بدن انسان برای عملکرد صحیح به هماهنگی میان سیستمهای مختلف نیاز دارد و غده تیروئید یکی از کلیدیترین اجزای این سیستم محسوب میشود. در صورتی که این غده بیشازحد فعال شود، مشکلات متعددی در سلامت فرد به وجود میآید. قرص متی مازول به عنوان یک داروی پرکاربرد نقش مهمی در کنترل فعالیت تیروئید و حفظ تعادل بدن ایفا میکند. با خواندن این مقاله از مجله سلامت درمانکده میتوانید اطلاعات بیشتری درباره این قرص و نحوه تاثیرگذاری آن کسب کنید. با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قرص متی مازول
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | قرص متی مازول از تولید بیشازحد هورمون تیروئید جلوگیری میکند و برای درمان پرکاری تیروئید تجویز میشود. |
نام دارو | این دارو با نام متیمازول (Methimazole) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | قرص Methimazole برای اولین بار به عنوان یک عامل ضد تیروئید در سال ۱۹۴۹ معرفی شد. این دارو بهويژه برای کسانی تجویز میشود که گزینههای تهاجمیتر مثل جراحی یا درمان با ید رادیواکتیو برای آنها مناسب نیست. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | قرص Methimazole یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C4H6N2S |
داروهای هم گروه | پروپیل تیوراسیل |
فرمهای موجود دارو | قرص |
قرص متی مازول برای چیست؟
قرص متی مازول برای تیروئید پرکار (هایپرتیروئیدیسم) استفاده می شود؛ وضعیتی که در آن غده تیروئید بیشازحد هورمون تولید میکند. در ادامه عکس قرص متی مازول آورده شده است:
بهترین زمان مصرف قرص متی مازول
داروی Methimazole باید سه بار در روز (هر هشت ساعت یکبار) همراه با غذا مصرف شود. این دارو را تا زمانی که پزشک دستور داده است بخورید و مصرف آن را به طور ناگهانی قطع نکنید.
از عوارض قطع قرص متی مازول میتوان به بازگشت علائم پرکاری تیروئید (کاهش وزن شدید، اضطراب، خستگی، بینظمی قاعدگی، تپش قلب و ریزش مو) اشاره کرد. پرکاری تیروئید درماننشده میتواند خطر سکته مغزی یا حمله قلبی را افزایش دهد. همچنین ممکن است به یک مشکل بالقوه مرگبار به نام طوفان تیروئیدی منجر شود که در آن ضربان قلب، فشار خون و دمای بدن به سطوح خطرناک میرسد.
بیشتر بدانید: لووتیروکسین
عوارض قرص متی مازول ۵ میلیگرم
شایعترین عوارض جانبی قرص Methimazole در زیر ذکر شدهاند. اگر این عوارض شما را آزار میدهند، موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
- از دست دادن حس چشایی
- سرگیجه
- سردرد
- ریزش مو
- حالت تهوع
- ناراحتی معده
عوارض جانبی جدی
قرص متی مازول ممکن است در موارد نادر عوارض جانبی جدی ایجاد کند. در ادامه به تعدادی از این عوارض اشاره میکنیم.
۱. حساسیت به قرص متی مازول
گاهیاوقات استفاده از قرص Methimazole با واکنش آلرژیک جدی همراه است. در صورتی که یکی از علائم زیر را تجربه کردید، مصرف دارو را متوقف کنید و فورا به دنبال درمان بروید:
- مشکلات تنفسی یا خسخس سینه
- ضربان قلب سریع
- تب
- تورم غدد لنفاوی
- تورم صورت، لبها، دهان، زبان یا گلو
- مشکل در بلع یا سفت شدن گلو
- خارش، بثورات پوستی یا برجستگیهای قرمز کمرنگ روی پوست (کهیر)
- حالت تهوع یا استفراغ
- سرگیجه، سبکی سر یا غش
- کرامپ معده
- درد مفاصل
۲. اختلالات خونی
قرص Methimazole میتواند به اختلالات خونی مانند آگرانولوسیتوز، کمخونی آپلاستیک، سطوح پایین پلاکت (ترومبوسیتوپنی) و سطوح پایین گلبولهای سفید خون (لکوپنی) منجر شود. اگر با یکی از علائم زیر مواجه شدید، فورا نزد پزشک بروید:
- تب، لرز یا گلودرد
- تنگی نفس
- پوست رنگپریده یا مایل به زرد
- کبودی یا خونریزی
- عفونت مکرر
- ضعف یا خستگی غیر عادی
- سرگیجه، سبکی سر یا غش
- سردرد
- ضربان قلب سریع یا غیر طبیعی
بیشتر بدانید: پرکاری تیروئید در بارداری
۳. آسیب کبدی
در حین مصرف این دارو ممکن است کبد آسیب ببیند. از اینرو توصیه میشود به محض مشاهده هر یک از علائم زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
- حالت تهوع یا استفراغ
- درد معده یا شکم
- تب
- ضعف یا خستگی غیر عادی
- خارش
- از دست دادن اشتها
- مدفوع روشن
- ادرار تیره رنگ
- زرد شدن پوست یا سفیدی چشم (یرقان)
بیشتر بدانید: علائم پرکاری تیروئید در کودکان
۴. تورم عروق خونی (واسکولیت)
التهاب و تورم عروق کوچک در پوست، کلیهها یا ریهها هم یکی از عوارض جدی قرص Methimazole است. این عارضه با علائم زیر مشخص میشود و به درمان فوری نیاز دارد:
- قرمز یا بنفش شدن پوست
- کهیر
- پوست دردناک یا متورم
- ادرار صورتی، قرمز، قهوهای یا کفآلود
- کاهش حجم ادرار
- تنگی نفس یا سرفه خونی
۵. کمکاری تیروئید
قرص Methimazole میتواند عملکرد غده تیروئید را تغییر دهد و به کمکاری آن منجر شود. در حین مصرف این دارو به طور منظم آزمایش خون بدهید. همچنین اگر با علائم زیر مواجه شدید، به پزشک مراجعه کنید:
- افزایش وزن
- احساس سرما
- خستگی که از بین نمیرود یا بدتر میشود
- یبوست
۶. واکنش سیستم ایمنی
قرص متی مازول ممکن است باعث التهاب کبد، عروق خونی یا عروق لنفاوی شود و علائمی شبیه بیماری لوپوس ایجاد کند. در صورت بروز هر یک از علائم زیر، مصرف دارو را متوقف کنید و فورا با پزشک خود تماس بگیرید:
- کهیر
- درد مفاصل
- تب
- ضعف یا خستگی غیر عادی
۷. افت قند خون (هیپوگلیسمی)
این دارو میتواند سطح قند خون را به شدت کاهش دهد و حتی باعث مرگ شود. اگر علائم زیر را تجربه کردید، دارو را مصرف نکنید و فورا نزد پزشک بروید:
- سردرد
- اضطراب
- گرسنگی
- سرگیجه یا گیجی
- تاری دید
- گفتار نامفهوم
- تعریق
- لرزش
- ضربان قلب سریع
- تشنج
موارد احتیاط یا منع مصرف
برای اینکه از مصرف قرص متی مازول خارجی و ایرانی بیشترین بهره را ببرید و احتمال عوارض جانبی جدی را به حداقل برسانید، نکات زیر را رعایت کنید:
- اگر به قرص Methimazole یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، پزشک را از این موضوع آگاه کنید.
- به پزشک خود بگویید که از کدام داروها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی استفاده میکنید. چون ممکن است لازم باشد پزشک دوز داروهایتان را تغییر دهد یا شما را به دقت از نظر بروز عوارض جانبی تحت نظر داشته باشد.
- در مورد سابقه ابتلا به هر نوع بیماری بهخصوص کاهش گلبولهای سفید خون، کاهش پلاکت و بیماری کبدی (هپاتیت و یرقان) با پزشک معالج خود صحبت کنید.
- در صورتی که قرار است جراحی کنید، به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که قرص متی مازول میخورید.
- در حین مصرف این دارو به طور منظم به پزشک مراجعه کنید و آزمایش خون بدهید. این کار به پزشک کمک میکند از موثر بودن Methimazole مطمئن شود یا دوز آن را در صورت نیاز تغییر دهد.
- حتی اگر اطرافیانتان شرایطی مشابه شما دارند، داروی خود را با آنها به اشتراک نگذارید. چون این کار ممکن است عوارض جدی به همراه داشته باشد.
- قرص Methimazole را دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.
قرص متی مازول با چه داروهایی تداخل دارد؟
داروهایی که ممکن است با این قرص تداخل داشته باشند شامل موارد زیر هستند:
- وارفارین که رقیقکننده خون است
- بتا-بلوکرها مانند متوپرولول، آتنولول یا پروپرانولول که برای افراد مبتلا به بیماری قلبی یا فشار خون بالا تجویز میشوند
- دیگوکسین که ضربان قلب نامنظم و بعضی از انواع نارسایی قلبی را درمان میکند
- تئوفیلین که برای آسم یا سایر بیماریهای مزمن ریوی مفید است
ممکن است در این مقاله به تمام تداخلات دارویی قرص Methimazole اشاره نشده باشد. از اینرو لازم است فهرست تمام داروها و مکملهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید.
بیشتر بدانید: تیروئید پرکار چه خطراتی دارد؟
فعل و انفعالات قرص متی مازول در بدن
این دارو یک عامل ضد تیروئید تیونامید است که با مهار عملکرد تیروئید پراکسیداز و کاهش سنتز هورمون تیروئید به درمان پرکاری تیروئید کمک میکند.
افراد آسیبپذیر
شما نباید از قرص متی مازول در بارداری یا شیردهی استفاده کنید. اگر در حین مصرف این دارو باردار شدید، فورا موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
کلام پایانی
قرص متی مازول یکی از موثرترین داروها برای کنترل و درمان اختلالات غده تیروئید است. استفاده منظم و اصولی از این دارو به بازگرداندن تعادل هورمونی بدن کمک میکند و کیفیت زندگی را بهبود میبخشد. با این حال، مصرف آن بدون مشورت با پزشک میتواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد. چون شرایط و نیازهای افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است.
اگر تصمیم به شروع درمان دارید، با فوق تخصص غدد و متابولیسم مشورت کنید. شما میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر غدد آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر غدد از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
از این دارو برای درمان پرکاری تیروئید استفاده میشود.
قرص متی مازول آی اچ ۵ یا تیرومت آی اچ ۵ تولید شرکت ایران هورمون است و برای درمان تیروئید پرکار تجویز میشود.
خیر. از آنجا که این دارو ممکن است باعث ناراحتی معده شود، باید آن را همراه با غذا مصرف کنید.
خیر. این دارو روی چربیهای انباشتهشده در بدن تاثیر ندارد. اما اگر مصرف آن را بدون مشورت با پزشک و به طور ناگهانی قطع کنید، ممکن است به علت عود مجدد پرکاری تیروئید مقداری وزن از دست بدهید.
اگر میخواهید بدانید که قرص متی مازول چاق میکنه یا نه، باید بگوییم که این دارو بهخودیخود باعث افزایش وزن نمیشود. اما از آنجا که کاهش وزن یکی از علائم پرکاری تیروئید است، مصرف دارو ممکن است به دلیل تنظیم فعالیت غده تیروئید با کمی افزایش وزن همراه باشد.
بله. ریزش مو یکی از عوارض جانبی قرص Methimazole است. اگر این علامت آزاردهنده بود، با پزشک در مورد آن صحبت کنید.
منابع: go.drugbank, medlineplus, webmd