گال (Scabies) یک بیماری پوستی است که توسط کنه Sarcoptes scabiei ایجاد میشود. این حشره کوچک زیر پوست تونلهایی برای زندگی، تغذیه و تخمگذاری ایجاد میکند. در نتیجه، پوست با ایجاد بثورات خارشدار به وجود آن واکنش نشان میدهد. این بیماری معمولا به داروی موضعی نیاز دارد. اما گاهیاوقات ممکن است قرص یا آمپول برای بیماری گال تجویز شود. تا انتهای این مقاله از مجله سلامت درمانکده با ما همراه باشید تا درباره راههای درمان این بیماری اطلاعات بیشتری کسب کنید.
فهرست محتوا
بهترین محصول موضعی یا پماد برای بیماری گال چیست؟
بیشتر افراد مبتلا به بیماری گال را میتوان با داروهایی که به پوست خود میمالند، درمان کرد. داروی گال معمولا روی تمام قسمتهای پوست (از گردن به پایین) استفاده میشود. نوزادان و کودکان خردسال اغلب برای پوست سر و صورت خود هم به درمان نیاز دارند.
پیروی از دستورالعملهای متخصص پوست در مورد نحوه استفاده از انواع پماد برای درمان بیماری گال بسیار مهم است. چون زیادهروی در استفاده از این محصولات میتواند بثورات و خارش را بدتر کند.
بیشتر بدانید: پماد بتامتازون
داروهایی که معمولا برای درمان بیماری گال تجویز میشوند عبارتاند از:
۱. کرم پرمترین (۵ درصد)
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از پرمترین را برای کودکان بالای ۲ ماه، بزرگسالان و زنان باردار تایید کرده است. توصیه میشود از این دارو بلافاصله بعد از تجویز پزشک استفاده کنید. دارو را از سر تا کف پا حتی زیر ناخنها و بین انگشتهای پا بمالید و روی پوست ماساژ دهید. سپس بعد از هشت تا ۱۴ ساعت دوش بگیرید.
از ورود پرمترین به داخل چشم، بینی، دهان یا واژن جلوگیری کنید. اگر دارو وارد چشم شد، آن را با آب فراوان بشویید و در صورت ادامهدار بودن تحریک چشم با پزشک خود تماس بگیرید.
بعد از تماس پرمترین با پوست ممکن است علائم بیماری گال از جمله خارش، تورم و قرمزی به طور موقت بدتر شود. اگر این علائم برای مدت طولانی ادامه داشتند، به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: پماد فلوئوسینولون
۲. لوسیون بنزیل بنزوات (۲۵ درصد)
این لوسیون ممکن است برای درمان گال پوستهدار استفاده شود. در افراد مبتلا به این بیماری، پوست فلسدار و پوستهپوسته میشود. اعتقاد بر این است که بنزیل بنزوات توسط کنهها جذب میشود و روی سیستم عصبی آنها تاثیر میگذارد.
برای استفاده از بنزیل بنزوات باید دوش بگیرید و پوست خود را خشک کنید. سپس دارو را به اندازه کافی روی پوست بمالید و به خوبی ماساژ دهید. اجازه دهید بنزیل بنزوات به مدت ۲۴ ساعت روی پوست بماند. بعد از آن، بدن خود را با آب گرم و صابون بشویید و خشک کنید. در صورت شدید بودن بیماری ممکن است لازم باشد درمان را تکرار کنید.
۳. کرم یا لوسیون کروتامیتون (۱۰ درصد)
قبل از اینکه پزشک به سراغ آمپول برای بیماری گال برود، ممکن است کرم یا لوسیون کروتامیتون را تجویز کند. این دارو برای گال در بزرگسالان تایید شده است و کنههای ایجادکننده بیماری را از بین میبرد.
قبل از استفاده از کروتامیتون باید دوش بگیرید و پوست خود را با حوله خشک کنید. سپس یک لایه نازک از محصول را روی تمام قسمتهای بدن بمالید و ماساژ دهید. بعد از ۲۴ ساعت دوباره از کروتامیتون استفاده کنید.
هر بار که از کروتامیتون استفاده میکنید، صبح روز بعد لباس، حوله و ملحفه خود را عوض کنید و آنها را در آب داغ بشویید تا همه کنهها از بین بروند و از بازگشت آنها جلوگیری شود. ۴۸ ساعت پس از آخرین استفاده، استحمام کنید تا دارو از روی پوست شما پاک شود.
بعد از مالیدن کروتامیتون روی پوست ممکن است خارش و قرمزی تشدید شود. در صورت ادامهدار بودن این علائم نزد پزشک بروید.
بیشتر بدانید: قارچ پوستی
۴. پماد گوگرد (۵ تا ۱۰ درصد)
هنگامی که از پماد برای بیماری گال صحبت به میان میآید، میتوان به پماد گوگرد هم اشاره کرد. این محصول حتی در نوزادان کمتر از ۲ ماه هم قابل استفاده است. با این حال، به دلیل بوی ناخوشایند خود طرفداران زیادی ندارد.
اگر پزشک پماد گوگرد برای گال تجویز کرده باشد، باید طبق دستور سه تا ۶ شب از آن استفاده کنید. قبل از هر بار استفاده، بدن خود را با آب و صابون بشویید و خشک کنید. سپس پماد را هنگام خواب روی تمام قسمتهای بدن بمالید و ماساژ دهید. دارو را به مدت ۲۴ ساعت روی بدن خود نگه دارید و سپس دوش بگیرید.
به طور کلی، استفاده کوتاهمدت از پماد یا کرم گوگرد برای گال بیخطر است؛ اما این محصول ممکن است در بعضی از افراد باعث خشک شدن پوست شود.
بیشتر بدانید: چه غذایی برای گال خوب است؟
۵. مایع اسپینوساد (۰/۹ درصد)
محصول موضعی دیگری که ممکن است پزشک به جای آمپول برای بیماری گال استفاده کند، مایع اسپینوساد نام دارد. استفاده از اسپینوساد برای درمان سریع گال در بیماران بالای چهار سال تایید شده است.
این دارو را به قدری روی بدنتان بمالید که تمام قسمتهای آن را بپوشاند. مطمئن شوید که دارو روی چینهای پوستی، بین انگشتهای دست و پا و زیر ناخنها هم مالیده شده باشد. قبل از پوشیدن لباس ۱۰ دقیقه صبر کنید تا اسپینوساد خشک شود. سپس لباس بپوشید و پس از حداقل ۶ ساعت دوش بگیرید.
ممکن است اسپینوساد باعث تحریک یا قرمزی پوست شود. در صورتی که این عارضه برای مدت طولانی ادامه داشت یا به تدریج بدتر شد، به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: پیسی چیست؟
۶. لوسیون لیندان (۱ درصد)
وقتی از بهترین داروی موضعی یا آمپول برای بیماری گال صحبت به میان میآید، لوسیون لیندان یکی از مواردی که باید به آن اشاره کرد. سازمان غذا و داروی آمریکا استفاده از این محصول را برای درمان گال تایید کرده است. اما معمولا زمانی از آن استفاده میشود که سایر درمانها با شکست مواجه شده باشند. ذکر این نکته ضروری است که استفاده از لیندان در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است.
دستورالعمل استفاده از این لوسیون یا پماد برای گال توسط پزشک مشخص میشود. اما اغلب باید فقط یک بار از آن استفاده کنید. ابتدا حمام بروید و یک ساعت صبر کنید تا پوستتان کاملا خشک شود. سپس دستکش بپوشید و لیندان را روی تمام قسمتهای بدن بمالید. بعد از آن، لباس گشاد بپوشید و بگذارید محصول هشت تا ۱۲ ساعت روی پوست بماند. در این مدت اجازه ندهید کسی به پوست شما دست بزند. بعد از حداکثر ۱۲ ساعت، با آب گرم دوش بگیرید. هرگز از آب داغ برای حمام کردن استفاده نکنید.
اگر بعد از مصرف لیندان برای مدت طولانی با مشکل خارش، سوزش، خشکی پوست، بیحسی، سوزن سوزن شدن یا بثورات پوستی مواجه شدید، در اسرع وقت نزد پزشک بروید.
بهترین قرص برای گال چیست؟
اگر گال روی قسمت زیادی از بدن تاثیر گذاشته باشد، بیمار به داروهای قوی نیاز دارد. در این موارد ممکن است پزشک قرص ایورمکتین را تجویز کند. بعضی از افراد باید فقط یک دوز دارو مصرف کنند؛ اما بسیاری از بیماران به ۲ یا سه نوبت مصرف قرص نیاز دارند. قرصها معمولا هر ۲ هفته یکبار مصرف میشوند.
استفاده از ایورمکتین به افرادی که باردار یا شیرده هستند یا کودکانی که وزن آنها کمتر از ۱۵ کیلوگرم است، توصیه نمیشود.
از کدام آمپول برای بیماری گال استفاده میشود؟
از آنجا که گال یک بیماری پوستی است معمولا به داروهای موضعی بهتر پاسخ میدهد. به همین دلیل، در بیشتر موارد از آمپول برای درمان آن استفاده نمیشود. اما اگر علائم بسیار شدید باشند، ممکن است پزشک داروهای تزریقی زیر را تجویز کند:
- کورتیکواستروئیدها (کورتونها): این داروها با سرکوب سیستم ایمنی به کاهش التهاب و تسکین خارش کمک میکنند.
- آنتیهیستامینها: این داروها که معمولا برای آلرژی و التهاب تجویز میشوند، میتوانند بعضی از علائم بیماری گال از جمله خارش را هم کاهش دهند.
- آنتیبیوتیکها: اگر عفونت ثانویه در پوست ایجاد شود و بیمار قادر به تحمل داروهای خوراکی نباشد، پزشک آنتیبیوتیک تزریقی تجویز میکند.
اگر علائم بیماری گال شدید باشد، پزشک ممکن است داروی تزریقی تجویز کند.
بیشتر بدانید: بیماری پروانهای چیست؟
کلام پایانی
اگر به دلیل وجود بثورات پوستی خارشدار نمیتوانید بخوابید، به متخصص پوست مراجعه کنید. چون ممکن است به گال مبتلا باشید که یک بیماری عفونی است و توسط کنههای ریز ایجاد میشود. در صورت ابتلا به این بیماری، هم شما و هم سایر افرادی که با شما در تماس بودهاند باید فورا تحت درمان قرار بگیرید.
اگر در مورد بهترین پماد، قرص یا آمپول برای بیماری گال به راهنمایی نیاز دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید. همچنین میتوانید با دکتر عفونی آنلاین مشاوره داشته باشید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص عفونی به متخصص مد نظر خود مراجعه کنید.
سوالات متداول
متخصص پوست اغلب میتواند بیماری گال را با معاینه بدنی تشخیص دهد. برای تشخیص دقیقتر ممکن است پزشک از پوست نمونهبرداری کند. اگر در زیر میکروسکوپ کنههای گال یا تخم آنها مشاهده شود، مطمئنا شما به بیماری گال مبتلا هستید.
گال به راحتی از فردی به فرد دیگر سرایت میکند. بنابراین فرد مبتلا به این بیماری و هر شخصی که با او تماس نزدیک داشته است باید درمان شود. حتی کسانی که هیچ علامتی ندارند باید تحت درمان قرار بگیرند. پزشکان اغلب از کرم، لوسیون یا پماد برای بیماری گال استفاده میکنند.
پزشک بهترین محصول موضعی را با توجه به سن و وضعیت سلامتی شما تجویز میکند. محصولات موضعی که معمولا برای درمان گال استفاده میشوند عبارتاند از: پرمترین، کروتامیتون، بنزیل بنزوات، اسپینوساد، گوگرد و لیندان.
در کنار درمانهای تخصصی میتوانید از گوگرد به شکل صابون، پماد، شامپو یا محلول استفاده کنید. با این حال، برای کسب نتیجه مطلوب باید نظر پزشک را در مورد این موضوع جویا شوید.
به ندرت ممکن است پزشک از کورتیکواستروئیدها، آنتیهیستامینها یا آنتیبیوتیکهای تزریقی برای کنترل علائم این بیماری استفاده کند.
سلام من دارو های گال استفاده کردم ولی بهتر نشدم الان نزدیک به چند ماه این بیماری و دارم
بیماری گال برای خانمهای حامله خطرناک است ؟