از خواص کشک میتوان به تقویت سیستم ایمنی، بهبود سلامت دستگاه گوارش، کنترل فشار خون و کاهش استرس اشاره کرد. همچنین، این ماده غذایی سرشار از کلسیم و پروتئین است و میتواند به حفظ سلامت استخوانها و دندانها، رشد و ترمیم عضلات و بهبود سلامت پوست نیز کمک کند.
کشک یک فرآورده لبنی سنتی ایرانی با قدمتی هزاران ساله است که در ابتدا توسط عشایر و روستاییان برای نگهداری طولانیمدت لبنیات تولید شد. این ماده غذایی مقوی با گسترش فرهنگ ایرانی به مناطق دیگر راه یافت و همچنان در آشپزی و رژیم غذایی مدرن جایگاه ویژهای دارد. در ادامه این مقاله از مجله سلامت درمانکده به بررسی فواید و مضرات کشک خشک میپردازیم.
فهرست محتوا
خواص کشک برای قلب
کشک سرشار از مواد معدنی مانند پتاسیم و منیزیم است که به تنظیم فشار خون کمک میکنند. این مواد معدنی برای عملکرد بهینه قلب و عروق ضروری هستند. پروبیوتیکهای موجود در کشک با کاهش کلسترول بد (LDL) و افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) در بدن، خطر آترواسکلروز (Atherosclerosis) را کاهش میدهند. همچنین، برخی مطالعات نشان میدهند که محصولات لبنی مانند کشک میتوانند متابولیسم چربیها را بهبود بخشیده و به حفظ تعادل سالم چربیها در خون کمک کنند که برای سلامت قلب نیز ضروری است.
بیشتر بدانید: خواص ماست یونانی
خواص کشک برای زخم معده
کشک بهدلیل محتوای پروبیوتیک میتواند به بهبود زخم معده کمک کند. همچنین، پروتئین موجود در کشک برای ترمیم بافت معده مفید است و هضم آن برای معده راحتتر از سایر محصولات لبنی است. اگر مبتلا به زخم معده هستید، توصیه میکنیم قبل از اضافه کردن کشک به رژیم غذایی خود با یک فوق تخصص گوارش و کبد مشورت کنید.
خواص کشک برای روده
کشک بهعنوان یک محصول لبنی، غنی از باکتریهای مفید است که میتوانند به تعادل میکروبیوتای روده کمک کنند. این پروبیوتیکها با کمک به رشد باکتریهای مفید روده، فرآیند هضم را تقویت میکنند که برای سلامت دستگاه گوارش بسیار حیاتی است. همچنین، پروبیوتیکهای موجود در کشک نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارند؛ زیرا بخش عمدهای از سیستم ایمنی بدن در دستگاه گوارش قرار دارد. علاوه بر این، کشک میتواند به بهبود محیط کلی دستگاه گوارش کمک کند و مشکلاتی مانند نفخ، یبوست و سوءهاضمه را کاهش دهد.
بیشتر بدانید: طریقه مصرف شیر خشک برای چاقی صورت
خواص کشک برای کبد
همانطور که اشاره شد، محتوای پروبیوتیک کشک نقش حیاتی در سلامت روده دارد که بهطور مستقیم با سلامت کبد مرتبط است. میکروبیوم متعادل روده میتواند فشار وارد شده به کبد را کاهش دهد؛ زیرا به تنظیم فرآیندهای متابولیک و التهاب کمک میکند. علاوه بر این، پروتئین برای بازسازی سلولهای کبد و عملکرد کلی آن ضروری است. کشک، بهدلیل محتوای بالای پروتئین، شرایط لازم برای ترمیم و نگهداری کبد را فراهم میکند.
تحقیقات علمی در مورد کشک محدود هستند. با این حال، پروبیوتیک موجود در آن ممکن است نقش موثری در تقویت توانایی کبد برای پردازش سموم و مواد زائد داشته باشد.
بیشتر بدانید: خواص تخم مرغ
خواص کشک برای استخوان
فواید مصرف کشک برای سلامت استخوانها عبارتاند از:
- منبع غنی از کلسیم: کشک سرشار از کلسیم است که برای حفظ استحکام استخوانها ضروری است و به پیشگیری از بیماریهایی مانند پوکی استخوان کمک میکند.
- سرشار از مواد مغذی: فرآیند تولید کشک باعث میشود مواد مغذی موجود در آن راحتتر برای بدن قابل جذب باشد.
- سرشار از پروتئین: کشک مانند سایر لبنیات یکی از منابع مهم پروتئین است و میتواند به بازسازی و ترمیم استخوانها کمک کند.
فواید کشک در طب سنتی
برخی از مهمترین فواید کشک برای سلامت بدن را میتوانید در جدول زیر مشاهده کنید:
خواص کشک در طب اسلامی | تقویت دستگاه گوارش، کاهش تیزی صفرا و خون، جلوگیری از پوکی استخوان |
خواص کشک شتر | کنترل دیابت، درمان کمخونی، تقویت سیستم ایمنی |
خواص کشک با قره قروت | تضمین سلامت استخوانها و دندانها، افزایش انرژی |
خواص کشک ناشتا | افزایش متابولیسم بدن، تقویت دستگاه گوارش |
خواص کشک در شب | کاهش استرس و اضطراب، کمک به فرآیند عضلهسازی، بازیابی انرژی بدن |
خواص کشک در بارداری
پروبیوتیکهای موجود در کشک به بهبود هضم، تقویت سیستم ایمنی و کاهش مشکلات گوارشی مانند یبوست در دوران بارداری کمک میکنند. همچنین کشک منبعی از پروتئین، کلسیم و ویتامینهای گروه B است که برای سلامت مادر و رشد جنین ضروری است. با این حال، مصرف کشک برای زنان باردار باید با مشورت پزشک و بهصورت متعادل باشد.
بیشتر بدانید: رژیم شیر
خواص کشک در بدنسازی
فواید مصرف کشک بعد از تمرینات بدنسازی عبارتاند از:
۱. خواص کشک در عضله سازی
کشک منبع خوبی از پروتئینها است که برای رشد عضلات و ترمیم بافتها ضروری هستند. پروتئین به تولید آنزیمها و هورمونها کمک کرده و نقش مهمی در توسعه توده عضلانی دارد. همچنین، کشک حاوی پروبیوتیکهایی است که میتوانند به هضم غذا و جذب مواد مغذی بیشتر کمک کنند.
۲. خواص کشک برای رشد قد
اگرچه شواهد مستقیمی در ارتباط با کشک و افزایش قد وجود ندارد؛ اما کلسیم موجود در آن نقش مهمی در سلامت استخوانها بهویژه در دوران رشد دارد. علاوه بر این، پروتئین و ویتامینهای ضروری موجود در کشک مانند ویتامینهای B12 و B2 میتوانند به رشد کلی بدن کمک کنند.
بیشتر بدانید: خواص شیر برای ریه
فواید خوردن کشک قبل از خواب
فواید مصرف کشک قبل از خواب عبارتاند از:
- پشتیبانی از سلامت گوارش
- کمک به ترمیم عضلات
- حمایت از سلامت استخوانها
- کمک به خواب بهتر
بیشتر بدانید: عدم تحمل لاکتوز
جمعبندی
در این مقاله به بررسی خواص کشک در رژیم غذایی پرداختیم. همانطور که اشاره شد، کشک منبعی غنی از کلسیم، پروبیوتیک و ویتامینهای گروه ب است که نقش اساسی در رشد و سلامت بدن دارند. در نظر داشته باشید که کشکها میزان نمک بالایی دارند و مصرف زیاد سدیم (نمک) میتواند برای افراد مبتلا به فشار خون بالا خطرناک باشد.
توصیه میکنیم قبل از اضافه کردن کشک به رژیم غذایی خود یا کودکتان با یک متخصص تغذیه در اینباره مشورت کنید. متخصص تغذیه میتواند بر اساس نیازهای خاص بدن شما یا کودکتان، راهنماییهایی در مورد مقدار و نوع کشک مناسب ارائه دهد. برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
کشک محلی سرشار از پروتئین، کلسیم و پروبیوتیکهاست و مصرف آن به تقویت سیستم گوارشی، سلامت استخوانها و رشد عضلات کمک میکند.
مصرف کشک قبل از خواب میتواند به بازسازی عضلات و تقویت سیستم گوارشی کمک کند. علاوه بر این، اسیدهای آمینه موجود در کشک به آرامش بدن کمک کرده و کیفیت خواب را بهبود میبخشند.
منبع: