گاهی به روان‌شناسی مثبت‌گرا «علم شاد زیستن» نیز گفته می­‌شود. یکی از سوالاتی که روان­شناسی مثبت­گرا سعی در ارائه‌­ی پاسخ برای آن دارد این است که: آیا می‌­توان هم‌زمان شاد  همچنین واقع­‌بین بود؟

4 نکته درباره روان‌شناسی مثبت‌گرا

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

روان‌شناسی مثبت‌گرا  بر خلاف روان­شناسی سنتی که بیشتر روی علل و علائم بیماری روانی و اختلالات عاطفی تمرکز دارد، بر روی خصوصیات، الگوهای فکری، رفتار و تجاربی که آینده‌­نگر هستند تاکید می­‌کند و باعث بهتر شدن کیفیت زندگی روزانه­‌ی فرد می‌­شود. این موارد شامل خوش­بینی، معنویت، امیدواری، شادی، خلاقیت، پشتکار، عدالت و تمرین اراده­‌ی آزاد است.

در‌ واقع روان­شناسی مثبت­گرا به­‌ جای رفتن سراغ نقاط ضعف، به نقاط قوت می­‌پردازد. روان‌شناسی مثبت‌گرا قصد ندارد جایگزین روش­‌های سنتی روان­‌درمانی شود که روی تجارب منفی تمرکز دارد، بلکه در عوض می­‌خواهد فرایند درمان را بسط دهد و تعادل بیشتری به آن ببخشد.

مشاهده بیشتر : لیست پزشک فوق متخصص روان پزشک

چه زمانی از روان‌شناسی مثبت‌گرا استفاده می‌کنیم؟

می­‌توان در محیط‌­های آموزشی و موسسات سلامت روان یا مطب­‌های خصوصی مشاوره درمورد کودکان و بزرگسالان از این روش روان‌شناسی مثبت‌گرا استفاده نمود. خارج از فضای درمان، مثلا در مدیریت منابع انسانی و مدیریت بیزینس، نیز می­‌توان از روان‌شناسی مثبت‌گرا بهره جست.

انتظار ما از روان‌شناسی مثبت‌گرا

گاهی به روان‌شناسی مثبت‌گرا «علم شاد زیستن» نیز گفته می­‌شود. یکی از سوالاتی که روان­شناسی مثبت­گرا سعی در ارائه‌­ی پاسخ برای آن دارد این است که: آیا می‌­توان هم‌زمان شاد  همچنین واقع­‌بین بود؟ روان­شناسی مثبت­گرا در عین به رسمیت شناختن مشکلات دنیا و فرد، معتقد است باز هم می‌­توان زندگی خلاق، پرمعنا و رضایت­‌بخش داشت. هدف روان‌شناسی مثبت‌گرا این است که رفتار و تفکر منفی را در فرد به حداقل برساند تا رویکرد خوشبینانه­‌تری داشته باشد که در نتیجه آن، به جای مختل کردن زندگی اجتماعی، حرفه‌­ای و معنوی، آن را بهتر می­‌کند. روان­شناسان و مشاوران مثبت­گرا از روش­‌های مختلف برای تقویت خودآگاهی فرد و شناخت خصوصیات و نقاط قوت استفاده می‌­کنند.

هدف روان‌شناسی مثبت‌گرا این است که رفتار و تفکر منفی را در فرد به حداقل برساند تا رویکرد خوشبینانه­‌تری داشته باشد
هدف روان‌شناسی مثبت‌گرا این است که رفتار و تفکر منفی را در فرد به حداقل برساند تا رویکرد خوشبینانه­‌تری داشته باشد

روان‌شناسی مثبت‌گرا چه تاثیری دارد؟

جنبش روان‌شناسی مثبت‌گرا در سطح گسترده از دهه­‌ی 50 و 60 میلادی و با معرفی رویکرد انسانی به روش‌­های درمان آغاز شد. دیری نگذشت که روان­‌شناسان دریافتند تمرکز روی آسیبی که در بزرگسالی رخ داده و اغلب ریشه در کودکی دارد، به تنهایی کافی نیست و به پیشگیری از بروز مشکلات روانی کمک چندانی نمی‌­کند.

اواخر دهه­‌ی 90، روان­شناسی به نام مارتین سلیگمن دریافت محققان و متخصصان باید برای پیشگیری از بروز اختلال روانی نگاه دقیق­‌تری به نقاط قوت انسان داشته باشند و به دنبال راهی بگردند تا خصوصیات مثبت را در افراد جوانی که در معرض عواطف و رفتار ناسالم هستند و ممکن است دچار اختلال روانی شوند، تقویت کنند. سلیگمن این مسئله را مطرح کرد که اگر روان‌­درمانی می­‌خواهد در آینده موفق باشد، نباید صرفا حول محور صحبت درمورد مشکلات بچرخد؛ بلکه افراد باید در روان‌­درمانی نقاط قوت خود را بشناسند و استفاده از آن را یاد بگیرند.

او پیشنهاد داد تمرین شادی می­‌تواند تاثیر مثبت و پایداری در زندگی افراد افسرده، مضطرب یا دچار کشمکش درونی ایجاد کند.

روان­‌شناسان دریافتند تمرکز روی آسیبی که در بزرگسالی رخ داده و اغلب ریشه در کودکی دارد، به تنهایی کافی نیست و به پیشگیری از بروز مشکلات روانی کمک چندانی نمی‌­کند.
روان­‌شناسان دریافتند تمرکز روی آسیبی که در بزرگسالی رخ داده و اغلب ریشه در کودکی دارد، به تنهایی کافی نیست و به پیشگیری از بروز مشکلات روانی کمک چندانی نمی‌­کند.

مشاهده بیشتر : لیست پزشک فوق متخصص روان شناس

چشم‌انداز روان‌شناسی مثبت‌گرا

می‌­توان از علم روان‌شناسی مثبت‌گرا در تمام سطوح مربی­گری، مشاوره و روان­‌درمانی استفاده کرد. شما می‌توانید به دنبال متخصص مجرب در زمینه­‌ی روان­شناسی مثبت­گرا بگردید. علاوه بر پیدا کردن کسی که سابقه­‌ی تحصیلات، تجربه و مهارت او در روان‌شناسی مثبت‌گرا بالاست، دنبال کسی بگردید که برای مطرح کردن مسائل شخصی خود با او احساس راحتی می­‌کنید.

سخن نهایی

همان‌طور که ذکر شد، روان‌شناسی مثبتگرا به دنبال این نیست که جایگزین روش‌های سنتی شود و یا آن‌ها را انکار کند؛ بلکه این روش در تلاش است که در کنار دیگر روش‌های روان‌شناسی و روان‌درمانی بتواند زندگی شاد و رضایتمندی را برای افراد ایجاد کند.

تیم درمانکده در تلاش است که پاسخی مناسب به نیاز افراد در حوزه خدمات روان‌شناسی، پزشکی و روان‌پزشکی ارائه کند. شما می‌توانید از طریق وبسایت ما به صورت آنلاین از بهترین پزشکان و روان‌پزشکان نوبت بگیرید.

منبع

psychologytoday

[sibwp_form id=1]

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

Editorial team
تیم تحریریه درمانکده

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها