آزمایش ldl چیست؟ تفسیر ldl در آزمایش خون

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

آزمایش ldl یکی از آزمایشات مهم برای ارزیابی سطح کلسترول خون است که آن را به عنوان کلسترول بد می‌شناسند. چرا که افزایش سطح ldl در آزمایش خون می‌تواند منجر به تجمع چربی در دیواره رگ‌ها و در نتیجه افزایش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی شود. از همین‌رو می‌توان ارزیابی سطح LDL در آزمایش خون را برای بررسی اطلاعات حیاتی در مورد قلب ضروری دانست. همچنین، این ارزیابی به کاهش ریسک‌های بالقوه آن همچون درد قفسه سینه، حالت تهوع، خستگی مفرط و تنگی نفس که نشانه افزایش چربی خون هستند، کمک می‌کند. 

اگر به تازگی آزمایش چربی خون داده‌اید و متوجه بالا بودن شاخص LDL شده‌اید، در این مقاله از مجله سلامت درمانکده همراه ما باشید تا بررسی کنیم ال دی ال چیست و سطح نرمال آن چقدر است.

ldl در آزمایش خون چیست؟

تصویر لوله آزمایشگاهی با برچسب کلسترول LDL
بررسی منظم سطح LDL خون می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌های قلبی کمک کند.

برای درک بهتر آزمایش ال دی ال، ابتدا باید بدانید ldl چیست. ال دی ال مخفف لیپوپروتئین با چگالی کم است و در واقع نوعی کلسترول به‌شمار می‌آید که در خون وجود دارد. کلسترول در کبد ساخته می‌شود و برای برخی عملکردهای بدن مانند تولید هورمون‌ها ضروری است. این ماده برای جابه‌جایی در خون به کمک پروتئین نیاز دارد. ترکیب آن با پروتئین، به وجود آورنده ماده‌ای به نام لیپوپروتئین است که در بدن به ۲ شکل ldl و hdl یافت می‌شود. 

ldl در آزمایش خون نشان‌دهنده سطح کلسترول خون است که آن را به عنوان کلسترول بد می‌شناسند؛ زیرا مقادیر بالای آن می‌تواند در دیواره‌های رگ‌های خونی رسوب کند و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش دهد. دکتر متخصص قلب ممکن است آزمایش ldl را به عنوان بخشی از یک تست روتین جهت تعیین خطر ابتلا به بیماری قلبی و تعیین نیاز به هرگونه درمان انجام دهد.

بیشتر بدانید : hdl در آزمایش خون چیست؟

چه زمانی باید آزمایش ldl انجام شود؟

انجمن قلب آمریکا توصیه می‌کند در صورتی که ناراحتی قلبی ندارید، پس از سن ۲۰ سالگی بهتر است هر چهار تا ۶ سال سطح کلسترول خون‌تان را بررسی کنید. معمولا کلسترول بالا در مراحل اولیه هیچ علائم قابل مشاهده‌ای ایجاد نمی‌کند؛ از همین رو ممکن است بدون آزمایش از ابتلا به آن مطلع نشوید.

در صورت وجود شرایط یا بیماری‌های زیر باید به طور منظم و زیر نظر پزشک متخصص آزمایش ldl انجام دهید:

  • سابقه خانوادگی بیماری قلبی 
  • سیگار کشیدن
  • اضافه وزن ( BMI محدوده ۳۰ یا بیشتر)
  • سطح پایین HDL (کلسترول خوب) 
  • فشار خون بالا و یا قرار داشتن تحت درمان فشار خون
  • دیابت 

بیشتر بدانید : pdw در آزمایش خون

پزشک متخصص قلب برای افرادی که از قبل تحت درمان کلسترول بالا هستند، به طور منظم آزمایش ال دی ال تجویز می‌کند. این آزمایش برای تعیین اینکه آیا تغییر در سبک زندگی مانند رژیم غذایی، ورزش یا داروها باعث کاهش موفقیت‌آمیز کلسترول بد می‌شود یا خیر، مورد استفاده قرار می‌گیرد. کودکان به طور معمول نیازی به آزمایش LDL ندارند. با این حال، کودکانی که در معرض خطر بیشتری هستند، مانند کودکان دارای اضافه وزن و مبتلا به دیابت باید اولین آزمایش ال دی ال خود را بین سن ۲ تا ۱۰ سال انجام دهند.

بیشتر بدانید: esr در آزمایش خون

مقدار نرمال ldl در آزمایش خون چقدر است؟

سطح نرمال ldl در آزمایش خون ممکن است بر اساس سن، جنسیت، وضعیت عمومی فرد و سایر عوامل موثر متفاوت باشد. در جدول زیر با سطح ال دی ال نرمال در گروه‌های سنی و شرایط مختلف آشنا می‌شوید:

گروه‌های سنیسطح نرمال LDL
بالای ۱۸ سالکمتر از ۱۰۰ mg/dl
کمتر از ۱۸ سالکمتر از ۱۱۰ mg/dl
افراد دیابتیکمتر از ۷۰ mg/dl
زنان باردارکمتر از ۱۳۰ mg/dl
جدول مقدار نرمال LDL

تفسیر آزمایش ldl

مقدار ldl در آزمایش خون به میلی‌گرم در دسی‌لیتر (mg/dl) بیان می‌شود. متخصصان سطح LDL در آزمایش خون را برای افراد بالای ۱۸ سال به شکل زیر تفسیر می‌کنند:

  • کمتر از ۱۰۰  mg/dL: محدوده ایده‌ال 
  • بین ۱۰۰ تا ۱۲۹  mg/dL: مطلوب 
  • بین ۱۳۰ تا ۱۵۹ mg/dL: حالت متوسط 
  • بین ۱۶۰ تا ۱۸۹ mg/dL: کلسترول بالا 
  • بیشتر از ۱۹۰ mg/dL: کلسترول بسیار بالا

بیشتر بدانید: کلسترول در آزمایش خون

شرایط انجام آزمایش ال دی ال

تصویر گرفتن آزمایش خون از دست یک آقا
اگر به دیابت مبتلا هستید یا بیماری قلبی دارید، باید به طور منظم آزمایش ال دی ال انجام دهید.

برای انجام این آزمایش نباید از حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت قبل، غذا بخورید یا مایعات بنوشید؛ زیرا غذا و نوشیدنی می‌تواند سطح کلسترول خون را به طور موقت تغییر دهد. با این حال، نوشیدن آب اشکالی ندارد. بهتر است برای ارزیابی درست، تغییری در رژیم غذایی همیشگی خود ایجاد نکنید. در واقع پزشکان توصیه می‌کنند همان غذاهای همیشگی را در حجم سبک‌تر میل کنید. همچنین، از ۷۲ ساعت قبل از انجام آزمایش ldl الکل مصرف نکنید و ۲۴ ساعت پیش از آن ورزش سنگین انجام ندهید. 

اگر از داروهای بدون نسخه، داروهای تجویزی یا مکمل‌های گیاهی استفاده می‌کنید، حتما به پزشک یا تکنسین آزمایشگاه اطلاع دهید. برخی از داروها مانند قرص‌های ضد بارداری می‌توانند سطح LDL شما را تحت تاثیر قرار دهند و پزشک ممکن است قبل آزمایش از شما بخواهد که مصرف دارو را متوقف کنید یا دوز آن را تغییر دهید.

بیشتر بدانید: TG در آزمایش خون چیست؟

در طول آزمایش ldl چه اتفاقی می‌افتد؟

برای آزمایش LDL تنها به یک نمونه خون ساده نیاز دارید. ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی قبل از خون‌گیری، محل آن را روی آرنج یا پشت دست با مواد ضدعفونی‌کننده پاک می‌کند. در مرحله بعدی، یک نوار الاستیک را به دور بازو می‌بندند. این عمل باعث جمع شدن خون در ورید می‌شود. سپس یک سوزن استریل را به داخل رگ شما وارد می‌کنند و خون به داخل یک لوله کشیده می‌شود. 

ممکن است درد خفیف تا متوسطی ​​را حس کنید که شبیه احساس خارش یا سوزش است. معمولا می‌توانید با شل کردن بازو در حین خون‌گیری درد را کاهش دهید. ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی در حین خون‌گیری نوار الاستیک را باز می‌کند. وقتی خون‌گیری انجام شد، یک چسب زخم روی موضع مورد نظر قرار می‌گیرد. برای جلوگیری از خونریزی و کبودی باید چندین دقیقه به زخم فشار وارد کنید. خون شما برای آزمایش سطح LDL به آزمایشگاه پزشکی ارسال می‌شود.

علت بالا بودن ldl در آزمایش خون چیست؟

بالا بودن سطح ال دی ال در آزمایش خون نشان‌دهنده احتمال رسوب چربی در رگ‌ها و شریان‌ها است. تجمع چربی در دیواره رگ‌ها باعث تنگ شدن عروق خونی می‌شود که نتیجه آن ایجاد اختلال در جریان خون است. در چنین شرایطی، قلب و عروق فشار بیشتری تحمل می‌کنند تا بتوانند نیازهای اندام‌های مختلف بدن را فراهم کنند. 

در اغلب موارد نتیجه تحمل این فشار بیش از حد، ناراحتی قلبی است. اگر سطح LDL خون در اسرع وقت به حالت طبیعی برنگردد، کل شریان‌ها مسدود می‌شوند یا مواد شیمیایی از خود تولید می‌کنند که باعث ایجاد لخته خون و در نتیجه افزایش احتمال سکته قلبی و مغزی می‌شود. 

اینفوگرافیک عوامل موثر در افزایش کلسترول ldl
مقدار نرمال ال دی ال در آزمایش خون کمتر از ۱۰۰ mg/dL است.

عوامل موثر بر بالا رفتن ldl در آزمایش خون عبارت‌اند از:

  • رژیم غذایی ناسالم حاوی مواد غذایی پرچرب و سرشار از کلسترول
  • عدم فعالیت بدنی 
  • اضافه وزن
  • هیپرکلسترولمی خانوادگی
  • سیگار کشیدن
  • بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، مشکلات کبدی و کلیوی
  • برخی داروها

بیشتر بدانید: آزمایش cbc diff

چرا آزمایش ال دی ال ضروری است؟

افزایش سطح ldl معمولا در مراحل اولیه علائمی ایجاد نمی‌کند، از همین‌رو لازم است به طور منظم، مخصوصا در افراد مستعد ابتلا به کلسترول بد بررسی شود. کلسترول بالا، احتمال ابتلا به برخی بیماری‌ها را افزایش می‌دهد، برخی از این بیماری‌ها که تهدیدکننده زندگی هستند، عبارت‌اند از:

  • بیماری عروق کرونر قلب
  • آترواسکلروز
  • آنژین یا درد قفسه سینه
  • حمله قلبی
  • سکته مغزی
  • بیماری شریان کاروتید
  • بیماری شریانی محیطی

پایین بودن ldl در آزمایش خون نشانه چیست؟

پایین بودن سطح ال دی ال در آزمایش خون نشانه خوبی است و احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش می‌دهد. همچنین، نشان‌دهنده تعادل در رژیم غذایی، فعالیت بدنی کافی و وضعیت عمومی مطلوب است. با این حال در برخی موارد نادر، LDL خیلی پایین می‌تواند به مشکلاتی مانند اختلالات هورمونی یا سوءتغذیه اشاره داشته باشد.

چه کسانی نباید آزمایش LDL بدهند؟

تصویر فردی در حال دویدن
سطح کلسترول ldl را می‌توان با سبک زندگی سالم کاهش داد.

کودکان زیر ۲ سال برای انجام این تست خیلی کوچک هستند و نیازی به آزمایش ال دی ال ندارند، مگر اینکه به طور ژنتیکی با کلسترول بالا به دنیا آمده باشند. افرادی که دچار یک بیماری حاد و وضعیت استرس‌زا مانند جراحی یا حمله قلبی شده‌اند، باید قبل از آزمایش LDL حدود ۶ هفته منتظر بمانند. چرا که بیماری و استرس حاد می‌تواند منجر به کاهش موقتی سطح LDL در خون شود. همچنین، مادران تازه فارغ شده هم باید برای آزمایش ال دی ال ۶ هفته پس از زایمان صبر کنند؛ زیرا بارداری باعث افزایش موقتی سطح کلسترول LDL می‌شود.

تست‌های مرتبط با آزمایش ldl

معمولا پزشک برای تفسیر آزمایش ال دی ال به نتایج برخی تست‌های مرتبط با این شاخص نیاز دارد که در جدول زیر آن‌ها را معرفی می‌کنیم:

تست مرتبط با LDLتوضیحات
آزمایش تری‌گلیسریدبررسی ریسک بیماری قلبی و عروقی
آزمایش Cholesterolبررسی پایش روند درمان
آزمایش VLDLارزیابی چربی کل خون
جدول تست‌های مرتبط با LDL

چگونه کلسترول LDL را کاهش دهیم؟

موثرترین راه‌کار برای کاهش سطح ldl خون، ایجاد تغییراتی در سبک زندگی و رژیم غذایی است. مصرف غذاهای پرچرب، فرآوری‌شده و عدم فعالیت بدنی کافی از مهم‌ترین عوامل افزایش ldl در آزمایش خون به‌شمار می‌آیند. به همین دلیل رعایت رژیم غذایی و داشتن سبک زندگی سالم می‌تواند تا حد زیادی به کاهش کلسترول LDL در خون کمک کند. 

اگر سطح ldl خون‌تان در آزمایش بالاست، باید رعایت نکات زیر را جدی بگیرید:

  • رعایت رژیم غذایی اصولی زیر نظر متخصص تغذیه
  • انجام ورزش‌های سبک و مناسب با شرایط بدنی
  • مصرف غذاهای دریایی
  • استفاده از روغن کنجد و زیتون به جای روغن‌های اشباع‌شده
  • کاهش مصرف غذاهای حاوی چربی ترانس مانند فست‌فودها
  • مدیریت سطح استرس و اضطراب روزانه
  • مصرف میوه و سبزیجات تازه
  • سیگار نکشیدن و عدم مصرف الکل

راهنمای مراجعه به پزشک

آزمایش ldl یکی از راه‌های مهم برای ارزیابی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی است. سطح بالای LDL می‌تواند به تشکیل پلاک‌های چربی در دیواره رگ‌ها و مسدود شدن آن‌ها منجر شود. این شرایط، خطر سکته قلبی و سایر مشکلات مرتبط با آن را افزایش می‌دهند. بررسی منظم سطح ldl در آزمایش خون می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌های قلبی کمک کند و نقش مهمی در حفظ سلامت عمومی دارد. 

اگر برای بررسی نتیجه آزمایش ال دی ال خود به دنبال یک پزشک با تجربه هستید می‌توانید از طریق وب‌سایت درمانکده ویزیت آنلاین متخصص قلب و عروق بگیرید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر قلب از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.

سوالات متداول

آیا برای آزمایش ldl باید ناشتا باشیم؟

بله. این آزمایش به ۱۰ تا ۱۲ ساعت ناشتایی نیاز دارد.

آزمایش ldl باید هر چند وقت یک بار انجام شود؟

افراد عادی و سالم باید هر چهار سال یک بار سطح کلسترول خود را بررسی کنند، اما اگر به دیابت یا بیماری قلبی مبتلا هستید و در خانواده سابقه کلسترول بالا دارید، باید زیر نظر پزشک و به طور منظم آزمایش ال دی ال انجام دهید.

سطح نرمال ldl در آزمایش چقدر است؟

مقدار ایده‌آل ال دی ال در افراد بالای ۱۸ سال، کمتر از ۱۰۰ mg/dL است و سطح ۱۰۰ تا ۱۲۹ mg/dL در محدوده مطلوب قرار دارد.

منابع: medlineplus | medicalnewstoday

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای‌ها 171

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

10 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
فرهاد
فرهاد
2 ماه قبل

63 ساله قد 187 ووزن 90

شهر
شیراز
Amir Javadi
Amir Javadi
3 ماه قبل

سلام بنده ازمايش دادم قند و چربي و اوره و..همه چيز نرمال و عالي است
ولي LDLمن ١٨٢و Hdlمن٥٢هست
چه بايد بكنم

شهر
تهران
عیسی
عیسی
6 ماه قبل

سلام وقتتون بخیر
LDL 137
HDL38
کلسترول185
تریگلیسیرید208
46 ساله هستم
میخواستم ببینم بالا هستن یا نه؟

شهر
اصفهان
بتول
بتول
6 ماه قبل

سلام
Total cholesterol 258
Hdl 69
Ldl 166
سن ۶۱
Fbs ناشتا ۱۰۴

شهر
تهران
محمدتقی
محمدتقی
1 سال قبل

Result در ldlبایدچندباشد

شهر
شیراز
الیاس
الیاس
1 سال قبل

سلام دکتر خسته نباشین ۱۷ سالمه چند روزه پاهام گزگز داره ناحیه قفسه سینم و قلبم درد می کنه تنگی
نفس هم دارم آیا ممکن هست به خاطر hdl پایین باشه
آزمایش این هست
میزان ۱۷۰ LDL می لی گرم بر دسی لیتر
HDL 17 ml/d
تری گلیسرید ۳۸۰می لی گرم بر دیسی لیتر
تعجب کردم توی آزمایشم دکتر آیا خطرناک است
توی این سن باتشکر

لیلا
لیلا
1 سال قبل

سلام وقتتون بخیر
Hdlخون من ۵۳
وldlخون من ۱۴۰ هست
فکرکنم ldl من بالاست فقط نمیدونم چقدروضعیتم خطرناکه

شهر
تبریز
تیم پزشکی درمانکده
تیم درمانکده
پاسخ به  لیلا

سلام لیلا جان.ldl شما در محدوده‌ی مرزی قرار داره.در وهله‌ی اول رعایت رژیم غذایی و روزانه ۲۰ دقیقه ورزش میتونه بسیار کمک کننده باشه.در قدم بعد میتونید با متخصص داخلی در زمینه‌ی استفاده از داروی کاهش دهنده‌ی چربی هم مشورت کنید.میتونید از مشاوره‌ی آنلاین با متخصص داخلی درمانکده استفاده کنید.امیدوارم همیشه سلامت باشید.

حیدر شفیعی
حیدر شفیعی
1 سال قبل

باسلام در آخرین آزمایش خون برای من مقدار LDLخون ۲۲۴واحد می باشد در حالی که HDlخون ۳۵واحد می باشدفشارخون ندارم هیچ علائمی از بیماری قلبی نیز در خود احساس نمی کنم در ضمن سن من ۵۱سال و وزنم ۸۸کیلو وقدم ۱۷۸سانتیمتر می باشد

شهر
تهران
تیم پزشکی درمانکده
تیم درمانکده
پاسخ به  حیدر شفیعی

سلام دوست عزیز.مقدار ldl شما بالا و مقدار hdl شما پایینه و باید توسط متخصص داخلی ویزیت شید.در قدم اول رعایت رژیم غذایی مثل استفاده از امگا ۳ و چربی های غیر اشباع و ورزش روزانه میتونه کمک کننده باشه و در قدم بعد استفاده از داروها‌.میتونید از مشاوره‌‌ی آنلاین با متخصص داخلی درمانکده استفاده کنید و به طور آنلاین ویزیت شید.امیدوارم همیشه سلامت باشید.