کمالگرایی یکی از مشکلاتی است که بیشتر افراد به نوعی با آن دست و پنجه نرم میکنند. اما از چگونگی آن اطلاعی ندارند. کمال گرایی به شکل بیمارگونه آن یعنی داشتن معیارها و خواستههای بسیار سطح بالا که غیر واقع گرایانه هستند و عملاً نمی توانند انجام شوند. بنابراین فرد کمال گرا در مواجهه با شرایط احساس گناه و شرم کرده و شروع به سرزنش خود می کند.
معنای لغوی این کلمه یعنی اینکه شما برای رسیدن به بهترین خود در محدوده عقلانی و واقعیت تلاش می کنید. طبق این تعریف شما با آگاهی و اطلاعات درست و بیشتر در مسیر حرکت می کنید. اگر هم شکست خوردید، دوباره تلاش می کنید تا اوضاع را در جهت بهبود اوضاع پیش ببرید.
در ادامه این مطلب هر جا در مورد کمال گرایی صحبت کنیم منظورمان کمال گرایی غیرواقع گرایانه است. در حقیقت منظور ما کمال گرایی است که باعث خود سرزنشی میشود.
مشاهده بیشتر : لیست متخصص روان پزشک
چرا باید با کمال گرایی مقابله کنیم؟
در صورتی که کمال گرایی به عنوان یک خصیصه مثبت برای کسب انگیزه بیشتر استفاده شود، میتواند سبب رشد و توسعه شخصیت فرد شود. اما کمال گرایی غیر واقع گرایانه میتواند زندگی را به ورطه نابودی بکشاند. کمال گرایی واقع گرایانه :
- لذت از زندگی را از شما می گیرد.
- اعتماد به نفس شما را از بین میبرد.
- انرژی و توانایی انجام کار را از شما می گیرد.
- اشتیاق شما را برای تجربه های جدید می گیرد.
- توانایی رشد و پیشرفت شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
چگونه می توان بر کمال گرایی غلبه کرد؟
۱) کمال گرایی را در خود تشخیص دهید.
بزرگترین مشکلی که بسیاری از افراد با آن دست به گریبانند این است که اغلب افراد نمی دانند که کمال گرا هستند. زیرا تصور میکنند که دلیل خواستههای درونی آنها به این دلیل است که “استانداردهای بالاتری برای زندگی دارند و برای رسیدن به آنها تمام تلاش خود را میکنند”.
شما میتوانید برای تشخیص کمال گرایی خود به سوالات زیر پاسخ دهید:
- آیا برای رسیدن به استانداردهای ذهنی خود با مشکل مواجه میشوید؟
- آیا نرسیدن به استانداردهای ذهنی خود احساس ناکامی، افسردگی، اضطراب یا خشم دارید؟
- آیا بیشتر استانداردهای تعیین شده توسط شما، از نظر دیگران بسیار سطح بالا هستند؟
- آیا انجام دادن یک کار مشخص در یک بازه زمانی مشخص، برای شما دشوار است؟
- آیا انجام کارهای خود را مدام به عقب می اندازید؟
- آیا تصمیم گیری برای شما مشکل است؟
- آیا از شکست خوردن واهمه دارید؟
در صورتی که پاسخ شما به سوالات بالا مثبت است، شما یک فرد کمال گرا هستید و باید آن را جدی بگیرید. برای رفع این مشکلات میتوانید از کمک یک روانشناس بهره بگیرید.
۲) بایدها را رها کنید.
برای این کار شما باید در طی روز جمله های باید داری که به ذهنتان می آید را بنویسید. پس از آن میتوانید بررسی کنید که در طی یک روز، چند تا باید برای رفتار و تصمیم های خود استفاده می کنید؟ به عنوان مثال برخی از این بایدها عبارتند از :
باید درس بخوانم، باید کار خوب پیدا کنم، باید اول شوم، باید خیلی ورزش کنم و …
وقتی شما بایدهای زیادی برای خودتان تعیین می کنید در واقع باعث ایجاد ترس، مقاومت و بی حرکتی در خود می شوید. بنابراین هرگاه جمله ای باید داری به ذهنتان رسید، سریع به جای آن از خود بپرسید “من چه احتیاج و خواسته واقعی دارم؟ “
بنابراین می توانید به خود بگویید “من نیاز دارم که کار بهتری پیدا کنم” یا “خواسته و آرزوی من پیدا کردن یک کار بهتر و مناسب تر است.”
این روش فکر کردن سبب می شود که شما راحت تر بتوانید به دنبال شغل بهتر بگردید. تایید این جمله بیشتر بر نیازها و احتیاجات شما است تا ترس ها و نگرانی ها، به همین دلیل به شما انگیزه بیشتری برای حرکت رو به جلو میدهد.
بیشتر بدانید: فرسودگی شغلی چیست؟
۳) فرق بین تلاش زیاد کردن و کمال گرایی را یاد بگیرید
تلاش سالم، تلاشی است که شما را برای رسیدن به بهترینها سوق میدهد. زیرا باعث میشود شما از خودتان راضی باشید و مطمئن شوید که همیشه میتوانید به سمت بهتر شدن حرکت کنید.
اما کمال گرایی، یک احساس ذهنی است که به شما می گوید نه شما و نه هیچ چیز دیگر به اندازه کافی خوب نیست. به عبارت دیگر شما فکر می کنید حتما باید به استاندارد بسیار بالایی که تعیین کرده اید برسید تا حس خوبی داشته باشید. بنابراین از انگیزه و امید شما میکاهد.
بیشتر بدانید: درمان سندروم ایمپاستر
۴) اهداف خود را براساس واقعیت انتخاب کنید
دستیابی به اهدافی که افراد کمال گرا تعیین میکنند، ممکن نیست. به همین دلیل باعث میشود که این افراد به مرور زمان عصبانی و درمانده شوند. زیرا تلاش برای رسیدن به اهداف تعیین شده بینتیجه به نظر میرسد.
و اما راه حل چیست؟
باید اهداف واقعی انتخاب کنید که قابل دستیابی هستند. پس از رسیدن به یک هدف، هدف واقعی بعدی را کمی سخت تر انتخاب کنید. به این ترتیب شما رشد و پیشرفت خواهید کرد.
مشاهده بیشتر : لیست متخصص روان شناس
۵) از مسیر لذت ببرید
اگر شما کمال گرا هستید، تنها مقصد برای شما اهمیت دارد و تمام تمرکز شما روی مقصد است. بنابراین از مسیر لذت نمیبرید. اگر کمال گرا هستید :
- اگر شما شغل خود را دوست ندارید و راضی نیستید، نمیتوانید از درآمد و کارهایی که به واسطه می توانید انجام دهید لذت ببرید.
- اگر هنوز نمی توانید مانند موسیقیدان های مشهور قطعات را بنوازید. بنابراین نمیتوانید از نواختن قطعاتی که به خوبی یاد گرفته اید لذت ببرید.
- اگر امروز نتوانستید ورزش کنید، از پیاده روی حتی کوتاه مدت هم نمیتوانید لذت ببرید.
بنابراین نباید در هیچ شرایطی اجازه دهید که کمالگرایی زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد و خراب کند.
[sibwp_form id=1]
برای درمان کمال گرایی میتوانید از راهنماییهای روانشناس و روانپزشک استفاده کنید. البته برای دریافت این راهنماییها لزومی ندارد که صبر کنید تا در زمان ممکن از این راهنماییها بهره ببرید. میتوانید رزرو نوبت خود را در یک چشم بر هم زدن به صورت آنلاین از طریق درمانکده انجام دهید.
تیم درمانکده پس از بررسی نیازهای بیماران مختلف و پزشکان، امکان نوبت دهی از بهترین روانشناسان و روانپزشکان تهران را در سایت خود فراهم کرده است. برای انتخاب روانپزشک یا روانشناس مورد نظر خود بدون نیاز به مراجعه حضوری و تماس با مطب، میتوانید برای دریافت نوبت به لیست بهترین پزشکان روانشناس مراجعه کرده و با توجه به اولین نوبت خالی پزشک، نظرات بیماران، تلفن مطب و آدرس مطب، نوبت خود را به صورت آنلاین رزرو کنید.
سلام ممنون از مقاله خوب شما واقعا عالی بود دست مریزاد خسته نباشید
دخترم 28سالشه کمالگرا هست پزشک هست
سلام دخترم دوچار کمالگرایی هست لطفا رلهنمایم کنید چه کار کنم
دخترم 28سالشه پزشکی عمومی رو تموم کرده مطب داره
علت خود شما والدین هستید،الانم هم خودتون میتونید درستش کنید
با عرض سلام اگه ممکنه ویس بزارید بهتر می شه گوش داد و البته برای شما شاید سخت نباشه و راحتتر هم باشه به هر حال ویس بزارید ممنون می شم.
سلام در مطب دکتر شجاعی هستم تاریخ ۲۵ مرداد وقت گرفتم و ۲۰۰ تومن پرداخت کردم اما الان میگن پرداختی انجام نشده
من دوباره پرداخت کردم
این قدر زندگی برای مردم سخت کردن حالا بخوای زحمت بکشی برای یک زندگی معمولی بهش میگین کمال گرایی
احسنت چقد حق
این که آدم یک خونه و یک ماشین بخواهد کجاش کمال گرایی
سلام دقیقا موافقم کمال گرایی یک نوع خود احساس ساختگی خودبزرگ بینی هستش که ادم هیچ پیشرفتی نمیتونه واینکه همیشه خودشوبرترو سرترمیدونه و با هیچکی نمیتونه کنار بیاد نه تو محل کارنه هیجای دیگه ای کاش کمال گرا نبودم
خوب و تاثیر گذار
کمال گرایی افراطی چون افراد رو به تلاش کردن برای رسیدن به یه ایده آل غیر قابل رسیدن سوق میده در نهایت برای اون فرد چیزی جز افسردگی و پایین اومدن عزت نفس چیزی نداره به قول دانشگاه کسب و کار برای دور زدن کمال گرایی باید سخت ترین قدم که همون قدم اول هست رو برداریم تا بتونیم شروع کنیم
سلام باتشکر از این مقاله ی خوب و تاثیر گذار
من هم موافقم که باید درگیر کمال گرایی غیر واقع گرایانه شد. تا منظور مقاله قابل درک شود من هم دچار همین وسواسم
مقاله بسیار مفیدی بود و همه آنچه اشاره بهش شده کاملا درسته. از همون اول مقاله گفته شد که منظور کمال گرایی غیر واقع گریانه است که من به شدت ازش رنج میبرم. ای کاش در مقاله های بعدی کمی عمیق تر به این مسئله رسیدگی و تحقیق بشه و برای رفع این ذهنیت مخرب کمک کنه. ممنون از تلاشتون.
بسیارعالی بودولذت بردم
از آنجاییکه من میدانم کمال گرائی غیر واقع بینانه یعنی همه چیز . مجانی وبدون هیچ درد سری دراختیارمان قرار گیرد. تا با آن ما به تلاش موفقیت که در ذهن داریم شروع کنیم.
اتفاقاً این کمالگرایی مفرطِ انسانه که تا کنون بشریت رو به این اندازه از پیشرفت در ابعاد مختلف رسونده ، گرچه انحراف هایی هم داشته ، اما این انحراف متاثر از ضعف شخصیتی انسانی و در برخی موارد نا آگاهی ست ؛ اینکه در برخی موارد با تکفیر کمالگرایی نسبت به تعدیل بعضی افراط کاری ها در این حوزه بپردازیم و این خصلت خوب انسانی رو مورد نکوهش قرار بدیم ، کار صحیحی نیست .
شما شیوه صحیح قرار دادن ویرگول رو نمیدونید. این موضوع آزار دهندهست. لطفا درستش کنید. ویرگول و نقطه باید (بدون فاصله از کلمه قبلی، و باقی جمله) باشه.
سلام، خوبی؟
سلام ، خوبی/ اشتباهه…
چرا آزار دهندهاست ؟ این باید رو شما تعیین میکنید؟
صددرصد مخالفم بااین مطالبتون کمال گرایی اکراین مفهومی که شما گفتین روداراست پس واقعا کمال رو زیرسوال بردین
اگر کسی میخوا د بهترین باشه درکارش خوبترین باشه درزندگیش کجاش ایرادداره
باید درگیرش باشید تا متوجه بشید ..
سلام ، ممنون مقاله خیلی خوبی بود ، من خودم هم باید روی این مورد کار کنم چون در خصوص درس خوندن خیلی کمالگرا هستم و همش میخام نفر اول توی کلاس باشم ، و اینکه کاش نام نویسندگان و سال انتشار و اطلاعات کاملتری در ابتدای مقاله میزاشتین تا بتونیم بعنوان پیشینه تحقیقاتمون در این حوزه از مقاله تون استفاده کنیم .
سلام بله کمال گرایی خوب هست اما منظور مقاله این سایت اینه که همین ویژگی مثبت به افراط کشیده بشه که این باعث مختل شدن آرامش روانی و فکری شخص بشه .
وگرنه که هر چیزی درحد تعادل و صحیح خودش سازنده است
شما اصلا موضوع رو متوجه نشدید. بقول دوستمون باید درگیرش بشید تا متوجه بشید.پسر من به شدت درگیره و خیلی رنج میکشه.
-کمال گرائی عالی ترین وجه انسان بودن ماست . نسبت دادن بیماری به آن ، باعث میشود که انسانها نسبت به آن حساس شده و از کمال گزائی فاصله بگیرند
-به هر موضوعی میتوان بیماری نسبت داد اما عملی غیر انسانی است و باید از آن پرهیزنمود.
-بال پرواز انسان ،قدرت و حس کمال طلبی اوست.
– مقالاتی منتشر کنید که این حس زیبا را هرچه بیشتر تقویت کند.
بس خدا رو شکر، شما مشکل کمالگرایی ندارید، چون کمال گرایی افراد رو دچار اضطراب، بی انگیزگی، و کند شدن در کارها می کنه.
نه درست میگند خانم دکتر،متاسفانه این دردیه که اکثرا تحصیل کرده های ما دارند،چون دائم در کودکی و نوجوانی بهشون القا شده که انقدر درس بخونند که از همه بهتر باشند،واین متاسفانه کمال گرایی رو بوجود میاره که حتی باعث اعتیاد هم میشه.
سلام
باتشکر از شما
سلام
باتشکر از شما
با سلام
سلام، ممنون از مقاله ارزشمندتون
راه های غلبه بر کامل گرایی را ساده و عالی بیان فرمودین
عزیزان توضیح کل این داستان کاملا اشتباه بوده و نویسنده اصلا روانشناس نبوده چون کمال گرایی رو جایگزین جاه طلبی کرده کمال گرایی حز ذات بشره و نیاز بشر چه برسه چه نرسه جون نسبی هست برای هر فردی این تعریف بالا جاه طلبی مضر هست
سلام بله به نظر من هم کمال گرایی در امور مادی مانع پیشرفت می شود. اما در امور معنوی تلاش برای انسان کامل شدن ستوده است.
با سلام
چند جمله راجب مقاله.
جای تاسف است با عدم شناخت معنایی کلمه به سقوط یک تفکر بنیادین منجر شویم …
شایسته است مقاله نویس گرامی بجای ترجمه متونی که از مهملات ذهنی عده ای پیرو مکاتب مسموم بی ریشه متواتر شده است ، قدری با تامل در ژرفای انسان شناسی عمیق ((در مکتب اسلام )) کمال را صرفا ، در رسیدن به متاع پست دنیایی لگد مال نکند .
قطعا در کمال گرایی پیمودن مسیر انسان کامل ، حداقل ترین دست آورد ، فتح بر زندگی دنیایی خواهد بود….
التماس تفکر
ومن الله توفیق
دوست عزیز در اینجا منظور از کمال گرایی، وسواس داشتن برای کامل تر بودن است و به شما اطمینان میدم این مقاله هیچگونه تداخلی با معنویات ندارد. بهتره فرا تر از نک بینی خودمونو ببینیم. من بشدت از این اخلاق وسواسانه رنج میبریم و این مقاله بسیار مفید بود و به من کمک کرد. سپاس گذارم
دقیقا لذت بردم.
البته شما که میدانید در اسلام هم کمال گرایی کامل مال خداوند است، نه انسانی که هزاران محدودیت ذهنی، جسمی و … دارد.
برای اصلاح اشتباهات باید اول قبول کنید که اشتباه کرده آید و هیچ کاری بی عیب و نقص صورت نمیگیرد.
به این توجه کنید : منفی در منفی تاثیر مثبت دارد.
یعنی اگر اشتباهی را دو یا سه بار تکرار کنید برای بار چهارم باید از تجربیات قبلی استفاده کنید و آن اشتباه را دیگر تکرار نکنید.
نه اینکه شما در بار اول قادر باشید اشتباه خود را تشخیص داده و آن را انجام ندهید.
تا اشتباه نکنید چیزی یاد نمیگیرید و جای هیچ سرزنشی نیست چون هیچ کاری بی نقص صورت نمیگیرد مگر با تمرین زیاد و اشتباه کردن در کار خود.