مشاوره فردی چیست و چه مزایایی دارد؟ ارائه بهترین راهکارها

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

در گذشته مشاوره فردی فقط برای افرادی که درگیر مشکلات روحی بودند، در نظر گرفته می‌شد. اما در حال حاضر اگر از روانشناسان بپرسید مشاوره فردی چیست، آن را جلساتی بین مراجعه‌کننده و درمانگر (مشاور یا روانشناس) معرفی می‌کنند که برای رسیدن به اهداف خاص پس از ایجاد یک تغییر بزرگ برگزار می‌شود. مشاور در این نوع مشاوره از متدهای درمانی مختلفی استفاده می‌کند که معمولا متناسب با نوع مشکل مراجعه‌کننده و شخصیت او انتخاب می‌شود. نکته مهم در جلسات مشاوره انفرادی، مشارکت صادقانه و فعال مراجعه‌کننده است که به برقراری ارتباط موثر با درمانگر کمک می‌کند. در این وضعیت فرد با مشاور احساس راحتی خواهد داشت و بدون ترس از قضاوت با او در مورد نگرانی‌هایش حرف می‌زند. 

اگر شما هم کنجکاو شده‌اید بدانید کاربرد مشاوره فردی در زندگی شخصی و اجتماعی چیست، در این مقاله از مجله درمانکده همراه ما باشید تا بیشتر درباره مشاوره انفرادی صحبت کنیم.

مشاوره فردی چیست؟

 تصویر  زن مضطرب در حال صحبت با مشاور
مشاوره فردی نوعی رشد شخصی است که می‌تواند چالش‌های عاطفی، مشکلات روابطی و احساسات منفی را درمان کند.

فرآیند مشاوره فردی (Individual counseling) یک روند درمانی است که از آن با نام‌های دیگر مانند روان‌درمانی یا جلسه درمان یاد می‌کنند. در طول فرآیند مشاوره فردی، مراجعه‌کننده با مشاور یا روانشناس (فرد آموزش‌دیده با تخصص سلامت روان) در یک محیط امن و کاملا محرمانه در مورد هر آن چیزی که ذهنش را درگیر کرده، صحبت می‌کنند. 

درواقع مشاوره فردی به شما کمک می‌کند تا با کشف و شناخت بهتر احساسات، باورها و رفتارهای خود بتوانید موضوعات چالش برانگیز و اثرگذار بر روح و روان‌تان را بررسی کنید. بدین صورت می‌توانید آن‌ها را به همان شکلی که دوست دارید، تغییر دهید. بنابراین برای درک بهتر این موضوع که مشاوره فردی چیست باید بگوییم این نوع مشاوره شما را به درک بهتری از خود و دیگران می‌رساند تا بتوانید برای تعیین اهداف مورد نظر، تغییرات مطلوبی ایجاد کنید.

بیشتر بدانیم: مراحل مشاوره فردی چگونه است؟

کاربرد مشاوره فردی چیست؟

اغلب انسان‌ها به دلیل وجود تعارضاتی بین خواسته‌ها و توانایی‌هایشان با واقعیت، فشار روانی زیادی را تحمل می‌کنند. این فشارها باعث ایجاد چالش‌هایی در زندگی می‌شوند که معمولا بر قدرت تصمیم‌گیری صحیح افراد اثر می‌گذارند. در این مواقع مشاوره فردی گزینه بسیار درستی است، زیرا می‌تواند شما را هنگام مواجهه با مشکلات زیر راهنمایی کند:

  • افسردگی
  • اضطراب اجتماعی
  • عصبانیت و خشم
  • مشکلات روحی و روانی
  • تصمیم‌گیری‌های مهم
  • افزایش اعتمادبه‌نفس
  • مدیریت بحران
  • سوگ (از دست دادن یکی از عزیزان)
  • اعتیاد و سوء مصرف الکل، مواد مخدر و…
  • چالش‌های ازدواج و روابط بین زوجین
  • مشکلات بین فرزندان با والدین
  • چالش‌های تحصیلی
  • مشکلات شغلی
  • تعارضات بین اعضای خانواده

بیشتر بدانیم: مشاوره برای نوجوانان دختر چیست؟ نحوه کمک مشاور به نوجوان

اهداف مشاوره فردی چیست؟

مهم‌ترین هدف مشاوره فردی کمک به مراجعه‌کننده برای حرکت، بهبود و رشد به سمت زندگی بدون فشار و نگرانی‌های مختلف است. درواقع این نوع مشاوره کمک می‌کند تا فرد به راه‌کار درستی برای رفع نگرانی‌های مرتبط با سلامت روان و چالش‌های مقطعی و فعلی خود دست یابد. 

به طور کلی می‌توان اصلی‌ترین اهداف مشاوره‌های فردی را شامل موارد زیر دانست:

افزایش خودآگاهی فردی

یکی از مهم‌ترین اهداف این جلسات، بررسی و شناخت الگوهای فکری و احساسی فرد در جهت تغییر و اصلاح آن‌هاست. بدین شکل فرد می‌توانید احساساتی که قبل از انجام رفتار منفی بر روح و روانش تسلط پیدا می‌کنند را کنترل کند. 

درواقع مشاوره فردی یک روش درمانی مناسب برای کنترل واکنش افراد به استرس‌ها و شرایط چالش برانگیز است. به کمک این جلسات شما می‌توانید افکار منفی را از خود دور کنید و مانع از بروز رفتارهای ناپسند ناشی از آن شوید.

بهبود مهارت ارتباطی

یکی دیگر از اهداف مهم این جلسات، یادگیری بیان احساسات و نیازها به شیوه صحیح است. درواقع شما به کمک مشاوره فردی مهارت‌های مرتبط با اعتمادبه‌نفس بیشتر، همدلی، احترام گذاشتن به خود و دیگران را یاد می‌گیرید. بدین شکل می‌توانید روابط فردی و اجتماعی خود را اصلاح و تقویت کنید.

بیشتر بخوانید:تست قبل ازدواج چگونه است؟

رشد مهارت خود اکتشافی

اغلب افراد وقتی درگیر فشارهای زندگی روزمره می‌شوند، نیازها و اهداف خود را فراموش می‌کنند. جلسات مشاوره فردی با هدف شناسایی ارزش‌های مهم، باورها و اهداف شخصی برگزار می‌شود. درواقع شما به کمک این جلسات می‌توانید توانایی‌های منحصربه‌فرد خود را کشف کنید. بنابراین می‌توان یکی از مهم‌ترین مزایای مشاوره انفرادی را دستیابی به درک بهتر از خود دانست که ضمن افزایش اعتمادبه‌نفس، فرصت‌های بیشتری را در مسیر راه فرد قرار می‌دهد.

دستیابی به دیدگاه جدید

تعارضاتی که افراد در زندگی روزمره خود تجربه می‌کنند، می‌تواند به مرور زمان باعث ایجاد نگاه منفی و غیر واقعی نسبت به خود، دیگران و آینده شود. جلسات مشاوره انفرادی در این وضعیت، جهانبینی و دیدگاه فرد را اصلاح می‌کند. بدین شکل شما می‌توانید در راستای بهبود سلامت روان، مسیر واقعی و درستی را برای آینده خود ترسیم کنید.

بیشتر بدانیم: مشاوره زوج درمانی چیست و به چه کسانی توصیه می‌شود؟

استفاده از مهارت ارتباطی سالم

تصمیم‌گیری‌های غلط و بروز رفتار نادرست از خصوصیات افرادی است که درگیر مشکلات سلامت روان هستند. برای درک بهتر این موضوع افرادی را تصور کنید که برای رهایی از اضطراب به سراغ سیگار کشیدن یا استفاده از مواد مخدر می‌روند. از همین‌رو در اغلب موارد، جلسات مشاوره فردی با هدف آموزش پذیرش مشکلات در راستای تغییر آن‌ها برگزار می‌شود. درواقع شما در جلسات فردی می‌آموزید به جای اینکه مشکلات روحی و روانی را نادیده بگیرید، آن‌ها را بپذیرید و برای اصلاح و تغییرشان اقدام کنید.

 اینفوگرافیک اهداف اساسی مشاوره فردی چیست؟
مشاوره انفرادی یک راه‌کار درمانی موثر برای افزایش روحیه و ایجاد تغییر مثبت در جهت بهبود کیفیت زندگی افراد است.

چه زمانی باید از مشاوره فردی استفاده کنیم؟

حال که متوجه شدید اهداف اصلی مشاوره فردی چیست، بهتر است بدانید چه زمانی باید به سراغ مشاوران متخصص در این زمینه بروید. مشاوره انفرادی معمولا بر نگرانی‌ها و چالش‌های فوری فرد در زمان حال یا آینده نزدیک تمرکز می‌کند. مثلا دانش‌آموزی که در مقطع دبیرستان است و نمی‌داند به کدام رشته دانشگاهی علاقه دارد یا فردی که یکی از عزیزان نزدیک خود را از دست داده و تمرکز کافی در انجام وظایف خود در محل کار ندارد. 

بنابراین اگر می‌خواهید بدانید منظور از بهترین زمان استفاده از مشاوره فردی چیست باید بگوییم هر وقت دچار بحران و دغدغه فکری شدید که زندگی روزمره‌تان مختل کرده، باید به سراغ درمان بروید. در این مواقع بهترین روش درمانی، کمک گرفتن از مشاوره فردی است. 

بیشتر بخوانید:مشاوره اعتیاد نوجوانان چگونه است؟

به طور کلی می‌توان استفاده از مشاوره‌ انفرادی را در شرایط زیر ضروری دانست:

  • مشکلات خانوادگی
  • مشکلات تحصیلی 
  • اختلافات بین زوجین
  • چالش‌های شغلی
  • مشاوره هدایت تحصیلی یا شغلی
  • مشاوره قبل از ازدواج
  • برطرف کردن بحران‌های مقطعی مانند مرگ عزیز، اخراج از محل کار، شکست عشقی یا طلاق
اینفوگرافیک چه زمانی باید از مشاوره فردی استفاده کرد؟
اگر مراجعه‌کننده در طول مشاوره انفرادی همراهی و همکاری درستی از خود نشان دهد، این جلسات اثربخشی بسیار زیادی خواهند داشت.

بیشتر بدانیم: جلسه مشاوره فردی چگونه است؟

مزایای مشاوره فردی

معمولا وقتی افراد متوجه می‌شوند مزایای مشاوره فردی چیست، بیشتر از مشاوره‌های گروهی به آن توجه می‌کنند. این مزیت‌ها عبارت‌اند از:

  • مشاوره‌های فردی به شکل کاملا محرمانه در فضای امن انجام می‌شوند.
  • این نوع مشاوره انعطاف‌پذیر است و به درمانگر اجازه می‌دهد تا در طول جلسات از رویکردهای درمانی متفاوت استفاده کند.
  • همه حواس و تمرکز مشاور متوجه یک مراجعه‌کننده است.
  • مراجعه‌کننده در طول مشاوره انفرادی با درمانگر احساس راحتی بیشتری دارد.
  • افراد می‌توانند بدون نگرانی از قضاوت، در مورد الگوهای فکری و تجربیات سخت خود صحبت کنند.

انواع مشاوره فردی کدامند؟

پس از آنکه فهمیدیم مشاوره فردی چیست، باید بدانیم این نوع مشاوره رویکردهای درمانی مختلفی دارد. انتخاب آن‌ها معمولا بر اساس مسائلی که مراجع ارائه کرده، رابطه بین مراجع و درمانگر، شخصیت مراجعه‌کننده و تجربه مشاور انجام می‌شود. 

به طور کلی می‌توان انواع رویکردهای درمان فردی که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرند را شامل موارد زیر دانست:

  • درمان رفتاری شناختی (CBT): به کشف ارتباط بین احساسات، افکار و رفتارهای مراجعه‌کننده کمک می‌کند تا الگوهای فکری منفی جایگزین الگوهای مثبت شوند.
  • رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT): کمک می‌کند تا مراجع عوامل استرس را بهتر بشناسد و با بهبود روابط عاطفی باعث ایجاد رابطه موثر فرد با دیگران می‌شود.
  • روان درمانی بین فردی (IPT): به بهبود مهارت‌های ارتباطی مراجع کمک می‌کند.
  • درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT): به افزایش آگاهی فرد از افکار و احساسات شخصی کمک می‌کند.
  • درمان هیجان مدار (EFT): باعث درک بهتر تجربه‌های ناخودآگاه و شناخت اثرگذاری بالای آن بر رفتار فرد می‌شود.
  • روان درمانی پویشی: نوعی درمان بر اساس دیدگاه مراجعه‌کننده است که به بررسی نیازها و خواسته‌های درونی او می‌پردازد.

بیشتر بدانیم: مشاوره بعد از خیانت چیست و چه نکاتی را بررسی می‌کند؟

انتخاب بهترین مشاوره فردی

جلسات مشاوره انفرادی اغلب مراجع محور هستند. بدین معنی که فرد مراجع در مورد افکار، احساسات، باورها، ارزش‌ها و رفتارهای خود با درمانگر صحبت می‌کند. در این میان، مشاور مخصوصا در جلسات اولیه مشاوره بیشتر به حرف‌های مراجعه‌کننده گوش می‌دهد و بر جمع‌آوری اطلاعات تمرکز دارد. جلسات مشاوره فردی اغلب حدود ۴۵ تا ۶۰ دقیقه طول می‌کشند و متناسب با نوع مشکل مراجع بین ۲ تا سه جلسه در طول هفته برگزار می‌شوند. 

اگر برای انتخاب یک مشاوره انفرادی خوب مردد هستید، می‌توانید از وب‌سایت درمانکده اقدام کنید. درمانکده با گرد هم آوردن جمعی از بهترین پزشکان متخصص از جمله روانشناسان و مشاوران کاربلد در گرایشات مختلف روانشناسی، این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبت‌دهی آنلاین برای مشاوره فردی حضوری یا تلفنی وقت رزرو کنید.

بیشتر بدانیم: تکنیک های مشاوره فردی چیست؟

سوالات متداول

مهم‌ترین فایده مشاوره فردی چیست؟

خودآگاهی، خود اکتشافی، کشف دیدگاه جدید، تقویت مهارت‌های ارتباطی و آموزش استفاده از مهارت ارتباطی سالم.

سه هدف اساسی مشاوره فردی چیست؟

سازگاری با موقعیت‌های مختلف از طریق آموزش مهارت ارتباطی، کمک به رشد و شکوفایی استعدادها و توانایی‌های فردی، شناخت و کشف بهترین راه‌حل برای رفع مشکلات رفتاری فرد.

مشاوره فردی به تقویت و بهبود کدام مهارت ارتباطی فرد کمک می‌کند؟

همدلی، گوش دادن فعال، هوش هیجانی، افزایش اعتمادبه‌نفس، احترام گذاشتن به خود و دیگران.

منابع: study | marriage

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد رای‌ها 2

هنوز امتیازی ثبت نشده

r@dmanesh-salllam
دریا رادمنش

دریا رادمنش هستم کارشناس ارشد رشته روانشناسی بالینی. حدود پنج سال می‌شه که در کنار مشاوره روانشناسی در زمینه اختلالات روانشناختی، به دلیل علاقه شخصیم به نوشتن، در حوزه پزشکی، سلامت روان و... تولید محتوا می‌کنم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

1 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
علی
علی
11 ماه قبل

سلام وخسته نباشید من آزمایش چکاب کامل دادم هم ادراروهم مدفوع وخون همه جای بدنم سالم بودفقط تیروئیدم پرکارهست وروی 00000/1هزارم هست،من به خاطراین به پزشک مراجعه کردم که مشکل بی خوابی وتکررادراروبعضی وقت هااسهال میشم،به نظرتون ازتیروئیدم هست این مشکلاتم

ممنونتون میشم جواب سوالم روبدید

شهر
تهران