ارتباط اضافه وزن با اختلالات روانی

ارتباط اضافه وزن با اختلالات روانی و هر آنچه باید بدانید

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

در این مقاله ما پیوندهای بین «غذا و خلق و خو»، علائم و نشانه‌های تغذیه نامناسب و چگونگی ارتباط اضافه وزن بر روان، تأثیراتی که داروهای سلامت روان می‌توانند بر وزن داشته باشند، و چه غذاهای خاصی می‌توانند به بهبود سلامتی کمک کنند را بررسی می‌کنیم، پس تا انتها با مجله درمانکده همراه باشید.

بیشتر بدانید: اختلال تیک چیست؟ + راهکارهای درمان آن

چرا موضوع ارتباط اضافه وزن با اختلالات روانی بسیار مهم است؟

علیرغم وجود تعدادی متغیر جمعیت شناختی که‌ می‌تواند بر جهت و یا قدرت این پیوند تأثیر بگذارد، از جمله وضعیت اجتماعی-اقتصادی، سطح تحصیلات، سن، جنسیت و قومیت، یک بررسی سیستماتیک در سال 2010 ارتباط دو طرفه بین افسردگی و چاقی را برجسته کرد. این بررسی نشان داد که افرادی که چاق بودند ۵۵ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی در طول زمان قرار داشتند، در حالی که افراد مبتلا به افسردگی ۵۸ درصد بیشتر در معرض خطر چاق شدن بودند. بنابراین ارتباط اضافه وزن بر روان فرد بسیار متاثر است.

تخمین زده‌ می‌شود که NHS از سال 2014 تا 2015، 6.1 میلیارد پوند را صرف اضافه وزن و بیماری‌های ناشی از چاقی کرده است. عدم رسیدگی به چالش ناشی از اپیدمی چاقی، بار بیشتری را بر منابع NHS وارد‌ می‌کند. این امر بر اهمیت تشخیص علائم اولیه اختلال در غذا خوردن و همچنین در نظر گرفتن دقیق تأثیر سلامت روان بر چاقی تأکید‌ می‌کند.

بیشتر بخوانیم: رژیم بدون گلوتن چه فواید و عوارضی بر بدن دارد؟

زنی در حال خوردن ساندویچ
اضافه وزن با اختلالات روانی ارتباط و همبستگی بالایی دارد

پیچیدگی رابطه بین سلامت روان و چاقی

به طور فزاینده‌ای مشخص شده است که چاقی ممکن است یکی از عوارض جانبی داروهایی باشد که برای مدیریت مسائل سلامت روان استفاده‌ می‌شود. افزایش اشتها یا بی حالی شدید‌ می‌تواند به افزایش وزن نامطلوب و پیامدهای طولانی مدت مرتبط با آن کمک کند. علاوه بر این، ایجاد بیماری‌های همراه مانند دیابت یا درد مفاصل‌ می‌تواند کیفیت زندگی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. از آنجایی که دارو اغلب عنصر ضروری درمان است، تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی باید مداخلات خط اول برای مدیریت وزن باشد.

بیشتر بخوانیم: چاقی چیست و چگونه باید آن را درمان کرد؟

دستورالعمل‌های کلی تغذیه سالم

اگرچه این مساله ضروری است، اما ممکن است به تنهایی در ایجاد تغییرات در این گروه بیمار مؤثر نباشد. اغلب به آموزش‌های اضافی نیاز است تا بیماران بتوانند درک بیشتری از رابطه بین غذا و خلق و خو ایجاد کنند تا تغییرات کوچک اما معنادار ایجاد شود. به عنوان مثال، سروتونین از اسید آمینه تریپتوفان ساخته می‌شود که با غذاهای غنی از کربوهیدرات بهتر جذب می‌شود، که تا حدودی توضیح می‌دهد که میل به کربوهیدرات و مصرف بیش از حد غذاهای شیرین و آرامش‌بخش کربوهیدرات‌ها را برای تقویت خلق و خوی توضیح می‌دهد.

با این حال، در حال حاضر شواهدی وجود ندارد که نشان دهد افزایش مصرف کربوهیدرات‌ می‌تواند خلق و خو را در درازمدت بهبود بخشد. پاداش کوتاه‌مدت مرتبط با این غذاها می‌تواند به افزایش وزن کمک کند و رفتارهای معمولی را که بیماران در صورت عدم ارائه مداخله برای تغییر آن تلاش کنند، تثبیت کند. بهبود در مصرف رژیم غذایی و ارتباط فرد با غذا احتمالاً منجر به کاهش وزن و بهبود سلامت روان‌ می‌شود که به نوبه خود احتمالاً باعث بهبود انطباق با دارو‌ می‌شود.

بیشتر بخوانیم: گیاه‌خواری و ارتباط آن با انواع بیماری‌ها

علائم و نشانه‌های تغذیه نامناسب و ارتباط آن با بهبود سلامت روان

ارتباط بین تغذیه نامناسب و اختلالات اضطرابی به خوبی مستند شده است و علائم و نشانه‌های زیادی وجود دارد که پزشک عمومی می‌تواند هنگام ارزیابی اینکه آیا بیمار ممکن است اختلال در غذا خوردن داشته باشد به آنها توجه کند:

  • لباس‌های گشاد یا تنگ
  • کمربند
  • جواهرات
  • خسته بودن و کم انرژی بودن
  • عدم توانایی در انجام فعالیت‌های روزمره زندگی
  • فعالیت بدنی کمتری به عنوان مثال قادر به راه رفتن به اندازه قبل نیست
  • تغییر در خلق و خو، مانند افسرده شدن و بی حالی
  • اغلب بیمار شدن و بهبودی طولانی مدت که طول‌ می‌کشد
  • تاخیر در بهبود زخم
  • تمرکز ضعیف

برای داشتن سلامت روان و برنامه‌های مناسب با آن بهتر است با پزشک روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید که در سایت درمانکده می‌توانید به راحتی از طریق امکان مشاوره آنلاین روانشناسی یا مشاوره آنلاین روانپزشکی با دکتر مورد نظر خود ارتباط برقرار کنید.

بیشتر بخوانیم: 9 نکته طلایی در مورد رژیم غذایی برای سرطان معده

افسرده‌ها تا 60 درصد بیشتر احتمال چاقی دارند
کسانی که افسرده می‌شوند، تا حد زیادی در معرض خطر بروز اضاقه وزن نیز هستند

علل بروز افزایش یا کاهش وزن

مهم است که به یاد داشته باشید که کاهش یا افزایش وزن‌ می‌تواند به دلایل مختلف باشد – نظارت بر وزن در بیماران بسیار مهم است و کاهش وزن ناخواسته باید یک علامت قرمز باشد.

در مشاوره پزشک عمومی چه کارهایی‌ می‌توان انجام داد؟

نظارت بر وزن در بیمارانی که از داروهای سلامت روان استفاده‌ می‌کنند ضروری است – مداخله در حالت ایده آل باید به محض مشاهده افزایش وزن آغاز شود. درباره تغییرات اشتها سوال بپرسید در مورد رابطه بین مصرف غذا و خلق و خو بحث کنید. این‌ می‌تواند به شروع بحث در مورد انتخاب غذا و خوردن راحت کمک کند. در صورت شرکت در مشاوره GP با بیمار، سعی کنید نظرات خود را از خانواده و مراقبین دریافت کنید. این بسیار ارزشمند است، زیرا به خوبی مستند شده است که بیماران وقتی از آنها‌ می‌پرسند چه‌ می‌خورند، “نقضی گزارش” دارند.

بیشتر بخوانیم: کاهش وزن بدون رژیم با 10 تکنیک طلایی

آموزش بیماران در زمینه تغذیه خوب و سلامت روان

رژیم غذایی یک عامل خطر کم خطر، مقرون به صرفه و قابل تغییر در هنگام بررسی بهبود سلامت روان است. پزشکان عمومی باید تشویق و حمایت شوند تا افراد را از نظر کمبودهای تغذیه ای آزمایش کنند. اگر مشکوک باشند که مشکلات سلامت روانشان‌ می‌تواند به رژیم غذایی نامناسب مرتبط باشد و در صورت کمبود مکمل‌ها را تجویز کنند.

شایان ذکر است که برای داشتن رژیم تخصصی نسبت به شرایط بدن خود نیاز است که از دکتر متخصص تغذیه کمک بگیرید که تنها با چند کلیک می‌توانید از طریق امکان مشاوره آنلاین با دکتر تغذیه برنامه غذایی مناسبی دریاف نمایید.

بیشتر بخوانیم: قرص لاغری؛ انواع، مزایا و عوارض

تاثیر انواع مواد غذایی بر شرایط روانی

کربوهیدرات‌ها

کربوهیدرات توانایی تمرکز ناشی از تامین انرژی کافی برای مغز است. تصور‌ می‌شود که رژیم غذایی کم کربوهیدرات‌ می‌تواند منجر به خلق و خوی ضعیف شود. با افزایش محبوبیت رژیم‌های کتوژنیک (پروتئین بالا/چربی بالا)، این مهم است که بیمارانی که از مشکلات سلامت روان رنج می‌برند یا در حال بهبودی هستند، از نقش کربوهیدرات‌ها در عملکرد مغز و جذب تریپتوفان برای تولید سروتونین آگاه باشند.

گلوکز

تا 25 درصد از کل گلوکز دریافتی ما توسط مغز استفاده‌ می‌شود.

رابطه دارو های روان با اضافه وزن

بیماران ممکن است به ویژه در معرض وسوسه شدن رژیم‌های مد روز باشند، زیرا ممکن است با مصرف داروهای بهداشت روانی وزن اضافه کرده و در نتیجه اعتماد به نفس خود را کاهش دهند.

بیشتر بخوانیم: برنامه غذایی بیماران قلبی

پایین بودن میزان آهن بدن

سطوح پایین آهن و در نتیجه کاهش اکسی هموگلوبین‌ می‌تواند منجر به احساس خستگی، ضعف و بی حالی بیماران شود. این احتمالاً تأثیر قابل توجهی بر خودکارآمدی و خلق و خوی افراد دارد. خطر کم خونی با مصرف کافی آهن به ویژه از گوشت قرمز، مرغ و ماهی کاهش‌ می‌یابد. منابع گیاهی در لوبیا، حبوبات و غلات صبحانه غنی شده یافت‌ می‌شود. ممکن است سوال در مورد مصرف چای توسط یک بیمار کم خون مفید باشد، زیرا تانن موجود در چای باعث کاهش جذب آهن‌ می‌شود. اجتناب از چای همراه با وعده‌های غذایی‌ می‌تواند مفید باشد و نوشیدن آب پرتقال با غذاهای حاوی آهن حتی بیشتر مفید است، زیرا به افزایش جذب کمک‌ می‌کند.

کمبود ویتامین B

کمبود ویتامین‌های گروه B‌ می‌تواند احساس خستگی را افزایش دهد و باعث ایجاد احساس افسردگی و تحریک پذیری در بیماران شود. غذاهای غنی شده شامل غلات سبوس دار و غذاهای پروتئین حیوانی مانند گوشت، ماهی، تخم مرغ و لبنیات است.کمبود ویتامین B در بین گیاهخواران رایج است. انجمن وگان بیان‌ می‌کند که کمپین “Veganuary” که در آن مردم برای ماه ژانویه وگان‌ می‌خورند، در سال 2018 با 168500 شرکت کننده، 183 درصد رشد داشته است. با تبدیل شدن گیاهخواری به یک روند رو به رشد، ضروری است که خطر کمبود ویتامین B و مکمل برای افرادی که در معرض خطر یا دارای سابقه اختلالات سلامت روان هستند مورد بحث قرار گیرد.

بیشتر بدانید:چاقی کودکان چیست؟مهم‌ترین و رایج‌ترین علت‌های اضافه وزن

وجود برخی از بیماری‌ها

IBS، پروبیوتیک‌ها و FODMAP سندرم روده تحریک پذیر (IBS) با سطوح بالاتر اختلالات خلقی، اضطراب و سایر شرایط روانپزشکی مرتبط است.

پسری با اضافه وزن بالا در حال پرخوری
پرخوری موچب اضافه وزن و بروز اختلالات روانی می شود

بیشتر بخوانیم: تغذیه در بارداری چگونه است و چطور می‌توان تغذیه سالم داشت؟

خاتمه

در بخش‌های مختلفی که در این مقاله آمد بسیاری از مهم‌ترین نکاتی که باید در زمینه انواع موضوعات مرتبط با ارتباط اضافه وزن بر روان را بدانید آورده‌ایم. بنابراین در صورتی که تصور می‌کنید ابهاماتی همچنان برایتان مطرح است توصیه می‌کنیم که به سایر مقالات ما در همین وبسایت مراجعه کرده و آن‌ها را بخوانید. در حیطه‌های مختلف به مساله اختلالات روانی پرداخته‌ایم و به شرح و بسط موضوعات روز همت گماشته‌ایم. در صورت نیاز می‌توانید در بخش کامنت‌ها با ما در ارتباط باشید.

منابع:

priorygroup

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد رای‌ها 3

هنوز امتیازی ثبت نشده

aygoza
زهرا خمسه

تیم تحریریه درمانکده متشکل از نویسندگان باتجربه حوزه سلامت و پزشکی است که به صورت تخصصی به تحریر مقالات با موضوعات پزشکی، سلامت جسم و سلامت روان می‌پردازند. پیشنهاد می‌کنیم که محتوای تخصصی این نویسندگان را از دست ندهید.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

1 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
ستاره زمانی
ستاره زمانی
11 ماه قبل

واقعا خیلی ذهنمو درگیر کرده