بیماری التهابی روده (کرون)

راه‌های درمان، علائم و نشانه‌های بیماری التهابی روده (کرون)

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

علائم و نشانه ها

  • اسهال طولانی مدت (مزمن)
  • درد و انقباضات شکمی
  • وجود خون در مدفوع
  • تب
  • احساس خستگی
  • کاهش وزن
  • درد مفاصل
  • ضایعات پوستی

تشخیص بیماری کرون

علائم بیماری کرون شامل اسهال پایدار، درد شکم، تب و خستگی عمومی است. گاهی اوقات خون در مدفوع دیده می‌شود‌. کاهش وزن نیز ممکن است رخ دهد. کولونوسکوپی، تصویر برداری کامپیوتری (سی تی اسکن) و آزمایش خون از دیگر راه‌های تشخیصی است.

تصویری از روده بزرگ و بیماری کرون که رنگ قرمز در قسمت‌های مختلف روده نمایش داده شده است.
بیماری کرون می‌تواند باعث دردهای شکمی پایدار ، تب و خستگی عمومی شود.

بیماری کرون چه خطراتی دارد؟

دوره این بیماری در افراد مختلف، بسیار متفاوت است. بیماری کرون معمولا طولانی مدت (مزمن) است، اما شما ممکن است در این فاصله، دوره‌های خاموشی بلند مدتی نیز داشته باشید. اسهال گاهی آن قدر ناتوان کننده است که باعث سوء تغدیه شدید می‌شود. درد شکم پس از صرف غذا که به علت افزایش تدریجی انسداد روده رخ می‌دهد، گاه موجب می‌شود از غذا خوردن اجتناب کنید. بیماری کرون عوارض زیاد و گوناگونی دارد. انسداد پیشرونده، به ویژه در روده کوچک، شایع ترین دلیل درمان جراحی بیماری کرون است. در این بیماری شقاق و فیستول مقعد و اطراف آن شایع است.

بیشتر بدانید: سردی معده و دستگاه گوارش چیست و چه علل و راه‎کارهای درمانی دارد؟

درمان بیماری کرون

هدف درمان دارویی کاهش التهابی است که باعث ایجاد علائم و نشانه‌های شده است‌. داروها در بهترین حالت علاوه بر بهبود علائم، دوره‌های خاموشی بیماری را نیز طولانی می‌کنند. درمان بیماری کرون معمولا استفاده از دارو یا در موارد خاص جراحی است. پزشکان متخصص گوارش از داروهای متنوعی برای کنترل التهاب در مسیرهای مختلف استفاده می‌کنند. اما داروهایی که در بعضی افراد تاثیر مطلوبی دارد در سایر بیماران اثر چندانی ندارد.

داروهای ضد التهاب:

داروهای ضد التهاب معمولا خط اول درمان بیماری کرون هستند که عبارتند از:

  • فرالامین (آساکول، رواسا): این دارو عوارض جانبی کمتری از سولفاسالازین دارد. این دارو را به صورت قرص یا تنقیه استفاده می‌کنند. نحوه استفاده بستگی به محل درگیری روده دارد.
  • کورتیکواستروئید. این داروها در کاهش التهاب در هر جای بدن کمک کننده هستند اما عوارض جانبی بی‌شماری دارند که شامل پف کردن صورت، افزایش موی صورت و عوارض جدی تر شامل افزایش فشار خون، دیابت نوع ۲، پوکی استخوان و غیره است.

مهار کننده های سیستم ایمنی:

این داروها نیز التهاب را کاهش می‌دهند اما روش اثر آنها به جای درمان التهاب، خاموش کردن سیستم ایمنی است. از آنجایی که این داروها در درمان بیماری های التهابی روده نقش دارند، دانشمندان بر این باورند که آسیب به بافت گوارشی در نتیجه پاسخ سیستم ایمنی بدن به یک ویروس یا باکتری مهاجم یا حتی خود بافت بدن است. با مهار کردن این پاسخ التهاب نیز کاهش می‌یابد. داروهای مهار کننده سیستم ایمنی عبارتند از:

  • آزوتیوپرین (ایموران) و کاپتوپورین (پورنیتول).
  • اینفلکسیماب (رمیکاد)
  • آدالیموماب (هومیرا)
  • سرتولیزوماب پگول (سیم زیا)
  • متوتروکسات (روماترکس)
  • ناتالیزوماب (تزابری)

بیشتر بدانید: سرطان مری و هرآنچه باید درباره آن بدانید

آنتی بیوتیک:

آنتی بیوتیک در بهبود فیستول و آبسه در بیماران مبتلا به کرون موثر هستند. داروهای تجویز شده معمول به شرح زیر است:

  • مترونیدازول (فلاژیل): مترونیدازول شایع‌ترین آنتی بیوتیک مورد استفاده در بیماری کرون است اما گاهی اوقات عوارض جانبی جدی مثل بی حسی و گزگز کردن دست ها و پاها و گاهی اوقات درد و ضعف عضلانی ایجاد می‌شود.
  • سیپروفلوکساسین (سیپرو): این دارو علائم بیماری کرون را در بعضی بیماران بهتر می‌کند و امروزه به مترونیدازول ارجح است. سیپروفلوکساسین باعث غش کردن، ضربان نامنظم قلب، درد شکمی، اسهال، خستگی و به ندرت مشکلات تاندون می‌شود.

سایر داروها:

علاوه بر کنترل التهاب بعضی داروهای دیگر نیز علائم و نشانه های شما را کاهش می‌دهند. برحسب شدت بیماری پزشک ممکن است داروهای زیر را توصیه کند:

  • داروهای ضد اسهال: مکمل‌های حاوی فیبر مثل پسیلیوم یا متیل سلولز باعث بهبود علائم و نشانه‌های اسهال خفیف و متوسط به روش اضافه کردن حجم مدفوع می‌شود.
  • ضددردها: در درد های خفیف متخصص گوارش استامینوفن (تیلنول و غیره) را توصیه می‌کند.
  • مکمل‌های آهن: در صورت خونریزی مزمن روده‌ای ممکن است بیمار دچار کم خونی ناشی از فقر آهن شود. از مکمل‌های آهن برای حفظ سطح آهن در حد طبیعی و کاهش این نوع خونریزی در هنگام توقف یا کاهش خونریزی استفاده کنید‌.
  • ویتامین B12: این ویتامین در پیشگیری از خونریزی، تحریک رشد و نمو طبیعی و عملکرد مناسب عصبی موثر است.
  • کلسیم و ویتامینD: اکثر بیماران دچار کرون به مکمل کلسیم به همراه ویتامینD نیاز دارند.

بیشتر بدانید: سندروم دامپینگ و پاسخ به چرایی‌هایی درباره آن

جراحی

در صورتی که تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی و نیز درمان دارویی یا سایر درمان ها باعث بهبودی نشود، متخصص گوارش از روش جراحی برای برداشتن قسمت آسیب دیده سیستم گوارشی یا بستن فیستول‌ها یا برداشتن بافت‌های جوشگاه استفاده می‌کند.

در صورتی که در این زمینه سوالی ذهنتان را درگیر کرده می‌توانید از طریق امکان مشاوره آنلاین با دکتر گوارش از طریق صوتی و تصویری ارتباط برقرار کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3.7 / 5. تعداد رای‌ها 40

هنوز امتیازی ثبت نشده

yekta
زهرا الهی یکتا

زهرا الهی یکتا هستم؛ مترجم زبان انگلیسی با گرایش خبر. تحصیل در دانشکده خبر باعث شد تا مهارت‌‌های نوشتاری و تحلیلی من در زمینه‌های مختلف تقویت شود. من به‌طور خاص در حوزه سلامت و پزشکی فعالیت خبری داشته‌ام. در حال حاضر نیز در این زمینه تحقیق و مطالعه می‌کنم و مطلب می‌نویسم. سلامت مادر و کودک، روانشناسی و بیماری‌های زنان مهم‌ترین حوزه‌هایی هستند که در آن‌ها فعالیت دارم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

4 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
نیلوفر
نیلوفر
1 ماه قبل

سلام آیا التهاب روده باعث ایجاد زخم های بزرگ روی پا و عدم بهبود و عفونت زخم ها میشود؟
دلیل به وجود امدن زخم روی پا بیمار دچار کرون چه هست؟آیا درمان دارد.

شهر
تهران
شهاب
شهاب
9 ماه قبل

سلام زیر نظر پزشک هستم اما بیی نتیجه هر جند وقت درد شکم و خون و مخات در مدفوع میبینم دارو که مصرف نیکنم قرص مزالازین و شیاف مزالازین

ورز
ورز
10 ماه قبل

من ازافغانستانم علائم بیماری ام اسهال مزمن ،غرغرروده هاومعده ،گاززیاد،سردرد،شکم درد،ورم شکم،سوزش اطراف مقعد،وجودخون درمدفوع،ومکروب معده هم دارم تشخیص شده هلیکوباکتریاپیلوری،پس بفرمائیدچه بیماری است وکدام داروهااستفاده کنم درحق تان دعای خیرمیکنم که درهردوجهان کامگاروسرفرازباشید.

علی
علی
9 ماه قبل
پاسخ به  ورز

ایشون پزشک نیست.فقط مترجم هستند