قرص لتروزول یکی از داروهای مهم و موثر در زمینههای مختلف پزشکی است که نقش کلیدی در درمان بعضی از مشکلات هورمونی ایفا میکند. اگرچه این دارو معمولا در درمان سرطان سینه کاربرد دارد، اما موارد مصرف آن میتواند بسیار گستردهتر باشد.
در این مقاله از مجله سلامت درمانکده به این سوال که قرص لتروزول برای چیست، چگونه مصرف میشود و چه عوارضی دارد، پاسخ میدهیم. این اطلاعات به شما کمک میکند که درک بهتری از این داروی مهم و تاثیرات آن بر سلامت بدن پیدا کنید. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
فهرست محتوا
اطلاعات شناسنامهای قرص لتروزول
عناوین مرتبط با شناسنامه دارو | توضیحات |
چکیده راهگشای دارو | از این دارو برای درمان سرطان سینه در زنان یائسه و تحریک تخمکگذاری به منظور درمان ناباروری استفاده میشود. |
نام دارو | این دارو با نام لتروزول (Letrozole) شناخته میشود. |
بکگراند دارو | این قرص یک مهارکننده آروماتاز غیر استروئیدی است که اولین بار در سال ۱۹۹۰ در مقالات علمی توصیف شد. Letrozole در سال ۱۹۹۷ تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را دریافت کرد. |
نوع دارو | این دارو از نوع مولکول کوچک (Small molecule) است. |
گروه دارو | این قرص یک داروی تایید شده است. |
ساختار دارو | |
فرمول شیمیایی | C17H11N5 |
داروهای هم گروه | تورمیفن، گوسرلین، ویندسین، داستاکسل و سیسپلاتین |
فرمهای موجود دارو | قرص |
نام برندهای دارو
این دارو با نامهای تجاری مختلف به فروش میرسد. در ادامه میتوانید با تعدادی از این نامها آشنا شوید:
- فمارا
- فماتی
- لتراکس
- لتروفم
قرص لتروزول برای چی خوبه؟
اصلیترین کاربرد قرص لتروزول به زنان یائسه مربوط است. چون از این دارو بعد از یائسگی برای درمان انواع خاصی از سرطان سینه (از جمله سرطان با گیرنده هورمونی مثبت) و کمک به جلوگیری از بازگشت سرطان استفاده میشود.
قرص لتروزول در نازایی هم کاربرد دارد. این دارو میتواند در بعضی از زنان از جمله زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان به تحریک تخمکگذاری کمک کند.
در ادامه میتوانید عکس قرص لتروزول را مشاهده کنید:
موارد مصرف قرص لتروزول برای مردان
گاهیاوقات مردان ورزشکاری که بدنسازی انجام میدهند، از این دارو به صورت غیر قانونی استفاده میکنند. قرص لتروزول در بدنسازی به منظور کاهش سطح استروژن در بدن مصرف میشود. استروئیدهای آنابولیک که در بدنسازی مورد استفاده قرار میگیرند، سطح استروژن را در بدن افزایش میدهند. افزایش استروژن میتواند به عوارض مختلفی مانند ژنیکوماستی (بزرگ شدن بافت سینه مردان) منجر شود.
بیشتر بدانید: قرص دوفاستون برای چیست؟
ذکر این نکته ضروری است که استفاده از Letrozole در بدنسازی از نظر پزشکی تایید نشده است. استفاده خودسرانه از این دارو ممکن است به عوارض جدی از جمله مشکلات قلبی-عروقی، پوکی استخوان و درد مفاصل منجر شود.
روش مصرف قرص لتروزول
اکنون که متوجه شدید قرص لتروزول برای چیه، باید با نحوه مصرف آن آشنا شوید. بهترین زمان خوردن قرص لتروزول به مشکل شما و تشخیص پزشک بستگی دارد.
اگر به سرطان سینه مبتلا باشید، احتمالا توصیه میشود دارو را یک بار در روز همراه با غذا یا بدون آن بخورید. در این شرایط ممکن است لازم باشد Letrozole را چند سال مصرف کنید. حتی اگر احساس خوبی دارید، به مصرف دارو ادامه دهید و استفاده از آن را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید.
بیشتر بدانید: قرص کلومیفن را چه موقع بخوریم؟
طریقه مصرف قرص لتروزول برای بارداری کمی متفاوت است. اگر از قرص لتروزول برای تنبلی تخمدان و درمان نازایی استفاده میکنید، باید مصرف آن را از روز سوم تا هفتم چرخه قاعدگی شروع کنید و تا پنج روز ادامه دهید. برای اینکه دقیقا بدانید قرص لتروزول از چندم پریود مصرف شود، با متخصص زنان مشورت کنید.
اگر قرص لتروزول فراموش شود، باید آن را به محض یادآوری بخورید. با این حال، اگر زمان خوردن نوبت بعدی دارو نزدیک است، از دوز فراموششده صرفنظر کنید و دوز بعدی را در ساعت مقرر مصرف کنید. هرگز برای جبران، دوز دارو را ۲ برابر نکنید.
عوارض قرص لتروزول
این دارو ممکن است در بعضی از افراد عوارض جانبی ایجاد کند. در صورت شدید یا طولانی بودن علائم زیر، با پزشک خود تماس بگیرید:
- گرگرفتگی
- تعریق شبانه
- حالت تهوع
- استفراغ
- یبوست
- اسهال
- سوزش سر دل
- معدهدرد
- تغییر وزن
- درد عضلانی، مفصلی یا استخوانی
- خستگی مفرط
- سردرد
- سرگیجه
- ضعف
- تورم دستها یا پاها
- مشکلات خواب
- خونریزی یا تحریک واژن
- درد سینه
- ریزش مو
- تاری دید
بیشتر بدانید: بهترین زمان مصرف قرص استرادیول والرات
بعضی از عوارض جانبی Letrozole جدی هستند و به درمان اورژانسی نیاز دارند. اگر علائم زیر را تجربه کردید، فورا به دنبال کمک پزشکی بروید:
- درد قفسه سینه
- کهیر
- خارش
- مشکل در تنفس
- خونریزی یا کبودی غیر عادی
- درد در سمت راست بالای معده
- زرد شدن پوست یا چشم
- علائم شبیه آنفولانزا
- احساس درد، گرما یا سنگینی در پشت ساق پا
- سردرد شدید
- مشکلات گفتاری ناگهانی
- ضعف یا بیحسی ناگهانی دست یا پا
قرص Letrozole ممکن است باعث پوکی استخوان شود یا آن را بدتر کند. این دارو میتواند تراکم استخوانهای شما را کاهش و احتمال شکستگی آنها را افزایش دهد. قرص Letrozole ممکن است عوارض دیگری هم داشته باشد. در صورت بروز هر گونه مشکل غیر عادی در حین مصرف این دارو به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: قرص ال کارنیتین برای چیست؟
موارد احتیاط پیش از مصرف یا منع مصرف
رعایت نکات زیر از شما در برابر عوارض احتمالی قرص Letrozole محافظت میکند:
- اگر به Letrozole با هر داروی دیگری حساسیت دارید، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
- به پزشک خود بگویید که از چه داروها، مکملهای غذایی و محصولات گیاهی استفاده میکنید یا قصد دارید مصرف آنها را شروع کنید.
- پزشک معالج خود را از سابقه ابتلا به هر نوع بیماری بهخصوص پوکی استخوان، کلسترول بالا، سکته مغزی، بیماری قلبی، پرفشاری خون، مشکلات کلیوی، مشکلات کبدی یا لخته شدن خون مطلع کنید.
- داروی Letrozole ممکن است باعث خستگی و خوابآلودگی شود یا به ندرت تاری دید ایجاد کند. تا زمانی که متوجه نشدهاید این قرص چه تاثیری روی شما دارد، رانندگی نکنید یا کاری انجام ندهید که به هوشیاری کامل و دید واضح نیاز داشته باشد.
بیشتر بدانید: قرص روکین
تداخلات دارویی قرص لتروزول
بعضی از داروها میتوانند با این قرص تداخل داشته باشند. این داروها عبارتاند از:
- استروژنها (مانند اتینیل استرادیول و استروژنهای کونژوگه)
- مسدودکنندههای استروژن (مانند آناستروزول و تاموکسیفن)
- تیبولون
ممکن است در این مقاله به تمام تداخلات دارویی Letrozole اشاره نشده باشد. بنابراین لازم است قبل از تجویز آن فهرست تمام داروها و مکملهای مصرفی خود را در اختیار پزشک قرار دهید.
فعل و انفعالات قرص لتروزول در بدن
قرص Letrozole به دسته خاصی از داروها به نام مهارکنندههای آروماتاز غیر استروئیدی تعلق دارد. این دارو اثرات درمانی خود را با کاهش میزان استروژن تولیدشده توسط بدن اعمال میکند. در نتیجه، میتواند آن دسته از سلولهای سرطانی سینه را که برای رشد به استروژن نیاز دارند، مهار کند.
این دارو همچنین با کاهش موقت استروژن باعث افزایش ترشح هورمون محرک فولیکول (FSH) میشود و از این طریق تخمکگذاری را تحریک میکند.
افراد آسیبپذیر
استفاده از قرص لتروزول در بارداری توصیه نمیشود. چون ممکن است به جنین آسیب برساند. از آنجا که Letrozole میتواند از طریق پوست و ریهها جذب شود، زنان باردار نباید با این دارو تماس داشته باشند یا گردوغبار آن را تنفس کنند.
مشخص نیست که آیا Letrozole به شیر مادر منتقل میشود یا خیر. به دلیل خطر احتمالی برای نوزاد، شیردهی در حین مصرف این دارو و حداقل تا سه هفته پس از آخرین دوز آن توصیه نمیشود. در صورت مصرف Letrozole، قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.
کلام پایانی
قرص Letrozole اغلب برای درمان سرطان سینه و مشکلات تخمکگذاری استفاده میشود. اگرچه این دارو به طور موثر به مدیریت بعضی از بیماریها و اختلالات کمک میکند، اما مصرف آن نیازمند نظارت دقیق پزشک است.
اگر در مورد مزایا و عوارض احتمالی Letrozole سوال دارید، با دکتر زنان مشورت کنید. برای این کار وارد وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله متخصص زنان آنلاین مشاوره داشته باشید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص زنان به متخصص مد نظر خود مراجعه کنید.
سوالات متداول
هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد Letrozole باعث پسرزایی میشود. با این حال، بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که بین قرص لتروزول و دوقلوزایی ارتباط وجود دارد و این دارو در بعضی موارد احتمال دوقلوزایی را افزایش میدهد.
این سوال که قرص لتروزول از روز چهارم بخوریم یا از قرص لتروزول از روز پنجم پریود استفاده کنیم، از سوی بسیاری از زنان مطرح میشود. اگر هدف از تجویز Letrozole تحریک تخمکگذاری است، باید مصرف آن را از روز سوم تا هفتم شروع کنید و تا پنج روز ادامه دهید. متخصص زنان میتواند زمان دقیق مصرف دارو را مشخص کند.
در صورت موثر نبودن این دارو به متخصص زنان مراجعه کنید تا آزمایشهای بیشتری برای شما انجام شود و در صورت لزوم برنامه درمانیتان تغییر کند.
بله. این دارو ممکن است به تغییر وزن منجر شود.
بله. در بعضی موارد، قرص لتروزول پریود رو عقب میندازه یا باعث لکهبینی میشود.
بله. ایجاد کیست یکی از عوارض احتمالی این دارو است.
این دارو به طور کلی برای جنین خطرناک است. به همین دلیل، مصرف آن برای زنان باردار ممنوع اعلام شده است.
منابع: go.drugbank, medlineplus, webmd