حذف روغن از رژیم غذایی به این معنی است که میخواهید یکی از پرکالریترین خوراکیها در رژیم غذایی شما وجود نداشته باشد. با هر ۱۰۰ گرم روغن مایع حدود ۸۵۷ کالری و با هر ۱۰۰ گرم روغن جامد حدود ۹۰۰ کالری دریافت میکنید. بنابراین به نظر میرسد حذف این نوع روغنها از رژیم غذایی میتواند در کاهش وزن و لاغری تاثیر بسزایی داشته باشد. اما آیا حذف کامل روغنها از رژیم غذایی ممکن است؟ آیا به بهانه کاهش وزن و سلامتی سیستم قلب و عروق میتوانیم هر نوع روغنی را از رژیم غذایی حذف کنیم؟ در این مقاله از مجله سلامت درمانکده میخواهیم حذف روغن از رژیم غذایی را از جنبههای مختلف بررسی کنیم.
فهرست محتوا
فواید حذف روغن از رژیم غذایی چیست؟
حذف روغن از رژیم غذایی میتواند دلایل و مزایای متعددی داشته باشد که بیشتر آنها به حفظ سلامتی و بهبود کیفیت زندگی مرتبط است. مهمترین مزایای آن میتواند شامل موارد زیر باشد:
کاهش خطر بیماریهای قلبی
مصرف بیش از حد روغنها، بهویژه روغنهای اشباع و ترانس، باعث افزایش سطح کلسترول خون و ایجاد پلاکهای چربی در عروق میشود. این امر ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد. حذف روغن از رژیم غذایی در چنین شرایطی میتواند به حفظ سلامت قلب و عروق کمک کند.
بیشتر بدانید: بدترین غذا برای دیابتی ها
کاهش کالریهای اضافی
روغنها حتی انواع سالم آنها کالری بالایی دارند، هر یک گرم چربی حدود ۹ کالری دارد که این مقدار نسبت به سایر درشتمغذیها بسیار بالا است. با حذف روغن کالری اضافی کمتری دریافت میکنید و در نتیجه بهتر و موثرتر میتوانید اضافه وزنتان را کنترل کنید. برای اینکه بدانید در رژیم غذاییتان به چه میزان روغن نیاز دارید بهتر است با پزشکان متخصص تغذیه مشورت کنید.
برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.
حفظ سلامت کبد
کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) یکی از رایجترین مشکلات کبدی است که در اثر تجمع چربی در سلولهای کبدی ایجاد میشود. مصرف زیاد چربیها، بهویژه چربیهای اشباع و ترانس، عدم تحرک و افزایش وزن از مهمترین دلایل بروز آن هستند. کبد چرب میتواند منجر به التهاب و آسیب کبدی و حتی سیروز یا نارسایی کبدی شود.
بیشتر بدانید: چه چیزهایی باعث التهاب در بدن میشود؟
کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲
افزایش مصرف چربیها، بهویژه در رژیمهایی که مقدار زیادی چربی اشباع و ترانس دارند، میتواند باعث مقاومت به انسولین شود. مقاومت به انسولین به این معنی است که بدن به سختی میتواند قند خون را کنترل کند. این امر در نهایت میتواند به دیابت نوع ۲ منجر شود. کبد نیز در این فرآیند تحت تاثیر قرار میگیرد، زیرا مقاومت به انسولین باعث میشود کبد چربی بیشتری تولید و ذخیره کند. شما میتوانید سوالات خود را در این زمینه از طریق پلتفرم نوبتدهی آنلاین درمانکده از پزشکان متخصص تغذیه بپرسید. در این پلتفرم امکان دریافت نوبت مشاوره اینترنتی از بهترین پزشکان تغذیه وجود دارد.
بیشتر بدانید: چالش ۲۱روزه حذف قند و شکر
حفظ سلامت پوست و بهبود مشکلاتی مانند آکنه
مصرف روغنهای ناسالم میتواند باعث افزایش چربی پوست و بروز مشکلاتی مانند آکنه شود. حذف روغنهای ناسالم و جایگزین کردن آنها با روغنهای سالمتر به بهبود سلامت پوست شما کمک میکند.
عوارض حذف روغن از رژیم غذایی چیست؟
گرچه زمانی که از چربی در رژیم غذایی صحبت میکنیم، قبل از هر چیز مضرات آن را به یاد میآوریم، اما باید بدانید حذف کامل روغن از رژیم غذایی نیز ایده جالبی نیست و شاید اصلا ممکن نباشد. درست است که آنها درشت مغذی هستند و کالری بالایی نیز دارند، اما بدن به چربی نیاز دارد و نمیتوان به فکر حذف کامل آن از رژیم غذایی افتاد. در واقع مشکل ما با چربیها از آنجایی شروع میشود که سطح آنها در بدن بیش از حد افزایش مییابد. این عدم تعادل میتواند برای هر نوع مواد مغذی در بدن اتفاق بیفتد؛ بنابراین حذف آن نمیتواند ایده خوبی باشد. از مهمترین عوارض حذف روغن از رژیم غذایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کمبود اسیدهای چرب ضروری
بدن به اسیدهای چرب ضروری مانند امگا ۳ و امگا ۶ نیاز دارد که نمیتواند آنها را تولید کند و باید از طریق غذاها تامین شوند. اسیدهای چرب در عملکرد مغز، سلامت قلب و کاهش التهاب بدن نقش دارند. حذف کامل روغنها و چربیهای مفید میتواند منجر به کمبود آنها شود.
بیشتر بدانید: گیاه خواری
کاهش جذب ویتامینهای محلول در چربی
برخی ویتامینها مانند ویتامینهای A ،D ،E و K محلول در چربی هستند، یعنی برای جذب بهتر نیاز به چربی دارند. حذف کامل چربیها میتواند باعث کاهش جذب این ویتامینها و کمبود آنها در بدن شود. مشکلات بینایی، ضعف استخوانها و کاهش عملکرد سیستم ایمنی از جمله مشکلاتی هستند که میتوانند به دلیل کمبود این ویتامینها در بدن ایجاد شوند.
بیشتر بدانید: عوارض حذف نان و برنج
کاهش انرژی و احساس خستگی
چربیها به عنوان یکی از منابع مهم بدن بهشمار میروند و به تامین انرژی پایدار در طول روز کمک میکنند. رژیم بدون روغن به کاهش انرژی منجر میشود. به همین دلیل ممکن است زودتر احساس خستگی داشته باشید.
تاثیر منفی بر سلامت پوست و مو
چربیها به حفظ رطوبت در لایههای پوست کمک میکنند و مانع از دست رفتن آب از سطح پوست میشوند. بدون چربی کافی پوست ممکن است خشک و پوستهپوسته شود. همچنین چربیها در انعطافپذیری پوست نیز نقش دارند. کمبود آن باعث میشود تا پوستی خشک و زبر داشته باشید. این موضوع زمینه را برای پیری زودرس پوست فراهم میکند.
موهای شما نیز برای درخشش و شادابی به چربی نیاز دارند. چربیهای سالم به تغذیه فولیکولهای مو کمک میکنند و باعث نرمی و درخشش موها میشوند. در صورتی که بدن چربی کافی دریافت نکند، موهای شکننده، خشک و کدر خواهید داشت.
بیشتر بدانید: رژیم غذایی برای لاغری
مشکلات هورمونی
چربیها برای تولید و تنظیم هورمونها ضروری هستند. حذف روغن برای لاغری میتواند تعادل هورمونی بدن را مختل کند و منجر به بروز مشکلاتی مانند اختلال در قاعدگی، کاهش میل جنسی و حتی مشکلات باروری شود.
بیشتر بدانید: گلوتن چیست و چه مضراتی دارد؟
مشکلات عصبی و شناختی
چربیهایی مانند اسیدهای چرب امگا ۳ برای عملکرد مغز و سیستم عصبی ضروری هستند. کمبود چربیهای سالم میتواند منجر به کاهش تمرکز، ضعف حافظه و حتی مشکلات روانی مانند افسردگی و اضطراب شود.
کاهش تحمل به دماهای سرد
چربیها به نوعی عایق حرارتی بدن هستند و به حفظ دمای بدن کمک میکنند. کاهش بیش از حد چربی ممکن است باعث شود تا تحمل هوای سرد را نداشته باشید.
افزایش خطر آسیبپذیری سیستم ایمنی
کاهش بیش از حد چربی بدن جذب ویتامینهای محلول در چربی را مختل میکند. این اختلال میتواند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شود. برای مثال وجود ویتامین A برای حفظ سلامتی مخاطها و محافظت از بدن برابر عفونتها حیاتی است یا ویتامین D نقش مهمی در عملکرد سلولهای ایمنی دارد و به مبارزه با عفونتها کمک میکند. همچنین اسیدهای چرب ضروری مانند امگا ۳ و امگا ۶ نقش مهمی در تنظیم التهاب و عملکرد سیستم ایمنی دارند. این اسیدهای چرب در کاهش التهابها و کیفیت پاسخ ایمنی بدن موثر هستند. ویتامین E نیز یک آنتیاکسیدان قوی است. این ویتامین با خنثی کردن رادیکالهای آزاد از سلولهای بدن محافظت میکند. بدون چربی جذب ویتامین E کاهش مییابد و این موضوع میتواند منجر به افزایش استرس اکسیداتیو شود. استرس اکسیداتیو نیز آسیب به سلولها و تضعیف سیستم ایمنی را به دنبال دارد.
حذف روغن از رژیم غذایی در چند خط
حذف روغن از رژیم غذایی میتواند به کنترل وزن، کاهش سطح کلسترول و بهبود عملکرد قلب و عروق کمک کند. اما باید بدانید چربیها نقش حیاتی در بدن دارند و برخی از آنها برای جذب ویتامینها، تنظیم هورمونها، سلامت پوست و مو و عملکرد سیستم ایمنی ضروری هستند. حذف کامل روغن ار رژیم غذایی ممکن است به عوارضی مانند کاهش جذب ویتامینهای محلول در چربی، ضعف سیستم ایمنی، خشکی پوست و مو و افزایش التهاب منجر شود. بنابراین، به جای حذف کامل چربیها، مصرف روغنهای ناسالم مانند روغن پالم و مارگارین را کاهش دهید و از چربیهای سالم مانند روغن آفتابگردان، زیتون و کنجد در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
سوالات رایج
مصرف بیش از حد روغنهای مایع میتواند منجر به چاقی و افزایش وزن شود.
کره مغزها مانند کره بادام زمینی، روغن آفتابگردان، کانولا، کلزا و کنجد میتوانند انتخابهای خوبی برای رژیم غذایی باشند.
روغن پالم، روغن نارگیل، کره، خامه، بستنی، گوشتهای فرآوری شده مانند همبرگر، سوسیس و کالباس، پوست مرغ و چربیهای گوشتی از جمله چربیهایی هستند که میتوانید از رژيم غذاییتان حذف کنید.
منبع: mygovindas | nutritionstudies | wholeharvest | wellyourworld