خواص چای ماسالا؛ از بهبود کیفیت اسپرم تا درمان سرماخوردگی

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

چای ماسالا (Masala Tea) یک نوشیدنی معروف هندی است و مزایای متنوعی از جمله بالابردن سطح انرژی، مبارزه با التهابات بدن، کمک به تسکین درد و تقویت سیستم ایمنی دارد. طعم خوب و خواص چای ماسالا باعث شده که در ایران هم شهرت زیادی پیدا کند. در این مقاله به ۲۱ مورد از خواص ماسالا اشاره می‌کنیم و از شیوه و زمان مصرف آن هم برایتان می‌گوییم. برای آشنایی بیشتر با چای معروف این روزها، این مقاله از مجله سلامت درمانکده را از دست ندهید.

خواص چای ماسالا چیست؟

تصویر چای ماسالا در یک فنجان زیبا
چای هندی ماسالا خواص پرشماری دارد.

ماسالا نوعی چای هندی است که از ترکیب چند ماده مختلف آماده می‌شود. چای سیاه، شیر و ادویه‌های تندی مانند هل، زنجبیل، میخک، دارچین و فلفل سیاه در آن وجود دارند. این ترکیب باعث ایجاد طعم خوشایند و ایجاد مزایای متنوعی می‌شود. البته نظر افراد مختلف نسبت به طعم‌ها با یکدیگر متفاوت است، اما اگر شما هم طرفدار مزه‌های تند هستید، احتمالا از این چای معطر استقبال خواهید کرد.

۱. انرژی‌زا بودن و تقویت‌کنندگی

چای ماسالا حاوی کافئین است و به افزایش سطح انرژی، پاک‌سازی بدن و تسکین عضلات کمک می‌کند. با مصرف این نوشیدنی انرژی‌بخش می‌توانید شاهد بهبود عملکرد مغز و قلب باشید. این ویژگی‌ها و خواص چای ماسالا در بدنسازی هم کاربرد دارند و با نوشیدن آن می‌توانید راهی برای بهبود سطح انرژی و انجام بهتر فعالیت‌های ورزشی پیدا کنید. 

بیشتر بدانید: خواص کاپوچینو

۲. محافظت از سلول‌ها

ترکیب چای سیاه و هل در ماسالا، آن را به گزینه‌ای عالی برای محافظت از سلول‌های بدن تبدیل می‌کند. این دو ماده خواص آنتی‌اکسیدانی دارند و می‌توانند به حفظ سلامت سلول‌ها در مقابل تخریب‌ اکسیداتیو (Oxidative stress) کمک کنند. تخریب اکسیداتیو به وضعیتی گفته می‌شود که بدن نمی‌تواند با رادیکال‌های آزاد مقابله کند. رادیکال‌های آزاد مولکول‌هایی هستند که می‌توانند به سلول‌های بدن آسیب وارد کنند و باعث بروز مشکلاتی مانند سرطان، بیماری‌های قلبی و عصبی شوند.

۳. تسکین درده

میخک موجود در چای ماسالا حاوی اوژنول (eugenol) است. این ماده نوعی بی‌حس‌کننده طبیعی است و باعث کاهش درد می‌شود. علاوه‌بر آن، زنجبیل موجود در ماسالا هم برای تسکین درد مفید است. این مواد با خواص تسکین‌دهندگی و ضدالتهابی می‌توانند به کنترل دردهای مختلف کمک کنند. برای مثال، خواص چای ماسالا برای گلو درد پرشمارند و در این زمینه، مفید واقع می‌شود.

بیشتر بدانید: خواص چای کوهی

۴. بهبود هضم غذا

خواص چای ماسالا برای معده هم از مزایای آن به‌شمار می‌رود. زنجبیل موجود در چای باعث بهبود گردش خون می‌شود و روی هضم بهتر غذا اثر می‌گذارد. مصرف ماسالا سطح قند خون را هم کاهش می‌دهد و به‌طور مستقیم و غیرمستقیم موجب عملکرد بهتر معده می‌شود.

۵. تقویت سیستم ایمنی

تصویر یک فنجان چای ماسالا در کنار ترکیبات موجود در آن مانند دارچین و زنجبیل
نوشیدن چای ماسالا بدن را در مقابل بیماری‌ها قوی می‌کند.

وجود دارچین، زنجبیل و هل در ترکیب چای ماسالا باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. این مواد حاوی ویتامین C هستند و می‌توانند از بدن در مقابل بیمار‌ی‌های مختلف دفاع کنند. ویتامین C نقش پررنگی در تقویت سیستم ایمنی دارد و اگر می‌خواهید که بدن‌تان قوی و مقاوم باشد، مصرف ماسالا ایده خوبی برای تامین این ویتامین خواهد بود.

۶. مقابله با باکتری‌ها

یکی از خواص چای ماسالا توانایی آن در مقابله با باکتری‌های عفونت‌زاست. ادویه‌های موجود در آن خاصیت ضد باکتریایی دارند و نمی‌گذارند که بدن‌تان در مقابل عوامل بیماری‌زای مختلف آسیب‌پذیر شود. 

۷. کمک به کاهش وزن

از خواص چای ماسالا برای لاغری هم غافل نشوید. این نوشیدنی جذاب با افزایش سوخت‌وساز بدن به کاهش وزن کمک می‌کند. ترکیب چای سیاه و دارچین سطح کلسترول را هم پایین می‌آورد و باعث می‌شود که بدن کالری‌های دریافتی را سریع‌تر به انرژی تبدیل کند.

۸. تقویت استخوان‌ها

ادویه‌های موجود در چای ماسالا به حفظ تراکم استخوان‌ها کمک می‌کنند. اهمیت تقویت استخوان‌ها و مراقبت از آن‌ها در دوران میانسالی و پیری بسیار زیاد است. برای همین، در طب سنتی، مصرف ماسالا به کهنسالان و افراد در آستانه پیری توصیه می‌شود. 

۹. بهبود وضعیت قلب و عروق

یکی از مهم‌ترین خواص چای ماسالا نقش آن در تنظیم گردش خون و کنترل سطح کلسترول است. این دو مورد باعث بهبود عملکرد قلب و رگ‌های خونی می‌شوند. برای داشتن قلبی سالم‌تر می‌توانید روی ماسالا حساب کنید. 

بیشتر بدانید: خواص چای ترش

۱۰. جلوگیری از التهابات بدن

تصویر مردی سرحال در حال نوشیدن چای ماسالا
چای ماسالا باعث رفع التهابات بدن می‌شود.

وجود زنجبیل در چای ماسالا به رفع التهابات بدن کمک زیادی می‌کند. این ماده مفید حاوی ترکیباتی مانند جینجرول (Gingerol) و شوگائول (Shogaol) است که در کنترل التهابات نقش مهمی دارند. اگر به بیماری‌های التهاب‌آوری مانند آرتریت روماتوئید مبتلا هستید و از نظر پزشک معالج شما ایرادی ندارد، مصرف چای ماسالا را امتحان کنید.

۱۱. پیشگیری از نفخ شکم

وجود میخک در چای ماسالا به رفع نفخ شکم و پیشگیری از آن کمک می‌کند. اگر تعادل باکتری‌های مفید و مضر روده‌ها به هم بخورد، امکان بروز نفخ و انواع بیماری‌های دیگر به وجود می‌آید. میخک در این زمینه به شما کمک می‌کند و نمی‌گذارد که تعادل باکتریایی روده از بین برود. 

۱۲. کاهش احتمال ابتلا به سرطان

تمام ادویه‌های موجود در چای ماسالا توانایی سرکوب عوامل سرطان‌زا را دارند. مواد موجود در این چای خوش‌طعم با تومورزایی در مقابل ابتلا به سرطان می‌ایستند و به التهابات موجود در بدن، اجازه گسترش و توسعه نمی‌دهند. البته همچنان نیاز به تحقیقات بیشتری درباره این موضوع است، اما کارایی ترکیبات چای ماسالا در پیشگیری از التهاب و سرطان غیرقابل انکار است. 

۱۳. خواص چای ماسالا در پریودی

یکی از جذاب‌ترین و کاربردی‌ترین خواص چای ماسالا، کمک به رفع انقباضات شکم و دردهای پریود است. با وجود ادویه‌هایی که در این چای ریخته می‌شوند، ماهیچه‌های بدن در وضعیت آرامی قرار می‌گیرند و انقباضات شکمی هم کم می‌شوند. 

بیشتر بدانید: مضرات چای سبز برای کبد

۱۴. جلوگیری از ابتلا به دیابت

ترکیب دارچین و میخک موجود در چای ماسالا در همراهی با مواد دیگر به کاهش خطر ابتلا به دیابت کمک می‌کنند. این مواد حساسیت بدن به انسولین را افزایش می‌دهند و باعث کاهش سطح قند خون می‌شوند. 

۱۵. کاهش استرس و اضطراب

تصویر فردی در حال لذت‌بردن از نوشیدن چای ماسالا
چای ماسالا اعصاب را تسکین می‌دهد.

خواص چای ماسالا برای اعصاب را هم دست‌کم نگیرید. وجود ماده ال تیانین (L-theanine) در این چای باعث کاهش استرس و اضطراب می‌شود. هل و زنجبیل موجود در ماسالا موجب پایین‌آمدن سطح کورتیزول (Cortisol) یا همان هورمون استرس می‌شوند و آرامش ایجاد می‌کنند.

۱۶. خواص چای ماسالا قبل از خواب

خواص چای ماسالا در شب هم به کمک شما می‌آیند. با نوشیدن یک فنجان از آن، خواب آسوده‌تری را تجربه خواهید کرد. پیش‌تر هم اشاره کردیم که این نوشیدنی می‌تواند نقش موثری در کاهش استرس و اضطراب داشته باشد؛ بنابراین استفاده از آن در شب هم فکر خوبی خواهد بود. البته اگر به کافئین حساس هستید یا منع استفاده از آن را دارید، نباید شب‌ها به‌سراغ ماسالا بروید. 

۱۷. تقویت سلامت پوست

زنجبیل به‌تنهایی از مواد عالی و معروفی است که هزار و یک خاصیت اعجاب‌انگیز دارد. حضور آن در کنار طیف متنوعی از ادویه‌های مقوی دیگر، باعث می‌شود که خواص چای ماسالا متنوع و جذاب‌تر شوند. یکی از کاربردهای این تیم برنده، تقویت زیبایی و سلامت پوست است. زنجبیل در همراهی با مواد دیگر این چای به درخشندگی پوست کمک می‌کند. 

۱۸. خواص چای ماسالا برای سرماخوردگی

از خواص چای ماسالا باید به ویژگی‌های ضد التهابی، ضد قارچی و ضد باکتریایی آن اشاره کنیم. نوشیدن یک فنجان از این چای در دوران سرماخوردگی به نرم‌ترشدن گلو کمک و بدن را در مقابله با عوامل بیماری‌زا قوی‌تر می‌کند. 

۱۹. کاهش تهوع

میخک و زنجبیلی که در چای ماسالا وجود دارد، تهوع را از بین می‌برند. این دو ماده در کاهش التهاب نقش دارند و در ضمن، می‌توانند بدن را در حالت آرام‌تری قرار بدهند. مجموع این ویژگی‌ها در کاهش تهوع و برگرداندن تعادل به دستگاه گوارش نقش مهمی ایفا می‌کنند.

بیشتر بدانید: خواص قهوه

۲۰. خواص چای ماسالا برای یبوست

ادویه‌های موجود در ماسالا به بهبود کل عملکرد کل دستگاه گوارش کمک می‌کنند. در نتیجه، بعد از نوشیدن چای، باید انتظار رفع یبوست هم داشته باشید. زنجبیل در این چای حضور پررنگ‌تری برای رفع یبوست دارد و با خاصیت نرم‌کنندگی روده، باعث دفع می‌شود. 

۲۱. خواص چای ماسالا برای کبد

اینفوگرافیک مزایای چای ماسالا
چای ماسالا به سم‌زدایی بدن با کبد کمک می‌کند.

با وجود موادی که سرشار از آنتی‌اکسیدان هستند، ماسالا گزینه جذابی برای مبارزه با رادیکال‌های آزاد و مراقبت از سلول‌های کبد است. افزایش رادیکال‌های آزاد در بدن باعث آسیب‌رسیدن به سلول‌های بدن می‌شود. با ترکیبات مطلوب موجود در ماسالا، عملکرد کبد در زمینه سم‌زدایی و بهبود سوخت‌وساز بدن هم بهتر پیش می‌رود.

خواص چای ماسالا برای مردان

نوشیدن چای ماسالا برای بسیاری از افراد مزایای فراوانی دارد. بعضی تحقیقات علمی خبر از کارکردهای مفید و اختصاصی آن برای مردان هم می‌دهند. در ادامه، به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم. یادتان باشد که این مزایای چای ماسالا برای مردان، نیاز به پژوهش‌های بیشتری هم دارند و صرفا نتایج چند تحقیق و پژوهش هستند. 

خواص چای ماسالا برای اسپرم

بعضی از تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف چای ماسالا در یک بازه زمانی طولانی به افزایش غلظت اسپرم‌ها کمک می‌کند. ضمن اینکه این نوشیدنی در افزایش تعداد اسپرم‌ها و بهبود تحرک آن‌ها هم نقش قابل توجهی دارد. از خواص چای ماسالا برای زود انزالی هم زمزمه‌هایی به گوش می‌رسند که نیاز به پشتوانه علمی دقیق‌تری برای آن‌ها وجود دارد. 

خواص چای ماسالا برای زنان

این چای محبوب و معروف خواص فراوانی برای زنان دارد. با مصرف آن، امکان بهره‌بردن از مزایای متنوع زیر فراهم می‌شود:

  • تسکین دردهای پریود
  • تنظیم هورمون‌ها
  • بهبود خلق‌وخو

خواص چای ماسالا برای بارداری

برای مصرف چای ماسالا در دوران بارداری، حتما نظر پزشک را جویا شوید. یادتان باشد که اگرچه این نوشیدنی خواصی مانند تسکین دردها و افزایش انرژی به همراه دارد، اما بروز عوارضی مانند سوزش دهانه معده، بعد از مصرف آن هم بعید نیست.  

خواص چای ماسالا برای کودکان

مصرف انواع چای و دمنوش به کودکان زیر ۲ سال توصیه نمی‌شود. بعد از این سن، امکان استفاده از انواع مختلف چای مانند ماسالا وجود دارد. یادتان باشد که مصرف کافئین زیاد برای بچه‌ها مطلوب نیست.

خواص و اثرات چای ماسالا در ترکیب با خوراکی‌های دیگر

تصویر فنجان چای ماسالا در کنار عسل
چای ماسالا در کنار خوراکی‌هایی مانند شیر و عسل ترکیب مقوی‌تری هم می‌سازد.

استفاده از این چای با مواد خوراکی دیگر، هم طعم نوشیدنی را بهتر می‌کند و هم باعث افزایش خاصیت آن می‌شود. در ادامه، با تعدادی از ترکیب‌های جذابی آشنا می‌شوید که معمولا با چای ماسالا مورد استفاده قرار می‌گیرند.

خواص چای ماسالا با شیرتقویت قلب، بهبود خلق‌وخو، سلامت پوست و مو، بهبود کیفیت خواب
خواص چای ماسالا با عسلتقویت سیستم عصبی، بهبود خواب، بهبود هضم غذا، تقویت سیستم ایمنی بدن
خواص چای ماسالا با شیر خشکاین گزینه برای بزرگسالان است و نباید به کودکان زیر ۲ سال داده شود. مزایای آن شامل طعم بهتر، ایجاد تسکین و آرامش می‌شود.
خواص چای ماسالا با قهوه
افزایش انرژی، کاهش التهابات

زمان مصرف چای ماسالا

تصویر چای ماسالا در کنار یک فنجان چای ساده
ساعت‌های میانی روز و عصر، زمان مناسب مصرف چای ماسالا هستند.

چای ماسالا باعث افزایش سرعت سوخت‌وساز بدن می‌شود. برای همین، بهتر است که آن را در ساعت‌های میانی روز میل کنید. استفاده از آن به‌عنوان میان‌وعده عصرگاهی و بعد از ساعت‌های طولانی کار هم ایده خوبی است و باعث تقویت انرژی می‌شود.

کلام پایانی

یادتان نرود که مصرف هر ماده تازه‌ای باید با دقت و در نظرگرفتن نیازها و شرایط بدن انجام شود. گاهی مواد کاملاً طبیعی و بدون مواد افزودنی شیمیایی هم مضر هستند. نوشیدنی‌های گیاهی و حتی معروفی مانند چای ماسالا هم می‌توانند عوارضی به همراه داشته باشند. اگر شرایط خاصی دارید و مبتلا به بیماری یا مشکلی هستید، حتما پیش از اضافه‌کردن هر ماده خوراکی تازه‌ای به رژیم غذایی‌تان با پزشک خود مشورت کنید. مراجعه به دکتر تغذیه همیشه ایده خوبی برای تنظیم رژیم غذایی است. برای استفاده از راهنمایی متخصصان در این زمینه می‌توانید به وب‌سایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

چای ماسالا چیست و چه ترکیباتی دارد؟

چای ماسالا نوعی نوشیدنی گرم و خوش‌طعم هندی است که از ترکیب چای سیاه، شیر، آب و ادویه‌های مختلفی مانند زنجبیل، هل، دارچین، میخک و فلفل سیاه تهیه می‌شود. 

خواص چای ماسالا برای سلامتی چیست؟

بهبود هاضمه، تقویت سیستم ایمنی، کاهش التهابات بدن، بهبود خلق‌وخو و افزایش انرژی در کنار ارتقای عملکرد قلب و عروق از مزایای مصرف ماسالا هستند.

مصرف چای ماسالا برای کودکان مجاز است؟

کودکان زیر ۲ سال نباید چای ماسالا مصرف کنند، اما کودکان بزرگ‌تر می‌توانند حد متعادل و اندکی از آن را بنوشند.

مصرف چای ماسالا برای همه بدون مانع است؟

خیر، کسانی که به کافئین حساس هستند یا یکی از مواد موجود در ترکیب این چای برایشان نامناسب و آلرژی‌زاست، نباید از آن بنوشند.

چای ماسالا برای لاغری کی بخوریم؟

این چای انرژی‌زاست و مصرف آن برای خواص متابولیک و در راستای کاهش وزن، در میانه صبح و به‌عنوان میان‌وعده توصیه می‌شود. 

منابع: healthokglobal.com | naturalmedicinejournal.com | sciencedirect.com

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد رای‌ها 0

هنوز امتیازی ثبت نشده

niloufar shahdoust
نیلوفر شهدوست

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

0 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها