درماتیت پریورال (Perioral dermatitis) یک بیماری پوستی است که نواحی اطراف دهان را درگیر میکند. اما میتواند تا بینی یا حتی چشم هم گسترش یابد. این بیماری اغلب با بثورات یا دانه های قرمز دور دهان مشخص میشود. با این حال، ممکن است در کسانی که پوست تیره دارند به رنگ قهوهای دیده شود.
درماتیت پریورال در ۹۰ درصد موارد روی زنان جوان تاثیر میگذارد. اما میتواند کودکان و مردان را هم درگیر کند. این بیماری اغلب مزمن و عودکننده است. اما ممکن است پس از حذف محرکها برطرف شود. با ما تا انتهای این مقاله از مجله درمانکده همراه باشید تا درباره علت دانه های ریز قرمز دور دهان کودک و بزرگسال و راه درمان آن اطلاعات بیشتری کسب کنید.
فهرست محتوا
علائم درماتیت پریورال چیست؟
درماتیت پریورال معمولا به صورت برآمدگی یا جوشهای پر از چرک در اطراف دهان و چینهای اطراف بینی ظاهر میشود. برآمدگیها ممکن است از نظر ظاهری پوستهپوسته باشند. آنها همچنین میتوانند در ناحیه زیر چشم، روی پیشانی، روی چانه یا حتی گاهیاوقات روی اندام تناسلی ایجاد شوند.
این برآمدگیهای کوچک حاوی چرک یا مایع هستند و ممکن است شبیه آکنه به نظر برسند. علاوه بر این، احتمال دارد به علائم مختلفی مثل سوزش یا خارش منجر شوند.
بیشتر بدانید: علت خشکی لب
علت دانه های ریز قرمز دور دهان کودک و بزرگسال
علت جوش های ریز دور دهان کودک و بزرگسال ناشناخته است. با این حال، محققان معتقدند که محرکهای زیر میتوانند در بروز آن نقش داشته باشند:
- کرمهای استروئیدی موضعی
- اسپریهای بینی کورتیکواستروئیدی یا استروئیدهای استنشاقی
- کرمهای سنگین که حاوی وازلین یا بر پایه پارافین هستند
- محصولات حاوی سدیم لوریل سولفات
- بعضی از شویندهها یا لوازم آرایشی
- عفونتهای باکتریایی یا قارچی
- خروج مداوم آب از دهان
- خمیر دندانهای حاوی فلوراید
- قرصهای ضد بارداری
- بعضی از ضد آفتابها
درماتیت پریورال یا جوش ریز دور لب کودکان و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار میدهد. با این حال، در بین زنان بهخصوص زنان جوان شایعتر است. قرار گرفتن در معرض مواد آلرژیزا و عدم تعادل هورمونها هم احتمال ابتلا به این عارضه را افزایش میدهد.
درماتیت پریورال بیشتر در دوران بارداری دیده میشود. پزشکان پیشنهاد میکنند زنان خودسرانه از هیچ دارویی برای درمان درماتیت یا اگزمای دور دهان در بارداری استفاده نکنند. چون بعضی از داروها از جمله آنتیبیوتیکهای تتراسایکلین ممکن است مضر باشند.
تشخیص علت دانه های قرمز دور دهان
متخصص پوست با معاینه بدنی و گرفتن شرح حال میتواند علت قرمزی دور لب کودک و بزرگسال را تشخیص دهد. با این حال، ممکن است آزمایش کشت پوست را برای رد هر گونه عفونت احتمالی توصیه کند. برای انجام این آزمایش، پزشک روی قسمت کوچکی از پوست در ناحیه آسیبدیده سواب میکشد تا در آزمایشگاه از نظر وجود باکتری یا قارچ بررسی شود.
علاوه بر این، اگر دانه های قرمز دور دهان نوزاد یا بزرگسال به درمانهای استاندارد پاسخ ندهد، پزشک از پوست نمونهبرداری میکند.
بیشتر بدانید: تبخال داخل دهان
درمان دانه های قرمز دور دهان
درمان دانه های قرمز دور دهان کودک و بزرگسال به شدت بیماری و تعداد دفعات تکرار آن بستگی دارد. متخصصان توصیه میکند افراد مبتلا به درماتیت پریورال در صورت امکان استفاده از کرمهای استروئیدی موضعی یا اسپریهای بینی حاوی استروئید را متوقف کنند. چون این محصولات میتوانند علائم را بدتر کنند و حتی مسئول ایجاد آنها باشند.
البته مهم است که قبل از قطع هر دارویی با پزشک صحبت کنید. گاهیاوقات قطع ناگهانی کرمهای استروئیدی میتواند به عود علائم منجر شود. در این موارد، پزشکان پیشنهاد میکنند به آرامی استفاده از دارو را کاهش دهید.
بیشتر بدانید: علت تبخال لب
استفاده از صابونهای ملایم و پرهیز از مصرف کرمهای پوستی سنگین و خمیر دندانهای حاوی فلوراید هم میتواند برای کنترل علائم درماتیت پریورال مفید باشد. علاوه بر این، ممکن است بسته به شدت بیماری به مصرف دارو هم نیاز داشته باشید. در ادامه رایجترین درمانهای توصیهشده برای این بیماری را بررسی میکنیم.
۱. داروهای تجویزی
پزشک ممکن است داروهای موضعی یا خوراکی را برای درمان دانه های قرمز دور دهان تجویز کند. این داروها شامل موارد زیر هستند:
- کرمها و پمادهای سرکوبکننده سیستم ایمنی مانند پیمکرولیموس یا تاکرولیموس
- ایورمکتین موضعی
- آنتیبیوتیکهای موضعی مثل مترونیدازول یا اریترومایسین
- آنتیبیوتیکهای خوراکی مانند داکسیسایکلین، تتراسایکلین یا مینوسیکلین
- داروهای خوراکی حاوی ویتامین A مثل ایزوترتینوئین (فقط در موارد خاص)
در صورتی که بیماری شدید باشد یا به درمانهای موضعی پاسخ ندهد، پزشک آنتیبیوتیکهای خوراکی را تجویز میکند.
۲. اصلاح سبک زندگی و روتین پوستی
ایجاد چند تغییر ساده در سبک زندگی و روتین پوستی به درمان دانه های قرمز دور دهان کمک میکند. در صورت ابتلا به درماتیت پریورال توصیه میشود:
- از اسکرابهای خشن یا شویندههای معطر استفاده نکنید. در هنگام شعلهور شدن علائم بیماری، صورت خود را با آب گرم بشویید و پس از بهبودی، به سراغ شویندههای ملایم بروید.
- از کرمهای استروئیدی حتی هیدروکورتیزون بدون نسخه دوری کنید.
- آرایش نکنید.
- روبالشی و حوله خود را به طور منظم با آب داغ بشویید.
- از مصرف غذاهای بیش از حد شور یا تند که ممکن است پوست اطراف دهان را تحریک کنند، بپرهیزید.
ممکن است چند هفته تا چند ماه طول بکشد تا دانه های قرمز دور دهان برطرف شوند. اجتناب از محرکهای احتمالی و عمل به توصیههای متخصص پوست به کوتاهتر شدن دوره درمان کمک میکند.
بیشتر بدانید: علت ورم لب و درمان آن
راههای پیشگیری از دانه های قرمز دور دهان
از آنجا که عوامل خطر درماتیت پریورال متنوع است و علت آن به طور کامل شناخته نشده است، راه حل مشخصی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد. با این حال، با رعایت نکات زیر میتوانید احتمال بروز درماتیت پریورال را کاهش دهید یا حداقل از بدتر شدن علائم آن جلوگیری کنید:
- از مصرف استروئیدهای موضعی خودداری کنید؛ مگر اینکه توسط متخصص پوست تجویز شده باشند. اگر پزشک دیگری استروئید موضعی برایتان تجویز کرد، حتما به او اطلاع دهید که به درماتیت پریورال مبتلا هستید. به طور کلی، استروئیدهای موضعی قوی در مقایسه با استروئیدهای ضعیف نقش پررنگتری در بروز درماتیت پریورال دارند. بنابراین بهتر است تا حد امکان از ضعیتترین شکل این داروها استفاده کنید.
- از لوازم آرایشی با احتیاط استفاده کنید. به سراغ کرمها یا محصولات آرایشی سنگین نروید. از متخصص پوست بپرسید که کدام مرطوبکننده برای شما قابل استفاده است. همچنین در مورد نوع لوازم آرایش خود با او مشورت کنید.
- از پوست خود محافظت کنید. مدت زمان تماس پوست با اشعه ماوراء بنفش خورشید، گرما و باد را کاهش دهید. چون باعث تشدید دانه های قرمز دور دهان میشوند. از سوی دیگر، بعضی از داروهای مورد استفاده برای درمان درماتیت پریورال ممکن است پوست شما را به نور خورشید حساس کنند.
کلام پایانی
درماتیت پریورال که گاهی اوقات به آن اگزمای دور دهان میگویند، یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد دانههای قرمز میشود. بسته به شدت بیماری، درمان میتواند شامل داروهای تجویزی یا اجتناب از محرکها باشد.
اگر شما یا فرزندتان از درماتیت پریورال رنج میبرید، با متخصص پوست درباره راههای درمان آن مشورت کنید. برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
خیر. این بیماری مسری نیست و نمیتواند از فردی به فرد دیگر سرایت کند.
بعضی از متخصصان معتقدند که درماتیت پریورال یک نوع روزاسه است. چون هر ۲ به صورت برآمدگیهای قرمز رنگ ظاهر میشوند و درمانهای تقریبا مشابهی دارند. با این حال، سایر کارشناسان بر این باورند که آنها با هم متفاوت هستند.
اگر این دانهها به درماتیت پریورال مربوط باشند، باید برای درمان آنها به پزشک مراجعه کنید. چون خودبهخود از بین نمیروند.
در هیچ مطالعهای تاثیر ویتامینها بر درماتیت پریورال بررسی نشده است. با این حال، گفته میشود ویتامینهای E ،C و D به حفظ سلامت پوست کمک میکنند و احتمال ابتلا به مشکلات پوستی را کاهش میدهند.
بعضی از بیماریها مثل روزاسه، عفونتهای باکتریایی یا قارچی و درماتیت سبورئیک ممکن است شبیه درماتیت پریورال به نظر برسند و با آن اشتباه گرفته شوند. پزشک با تستهای مختلف میتواند علت اصلی دانه های قرمز دور دهان را تشخیص دهد.
منابع: healthline, webmd
سلام علت پوسته شدن لب بالایی نوزاد چیست
سلام خسته نباشيد
دختر كوچولو من الان پنج ماه و سه هـفته هستش از دو ماهگى به بعد صورتش رنگ قرمز شد بعد چونه ش الان پشت زانو هاش هم شده فكر كنم كه خارش هم داره بعضى اوقات اذيت ميشه
قرمز الان