فشار خون بالا چیست؟ روش درمان خانگی و کنترل سریع آن

در انتظار بازبینی توسط تیم پزشکی درمانکده

فشار خون بالا یکی از رایج‌ترین مشکلات و بیماری‌هایی است که می‌تواند زمینه ابتلا به بیماری‌های قلبی، نارسانی کلیوی و سکته را ایجاد کند و موجب بروز اختلال در عملکرد طبیعی بدن شود. آمارها نشان می‌دهد که بیشتر از 30 درصد بزرگسالان دنیا و بیشتر از 1 میلیارد نفر در سراسر جهان به فشار خون بالا مبتلا هستند و این اعداد به ما یادآور می‌شوند که آشنایی با علائم بالا و روش‌های جلوگیری از آن چقدر می‌تواند حائز اهمیت باشد. اما علت بالا چیست و بهترین روش درمان خانگی بال و سردرد چیست؟ در این مقاله از مجله درمانکده می‌توانید با هر آن چیزی که باید در مورد درمان علائم و علت‌های آن بدانید آشنا شوید.

فهرست محتوا:

فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا یا پرفشاری خون زمانی روی می‌دهد که تا سطح خطرناکی افزایش یابد. اندازه‌گیری در واقع میزان خون عبوری از رگ‌های خونی و میزان مقاومت رگ‌ها در برابر خون در حین ضربان قلب را محاسبه می‌کند. مثلا فشارخون 16 روی 10 فشار خون بالا است و از همین رو پایین اوردن فشارخون بالا فوری اهمیت زیادی دارد.

شریان‌های باریک مقاومت را افزایش می‌دهند. هرچه شریان‌ها باریک‌تر باشد، بیشتر می‌شود. افزایش فشار در طولانی‌مدت می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی از جمله بیماری‌های قلبی عروقی و سکته شود.

به‌طور‌معمول فشار خون بالا در طی چند سال ایجاد می‌شود و معمولا بدون هیچ‌گونه علامتی است؛ اما حتی بدون علائم نیز می‌تواند به عروق خونی و اندام‌ها، به خصوص مغز، قلب، چشم‌ها و کلیه‌ها آسیب بزند.

تشخیص زودهنگام شار خون بالا مهم است. خوانش منظم می‌تواند به شما و پزشک در تشخیص زودهنگام تغییرات کمک کند. در صورت افزایش ، ممکن است پزشک برای ارزیابی اینکه آیا این مقدار بالا می‌ماند یا به سطح نرمال باز می‌گردد، تا چند هفته را چک کند.

درمان شامل مصرف دارو و ایجاد تغییرات سالم در سبک زندگی است. اگر بیماری بالا درمان نشود، می‌تواند منجر به بیماری‌هایی چون حمله قلبی و سکته مغزی شود. در جدول زیر می‌توانید محدوده نرمال تا بالا و بحرانی را مشاهده کنید.

فشار خون طبیعیزیر 80/130 میلی متر جیوه
فشار خون بالا مرحله 1 (خفیف)130 تا 139، یا فشار خون دیاستولیک بین 80 تا 89 میلی متر جیوه
فشار خون بالا مرحله 2 (متوسط)90/140 میلی متر جیوه یا بالاتر
فشار خون بالا مرحله 3 (بحرانی)120/180 میلی متر جیوه یا بالاتر
جدول محدوده فشار خون طبیعی و بالا

بیشتر بخوانید: علائم سیروز کبدی چگونه است؟

علائم فشار خون بالا چیست؟

به طور کلی بالا یک بیماری خاموش است. بسیاری از افراد هیچ‌گونه علامتی ندارند. ممکن است تا آشکار شدن علائم خون بالا، سال‌ها یا حتی ده‌ها سال طول بکشد. حتی در این صورت نیز ممکن است علائم بالا به دلایل دیگری نسبت داده شود.

تصویری از گرفتن فشار خون
تشخیص فشار خون بالا می‌تواند از مشکلات قلبی تا حد زیادی جلوگیری کند.

اما علائم فشار خون بالا چیست؟ در ادامه می توانید با مهم‌ترین علائم بالا در آقایان و خانم‌ها آشنا شوید.

  • سردرد
  • تنگی نفس
  • خون دماغ
  • گرگرفتگی
  • سرگیجه
  • درد قفسه سینه
  • تغییرات دید
  • وجود خون در ادرار

این علائم به مراقبت فوری پزشکی نیاز دارند. این علائم در همه افراد مبتلا به فشار خون بالا روی نمی‌دهند، اما گاهی‌اوقات مشاهده علائم فشار خون بالا به صورت مکرر می‌تواند منجر به بروز خطرات جدی برای سلامت شود.بهترین راه برای آگاهی از ابتلا به بالا اندازه‌گیری منظم است. بیشتر مطب‌ها در هر مراجعه فشارخون را اندازه گیری می‌کنند. در صورتی که فقط چکاپ سالانه انجام می‌دهید، با پزشک خود در مورد خطرات ناشی از بالا و سایر اقداماتی که ممکن است در اندازه‌گیری به شما کمک کند، صحبت کنید.

به عنوان مثال، اگر سابقه خانوادگی بیماری‌های قلبی یا فاکتورهای خطر ایجاد این بیماری را دارید، ممکن است پزشک توصیه کند که خود را دو بار در سال چک کنید. این کار به شما و پزشک‌تان کمک می‌کند قبل از بروز مشکل، در جریان وقوع آن باشید.

چه عواملی منجر به افزایش فشار خون می‌شود؟

دو نوع پرفشاری وجود دارد و هر یک علت مجزایی دارند. در ادامه می‌توانید با انواع و عواملی که منجر به بروز می‌شوند، آشنا شوید.

بیشتر بخوانید: فشار خون نرمال چیست؟

پرفشاری اولیه

پرفشاری اولیه، پرفشاری اساسی نیز خوانده می‌شود. این نوع با گذشت زمان و بدون هیچ‌گونه دلیل مشخصی رخ می‌دهد. بیشتر افراد به این نوع بالا مبتلا هستند. محققان هنوز نمی‌دانند چه مکانیسم‌هایی موجب افزایش تدریجی می‌شوند. مجموعه‌ای از عوامل ممکن است در این خصوص نقش داشته باشد. این عوامل عبارتند از:

۱- ژن‌ها

۲- تغییرات فیزیکی

گاهی‌اوقات یک تغییر فیزیکی در بدن ممکن است با بروز مشکلاتی در سراسر بدن همراه باشد. فشار خون بالا می‌تواند یکی از این مشکلات باشد. به عنوان مثال، تصور می‌شود تغییرات عملکرد کلیه به علت افزایش سن می‌تواند موجب برهم خوردن تعادل طبیعی
نمک‌ها و مایعات در بدن شود. این تغییر ممکن است افزایش را در پی داشته باشد.

۳- محیط

سبک زندگی ناسالم مانند عدم فعالیت بدنی و رژیم غذایی ضعیف، می‌تواند با گذشت زمان بدن را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از سبک های زندگی می توانند منجر به بالا رفتن وزن شوند. اضافه وزن یا چاقی می تواند خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش دهد.

بیشتر بخوانید:غلظت خون چیست؟

پرفشاری ثانویه

پرفشاری ثانویه اغلب به سرعت رخ می‌دهد و می‌تواند شدیدتر از پرفشاری اولیه باشد. ابتلابه بیماری‌های مختلف و مصرف برخی داروها ممکن است در بروز پرفشاری ثانویه نقش داشته باشند عبارتند از:

  • بیماری کلیوی
  • آپنه انسدادی خواب
  • نقایص مادرزادی قلب
  • مشکلات تیروئید
  • عوارض جانبی داروها
  • مصرف مواد مخدر
  • سوء مصرف یا مصرف مزمن الکل
  • مشکلات غده آدرنال
  • برخی از تومورهای غدد درون ریز

بیشتر بخوانید: فشار خون عصبی چیست؟

تشخیص فشار خون بالا

تشخیص بالا به سادگی اندازه گرفتن است. بیشتر پزشکان را به عنوان بخشی از ویزیت معمول چک می‌کنند. اگر در مراجعه بعدی شما توسط پزشک اندازه‌گیری نشد، درخواست اندازه‌گیری آن را مطرح کنید.

در صورتی که شما بالا باشد، ممکن است پزشک بخواهد برای چند روز یا چند هفته، چندین بار آن را اندازه‌گیری کنید و از شما بخواهد تا علائم بالا را با دقت بیشتری بررسی کنید. به ندرت اتفاق می‌افتد که دکتر پس از تنها یک خوانش تشخیص را بر بالا بگذارد. پزشک نیازمند مشاهده شواهدی حاکی از یک مشکل پایدار است. گاهی اوقات بالا در مطب می‌تواند ناشی از محیط باشد، مثلا استرس حضور در مطب پزشک می تواند در افزایش نقش داشته باشد. همچنین سطح در طول روز تغییر می کند.

در صورت بالا بودن فشار خون، احتمالا پزشک در کنار بررسی علایم فشار بالا آزمایشات بیشتری را برای پیدا کردن بیماری‌های زمینه‌ای انجام خواهد داد. این آزمایشات می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • آزمایش ادرار
  • غربالگری کلسترول و سایر آزمایش های خون
  • تست فعالیت الکتریکی قلب با الکتروکاردیوگرام (EKG ، که گاهی به آن ECG گفته می شود)
  • سونوگرافی قلب یا کلیه ها

این آزمایش‌ها می‌تواند به پزشک در تشخیص مشکلات ثانویه ناشی از فشار خون بالا کمک کند. علاوه بر این آن‌ها می‌توانند اثرات ناشی از افزایش فشار خون بر اندام‌ها را بررسی کنند.

در این مدت ممکن است پزشک درمان پرفشاری را شروع کند. درمان زودهنگام ممکن است خطر آسیب پایدار را کاهش دهد.

بیشتر بدانید: قرص آملوپرس چیست؟

نحوه اندازه گیری فشار خون چگونه است؟

در اندازه گیری فشار خون دو عدد ثبت می‌شود:

  • فشار سیستولیک

    این عدد، اولین عدد یا عدد بالایی است و نشان دهنده فشار شریان‌ها در زمان تپش قلب و پمپاژ خون است.

  • فشار دیاستولیک

    این عدد، عدد دوم یا عدد پایینی است و میزان فشار شریان‌ها بین ضربان های قلب است.

تصویر اندازه گیری فشار خون
اندازه گیری فشار خون یک روش موثر بر کنترل فشار خون بالا است.

پنج دسته خوانش فشار خون برای بزرگسالان تعریف می‌کنند:

  • سالم
    فشار خون سالم کمتر از 80/120 میلی‌متر جیوه (mm Hg) است.
  • افزایش یافته
    مقدار سیستولیک بین 120 تا 129 میلی‌متر جیوه ،و مقدار دیاستولیک کمتر از 80 میلی‌متر جیوه است. پزشکان معمولا فشار خون بالا را با دارو درمان نمی‌کنند، در عوض ممکن است تغییر سبک زندگی را برای کمک به کاهش فشار خون پیشنهاد کنند.
  • پرفشاری مرحله یک
    مقدار سیستولیک بین 130 تا 139 میلی‌متر جیوه، یا مقدار دیاستولیک بین 80 تا 89 میلی‌متر جیوه است.
  • پرفشاری مرحله دوم
    مقدار سیستولیک 140 میلی‌متر جیوه یا بالاتر از آن است و یا میزان دیاستولیک 90 میلی‌متر جیوه یا بیشتر از آن است.
  • پرفشاری بحرانی
    مقدار سیستولیک بیش از 180 میلی‌متر جیوه است، و یا میزان دیاستولیک بیش از 120 میلی‌متر جیوه است. واقع در این محدوده نیازمند مراقبت فوری پزشکی است. در صورتی که در زمان بالا بودن علائمی مانند درد قفسه سینه، سردرد، تنگی نفس یا تغییرات بینایی روی دهد، مراقبت‌های پزشکی اورژانسی لازم است.

اندازه گیری فشارخون بوسیله دستگاه (بازوبند) فشارسنج صورت می‌گیرد. درست بستن بازوبند برای خوانش دقیق بسیار حائز اهمیت است. قرارگیری نامناسب بازوبند ممکن است عدد را اشتباه نشان دهد.

اندازه گیری فشار خون در کودکان و نوجوانان متفاوت است. اگر می‌خواهید آن‌ها را بررسی کنید، از پزشک بخواهید از بازوبندهای مناسب برای کودک شما استفاده کند.

بیشتر بدانید: فشار خون چیست؟

درمان فشار خون بالا

عوامل متعددی در انتخاب بهترین روش درمانی به نفرولوژیست کمک می‌کنند. این عوامل شامل نوع پرفشاری و علل شناسایی شده می‌شوند.

درمان پرفشاری اولیه

در صورت تشخیص پرفشاری اولیه توسط پرشک، تغییر سبک زندگی ممکن است به کاهش آن کمک کند.
اگر تغییر سبک زندگی به تنهایی کافی نباشد، و درمان‌های خانگی تغییری در میزان فرد ایجاد نکند، ممکن است پزشک برای درمان دارو تجویز کند.

درمان پرفشاری ثانویه

در صورتی که مشخص شود بیماری زمینه‌ای دیگری عامل پرفشاری خون است، درمان بر روی این بیماری‌ها متمرکز خواهد شد. به عنوان مثال، اگر آغاز مصرف دارویی باعث افزایش فشار خون شده است، پزشک داروهای دیگری که این عارضه جانبی را ندارند  امتحان می‌کند.

گاهی اوقات، بالا علی‌رغم درمان علت اصلی همچنان پابرجاست است. در چنین حالتی پزشک فوق متخصص فشار خون ممکن است برای کمک به کاهش ، در ایجاد تغییرات در سبک زندگی و تجویز داروها با شما همکاری کند.

برنامه‌های درمانی پرفشاری خون اغلب در حال توسعه‌اند. درمانی که در ابتدا مؤثر بود ممکن است با گذشت زمان اثرگذاری کمتری داشته باشد. پزشک شما برای بهتر کردن روند درمان  به همراهی با شما ادامه خواهد داد.

در بسیاری از افراد تجویز داروهای مورد آزمون و خطا قرار می‌گیرند. ممکن است لازم باشد برای رسیدن به یک، یا ترکیبی از داروهای اثرگذار، داروهای مختلفی را امتحان کنید.

تصویر پزشکی که در حال اندازه گیری فشارخون بیمار است.
برای تشخیص فشار خون و تجویز دارو پزشک باید مدتی فشار خون بیمار را کنترل کند و سپس با توجه به شرایط بیمار از دارو استفاده می‌شود.

برخی از داروهای مورد استفاده در درمان پرفشاری خون عبارتند از:

  • مسدود کننده‌های بتا
    مسدود کننده‌های بتا باعث می‌شوند قلب کندتر و با نیروی کمتری کار کند. این امر با کاهش میزان خونی که در هر تپش از طریق شریان‌ها پمپ می‌شود، فشار خون را کاهش می‌دهد. علاوه بر این، این داروها برخی از هورمون‌های بدن را که می‌تواند موجب افزایش فشار خون شوند را مسدود می‌کنند.
  • دیورتیک‌ها
    سطح بالای سدیم و مایع اضافی در بدن می‌تواند موجب افزایش شود. دیورتیک‌ها، که به آن‌ها قرص آب نیز گفته می‌شود، به کلیه‌ها کمک می‌کنند تا سدیم اضافی را از بدن دفع کنند. با دفع سدیم، مایع اضافی جریان خون به ادرار منتقل شده و این امر به پایین آمدن مک می‌کند.
  • مهار کننده های ACE
    آنژیوتانسین ماده شیمیایی است که باعث انقباض و باریک شدن عروق خونی و دیواره شریان‌ها می‌شود. مهارکننده‌های ACE (آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین) مانع تولید بیشتر این ماده شیمیایی در بدن می‌شوند. این امر به شل شدن عروق خونی و کاهش فشار خون کمک می‌کند.
  • مسدود کننده‌های گیرنده آنژیوتانسین-2 (ARBها)
    در حالی که مهار کننده‌های ACE موجب مهار شدن سنتز آنژیوتانسین می‌شوند، ARB‌ها مانع از اتصال آنژیوتانسین به گیرنده خود می‌شوند. بدون این ماده شیمیایی، عروق خونی منقبض نمی‌شوند. این امر در شل شدن عروق و کاهش مؤثر است.
  • مسدود کننده‌های کانال کلسیم
    این داروها مانع از ورود مقداری از کلسیم به داخل سلول‌های عضلانی قلب می‌شوند. این فرایند منجر به کاهش نیروی ضربان قلب، و کاهش فشار خون می‌شود. این داروها عروق خونی را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهند و موجب شل شدن آن‌ها و کاهش بشتر فشار خون می‌شوند.
  • آگونیست‌های آلفا -2
    این نوع دارو پالس‌های عصبی که موجب انقباض عروق خونی می‌شوند را تغییر می‌دهد. این امر به شل شدن عروق خونی کمک می‌کند و متعاقباً را کاهش می‌دهد.

درمان‌های خانگی فشار خون بالا

برای درمان خانگی فشارخون بالا و سرگیجه باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید. تغییرات سبک زندگی سالم می‌تواند در کنترل عوامل ایجاد کننده فشار خون بالا کمک کننده باشد. در اینجا برخی از رایج‌ترین روش‌های درمان خانگی فشار خون بالا اشاره شده است.

ایجاد رژیم غذایی سالم

رژیم غذایی سالم در کمک به کاهش فشار خون بالا بسیار حایز اهمیت است؛ علاوه بر این، در کنترل پرفشاری و کاهش خطرات عوارض ناشی از آن نیز مهم است. این عوارض شامل بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و حمله قلبی می‌شوند.

برای درمان خانگی بالا بهتر است از غذاهای سالم و مفید در رژیم غذایی خود استفاده کنید. در ادامه به برخی از بهترین خوراکی‌ها برای بالا اشاره شده است.

  • میوه‌ها
  • سبزیجات تازه
  • غلات کامل
  • پروتئین‌های کم چرب مثل ماهی
  • مصرف بیشتر حبوبات
  • مصرف شیر و لبنیات کم‌چرب

بیشتر بدانید: آزمایش فشار خون چگونه است؟

اینفوگرافی رژیم غذایی سالم برای کاهش فشار خون

افزایش فعالیت فیزیکی

دستیابی به وزن سالم مستلزم فعالیت بدنی بیشتراست. ورزش  کردن علاوه بر نقشی که در کاهش وزن دارد، می‌تواند به کاهش استرس، کاهش طبیعی و تقویت سیستم قلبی عروقی کمک کند.
انجام دادن 150 دقیقه فعالیت فیزیکی سبک در هر هفته می‌تواند به کنترل و سلامت عمومی بدن کمک کند. بهتر است این میزان فعالیت بدنی را در 5 دوره 30 دقیقه ای در هفته انجام دهید.

رسیدن به وزن سالم

در صورت داشتن اضافه وزن یا چاقی، کاهش وزن از طریق رژیم غذایی سالم قلب و افزایش فعالیت بدنی می‌تواند به کاهش فشار خون کمک کند. برای کاهش وزن بهتر است سبک زندگی خود را تغییر دهید و از غذاهای سالم استفاده کنید و فعالبت بدنی بیشتری داشته باشید.

مدیریت استرس

ورزش راه بسیار خوبی برای مدیریت استرس است و استرس یکی از عوامل اصلی در افزایش محسوب می‌شود. سعی کنید به هر روشی که می‌توانید استرس را از خود دور کنید. در ادامه‌می‌توانید با راهکارهای موثر برای مدیریت استرس و اضطراب آشنا شوید.

  • مدیتیشن
  • تنفس عمیق
  • ماساژ
  • ریلکسیشن عضلات
  • یوگا یا تای چی
  • خواب کافی

اتخاذ سبک زندگی پاک تر

اگر سیگاری هستید، سعی کنید آن را ترک کنید. مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو به بافت‌های بدن آسیب می‌رسانند و دیواره عروق خونی را سخت می‌کنند.

اگر معمولاً الکل زیادی مصرف می‌کنید و یا به مصرف الکل اعتیاد دارید، درصدد کاهش یا ترک آن باشید. الکل می‌تواند فشار خون را بالا ببرد. برای داشتن بدن سالم و درمان خانگی فشار خون بالا و سردرد بهتر است سبک زندگی سالم‌تری داشته باشید و بیشتر به سلامتی‌تان توجه کنید.

رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به فشار خون بالا

یکی از ساده‌ترین راه های درمانی بالا و جلوگیری از عوارض احتمالی ناشی از آن، رژیم غذایی شماست. آنچه مصرف می‌کنید می‌تواند به تسکین یا رفع پرفشاری خون کمک کند.

در صورت لزوم می توانید با دکتر قلب و عروق آنلاین مشورت کنید و هم می توانید به صورت حضوری به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.

بیشتر بدانید: آیا مصرف داروهای مسکن باعث بروز فشار خون بالا می‌شوند؟

غذاهای مفید برای فشار خون بالا
رژیم غذایی مناسب می‌تواند به کنترل فشار خون بالا کمک کند.

در اینجا برخی از رایج‌ترین توصیه‌های رژیم غذایی برای افراد مبتلا به فشار خون بالا مطرح شده است.

گوشت کمتر، و گیاهان بیشتری مصرف کنید

رژیم غذایی گیاهی راه آسانی برای افزایش فیبر و کاهش مقدار سدیم و چربی اشباع نشده و ترانس حاصل از غذاهای لبنی و گوشت است. میزان مصرف میوه، صیفی‌جات، سبزیجات برگ دار و غلات سبوس دار را افزایش دهید. به جای گوشت قرمز، پروتئین‌های کم چرب سالم مانند ماهی، مرغ یا توفو را انتخاب کنید.

میزان سدیم رژیم غذایی را کاهش دهید

افراد مبتلا به بالا و افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند ممکن است لازم باشد تا مصرف روزانه سدیم خود را بین 1.500 میلی گرم و 2300 میلی گرم در روز حفظ کنند. بیشتر اوقات بهترین راه کاهش سدیم، طبخ غذاهای تازه است. از خوردن غذاهای رستورانی یا غذاهای آماده که عموماً سدیم بسیار زیادی دارند، خودداری کنید.

مصرف شیرینی‌جات را به حداقل برسانید

غذاها و نوشیدنی های قندی کالری بالایی دارند و فاقد ارزش غذایی هستند. اگر چیز شیرینی می‌خواهید، سعی کنید میوه‌های تازه یا اندکی شکلات تلخ که خیلی شیرین نیستند، مصرف کنید. منابع مطالعاتی معتبر نشان می‌دهد که مصرف منظم شکلات تلخ موجب کاهش فشار خون می‌شود.

فشار خون بالا در دوران بارداری

زنان مبتلا به فشار خون بالا علی رغم داشتن این شرایط می‌توانند نوزادان سالمی را به دنیا آورند. اما این شرایط در صورت عدم نظارت و کنترل در دوران بارداری، می‌تواند هم برای مادر، و هم برای کودک خطرناک باشد.

 فشار خون بالا در زنان می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی شود. به عنوان مثال، زنان باردار مبتلا به پرفشاری ممکن است با کاهش عملکرد کلیه‌ها روبرو شوند. نوزادان متولد شده از مادران مبتلا به فشار خون بالا معمولا وزن کمی دارند یا زودتر از موعد متولد می‌شوند.

بعضی از خانم‌ها ممکن است در دوران بارداری دچار بالا شوند. مشکلات مختلفی در رابطه با بالا می‌تواند ایجاد شود. این بیماری معمولاً پس از تولد نوزاد به صورت خود بخود رفع می‌شود. رخداد پرفشاری در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به فشار خون بالا در زندگی را افزایش دهد.

تصویر فرد بارداری که فشار خونش زیاد است.
فشار خون بالا در دوران بارداری می تواند برای جنین و سلامت مادر خطرناک باشد.

پره اکلامپسی

در برخی موارد، زنان باردار مبتلا به بالا ممکن است در دوران بارداری دچار پره اکلامپسی شوند. این شرایط افزایش فشار خون می‌تواند باعث ایجاد عوارضی درکلیه و سایر ارگان‌ها شود. این وضعیت می‌تواند منجر به افزایش سطح پروتئین در ادرار، مشکلات عملکردی کبد، ایجاد مایع در ریه‌ها یا مشکلات بینایی شود.

با بدتر شدن این وضعیت، خطراتی که مادر و نوزاد را تهدید می‌کنند افزایش می‌یابند. پره اکلامپسی می‌تواند بروز اکلامپسی، که منجر به تشنج می‌شود را در پی داشته باشد. مشکلات در دوران بارداری یکی از عوامل مهم مرگ مادران در ایالات متحده به شمار می‌آید. از عوارض  آن بر روی  نوزاد نیز می‌توان به وزن کم هنگام تولد، زایمان زودرس و مرده‌زایی اشاره کرد.

هیچ روش شناخته شده ‌ی برای جلوگیری از پره اکلامپسی وجود ندارد و تنها راه درمان بیماری، به دنیا آوردن نوزاد است. در صورت بروز این بیماری در دوران بارداری، بعد از مشاوره با متخصص زنان، فرد از نظر بروز عوارض کاملاً تحت نظر گرفته خواهد شد.

اثرات فشار خون بالا بر بدن چیست؟

ممکن است از خودتان بپرسید که آیا فشارخون 20 خطرناک است؟ یا فشار خون بالا چه عوارضی دارد؟از آنجا که بالا در اغلب موارد یک بیماری خاموش است، می‌تواند تا سال‌ها پیش از آنکه علائم آن آشکار شود، به بدن آسیب برساند. در صورت عدم درمان می‌تواند باعث بروز عوارض جدی و یا حتی کشنده شود. عوارض پرفشاری شامل موارد زیر است:

آسیب شریان‌ها

شریان‌های سالم انعطاف‌پذیر و محکم هستند. خون به طور آزادانه و بدون مانع در شریان‌ها و عروق سالم جریان می‌یابد. بالا باعث می‌شود شریان‌ها منقبض و سخت شده و الاستیسیته آن‌ها کاهش یابد. این آسیب رسوب چربی‌های مواد غذایی در عروق را تسهیل کرده و جریان خون را کاهش می‌دهد. این آسیب می‌تواند منجر به افزایش، انسداد و در نهایت حمله و سکته قلبی شود.

آسیب قلبی

باعث می‌شود قلب به شدت کار کند. افزایش فشار در عروق خونی عضلات قلب را بیش از آن‌چه در قلب سالم دیده می‌شود تحت فشار قرار می‌دهد. این امر ممکن است باعث بزرگ شدن قلب شود. بزرگ شدن قلب خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش می‌دهد:

  • نارسایی قلبی
  • آریتمی
  • مرگ قلبی ناگهانی
  • حمله قلبی

آسیب مغزی

مغز برای داشتن عملکرد درست، به تغذیه خونی غنی از اکسیژن متکی است.
می‌تواند تغذیه خونی مغز را کاهش دهد:

  • انسداد موقت جریان خون به مغز حملات ایسکمیک گذرا (TIA) نامیده می شود.
  • انسداد قابل توجه جریان خون باعث از بین رفتن سلول‌های مغزی می‌شود. این فرایند تحت عنوان سکته مغزی شناخته می‌شود.

کنترل نشده ممکن است حافظه و توانایی یادگیری، به یادآوری، صحبت و استدلال را تحت تأثیر قرار دهد. درمان پرفشاری معمولاً اثرات پرفشاری کنترل نشده را رفع یا تغییر نمی‌دهد. اما می‌تواند از بروز این مشکلات در آینده جلوگیری کند.

پیشگیری از فشار خون بالا

اگر فاکتورهای خطر در شما دیده می‌شود، اکنون می‌توانید اقداماتی برای کاهش خطر و عوارض ناشی از آن انجام دهید. در ادامه می‌توانید با روش‌های موثر بر پیشگیری از آشنا شوید.

غذاهای سالم را به رژیم غذایی خود اضافه کنید

اگر برایتان سوال شده که برای فشار بالا چی خوبه، بهتر است بدانید که هیچ چیز به اندازه میوه و سبزیجات تازه نمی‌تواند حالتان را خوب کند. برای درمان خانگی و پیشگیری از بروز آرام آرام مصرف وعده‌های گیاهی سالم برای قلب را آغاز کنید. تصمیم بگیرید روزانه بیش از هفت وعده میوه و سبزیجات مصرف کنید.
برای مدت دو هفته سعی کنید یک وعده میوه و سبزیجات بیشتر مصرف کنید. پس از این دو هفته، هدف خود را اضافه کردن یک وعده دیگر قرار دهید. این کار را آنقدر ادامه دهید تا به روزانه 10 وعده میوه و سبزیجات برسید.

نحوه تصور خود از بشقاب شام معمول را تغییر دهید

به جای اینکه در سه طرف ظرف گوشت داشته باشید، ظرفی را در نظر بگیرید که در آن از گوشت به عنوان چاشنی استفاده شود. به عبارت دیگر، به جای خوردن استیک همراه با سالاد، سالاد بزرگتری را همراه با بخش کمتری از استیک بخورید.

بیشتر بدانید: فشار خون پایین یا هایپوتنشن چیست؟

شکر را حذف کنید

سعی کنید غذاهای کم‌شیرین‌تری مانند ماست‌های طعم دار، غلات و جوش شیرین را جایگزین کنید. غذاهای بسته بندی شده حاوی قند غیرضروری هستند، بنابراین حتما برچسب‌ها را بخوانید.

هدف از کاهش وزن را مشخص کنید

به جای کاهش خودسرانه وزن، با پزشک خود در مورد وزن مناسب‌تان صحبت کنید. مراکز معتبر کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) کاهش وزن نیم تا یک کیلوگرم در هفته را توصیه می‌کند. این بدان معناست که روزانه 500 کالری کمتر از مصرف معمول خود مصرف کنید. سپس در مورد نوع فعالیت بدنی که می‌خواهید برای رسیدن به هدف انجام دهید، تصمیم بگیرید. اگر برنامه ریزی پنج بار تمرین در هفته کار سختی است، سعی کنید یک نوبت بیشتر از آنچه در حال حاضر انجام می‌دهید، انجام دهید. هنگامی که این برنامه را با موفقیت پشت سرگذاشتید، یک نوبت دیگر اضافه کنید.

فشار خون خود را به طور مرتب کنترل کنید

بهترین راه برای پیشگیری از عوارض و جلوگیری از بروز مشکلات، تشخیص زودهنگام بالابودن فشار خون است. شما می‌توانید برای اندازه گیری فشارخون به مطب نفرولوژیست مراجعه کنید، و یا ممکن است بنا به تجویز پزشک دستگاه فشار سنج بخرید و در منزل آن را اندازه گیری کنید. اگر این سوال در ذهنتان ایجاد شده که آیا فشارخون 14 خطرناک است یا خیر باید بگوییم این فشار خون آنقدرها زیاد نیست اما می تواند زمینه بروز فشار خون بالا و مشکلات قلبی را در فرد فراهم کند.

میزان فشار خون خود را یادداشت کنید و آن را در مراجعات منظم خود همراه داشته باشید. این امر می تواند به پزشک در تشخیص هرگونه مشکل احتمالی پیش از پیشرفت آن کمک کند.

سخن آخر

فشار خون یک بیماری خاموش است که در بسیاری از افراد هیچ علامتی ندارد و یا علائم آن با سایر بیماری‌ها اشتباه گرفته می‌شود. در صورتی که به تازگی متوجه بروز علائمی خاص در سلامتی‌تان شده‌اید و یا در خانواده‌تان سابقه وجود دارد، بهتر است برای اطمینان از سلامت کامل خودتان از یک پزشک کمک بگیرید. در صورتی که بالا در مراحل ابتدایی کنترل شود، مشکل جدی برای سلامت ایجاد نمی‌کند و خطری برای فرد ندارد. درمانکده دوستدار سلامتی شما.

سوالات متداول

چه افرادی بیشتر در معرض فشار خون بالا قرار دارند؟

به‌طورمعمول مردان بالای 45 سال و خانم‌های بالای 65 سال بیشتر در معرض بالا قرار دارند. اگر در خانواده خودتان سابقه فشار خون دارید و یا به دیابت مبتلا هستید نیز خطر ابتلا شما بیشتر خواهد بود. آمارها نشان می‌دهد که 60 درصد از افراد دیابتی به بالا نیز مبتلا هستند.

عوارض فشار خون بالا چیست؟

از مهم‌ترین عوارض پرفشاری خون می‌توان به بروز حمله‌های قلبی و سکته مغزی، نارسایی قلبی، مشکل در حافظه، ضخیم شدن یا تنگ شدن عروق چشم و همچنین سندروم‌های متابولیک اشاره کرد.

تفاوت علائم فشار خون بالا در زنان و مردان چیست؟

به‌طورکلی علائم فشار خون بالا در مردان و زنان شباهت زیادی به هم دارد و نمی‌توان علائم فشار خون در زنان را با علائم فشار خون در مردان متفاوت دانست. برخی مطالعات نشان می‌دهد علائم فشار خون در خانم‌ها بسیار سریع‌تر و به صورت یک‌باره ایجاد می‌شود، اما در مردان سرعت ابتلا به فشار خون معمولا بسیار کندتر پیش می‌رود.

در فشار خون بالا کجای سردرد میکند؟

یکی از علائم بالا رفتن فشار خون سردرد است. در فشار خون بالا معمولا سردرد در دو طرف سر، پشت چشم احساس می‌شود. در اکثر مواقع سردرد از پشت سر شروع می‌شود و به سمت جلو گسترش پیدا می‌کند.

مهم‌ترین علت بالا رفتن ناگهانی فشارخون چیست؟

علت فشارخون بالا در خانمها و آقایان می‌تواند با مصرف برخی داروها، مصرف کافئین، اضطراب و استرس و همچنین بروز برخی بیماری‌ها مرتبط باشد. در اکثر مواقع علت فشارخون بالا در جوانان استرس و عوامل ارثی است و علت فشارخون بالا در مردان نیز می‌تواند مصرف الکل یا سیگار کشیدن باشد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیاز 4 / 5. تعداد رای‌ها 899

هنوز امتیازی ثبت نشده

مژده عاشوری
مژده شرف عاشوری

من مژده شرف عاشوری هستم؛ لیسانس مترجمی زبان انگلیسی و فوق لیسانس فیزیولوژی ورزش که سال‌هاست به صورت تخصصی می‌نویسم و ترجمه می‌کنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت می‌برم و علاقه زیادی به ترجمه و نوشتن محتوا در حوزه سلامت، تغذیه و پزشکی دارم.

مشاهده سایر مطالب
اشتراک در
اطلاع از
guest
(اختیاری)

در صورتی که سوال شما تخصصی هست و به دنبال نظر پزشک متخصص هستید، به بخش مشاوره آنلاین پزشکی مراجعه کنید.

55 پرسش و پاسخ
بیشترین رأی
تازه‌ترین قدیمی‌ترین
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه سؤال ها
یحیی
یحیی
2 سال قبل

من مادر م 87 سال عمر دارد وار خون آن تا 20 روی 8ماید و به آن میگویم قرص فشار بخور ن میخورد و تا الان هم یک قرص سرماخوردگی نخورده باور کنید میشود گفت فشار روی این افراد بی اثر باشد

ناشناس
ناشناس
2 سال قبل
پاسخ به  یحیی

سلام من فشار خون بالا دارم و چند سالی هست که والزادک مصرف میکنم ولی انگار دیگه اثر چندانی ندارد نخورم بهتره یا قرص رو عوض کنم

خورشید
خورشید
2 سال قبل
پاسخ به  ناشناس

قرص والزاد جهت جلوگیری از افزایش فشار خون بسیار مفیده اما کردیم که صبح ناشتا مصرف بشه طبق دوز مصرفی که دکتر اعلام کرد اگر دیگه این قرص جواب نداد میتونید برید رو لوزارتان و چند روزی لوزارتان مصرف کنید دوباره برگردید به وال زاد یادآوری می کنم قبل از اینکه به لوزارتان برید مصرف والزودک دو برابر کنید یعنی والزودک ۸۰ رو دوازده و نیم رو با نصف قرص شروع کرده بودید اکنون یک قرص مصرف کنید مسلما این نتیجه خواهید گرفت و چنانچه این جواب نداد برگردی درو لوزار همینجوری عوض کنید جا به جا کنید

وحید
وحید
2 سال قبل
پاسخ به  خورشید

سلام بسیاری از سئوالها پاسخ گرفتم ولی درمان خانگی سریع اگر گفته شود ممنون میشوم

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل
پاسخ به  ناشناس

سلام من 54سالم حدود هفت سال لوزاتون می خورم الان فشارم بیشتر وقتا بیست و پایین ترین هم 15انگار دارو دیگه اثر ندارن چکار کنم ممنونم

سیمین
سیمین
2 سال قبل
پاسخ به  بدون نام

سلام من ۴۰ سال دارم سردرد وچشم درد وپس سرم درد میکنه احسای بغض وکلافگی دارم وفشارم ۱۴ و۱۵ روی ۷۵ بوده چی کارکنم شروع چی بخورم

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل

سلام
بسیار آموزنده بود

فریبا
فریبا
14 روز قبل

سلام بنده ۱۴ سالمه حالت تهوع سردرد پا درد علائمم چیه

شهر
شیراز
ناشناس
ناشناس
23 روز قبل

سلام
مصرف سیر و سیبزمینی بهترین درمان برای فشار خون بالاست

شهر
تهران
روح الله کردی
روح الله کردی
23 روز قبل

سلام مادرم من فشارخون داره و۲۴ساعت چک شده فشار بیشتر ۱۲تا۱۵بیشتر وقتا دومدل قرص داده آربیکو ۸۰وبرانول ۲۰داده ده روزی هست استفاده می‌کنیم زیاد تاثیری نداره که ۲دفعه از۱۵بیشترشد باقرس فشارخون کاپتوپریل ۲۵-اکسیر زیرزبون گزاشته اومده پایین چه کنیم به دکتر مراجعه میکنیم میگه همون قرسارو استفاده کنه

شهر
مشهد
پریچهره
پریچهره
1 ماه قبل

خیلی باید مواظب بود

شهر
مشهد
اسماعیلی قهساره
اسماعیلی قهساره
1 ماه قبل

سلام
من فشارم ۱۶رو ۱۲ بالا و پاین میرد
ولی مشگلی ندارم

ولی ازرهنمودهای شما تشکر میکنم
عالی بود باید چه کنم

شهر
اصفهان
اسماعیلی قهساره
اسماعیلی قهساره
1 ماه قبل

سلام
فشار خون ۱۶ رو ۱۱ هست
ولی مشگلی ندارن
از هنمود های شما متشکرم
ولی از شما راهنمایی میطلبم

شهر
اصفهان
محمدی هستم
محمدی هستم
6 ماه قبل

سلام خانوم دکتر خسته نباشید مادرم یکی دوهفته میشه سردرد گرفته میگه فشارم بالاس سنش بالاس ولی هردکتری رفتیم فایده نداشت راحل بهم بگین انجام بدم لطفا

شهر
تهران
اسماعیل
اسماعیل
8 ماه قبل

سلام. خانم بنده 44سال دارد. فشار خون بین 17روی 12 و 16روی 11نوسان دارد. اما به پزشک مراجعه نمی‌کند و درمان خانگی انجام می‌دهد.ولی علائم حادی ندارد فقط چند روز یکبار از درد گردن و فک و چشم می‌نالند.. آیا برای ایشان خطرناک است یانه. راهنمایی کنید

شهر
کرج
حسین یاری
حسین یاری
10 ماه قبل

باسلام چطوری فشار خون بالا رو سری بیاریم پایین جواب بدین سری

شهر
مشهد
فرهنگ عباسی
فرهنگ عباسی
10 ماه قبل

سلام دکتر وقت بخیر
من یک مرد بیمار فشار خون هستم وداعم در فکر عواقب احتمالی این بیماری هستم که چجور بااین بیماری مرگ خاموش مبارزه کنم لطفا راهنمایی کنید بینهایت سپاس گزارم

شهر
اصفهان
کمال
کمال
11 ماه قبل

سلام وقتتون بخیر 22سالم هست من قندم روی 70هست و همیشه فشارم روی 14یا 15 هست
بعضی مواقع دچار سردرد شدید میشدم فکر میکردم دلیلش افزایش فشار ولی تازگی متوجه شدم هنگام سردرد فشارم میاد روی 12 و وقتی قند یا چیزی که فشار ببره بالا میخورم و فشارم می‌ره روی 14 سردرگم خوب میشه آیا این فشار بالا نرمال هست از بچگی همیشه اینطور بوده

شهر
تبریز
فرحناز
فرحناز
11 ماه قبل

سلام من فشار خونم روی ۱۶ هست سر درد زیاد دارم چشمم هم خیلی درد میکنه سر گیجه وحالت تعو دارم و پاهام خیلی داغ میشه میشه لطفا راهنمایی کنید

شهر
تهران
حسین
حسین
11 ماه قبل
پاسخ به  فرحناز

شما احتمالا قند خونتون عم بالاست
حتما چک کنید
و پزشک مراجعه‌کنید

آذین طالبان
آذین طالبان
11 ماه قبل

سلام
من به تجویز پزشک زنان جهت از بین بردن فقر شدید اهن بدنم، قرص آهن گلوبیفر فورت مصرف میکنم .دقیقا یک ماه است. به تازگی به طور اتفاقی فهمیدم فشار خونم بالاست . ۱۳-۱۴ شده در صورتی که قبلا ۱۲ -۱۱ بود.سوالم اینه ممکنه از عوارض این قرص باشه؟

شهر
تهران
مهدی
مهدی
1 سال قبل

سلام من یک نوجوان ۱۸ ساله هستم فشارم ۱۵ یا ۱۶ میشه چکار کنم دکتر رفتم بدون هیچ استرسی میگه نرول ماله من قدم ۱۹۰ و وزنم ۱۱۹ کیلو هست چکار کنم برای کنترول فشارم خیلی میترسم

رضا
رضا
1 سال قبل

سلام
چطور میشه با خانم شرف عاشوری ارتباط برقرار کرد

شهر
کرج
پروانه
پروانه
1 سال قبل

من بعد از زایمان فشارخون گرفتم وهروقت دستشویی داشته باشم بیشتر محسوسه اگه ی زره شیرینی بخورم سریع میره بالا من نمک و شکر رو باید کلا حذف کنم واقعا خسته شدم از سن 33سالگی باید درگیر باشم ی وقتایی به 17هم میرسه

زینب
زینب
1 سال قبل

سلام خسته نباشید ممنون از بابت مطالب عالیتون من ۵۰سالمه دوسه شب پیش وسط سرم خیلی سنگین بود و منم ی ادم استرسی هستم و همین باعث شد ک فکر کنم دارم سکته میکنم شروع کردم قرص فشار خون خوردم و ابغوره ولی همچنان وسط سرم سنگین بود از طرفی میترسیدم ک بخوابم ک نکنه توی خواب سکته کنم خلاصع خوابم بردو صبحش حالم خوب بود و چندشب دیگه خوب بودم من سابقه فشارخون نداشتم امشب باز وسط سرم سنگین شد و دوباره استرسو اضطراب گرفتم ممکنه ک از فشارخونم باشه درضمن من غذام شور میخورم ممنون اگه راهنمایم کنید؟ در ضمن چربی خونم دارم

افسون
افسون
1 سال قبل

مامانم فشارش بالا هستش راه حل خانگی چیه برای پایین آمدن فشارش

شهر
شیراز
اسمعیل
اسمعیل
9 ماه قبل
پاسخ به  افسون

بهترین کار اورژانسی، استفاده از سرسوزن استریل برای سوراخ کردن سرانگشتان هست که با آمدن قطرات خون، فشار هم پایین میاد

شهر
مشهد
زهرا
زهرا
1 سال قبل

فشار خون بالا مثل ١٥/ ٩ زیاد ه برای سن ٤٥ سال

سعیدی
سعیدی
1 سال قبل

خیر .نظری ندارم.

شهر
تهران
مریم
مریم
1 سال قبل

چجوری فشار خون خیلی زود بیاریم پایین لطفا زود جواب بدین

احمد
احمد
1 سال قبل
پاسخ به  مریم

سلام یه سوزن رو روی گاز ضد عفونی کنید و به نوک یکی از انگشتان بزنید

سیمین زارعی
سیمین زارعی
1 سال قبل

آیا آمپول بیحسی دندان هم باعث فشارخون می شود؟

شهر
تهران
رضا
رضا
1 سال قبل

سلام خسته نباشی من ۵۶سال دارم از امروز صبح تا حالا گوش چپ من صوت میکشد وسردرد گرفتم الان با فشار سنج خودم فشار گرفتم روی ۱۷بود چیکار کنم بهتر شوم

شهر
اصفهان
شادي
شادي
1 سال قبل

درود بر شما. سال گذشته دچار سرگيجه مرتبط با گوش مياني شدم كه بعد از مانور گوش خوب شد اما بعد از هر سفر تا چند روز با آن درگيرم. مدتي است شبها كه مي خوابم انگار سبكي سر دارم. ٤٢ سال سن دارم و چند روز پيش آزمايش كلّي دادم و هيچ مشكلي نداشتم اما در اين چندماه اخير هر از گاهي كه فشارم را مي گيرند بار اوّل بين ١٢ تا ١٤ روي ٧ يا ٨ است اما هنوز چند دقيقه نگذشته بار دوم كه مي گيرم ١١ يا ١٠ روي ٧ يا ٨ است همسرم مي گويد تو استرس فشار داري. وزنم هم بالا نيست. سپاس از پاسخگويي شما

شهر
تهران
مصطفی وحدانی
مصطفی وحدانی
1 سال قبل

ایا فشارخون باعث برگشت ادراربه کلیه هم میشود

شهر
مشهد
حمیده
حمیده
1 سال قبل

سلام من یه دوستم مدت شش سال میشد که فشار بلند خون داشت، ولی حالا بیشتر از سه ماه میشه که فشار شون خیلی بلنده یعنی بالای 200/170 . دوماه بیستری بود شفاخانه، ولی هنوز دکترا نتوانسته مشکل شونه مشخص کنه. لطفا همکاری نمایید تشکر

جلال
جلال
2 سال قبل

سلام تشکر می کنم از اطلاعاتی که در سایت عنوان کردید

فرشاد
فرشاد
1 سال قبل
پاسخ به  جلال

سلام من همه چیزم سالم هس ولی فشارم همیشه دست چپم دور بر ۱۳/۵ و دست راستم دور بر ۱۴/۵ و کوچکش همیشه ۷/۵تا ۸/۵ هس و فشارم اصلا از ۱۳ پایین نمیاد .به نظرتون چیکار کنم درمان داره یا نه

بهار
بهار
2 سال قبل

فشارکه موقع استرس بالامیره بعدلرمان میشه احتیاج به داروهای یاخیر

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل

سلام اطلاعات خوبي بود منم مشكوكم به فشار گفتم يكم اطلاعات داشته باشم بهتره ممنون ازتون

علی
علی
2 سال قبل

سلام. بسیار عالی بود. متشکرم

موس الرضا
موس الرضا
2 سال قبل
پاسخ به  علی

باسلام پشت سرم درد میکند بطوری که بعضی شبها از شدت درد بیدار می شوم اضافه وزن هم دارم

علیرضا
علیرضا
2 سال قبل

سلام ،خوب و مفید بود ای کاش قبل از مبتلا شدن به فشار خون مطالعه کرده بودم

ژینا
ژینا
2 سال قبل

بسیار مفید اموزنده بود پاینده باشید

سیدجواد سلیمانی
سیدجواد سلیمانی
2 سال قبل
پاسخ به  ژینا

مطالب بسیار عالی و کاربردی است .

حسنزاده
حسنزاده
2 سال قبل

سلام من بعضی مواقع که سرم گیجه و یا تهوع دارم با فشار سنج بازویی فشارم را میگیرم خودم می گیرم مثلا فشار اولیه ام روی ۱۳ یا ۱۴ است ولی فشار ثانویه ام رو ۶ حالا خورده هم داره یعنی اختلاف بین آنها زیاده نمیدونم به اولیه توجه کنم یا به دومیه کدومش مهمه که من بدونم بالاست یا پایینه

پروین
پروین
1 سال قبل
پاسخ به  حسنزاده

با سلام دو سال پیش تصادف با ماشین داشتم و هنوز سرگیجه دارم و و گوش چپم هم به علت ضربه تصادف همچنان سرو صدا دارد
به نظرتان راهی دارد برای بهبود این وضعیت من
در ضمن سنم ۴۳ ساله هستم

امیرحسین
امیرحسین
2 سال قبل

خیلی خیلی آموزنده بود بسیار ممنون

امیر
امیر
2 سال قبل

نگفتید دکتر قلب هم فشار رو میتونه درمان کنه ،چرا؟

صمید
صمید
2 سال قبل

بسیار اموزنده بود سپاس

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل

خیلی ممنون ازتون….

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل

خیلی ممنون ازتون….

شاپورآزادمنش
شاپورآزادمنش
2 سال قبل

سلام بسیار عالی بود توضیحات لطفا آدرس مطب یابیمارستانی که محل کارتان است رابفرمایید واسم وفامیل دکتر جان باتشکر آزادمنش

حسن
حسن
2 سال قبل

بسیار .آموزنده و جالب بود

سامان
سامان
2 سال قبل

سلام

بدون نام
بدون نام
2 سال قبل

سلام دکتر