اگر تاکنون با درد و گرفتگی عضلانی مواجه شده باشید، حتما اسم پماد یا آمپول پیروکسیکام را شنیدهاید. قرص پیروکسیکام (Piroxicam) فرم دیگر این داروی ضد التهابی غیر استروئیدی است که به طور گسترده برای کاهش درد و التهاب مورد استفاده قرار میگیرد. این کپسول معمولا برای کاهش علائم دردناک، درمان بیماریهای التهابی مفاصل، کاهش درد بعد از جراحی و تسکین قاعدگی دردناک تجویز میشود.
در حال حاضر، میتوان داروی پیروکسیکام را بدون نسخه از داروخانهها تهیه کرد، اما بهتر است آن را برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی با تجویز پزشک مصرف کنید. در این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید تا شما را با کاربرد، عوارض، روش مصرف و تداخل دارویی قرص پیروکسیکام بیشتر آشنا کنیم.
فهرست محتوا
قرص پیروکسیکام چیست؟
کپسول پیروکسیکام (Piroxicam) نوعی مسکن است که با دوز ۱۰ میلیگرم و نام تجاری Feldene در بازار به فروش میرسد. این قرص در دسته داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) جای میگیرد و کاربرد اصلی آن کاهش یا توقف درد است. در واقع، داروی پیروکسیکام از تولید نوع خاص مواد شیمیایی به نام پروستاگلاندینها که باعث التهاب و درد میشوند، جلوگیری میکند.
کاربرد قرص پیروکسیکام ۱۰
مهمترین کاربرد کپسول پیروکسیکام، کاهش یا توقف درد است. این کپسول معمولا برای درمان دردهای مرتبط با التهاب مفاصل مانند آرتریت روماتوئید (روماتیسم) و استئوآرتریت (آرتروز) تجویز میشود. همچنین، گاهیاوقات پزشک کپسول پیروکسیکام را برای کاهش درد و شدت علائم در شرایط زیر توصیه میکند:
بیشتر بدانید: شربت ایبوپروفن دارویی برای تسکین درد و کاهش التهاب
- قرص پیروکسیکام برای کمردرد زمانی تجویز میشود که شدت درد زیاد باشد. این کپسول با مهار مواد شیمیایی مسئول ایجاد درد و التهاب در ناحیه آسیبدیده، فرآیند التهاب را سرکوب میکند.
- یکی دیگر از کاربردهای این کپسول، تسکین درد و کاهش تورم عضلات است.
- پزشک ممکن است از قرص پیروکسیکام برای درد پریود (دیسمنوره) استفاده کند. دردهای قاعدگی ناشی از انقباضات رحم هستند که توسط پروستاگلاندینها (مسئول ایجاد درد و التهاب در بدن) تحریک میشوند. پیروکسیکام میتواند شدت انقباضات و درد ناشی از آن را در پریودی کاهش دهد.
- در مواردی مانند درد شدید پس از جراحی یا زایمان، ممکن است پزشک بر اساس وضعیت کلی بیمار، فرم خوراکی پیروکسیکام را تجویز کند.
- از دیگر موارد استفاده این قرص میتوان به درمان اسپوندیلیت آنکیلوزان (روماتیسم ستون فقرات) و درمان آرتریت نقرسی اشاره کرد.
روش مصرف کپسول پیروکسیکام (Piroxicam)
این قرص باید بر اساس دستورالعمل پزشک مصرف شود. پزشک معمولا دوز و مقدار دارو را بر اساس سن، وزن، نحوه پاسخ به درمان، شدت درد و التهاب بیمار مشخص میکند. در اغلب موارد، متخصصان کپسول پیروکسیکام را به صورت یک قرص در روز برای کاهش درد و التهاب تجویز میکنند. پس از آغاز مصرف فرم خوراکی این دارو، حدود چند هفته طول میکشد تا شاهد اثرات درمانی آن باشید؛ از همینرو توصیه میشود دوز دارو را به طور خودسرانه کاهش یا افزایش ندهید.
دیگر نکات مهم حین مصرف قرص Piroxicam شامل موارد زیر هستند:
- فرم خوراکی پیروکسیکام باید به طور کامل همراه با آب بلعیده شود؛ بنابراین از جویدن یا خرد کردن آن بپرهیزید.
- برای جلوگیری از بروز ناراحتی گوارشی میتوانید این قرص را همراه با غذا، شیر یا شربتهای معده مصرف کنید.
- تا ۱۰ دقیقه پس از مصرف کپسول پیروکسیکام دراز نکشید تا عوارض گوارشی ایجاد نشوند.
- اگر پزشک این قرص را فقط برای مواقع درد تجویز کرده، در ابتدای شروع درد آن را مصرف کنید. اثربخشی پیروکسیکام اگر در ابتدای شروع درد خورده شود بیشتر است؛ بنابراین نیازی نیست تا شدید شدن درد صبر کنید.
- گاهیاوقات پزشک فرم خوراکی پیروکسیکام را ۲ بار در روز تجویز میکند. در چنین شرایطی اگر مصرف یک دوز کپسول را فراموش کردید، به محض یادآوری دوز فراموششده را بخورید. با این حال، اگر نوبت بعدی دارو نزدیک است، میتوانید دوز فراموششده را نادیده بگیرید و قرص را بر اساس زمان تعیینشده توسط پزشک مصرف کنید.
- برای دستیابی به اثرات درمانی مطلوب، بهتر است فرم خوراکی پیروکسیکام را در ساعت مشخصی از روز مصرف کنید.
بیشتر بدانید: دیکلوفناک چیست؟ یک مسکن قوی برای درمان دردهای مفصلی
قرص پیروکسیکام هر چند ساعت یک بار باید مصرف شود؟
بیشتر بدانید: قرص ژلوفن
تعداد دفعات مصرف فرم خوراکی داروی پیروکسیکام بر اساس وضعیت سلامتی فرد، شدت و نوع بیماری توسط پزشک مشخص میشود. معمولا پزشک این کپسول را یک بار در روز تجویز میکند، اما اگر شدت درد زیاد باشد، ممکن است مصرف ۲ دوز دارو را توصیه کند که میتوانید آنها را هر ۱۲ ساعت (۲ نوبت در روز) همراه با یک لیوان بزرگ آب بخورید. اگر دوز دارو یا تعداد دفعات مصرف فرم خوراکی پیروکسیکام برای شما مشخص نیست؛ حتما با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید تا دارو به درستی مصرف شود.
بیشتر بدانید: قرص الفن ایکس ال
موارد احتیاط و منع مصرف قرص پیروکسیکام
مصرف این کپسول معمولا در شرایط و بیماریهای زیر توصیه نمیشود:
- حساسیت به داروهای گروه ضد التهابی غیر استروئیدی
- حساسیت پوستی مانند اگزما
- نارسایی قلبی
- کودکان
- بیماری کلیوی و کبدی
- سن بالاتر از ۶۰ سال
- مصرف الکل یا مواد مخدر
- دوره آمادگی بدن برای بارداری
- مشکلات گوارشی مانند زخم معده
- بیماری لوپوس
- کلسترول و فشار خون بالا
قرص پیروکسیکام در بارداری و شیردهی
خوردن قرص پیروکسیکام در بارداری بدون مشورت با پزشک توصیه نمیشود و مصرف آن معمولا از هفته ۳۰ به بعد ممنوع است؛ زیرا برخی تحقیقات نشان دادهاند این کپسول میتواند بر جنین تاثیر منفی بگذارد و روند زایمان را با مشکلاتی مواجه کند.
اگر پزشک این قرص را برای شما تجویز کند، معمولا آن را در پایینترین دوز و برای دوره درمان بسیار کوتاهی در نظر میگیرد. همچنین، مصرف قرص پیروکسیکام در شیردهی هم توصیه نمیشود؛ زیرا ترکیبات این کپسول میتوانند از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شوند و احتمال بروز عوارض جانبی را افزایش دهند.
کپسول پیروکسیکام قبل از انتقال جنین
انتقال جنین یک فرآیند بسیار حساس در درمان ناباروری است و مصرف دارو در این دوره باید کاملا زیر نظر پزشک انجام شود. به عنوان مثال، باید از خوردن قرص پیروکسیکام قبل از انتقال جنین به صورت خودسرانه بپرهیزید. داروهای NSAID مانند پیروکسیکام ریسک خونریزی را بالا میبرند و این عارضه میتواند فرآیند انتقال جنین را با خطر مواجه کند. از همینرو توصیه میشود، در دوره حساس قبل از انتقال جنین در مورد مصرف هر نوع دارویی ابتدا با پزشک متخصص زنان مشورت کنید تا راهنماییهای مناسب بر اساس شرایط خاص شما ارائه شوند. شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص زنان آنلاین مشاوره داشته باشید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص زنان به متخصص مد نظر خود مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: قرص باکلوفن
عوارض قرص پیروکسیکام (Piroxicam)
فرم خوراکی پیروکسیکام ممکن است مانند هر داروی دیگری عوارض خفیف تا متوسط ایجاد کند.
عوارض خفیف این دارو معمولا نگرانکننده نیست، اما در صورتی که این عوارض در عرض چند روز برطرف نشوند یا شدت آنها افزایش یابند، باید پزشک را در جریان قرار دهید:
- سردرد
- اسهال
- سرگیجه
- یبوست
- وزوز گوش
- سوزش سردل
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع
بروز هر یک از علائم زیر نشاندهنده واکنش شدید بدن به فرم خوراکی پیروکسیکام است. در چنین شرایطی باید سریعا مصرف دارو را قطع کنید و بیمار را به اورژانس بیمارستان برسانید:
- ادرار خونی
- مدفوع خونی یا سیاه قیری
- افزایش وزن غیر طبیعی
- استفراغ خونی
- واکنش آلرژیک مانند بثورات پوستی، خارش، کهیر، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو
- احساس درد یا سفتی در قفسه سینه
- بروز لکههای قرمز روی پوست
- تنگی نفس شدید
- احساس سبکی سر
- افزایش فشار خون
- کاهش حجم ادرار و بروز علائمی مانند تورم مچ پاها یا دستها
- ایجاد کبودی یا خونریزی غیر معمول
- زردی پوست یا چشمها
- ضعف و خستگی مفرط
- تب شدید و تورم غدد لنفاوی
تداخل دارویی کپسول پیروکسیکام
مصرف همزمان فرم خوراکی پیروکسیکام با برخی داروها میتواند تداخل ایجاد کند و بر عملکرد داروها تاثیر بگذارد یا عوارض جانبی آنها را افزایش دهد. داروهایی که ممکن است با قرص Piroxicam تداخل ایجاد کنند، عبارتاند از:
- داروی فشار خون
- سایر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین
- دارو خوراکی ضد انعقاد مانند وارفارین
- لیتیوم
- متوتروکسات
- پروبنسید
- داروهای مهارکنندههای ACE مانند کاپتوپریل و لیزینوپریل
- کورتیکواستروئیدها مانند پردنیزولون
- داروهای ضد درد و التهاب مانند ایبوپروفن و ناپروکسن
راهنمای مراجعه به پزشک
قرص پیروکسیکام یکی از داروهای شناختهشده ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) است که برای کاهش درد و التهاب بیماریهای مختلف مانند روماتیسم، آرتروز، کمر درد و دیسمنوره مورد استفاده قرار میگیرد. فرم خوراکی داروی پیروکسیکام با وجود اینکه اثربخشی بالایی در تسکین درد و التهاب دارد، باید با احتیاط و تحت نظر پزشک مصرف شود؛ زیرا زیادهروی در مصرف این کپسول میتواند عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی، افزایش خطر خونریزی، عوارض قلبی یا کلیوی ایجاد کند.
شما میتوانید برای اطمینان از ایمنی کپسول پیروکسیکام و اثربخشی آن به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص روماتولوژی آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص روماتولوژی از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
فرم خوراکی پیروکسیکام با دوز ۱۰ میلیگرم عرضه میشود و پزشک آن را در بلندمدت برای کاهش درد و التهاب ناشی از روماتیسم و آرتروز تجویز میکند. همچنین، این کپسول برای درمان کوتاهمدت دردهای استخوانی، کمر درد، تسکین دردهای قاعدگی و کاهش دردهای شدید ناشی از جراحی یا زایمان موثر است.
این قرص به عنوان یک داروی ضد التهاب غیر استروئیدی میتواند به تسکین دردهای شدید قاعدگی (دیسمنوره) کمک کند. با این حال، بهتر است کپسول پیروکسیکام برای تسکین درد پریود را با مشورت پزشک مصرف کنید؛ زیرا مصرف خودسرانه این دارو میتواند عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی ایجاد کند.
خوابآلودگی یکی از علائم اوردوز با کپسول پیروکسیکام است. از همینرو توصیه میکنند فرم خوراکی این دارو را تحت هیچ شرایطی بیشتر از مقدار تعیینشده توسط پزشک مصرف نکنید.