لیمو ترش یکی از میوههای پرکاربرد است که علاوه بر طعم دلنشین و عطر فرحبخش، خواص دارویی و تغذیهای بینظیری دارد. این میوه کوچک و زرد رنگ که اغلب به عنوان چاشنی در غذاها و نوشیدنیها استفاده میشود سرشار از ویتامین c، آنتیاکسیدانهای قوی و مواد معدنی ضروری است. تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود سلامت پوست، دستگاه گوارش، قلب، کاهش وزن و حتی پیشگیری از برخی بیماریها بخشی از خواص لیمو ترش بهشمار میآیند. اگر کنجکاوید درباره فواید لیمو بیشتر بدانید، در مقاله پیشرو از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید.
فهرست محتوا
- ترکیبات و ارزش غذایی لیمو ترش
- خواص لیمو ترش چیست؟
- ۱- لیمو ترش و بهبود هضم
- ۲- خواص لیمو برای لاغری
- ۳- لیمو ترش و پیشگیری از سنگ کلیه
- ۴- خواص لیمو برای رحم
- ۵- لیمو ترش و سلامت قلب
- ۶- خواص لیمو برای کبد
- ۷- لیمو ترش و تقویت سیستم ایمنی
- ۸- خواص لیمو برای مو
- ۹- لیمو ترش و رفع یبوست
- ۱۰- خواص لیمو برای پوست
- ۱۱- لیمو ترش و سلامت چشمها
- ۱۲- خواص لیمو برای سرماخوردگی
- ۱۳- لیمو ترش و جلوگیری از سرطان
- ۱۴- خواص لیمو برای قند خون
- ۱۵- لیمو ترش و سلامت جنسی مردان
- چقدر لیمو ترش در طول روز میتوان مصرف کرد؟
- مضرات لیمو ترش
- چه زمانی لیمو ترش بخوریم؟
- نگاهی کوتاه به خواص لیمو ترش
- سوالات متداول
ترکیبات و ارزش غذایی لیمو ترش
لیمو ترش یکی از میوههای بسیار مفید است که به راحتی میتوان از آن در بسیاری از غذاها و نوشیدنیها استفاده کرد. ترکیبات اصلی لیمو ترش که نقش مهمی در سلامت بدن دارند، عبارتاند از:
- ویتامین C
- آب
- فیبر
- کربوهیدراتها
- پروتئین
- آنتیاکسیدانها و فلاونوئیدها
- ویتامینهای گروه B
- ویتامین A
- اسیدهای آلی همچون سیتریک، مالیک، اگزالیک، کوئینیک و مالونیک
- مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم و کلسیم
در جدول زیر میتوانید ارزش غذایی ۱۰۰ گرم لیمو ترش تازه را مشاهده کنید:
ارزش غذایی لیمو ترش | مقدار در ۱۰۰ گرم |
انرژی | ۲۹ کیلو کالری |
کربوهیدرات | ۹ گرم |
قند طبیعی | ۲.۵ گرم |
فیبر | ۲.۸ گرم |
چربی | ۰.۳ گرم |
پروتئین | ۱.۱ گرم |
ویتامین C | ۵۳ میلیگرم |
پتاسیم | ۱۳۸ میلیگرم |
کلسیم | ۲۶ میلیگرم |
آهن | ۰.۶ میلیگرم |
خواص لیمو ترش چیست؟
لیمو ترش یک میوه شگفتانگیز با خواص دارویی فراوان است که از گذشته در طب سنتی مورد توجه بود و در حال حاضر، در علم پزشکی مدرن هم کاربردهایی دارد. در ادامه شما را با معجزه لیمو ترش برای سلامت بدن آشنا میکنیم:
۱- لیمو ترش و بهبود هضم

یکی از خواص لیمو با نمک، بهبود هضم غذا و کمک به بیماریهای دستگاه گوارش است. این ترکیب به ترشح اسید معده و آنزیمهای گوارشی کمک میکند و موجب تسهیل فرآیند هضم میشود. همچنین میتواند به کاهش حالت تهوع و احساس سنگینی در معده کمک کند. با این حال، نباید در مصرف لیمو ترش با نمک زیادهروی کنید؛ زیرا ممکن است موجب تحریک بیش از حد معده شود.
۲- خواص لیمو برای لاغری
افزایش سوخت و ساز بدن که منجر به چربیسوزی بیشتر میشود از خواص مصرف لیمو با آب ولرم در صبح است. لیمو ترش از ترکیباتی تشکیل شده که به سوزاندن چربی و روند کاهش وزن کمک میکنند. همچنین این میوه به دلیل داشتن فیبر میتواند شما را برای مدت طولانیتری سیر نگه دارد.
بیشتر بدانید: نحوه مصرف آبغوره برای کاهش چربی
۳- لیمو ترش و پیشگیری از سنگ کلیه
اسید سیتریک موجود در لیمو از تشکیل سنگهای کلسیمی جلوگیری میکند. همچنین لیمو ترش خاصیت دیورتیک (ادرارآور) دارد و منجر به دفع سموم و نمکهای اضافی از بدن میشود.
بیشتر بدانید: خاصیت انار
۴- خواص لیمو برای رحم
از خواص لیمو برای زنان میتوان به تقویت رحم و تنظیم قاعدگی اشاره کرد. لیمو خاصیت قلیایی دارد که برای ایجاد تعادل هورمونی و کاهش دردهای قاعدگی مفید است. همچنین ویتامین C موجود در لیمو ترش، التهابات موجود در رحم را کاهش میدهد و به دفع مواد زائد از آن کمک میکند.
۵- لیمو ترش و سلامت قلب

لیمو ترش حاوی پتاسیم است که به تنظیم فشار خون و سلامت قلب کمک میکند. همچنین این میوه از ترکیبات آنتیاکسیدانی مانند فلاونوئیدها تشکیل شده که در جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی موثر هستند. شما میتوانید از خواص لیمو با سیر برای کاهش کلسترول بد (LDL) و قابلیت باز کردن عروق و رگهای قلبی بهره ببرید.
۶- خواص لیمو برای کبد
برخی اطباء طب سنتی معتقدند، لیمو ترش میتواند عملکرد کبد را تقویت کند. آنها بر این باورند اگر لیمو ترش را همراه با آب ولرم به صورت ناشتا بخورید، موجب دفع سموم از بدن میشود. همچنین ترکیبات آنتیاکسیدانی لیمو ترش را که به کاهش التهاب در کبد کمک میکند از خواص لیمو برای کبد چرب میدانند.
بیشتر بدانید: خواص دمنوش به لیمو
۷- لیمو ترش و تقویت سیستم ایمنی
لیمو ترش حاوی مقادیر زیادی ویتامین C است. این ویتامین نقش مهمی در تقویت گلبولهای سفید دارد و کمک میکند تا گلبولها با توان بیشتری به مقابله با عفونتها بپردازند. شما میتوانید از خواص لیمو عسل برای این منظور استفاده کنید. این ترکیب خاصیت ضد میکروبی و ضد التهابی دارد و همچون یک آنتیبیوتیک طبیعی برای بهبود سیستم ایمنی عمل میکند.
۸- خواص لیمو برای مو
ویتامین C موجود در لیمو ترش به رشد و استحکام ساقه مو کمک میکند. در واقع، لیمو با تقویت جریان خون و تغذیه فولیکولها میتواند ریزش موها را کاهش دهد. همچنین این میوه خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد؛ از همینرو برای درمان شوره سر مفید است.
۹- لیمو ترش و رفع یبوست
درمان یبوست یکی دیگر از خواص لیمو با آب ولرم است. مصرف روزانه یک لیوان آب ولرم همراه با لیمو ترش قبل از صبحانه و به محض بیدار شدن از خواب، دستگاه گوارش را فعال میکند و باعث جلوگیری یبوست میشود.
۱۰- خواص لیمو برای پوست

ویتامین C موجود در لیمو ترش به کلاژنسازی پوست کمک میکند و میتواند لکهای پوستی را بهبود ببخشد. این میوه خاصیت ضد باکتریایی و ضد التهابی دارد و با کنترل چربی پوست، موجب کاهش جوش و آکنه میشود. برخی اطباء طب سنتی معتقدند، مصرف روزانه یک لیوان آب ولرم همراه با لیمو ترش به پاکسازی بدن و درخشانتر شدن پوست کمک میکند.
۱۱- لیمو ترش و سلامت چشمها
از خواص لیموترش برای چشمها میتوان به کاهش خطر ابتلا به آب مروارید و دژانسیون ماکولا اشاره کرد. همچنین لیمو حاوی ویتامین C است که وجود آن برای محافظت از سلولهای چشم در برابر آسیب اکسیداتیو ضرورت دارد.
۱۲- خواص لیمو برای سرماخوردگی
اگر جزء آن دسته از افرادی هستید که در فواصل زمانی کوتاه دچار سرماخوردگی میشوید، بهتر است دمنوش لیمو و زنجبیل میل کنید. یکی از مهمترین خواص لیمو با زنجبیل، تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از بروز سرماخوردگی است. این ترکیب همچون ضد عفونیکننده طبیعی عمل میکند و برای پاکسازی گلو و مجاری تنفسی مفید است.
بیشتر بدانید: چه وقت چای ترش بخوریم؟
۱۳- لیمو ترش و جلوگیری از سرطان
لیمو به دلیل داشتن ویتامین C و آنتیاکسیدانهای قوی همچون فلاونوئیدها از سلولها در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند. شما میتوانید از خواص لیمو با زردچوبه برای این منظور بهره ببرید. با این حال، یادتان باشد تحقیقات همچنان درباره خواص ضد سرطانی لیمو ترش ادامه دارد و بهتر است اگر روند درمان این بیماری را طی میکنید، قبل از مصرف هر ترکیب جدیدی با پزشک معالجتان مشورت کنید.
۱۴- خواص لیمو برای قند خون
یکی از مهمترین خواص لیمو با چای سبز یا سیاه، تحریک متابولیسم بدن و تنظیم قند خون است. لیمو ترش شاخص گلیسمی پایینی دارد و میتواند سرعت جذب قند در روده را کاهش دهد. برخی تحقیقات نشان میدهند، ویتامین C و ترکیبات پلیفنولی موجود در لیمو میتوانند حساسیت به انسولین بدن را بهبود ببخشند و به کنترل دیابت نوع ۲ کمک کنند. از آن جایی که چای سبز هم برای بهبود حساسیت به انسولین بدن مفید است، ترکیب آن با لیمو ترش میتواند موجب تنظیم قند خون شود.
۱۵- لیمو ترش و سلامت جنسی مردان
ترکیبات لیمو ترش با بهبود گردش خون و کاهش سطح استرس به بهبود عملکرد جنسی مردان کمک میکنند. این میوه زرد و کوچک با اثرگذاری روی متابولیسم بدن آقایان، میتواند قدرت بدنی و سلامت جنسی آنها را بهبود ببخشد. با این حال، آقایان نباید در مصرف لیمو زیادهروی کنند؛ زیرا موجب بروز عوارض جانبی میشود. اختلالات ادراری همچون تکرر و سوزش ادرار که بر اثر زیادهروی در مصرف لیمو ایجاد میشوند، از جمله عوارض لیمو ترش برای مردان بهشمار میآیند.
چقدر لیمو ترش در طول روز میتوان مصرف کرد؟
میزان مصرف لیمو ترش در روز به شرایط بدن و نحوه مصرف آن بستگی دارد. به طور کلی، توصیه میشود در طول روز حداکثر یک تا ۲ عدد لیمو ترش کوچک را به صورت تازه یا در غذاها و نوشیدنیها استفاده کنید. این میزان برای افرادی که مشکلات گوارشی و رفلاکس ندارند، توصیه میشود. در صورتی که درگیر ناراحتی معده هستید، بهتر است مصرف لیمو ترش را محدود کنید.
مضرات لیمو ترش

با وجود خواص بیشمار لیمو، این چاشنی خوشطعم و عطر برای همه مفید نیست. از جمله عوارض زیادهروی در مصرف لیمو ترش شامل موارد زیر میشوند:
- تحریک معده
- آسیب مینای دندان
- ایجاد حساسیت و آلرژی
- تحریک گلو و سرفه
- ایجاد مشکلات پوستی
- تداخل با برخی داروهای ضد افسردگی، آنتیبیوتیکها و داروی فشار خون
بیشتر بدانید: خواص لواشک
چه زمانی لیمو ترش بخوریم؟
لیمو ترش را میتوان به عنوان چاشنی در غذاها و نوشیدنیهای مختلف مورد استفاده قرار داد. اگر این میوه زرد و کوچک را با هدف خاصی مصرف میکنید، بهتر است به زمان خوردن آن توجه داشته باشید؛ زیرا زمان مصرف لیمو ترش میتواند روی فواید آن تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، از خواص لیمو ترش قبل از خواب میتوان به پاکسازی و بهبود عملکرد کبد، پیشگیری از سرفه شبانه و افزایش کیفیت خواب اشاره کرد. همچنین افزایش متابولیسم بدن برای کمک به لاغری، جلوگیری از یبوست و تقویت سیستم ایمنی بدن از جمله خواص لیمو ترش قبل از صبحانه هستند. اگر با مشکلات هضم و سنگینی شکم دستوپنجه نرم میکنید، میتوانید از خواص لیمو بعد از غذا برای هضم بهتر و کاهش نفخ بهره ببرید.
نگاهی کوتاه به خواص لیمو ترش
لیمو ترش با ترکیبات بینظیری همچون ویتامین C، آنتیاکسیدانها و فیبر یکی از میوههای پرخاصیت برای حفظ سلامتی بدن است. مصرف لیمو با ترکیباتی مانند عسل، زنجبیل، زردچوبه، آب ولرم یا چای سبز میتواند خواص آن را دوچندان کند و موجب تقویت سیستم ایمنی، بهبود عملکرد قلب، سلامت گوارش، کاهش قند خون، لاغری و حتی پیشگیری از سرطان شود. با این حال، ممکن است مصرف لیمو ترش برای همه افراد مناسب نباشد؛ از همینرو بسیار مهم است در مورد مقدار و نحوه مصرف آن با متخصص تغذیه مشورت کنید.
ما در این مقاله از مجله درمانکده شما را با خواص و برخی از عوارض لیمو آشنا کردیم. اگر در مورد ایمنی مصرف آن متناسب با شرایط خاص خود سوالاتی دارید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
افرادی با معده حساس یا مبتلا به رفلاکس معده، مبتلایان به سندرم روده تحریکپذیر، بیماری التهابی روده، مشکلات کلیوی، بیماریهای مرتبط با دستگاه ادراری و آنهایی که به ترکیبات مرکبات همچون لیمو ترش حساسیت دارند، باید قبل از مصرف این میوه با پزشک مشورت کنند.
لیمو ترش حاوی پتاسیم است و زیادهروی در مصرف آن میتواند موجب تشدید مشکلات قلبی در بیماران مبتلا به هایپرکالمی (افزایش سطح خونی یون پتاسیم در بدن) شود.
بله. لیمو ترش کالری کمی دارد و به دلیل فیبر میتواند احساس سیری طولانیمدت ایجاد کند. همچنین ترکیبات پلیفنولی آن متابولیسم بدن را افزایش میدهند و موجب چربیسوزی میشوند. با این حال، نباید در مصرف آن زیادهروی کنید.
منابع: healthline | webmd