امروزه داروها در حفظ سلامت و بهبود کیفیت زندگی ما نقش کلیدی ایفا میکنند. یکی از این داروها قرص کتوکونازول (Ketoconazole) است که برای درمان بعضی از عفونتها تجویز میشود. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده قصد داریم شما را با نکات ضروری در مورد این دارو آشنا کنیم. چون دانستن این اطلاعات نه تنها به افزایش تاثیر درمان کمک میکند؛ بلکه خطرات و عوارض احتمالی دارو را به حداقل میرساند.
فهرست محتوا
کاربردهای قرص کتوکونازول
از قرص کتوکونازول برای درمان بعضی از عفونتهای قارچی جدی استفاده میشود. این دارو سرماخوردگی، آنفولانزا یا سایر عفونتهای ناشی از باکتری یا ویروس را درمان نمیکند. در ادامه میتوانید عکس قرص کتوکونازول را مشاهده کنید:
دوز و بهترین زمان مصرف قرص کتوکونازول
نحوه مصرف قرص کتوکونازول ۲۰۰ میلیگرمی باید توسط پزشک مشخص شود. اما معمولا توصیه میشود این دارو را یک بار در روز همراه با غذا یا با معده خالی بخورید. مصرف Ketoconazole همراه با غذا به کاهش مشکلات گوارشی کمک میکند.
دوز و مدت زمان مصرف دارو به وضعیت پزشکی شما، پاسخ بدنتان به درمان و سایر داروهایی که ممکن است مصرف کنید، بستگی دارد. حتما به پزشک خود بگویید که از کدام داروها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی استفاده میکنید. دوز مصرفی کودکان هم بر اساس وزن بدن مشخص میشود.
این دارو زمانی بهترین اثر را دارد که مقدار آن در بدن شما در یک سطح ثابت نگه داشته شود. بنابراین باید آن را در فواصل زمانی مشخص مصرف کنید.
ممکن است چند روز تا چند ماه طول بکشد تا دوره درمان کامل شود. حتی اگر علائم پس از چند روز ناپدید شدند، مصرف قرص Ketoconazole را تا زمانی که پزشک توصیه کرده است ادامه دهید. قطع زودهنگام دارو ممکن است به برگشت عفونت منجر شود.
اگر وضعیت شما در حین مصرف دارو بهبود نیافت یا بدتر شد، موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
بیشتر بدانید: قرص لاکتوفم
عوارض جانبی قرص کتوکونازول
عوارض جانبی که باید در اسرعوقت به پزشک گزارش دهید عبارتاند از:
- واکنشهای آلرژیک (بثورات پوستی، خارش، کهیر و تورم صورت، لبها، زبان یا گلو)
- تغییر ریتم قلب (ضربان قلب سریع یا نامنظم، سرگیجه، احساس ضعف یا سبکی سر، درد قفسه سینه و مشکل در تنفس)
- آسیب کبدی (درد در سمت راست بالای شکم، از دست دادن اشتها، حالت تهوع، مدفوع روشن، ادرار زرد یا قهوهای تیره، زردی پوست یا چشمها و ضعف یا خستگی غیر عادی)
- کاهش عملکرد غدد آدرنال (حالت تهوع، استفراغ، از دست دادن اشتها، ضعف یا خستگی غیر عادی و سرگیجه)
عوارض جانبی زیر معمولا به مراقبت پزشکی نیاز ندارند. اما در صورت تشدید یا ادامهدار بودن آنها باید به پزشک مراجعه کنید:
- تغییر در عملکرد یا میل جنسی
- اسهال
- سردرد
- حالت تهوع
- معدهدرد
- رشد بافت سینه
موارد احتیاط یا منع مصرف
با رعایت نکات زیر میتوانید از خود در برابر عوارض احتمالی قرص کتوکونازول محافظت کنید:
- اگر به Ketoconazole یا سایر داروها بهخصوص داروهای ضد قارچ حساسیت دارید، موضوع را به پزشک اطلاع دهید.
- قبل از استفاده از این دارو با پزشک در مورد سابقه پزشکی خود صحبت کنید. بسیار مهم است که پزشک از مشکلات شما بهخصوص بیماری کبدی، سوء مصرف الکل، پایین بودن سطح تستوسترون، اختلالات غدد آدرنال (از جمله کاهش کورتیزول، بیماری آدیسون و نارسایی غدد آدرنال)، ضربان قلب نامنظم و کاهش اسید معده مطلع باشد.
- قبل از هر نوع جراحی از جمله جراحی دندان به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید که از قرص کتوکونازول استفاده میکنید.
- این دارو ممکن است باعث خوابآلودگی یا سرگیجه شود. تا زمانی که متوجه نشدهاید چه تاثیری روی شما دارد، رانندگی نکنید یا کاری انجام ندهید که به هوشیاری نیاز داشته باشد. همچنین به سرعت نایستید یا ننشینید. چون این کار خطر سرگیجه یا غش کردن را به خصوص در سالمندان افزایش میدهد.
- قرص کتوکونازول به ندرت باعث مشکلات کبدی بسیار جدی (احتمالا کشنده) میشود. برای کاهش خطر این مشکل باید به طور منظم به پزشک مراجعه کنید تا برایتان آزمایش بنویسد. همچنین در صورت مشاهده هر گونه مشکل غیر عادی فورا به دنبال درمان بروید.
- در حین مصرف این دارو از نوشیدنیهای الکلی استفاده نکنید. چون الکل خطر مشکلات کبدی جدی را افزایش میدهد. عمل به این توصیه همچنین از واکنش نادر با Ketoconazole که ممکن است به گرگرفتگی، سردرد و حالت تهوع منجر شود جلوگیری میکند.
- این دارو ممکن است باعث کاهش ویتامین D شود. باید اطمینان حاصل کنید که در طول مصرف آن، ویتامین D کافی دریافت میکنید. در مورد غذاها و مکملهای مصرفی خود با پزشک صحبت کنید.
بیشتر بدانید: قرص مترونیدازول
تداخلات دارویی قرص کتوکونازول
این قرص با بسیاری از داروهای تجویزی و بدون نسخه تداخل دارد. از اینرو بسیار مهم است که پزشک را از هرگونه تغییر در داروهای مصرفی خود مطلع کنید.
از رایجترین داروهایی که با Ketoconazole تداخل دارند میتوان به مواردی مثل استامینوفن اشاره کرد. سایر داروها عبارتاند از:
- ایزونیازید
- نویراپین
- ریفامایسینها (مانند ریفابوتین و ریفامپین)
- بعضی از بنزودیازپینها (مانند آلپرازولام، میدازولام و تریازولام)
- دومپریدون
- التریپتان
- اپلرنون
- ارگوتامین
- نیولدیپین
- داروهای مورد استفاده برای درمان اختلال نعوظ یا پرفشاری خون ریوی (مثل تادالافیل و سیلدنافیل)
- بعضی از داروهای ضد تشنج (مانند فنیتوئین)
- بعضی از داروهای استاتین (مانند لوواستاتین و سیمواستاتین)
- مکمل گل راعی
قرص کتوکونازول برای جذب مناسب به اسید معده نیاز دارد. اگر از داروها کاهشدهنده اسید معده (از جمله آنتیاسیدها مانند سایمتیدین، فاموتیدین و رانیتیدین)، سوکرالفیت یا داروهای کاهشدهنده حرکات روده (مانند آنتیکولینرژیکها مثل دیسیکلومین و پروپانتلین) استفاده میکنید، Ketoconazole را حداقل ۲ ساعت قبل از مصرف آنها بخورید. همچنین اگر از مهارکنندههای پمپ پروتون (مانند لانزوپرازول یا امپرازول) استفاده میکنید، از پزشک خود بپرسید که چگونه میتوانید از تداخل این داروها با قرص کتوکونازول جلوگیری کنید.
قرص کتوکونازول بسیار شبیه لووکتوکنازول است. هنگام استفاده از Ketoconazole از داروهای حاوی لووکتوکنازول استفاده نکنید.
فعل و انفعالات قرص کتوکونازول در بدن
قرص کتوکونازول متعلق به گروهی از داروها به نام ضد قارچهای آزول است. این دارو اثرات درمانی خود را با توقف رشد قارچها اعمال میکند.
افراد آسیبپذیر
عوارض قرص کتوکونازول در بارداری و شیردهی یکی از مهمترین نکاتی است که باید به آن توجه کرد. تحقیقات نشان میدهد که ممکن است قرص کتوکونازول بارداری را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین باید فقط در مواقع ضروری مصرف شود.
استفاده از قرص کتوکونازول در شیردهی هم میتواند به انتقال دارو به شیر مادر منجر شود و در کودک عوارض جانبی ایجاد کند. اگر به فرزندتان شیر میدهید، پزشک را از این موضوع مطلع کنید.
بیشتر بدانید: قرص فلوکونازول
کلام پایانی
قرص کتوکونازول میتواند عوارض جانبی جدی و تداخلات دارویی مهمی ایجاد کند. از اینرو فقط زمانی میتوان از آن استفاده کرد که سایر داروها موثر نباشند یا امکان مصرف آنها وجود نداشته باشد. اگر در این زمینه به راهنمایی نیاز دارید، با متخصص عفونی مشورت کنید. برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر عفونی آنلاین مشاوره داشته باشید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص عفونی به متخصص مد نظر خود مراجعه کنید.
سوالات متداول
این دارو برای درمان بعضی از عفونتهای قارچی جدی تجویز میشود.
این قرص وجود ندارد. از درصد برای نشان دادن قدرت فرآوردههای موضعی Ketoconazole مانند شامپو و کرم استفاده میشود.
برای درمان آکنه قارچی معمولا از Ketoconazole موضعی استفاده میشود. با این حال، گاهیاوقات ممکن است پزشک این دارو را به شکل قرص و برای مدت زمان محدود برای درمان آکنه شدید تجویز کند.
در بیشتر موارد، برای درمان شوره سر از شامپوی Ketoconazole استفاده میشود. اما اگر این عارضه شدید باشد یا به درمانهای موضعی پاسخ ندهد، ممکن است پزشک یک داروی ضد قارچ به شکل قرص تجویز کند. در مورد داروی مناسب با متخصص پوست مشورت کنید.
بله. ممکن است پزشک از قرص کتوکونازول برای خارش واژن و درمان عفونت قارچی جدی استفاده کند.
بله. در موارد نادر ممکن است این قرص به ریزش مو یا کمپشت شدن مو منجر شود.
منابع: webmd, my.clevelandclinic