایی
سلام وقت بخیر.معاینه دورهای(طب کار) که در درمانگاه محل کارم انجام میشه. شاخص توده بدنی 21.50.چربی خون زده کلسترول مرزی و تری گلیسرید خطرناک .قند خون زده . پیش دیابت .لطفا راهنمایی به کدام پزشک متخصص مراجعه کنم .اگه میشه راجبش هم توضیح دهید.تشکر
سلام با شرکت کتونیا تماس بگیرید 02191001921 خانم روستایی
سلام پیش دیابت هستم 39 سال دارم رفتم دکتر دارو بهم داد قندم آمد رو 103 الان دارو مصرف نمیکنم کف پام درد میکنه چکار کنم؟
سلام با شرکت کتونیا تماس بگیرید 02191001921 خانم روستایی
سلام من 39 سال دارم پیش دیابت هستم دکتر رفتم قرص بهم داد دو ماه استفاده کردم قندم آمد رو 103 دیگه قرص نمیخورم حالا کف پام درد میکنه چکار کنم؟
سلام با شرکت کتونیا تماس بگیرید 02191001921 خانم روستایی
بسیار عالی