مراجعه به روانپزشک برای اولین بار میتواند اضطراب آور باشد اما اگر از قبل آماده باشید، موثر است.
به عنوان روانشناس اغلب میشنوم که بیمارانم میگویند سال ها مراجعه به روانپزشک را به خاطر ترس عقب می انداختند. همچنین اشاره میکنند که با نزدیک شدن به زمان ویزیت دستپاچه میشدند.
اولا، اگر قدم بزرگ گرفتن نوبت را برداشته اید، تشویقتان میکنم چون کار آسانی نیست. دوما، اگر فکر به اولین ویزیت شما را مضطرب کرده است، یک راه برای مقابله این است که از قبل بدانید چه چیزی در انتظارتان است.
این امر میتواند شامل هرچیز، از در دست داشتن اطلاعات کامل پزشکی و روانپزشکی گرفته تا پذیرفتن این نکته که ممکن است طی جلسه ی اول احساسات مختلفی را تجربه کنید، باشد و یادتان باشد که این کاملا طبیعی است.
پس اگر قرار است برای اولین بار به پزشک تخصص اعصاب و روان مراجعه کنید، این مطلب را دنبال کنید تا با انتظاراتی که باید از جلسه ی اول داشته باشید به همراه نکاتی پیرامون پیدا کردن آمادگی و احساس راحتی آشنا شوید.
مدارک و سوابق پزشکی خود را همراه داشته باشید
از شما درباره ی سابقه ی پزشکی و روانپزشکی خود و خانواده تان سوال میشود پس با در دست داشتن موارد زیر، آماده باشید:
- فهرست کاملی از داروهای مصرفی به اضافه ی داروهای روانپزشکی
- فهرستی از هرگونه داروی روانپزشکی که ممکن است در گذشته امتحان کرده باشید، شامل مدت زمان مصرف دارو
- نگرانیهای پزشکی و هر نوع تشخیص
- سابقه ی بیماری روحی روانی در خانواده
برای سوالاتی که روانپزشک از شما میپرسد آماده باشید
به محض وارد شدن به جلسه ی ویزیت، روانپزشک علت مراجعه تان را میپرسد. ممکن است این سوال به طرق مختلف پرسیده شود. مثلا:
- «خب، چی باعث شده امروز به اینجا بیای؟»
- «تعریف کن چرا اینجایی؟»
- «حالت چطوره؟»
- «چه کمکی از دست من برمیاد؟»
شاید از اینکه یک سوال باز از شما بپرسند دستپاچه شوید (به خصوص اگر ندانید که باید از کجا یا چطور شروع کنید). یادتان باشد که هیچ پاسخی اشتباه نیست و یک روانپزشک خوب حین مکالمه به شما کمک میکند.
اما اگر دوست دارید که از قبل آماده باشید، تجربه ی خود را با روانپزشک درمیان بگذارید و اگر احساس راحتی نمی کنید، اهدافی را که مایلید با روش درمان به دست آورید توضیح دهید.
طبیعی است که احساسات مختلفی را تجربه کنید.
ممکن است هنگام به اشتراک گذاشتن نگرانی های خود گریه کنید، احساس عجیبی داشته باشید یا احساسات مختلفی را تجربه کنید اما یادتان باشد که این امری کاملا طبیعی و خوب است.
به اشتراک گذاشتن آزادانه ی داستان زندگی قدرت و شجاعت زیادی میطلبد. به خصوص اگر برای مدت طولانی احساسات خود را سرکوب کرده باشید، از نظر احساسی خسته کننده است. هر مطب استاندارد روانپزشکی یک جعبه دستمال کاغذی روی میز دارد پس راحت باشید و از آن استفاده کنید. به هرحال، برای همین کار آنجاست.
ممکن است بعضی سوالات درمورد گذشته مسائل حساسی، مانند آسیب روحی یا خشونت، را برایتان تداعی کند. اگر احساس راحتی یا آمادگی نمیکنید، عیبی ندارد که به روانپزشک بگویید این مسئله حساس است و هنوز برای توضیح بیشتر جزئیات آماده نیستید.
بیشتر بخوانید: مشاوره برای نوجوانان دختر چیست؟
با یکدیگر برای ایجاد برنامه ی جدید برای آینده همکاری میکنید
از آنجایی که اکثر روانپزشکان دارو تجویز میکنند، گزینه های درمان در پایان جلسه مطرح میشود. برنامه ی درمان میتواند شامل موارد زیر باشد:
- گزینه های دارویی
- ارجاع به روان درمانی با پزشک تخصص روانشناس
- سطح مراقبت مورد نیاز، مثلا اگر علائمی دارید که به مراقبت بیشتری نیاز دارد، گزینه های پیدا کردن برنامه ی مناسب درمان مطرح میشود
- پیشنهاد مواردی قبیل آزمایش اولیه قبل از شروع دارو تا احتمال هرگونه بیماری جسمی که ممکن است به علائم مربوط باشد، کنار رود
اگر درمورد تشخیص یا درمان سوالی دارد یا مایلید نگرانیهای خود را با روانپزشک درمیان بگذارید، حتما در همین مرحله و قبل از پایان جلسه ی ویزیت مطرح کنید.
بیشتر بخوانید: جلسه مشاوره فردی چگونه است؟
شاید اولین روانپزشکی که نزد او مراجعه می کنید برایتان مناسب نباشد
با اینکه روانپزشک جلسه ی ویزیت را هدایت میکند، طی این ملاقات دقت کنید که آیا این روانپزشک برایتان مناسب است یا خیر. یادتان باشد که بهترین راه پیشگویی موفق بودن روش درمان به کیفیت رابطه ی درمان بستگی دارد.
اگر این رابطه به مرور زمان بهتر و به مسائلتان پرداخته نشود، میتوانید به دنبال یک روانپزشک دیگر بگردید و نظر او را هم بپرسید.
بعد از اولین جلسه چه باید کرد
- اغلب بعد از جلسه ی اول، مواردی به ذهنتان میرسد که با خود میگویید کاش این سوالات را پرسیده بودید. این سوالات را یادداشت کنید تا در جلسه ی بعد حتما بپرسید.
- اگر با حس بد جلسه ی اول را ترک کردید، یادتان باشد که ایجاد رابطه بین بیمار و روانپزشک بیشتر از یک جلسه طول میکشد. پس صبر کنید تا ببینید اوضاع طی چند جلسه ی بعد چطور میشود (مگر اینکه جلسه ی اول وحشتناک و غیر قابل جبران بوده باشد).
ختم کلام
احساس دلهره برای مراجعه به روانپزشک امری شایع است اما اجازه ندهید این احساس مانع از دریافت کمک و درمانی شود که حق شماست و به آن نیاز دارید. اگر یک درک کلی از سوالاتی که قرار است پرسیده شود و موضوعاتی که مورد بحث قرار میگیرد داشته باشید، قطعا از میزان نگرانی شما کاسته میشود و طی جلسهی اول احساس راحتی بیشتری خواهید داشت.
و یادتان باشد که گاهی اولین روانپزشکی که به او مراجعه میکنید لزوما بهترین روانپزشک برای شما نیست. بههرحال، این جلسات برای درمان و مراقبت از نیازهای شماست پس لایق روانپزشکی هستید که با او احساس راحتی میکنید، کسیکه برای پاسخ به سوالاتتان آماده است و برای رسیدن به اهداف درمان با شما همکاری میکند.
برای سنجش افسردگی بدون پزشک، به تست افسردگی مراجعه کنید.
[sibwp_form id=1]
راحتش من زیاد رازی نیستم
سلام خسته نباشید بنده مشکل روحی وسواس داشتم و به دلایلی که در این مقاله ذکر شده ده سال از مراجعه به روانپزشک خودداری کردم آخر سر دیگه داشت رسما منو میکشت که مجبور شدم و مراجعه کردم زندگیم نابود شد در حدی که معتاد شدم کارتن خواب شدم سه دوره افسردگی شدید داشتم از زندگی عقب افتادم الان هم به خاطر مراجعه دیر هنگام انواع و اقسام بیماری هارا دارم روزی نیم کیلو قرص میخورم و هیچ کدام کار ساز نیست عملا از کار افتادم و نمیتونم کار کنم نابود شدم الان هم این فکر مثل خوره به جونم افتاده که خودت مقصر همه اینایی و اگه زودتر مراجعه میکردی این اتفاقات نمی افتاد یک قدم تا خودکشی فاصله دارم شما بهم بگید این وسط کی مقصره من که دیر مراجعه کردم ؟ پدرم مقصره که زن گرفت چون بیماریمون ارثیه ؟ خدا مقصره؟ روزگار مقصره؟ چه کسی مقصره ؟ دیگه راهی غیر از خودکشی نمیبینم
من بر عکس شما زود مراجعه کردم و از رفتنم پشیمونم. ولی این نظر منه.
در هر صورت هم من و هم شما دیر یا زود به دکتر مراجعه کردیم. الان هم بهتره با دکتر ادامه بدیم
اعتیاد فقط مواد نیست
قمار هست
جنسی و تنوع طلبی هست
خودتو سرزنش نکن چون سودی نداره
آرزوی موفقیت دارم برات