قرص لورازپام (Lorazepam) با نام تجاری اتیوان (Ativan) یکی از داروهای پرکاربرد دسته بنزودیازپینها است که به دلیل ویژگی آرامبخشی و ضد اضطرابی به بهبود بسیاری از بیماریهای روانی و مشکلات جسمی ناشی از آنها کمک میکند. پزشکان عمدتا این دارو را برای کاهش اختلال اضطرابی، بیخوابی، تشنج، تسکین علائم ترک الکل، تهوع و استفراغ ناشی از شیمیدرمانی تجویز میکنند.
با وجود مزایای زیادی که لورازپام در بهبود مشکلات روانی و عصبی دارد، باید آن را با احتیاط و زیر نظر پزشک مصرف کنید تا از ایجاد وابستگی و بروز عوارض جانبی ناخواسته جلوگیری شود. در این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید تا بررسی کنیم قرص لورازپام برای چی خوبه و چگونه باید آن را مصرف کرد.
فهرست محتوا:
اطلاعات شناسنامهای قرص لورازپام
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | این دارو را برای درمان اختلال اضطرابی، بیخوابی، تشنج فعال مانند صرع، تسکین علائم ترک الکل، تهوع و استفراغ ناشی از شیمیدرمانی تجویز میکنند. |
نام دارو | قرص لورازپام (Lorazepam) با نام تجاری اتیوان (Ativan) به فروش میرسد. |
گروه دارو | لورازپام یکی از داروهای گروه بنزودیازپینها بهشمار میآید. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی دارو | C۱۵H۱۰Cl۲N۲O۲ |
داروهای همگروه | آلپرازولام، فلورازپام، میدازولام، نیترازپام، اگزازپام و دیازپام |
دوزهای موجود دارو | قرص ۰.۵، یک و ۲ میلیگرم |
مکانیسم اثر قرص Lorazepam
این قرص یک داروی آرامبخش با اثرات خوابآور است که سیستم عصبی مرکزی را در قسمت ساب کورتیکال و لیمبیک ضعیف میکند تا گیرندههای گابا در سیستم ARAS تحریک شوند. در واقع، لورازپام با اتصال به گیرندههای بنزودیازپینی در مغز، اثرات GABA که یک نوروترانسمیتر مهاری در مغز است را تقویت میکند. این تقویت، نفوذپذیری یونهای کلر را در داخل نورونها افزایش میدهد و نتیجه آن کاهش تحریکپذیری نورونها و ایجاد آرامش در سیستم عصبی است.
موارد مصرف قرص لورازپام
مهمترین کاربردهای قرص لورازپام 1 میلیگرم همانند سایر دوزهای آن به شرح زیر است:
- لورازپام یکی از داروهای دسته بنزودیازپینها است که به طور کوتاهمدت برای درمان اختلال اضطرابی تجویز میشود.
- پزشک ممکن است قرص لورازپام ۲ میلیگرم یا دوز پایینتر آن را به عنوان داروی کمکی برای درمان اضطراب ناشی از افسردگی، اضطراب قبل از جراحی و حملات صرع تجویز کند.
- دیگر موارد مصرف قرص لورازپام برای خواب است. دوز مناسب این دارو میتواند بیخوابی ناشی از اضطراب شدید و وحشت شبانه را برطرف کند.
- از قرص لورازپام برای ترک اعتیاد، زمانی استفاده میکنند که فرد با علائم ناشی از ترک الکل یا مواد مخدر مانند اضطراب، بیخوابی و نشانههای تشنج مواجه شده باشد. این دارو را برای ترک اعتیاد باید حتما با نظارت پزشک مصرف کنید تا از بروز عوارض جانبی احتمالی جلوگیری شود.
- لورازپام میتواند تحت نظارت کامل پزشک به عنوان یک داروی کمکی در کنترل تهوع ناشی از شیمیدرمانی موثر باشد.
بیشتر بدانید: قرص لیتیم کربنات برای چه بیماری تجویز میشود؟
مقدار و نحوه مصرف لورازپام (Lorazepam)
لورازپام یکی از داروهای دسته بنزودیازپینها است که باید در دوز پایین و برای کوتاهمدت مصرف شود؛ زیرا استفاده طولانیمدت از این دارو میتواند وابستگی ایجاد کند. معمولا لورازپام توسط روانپزشک یا دکتر متخصص مغز و اعصاب تجویز میشود.
پزشک متخصص دوز مناسب این دارو را بر اساس سن، وزن، شدت اضطراب فرد و نحوه پاسخگویی بدن بیمار به درمان مشخص میکند. از همینرو باید بگوییم، مقدار فرم خوراکی لورازپام از فردی به فرد دیگر متفاوت است و نباید تحت هیچ شرایطی به شکل خودسرانه دوز دارو را افزایش یا کاهش دهید.
دیگر نکات مهم حین مصرف داروی Lorazepam شامل موارد زیر هستند:
- این دارو برای دوره کوتاهی تجویز میشود و مصرف آن بیش از چهار هفته (مگر با تجویز مستقیم پزشک) ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند.
- پزشک معمولا لورازپام را یک بار در روز تجویز میکند.
- داروی لورازپام باید همراه با آب بلعیده شود؛ بنابراین از خرد کردن یا جویدن آن بپرهیزید.
- برای کسب نتیجه مطلوب، بهتر است دارو را هر روز در ساعت مشخصی مصرف کنید.
- لورازپام را بر اساس دستورالعمل پزشک تا انتهای دوره درمان به طور کامل مصرف کنید؛ بنابراین از قطع ناگهانی آن بپرهیزید.
- این دارو را میتوانید همراه با غذا یا بدون آن مصرف کنید. اگر از ناراحتی گوارشی رنج میبرید بهتر است لورازپام با غذا مصرف شود.
- اگر خوردن یک نوبت دارو را فراموش کردید، به محض یادآوری دوز فراموششده را مصرف کنید. با این حال، اگر نوبت بعدی دارو نزدیک است (کمتر از چهار ساعت) میتوانید دوز فراموششده را نادیده بگیرید و قرص را مطابق زمان تعیینشده توسط پزشک مصرف کنید.
- یادتان باشد، مصرف همزمان ۲ دوز قرص لورازپام برای جبران دوز فراموششده، نه تنها مفید نیست بلکه میتواند عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
- این دارو باید برای درمان اضطراب و سایر اختلالات روانی حتما توسط روانپزشک تجویز شود؛ بنابراین برای رفع کوچکترین علائم غیر طبیعی از مصرف خودسرانه آن بپرهیزید.
بیشتر بدانید: قرص دیازپام برای چیست؟
طریقه مصرف قرص لورازپام برای کودکان
لورازپام برای کودکان با احتیاط زیاد و تنها در موارد ضروری تجویز میشود. معمولا پزشک برای کاهش حملات صرع و حالت تهوع ناشی از شیمیدرمانی کودکان، از فرم تزریقی لورازپام با دوز بسیار پایین استفاده میکند. از طرفی، ممکن است روانپزشک برای درمان اضطراب شدید و آژیتاسیون (سراسیمگی یا بیقراری روانی) کودکان قرص لورازپام ۰.۵ میلیگرم تجویز کند.
بیشتر بدانید: قرص ونلافاکسین ۷۵
بهترین زمان مصرف قرص لورازپام
زمان مصرف این دارو بر اساس علت تجویز و نیازهای خاص هر فرد مشخص میشود. به عنوان مثال، اگر لورازپام را برای مدیریت اضطراب روزانه مصرف میکنید، بهتر است آن را در صبح یا اوایل ظهر بخورید.
اگر قرص لورازپام 1 میلیگرم یا سایر دوزها برای کمک به خواب بهتر شما تجویز شدهاند، باید آنها را ۳۰ دقیقه تا یک ساعت قبل از خواب شبانه مصرف کنید. همچنین، مصرف این قرص برای حالت تهوع ناشی از شیمیدرمانی معمولا ۳۰ تا ۶۰ دقیقه قبل از شروع شیمیدرمانی توصیه میشود.
موارد احتیاط و منع مصرف Lorazepam
منصرف این دارو در شرایط و بیماریهای زیر توصیه نمیشود:
- حساسیت به داروهای دسته بنزودیازپینها
- مشکلات تنفسی مانند آپنه خواب
- سابقه کما و شوک
- بیماری کلیوی و کبدی
- سابقه اختلالات شخصیتی و افسردگی
- گلوکوم حاد زاویه باریک
- بیماری پورفیری
- ضعف عضلانی مانند میاستنی گراویس
- مصرف الکل و اعتیاد دارویی
- سن بالای ۶۵ سال
بیشتر بدانید: قرص آمی تریپتیلین ۱۰ برای چیست؟
مصرف قرص لورازپام در بارداری و شیردهی
مصرف بنزودیازپینها مانند لورازپام در دوران بارداری و برای خانمهایی که قصد حاملگی دارند، توصیه نمیشود. چرا که این دارو بر جنین تاثیر منفی میگذارد و ممکن است پس از تولد برای نوزاد علائم ترک مانند تحریکپذیری، بیقراری، لرزش، گریههای غیر قابل کنترل و مشکلات تغذیهای ایجاد کند.
همچنین، متخصصان مصرف قرص لورازپام در شیردهی را هم توصیه نمیکنند؛ زیرا ترکیبات آرامبخش این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود و بر روند رشد کودک شیرخوار (وزنگیری مناسب) تاثیر منفی میگذارد.
بیشتر بدانید: قرص بوسپیرون
عوارض قرص لورازپام چیست؟
این قرص ممکن است مانند سایر داروها برخی عوارض جانبی ناخواسته ایجاد کند که عبارتاند از:
- خوابآلودگی
- سردرد و سرگیجه
- حالت تهوع
- تاری دید
- از دست دادن تعادل و هماهنگی اعضای بدن
- کاهش میل جنسی
- تغییر در اشتها
- یبوست
- سوزش سردل
بیشتر بدانید: قرص فنوباربیتال۱۰۰
از عوارض جدی لورازپام که در صورت مشاهده باید سریعا دارو را قطع کنید و به پزشک اطلاع دهید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افسردگی
- توهم
- افکار خودکشی
- تغییرات در بینایی
- مشکل در صحبت کردن
- ضعف شدید عضلانی
- مشکل حرکتی
- علائم عفونت مانند تب و گلودرد
- اختلال در حافظه
بیشتر بدانید: قرص دپاکین و تاثیر آن بر اختلالات تشنجی
علائم اوردوز مصرف لورازپام
اگر این دارو بیش از حد مجاز و دوز تجویزشده توسط پزشک، مصرف شود، فرد دچار اوردوز خواهد شد. اصلیترین علائم اوردوز با داروی لورازپام شامل خوابآلودگی شدید، گیجی، عدم توانایی در گفتار، ضعف شدید عضلانی، احساس بیقراری، کندی ضربان قلب، احساس سبکی سر، تنفس سخت و بیهوشی هستند.
روش ترک قرص لورازپام
این قرص برای مدت کوتاهی تجویز میشود و قطع آن باید حتما زیر نظر پزشک متخصص صورت گیرد. پزشک معمولا دوز دارو را به تدریج کاهش میدهد و علائم بیمار را در دوره ترک دارو زیر نظر دارد. لازم به ذکر است، از تغییر دوز یا قطع ناگهانی دارو به شکل خودسرانه بپرهیزید، زیرا این کار میتواند باعث بروز عوارض جانبی جدی همچون موارد زیر شود:
- تشنج
- تغییر در حالات روحی و روانی
- معده درد
- از دست دادن اشتها
- درد عضلانی
- بیحسی یا مورمور شدن بازوها
- ضربان قلب سریع
- از دست دادن موقتی حافظه کوتاهمدت.
راهنمای مراجعه به پزشک
قرص لورازپام یکی از داروهای موثر در دسته بنزودیازپینها است که با اثرات آرامبخشی و ضد اضطرابی به درمان اضطراب، بیخوابی و تشنج کمک میکند. با وجود فواید لورازپام در کاهش اضطراب، این دارو به شدت وابستگی ایجاد میکند و نباید تحت هیچ شرایط بدون تجویز پزشک مصرف شود. ما در این مقاله از مجله درمانکده به طور مفصل بررسی کردیم قرص لورازپام برای چیه و مصرف بیش از حد آن چه عوارضی دارد.
اگر در مورد نحوه مصرف و عوارض ناشی از خوردن این قرص، سوالات بیشتری دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله روانپزشک آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری روانپزشک از روانپزشک مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
لورازپام یکی از داروهای دسته بنزودیازپینها است که به طور کوتاهمدت برای اختلال اضطرابی تجویز میشود.
پزشک ممکن است با توجه به شرایط بیمار، لورازپام ۲ میلیگرمی را مانند سایر دوزهای این دارو برای درمان اختلال اضطرابی، بیخوابی، تشنج، تسکین علائم ترک اعتیاد و کاهش حالت تهوع ناشی از شیمیدرمانی تجویز کند.
گزارشات در مورد قرص لورازپام نشان میدهد این دارو با ایجاد اثرات جانبی و تغییرات رفتاری مانند خوابآلودگی، احساس خستگی، ضعف عضلانی و در مواردی افزایش اشتها به طور غیر مستقیم باعث افزایش وزن در افراد میشود.
مصرف بیش از حد مجاز این دارو میتواند باعث بروز علائمی همچون خوابآلودگی شدید، گیجی، عدم توانایی در گفتار، ضعف شدید عضلانی، احساس بیقراری، کندی ضربان قلب، احساس سبکی سر، تنفس سخت و بیهوشی شود.
منابع: medscape | drugbank | medicalnewstoday
سلاممنقرصب۲روزی ۳تاومدتحدود۶ماهمصرفکردمویکبارهگذاشتمشکنارالانیههفتسشباتامیخوامبخوابمدستوپامتیکمیزنهپرشدارهنمیزارهبخوابماگهلورازپامبخورمخوبهیانه؟
سلام خسته نباشید من حدودا ۴ و نیم ماه پیش شب که خواستم بخوابم دچار تنگی نفس بریده شدن نفس اضطراب شدید و تعرق بیش از حد شدم که نمیتونستم بخوابم بعد از دو روز این حالت به تمام روز من تبدیل شد و احساس سوزش در چپ و راست قفسه سینه احساس کردم.با مراجعه به چند دکتر و آزمایش اکو گفتن مشکل قلبی نیست و پنیک هست و بهم داروی آلپرازولام دادن که بعد از ۳ روز مصرف بازهم مشکل خواب تنفس درد قفسه و احساس مرگ بهم دست داد.بعد از مراجعه به دکتر بعدی که متخصص قلب بود بهم داروی سرترالین نیم و لورازپام ۱ تجوویز شد و من حدود ۲ماه خورده ای مصرف بعد از قطع ۱ روز از داروی لورازپام که دیگه تموم شده بود و دست من نبود مجدد شب هنگام خواب دچار مشکل شدم و یک روز در بیمارستان بستری شدم بعد به دکتر ریه مراجعه کردم و بعد آزمایش تنفس بهم گفتن آسم داری و چون سیگاری هم هستم گفتن باید ترک کنی اما واقعا نمیتونم.دکتر متخصص ریه بهم اسپری سیمبی کورت ۳۲۰ رو تجویز کرد به همراه قرص ایروکاست ۱۰ میل.ایشون گفتن باید داروی سرترالین و لورازپام رو قطع کنی اما نتونستم چون وقتی میخوام بخوابم چه ظهر چه شب تعرق شدید و کابوس میبینم و نمیتونم بدون لورازپام بخوابم.نا کفته نمونه من حدودا ۲ ماه و نیم هست اصلا قرص سرترالین نمیخورم مشکلی هم ندارم اما لورازپام قطع نشده و از طرفی مشکل سوزش قفسه سینه و تنگی نفس در طول روز هنگام راه رفتن بعد از تجویز داروی های ریه ندارم خوشبختانه.اما همچنان مشکل خواب دارم چه صبح باشه چه شب
سن هم ۲۸ و قبلاً منظور سال های قبل هم هیچ دارویی مصرف نمیکردم و ورزش هم میکردم.الان واقعا نمیدونم چرا مشکلم حل نمیشه کمک ام کنید
سلام
پسرم ۱۷ است دچار بیخوابی اختلال خلقی و افسردگی شدید و میل به خودکشی است
خواهشمندم راهنمایی بفرمایید
سلام خواهش میکنم به روانپزشک خوب و خبره مراجعه کنین. حتماً تحقیق کنین انتخاب پزشک خیلی مهمه.
دکتر فرامرز ذاکری داخل تهران هستن امیدوارم کمک کننده باشه.
سلام
خوردن 20 لورازپام باعث مرگ میشه؟
خیر فقط آسیب خیلی جدی ای به همراه داره و ضعف حافظه تا مدتی طولانی همراهتونه..
به عنوان فردی که ۶ ماه اعتیاد به لورازپام داشتم و بیش از حد بدون تجویز پزشک مصرف کردم خدمتتون عرض میکنم.. فقط آسیب های غیرقابل جبران و غم انگیزی داره..
باسلام وقتتون بخیر
دخترم 5قرص لورازپام خورده ومن الان کنارش نیستم 22سالشه آیامشکلی به وجودمیاد؟
با سلام آیا لورازپام ۱ باعث ریزش مو میشه؟
سلام
بله اگر موهای شما کیتو میرابی باشد یا کمبود پروتئین زینت داشته باشید
سلام من یک ساله قرص لورازپام استفاده میکردم الان بیست روزه قط کردم بدون دکتر ایا عوارض داره
بی حال نشدی؟
سلام اقای دکتر.من خیلی استرس دارم باز هم میدونم هیچ اتفاقی نیوفتادع ولی استرس الکی دارم
سلام
وقتی میگی باز هم یکم باید احتیاط کرد و حتما حضوری و مستمر وقت بگیر از مطب چون تو کامنت جواب برای شما نیست.