پماد هیدروکورتیزون (Hydrocortisone) یک محصول شناختهشده برای درمان مشکلات پوستی و بعضی از بیماریهای چشمی است. این دارو که یک نوع کورتیکواستروئید موضعی است به کاهش قرمزی، خارش و التهاب کمک میکند. در این مقاله از مجله سلامت درمانکده کاربردها و عوارض پماد هیدروکورتیزون را بررسی میکنیم و نحوه استفاده از آن را توضیح میدهیم. تا انتهای این مطلب همراه ما بمانید.
فهرست محتوا
- پماد هیدروکورتیزون برای چیست؟
- ۱. پماد هیدروکورتیزون چشمی
- ۲. پماد هیدروکورتیزون برای سوختگی
- ۳. پماد هیدروکورتیزون برای قارچ پوستی
- ۴. پماد هیدروکورتیزون برای جوش
- ۵. پماد هیدروکورتیزون بعد از لیزر
- ۶. پماد هیدروکورتیزون بعد از اصلاح
- ۷. پماد هیدروکورتیزون بعد از عمل بینی
- ۸. پماد هیدروکورتیزون برای واژن
- ۹. پماد هیدروکورتیزون برای بواسیر
- ۱۰. پماد هیدروکورتیزون برای تبخال لب
- ۱۱. پماد هیدروکورتیزون برای لک صورت
- ۱۲. پماد هیدروکورتیزون برای سفیدی پوست
- ۱۳. پماد هیدروکورتیزون برای منافذ باز پوست
- روش مصرف پماد هیدروکورتیزون
- عوارض جانبی پماد هیدروکورتیزون
- موارد احتیاط یا منع مصرف
- تداخلات دارویی پماد هیدروکورتیزون
- افراد آسیبپذیر
- کلام پایانی
- سوالات متداول
پماد هیدروکورتیزون برای چیست؟
این دارو معمولا برای درمان قرمزی، التهاب و خارش ناشی از نیش حشرات، اگزما، درماتیت و آلرژی استفاده میشود. البته ممکن است بسته به تشخیص پزشک برای موارد دیگری هم تجویز شود.
۱. پماد هیدروکورتیزون چشمی
این پماد یک محصول استریل است که علائم آلرژی را بهبود میبخشد و التهاب پلک، ملتحمه و قرنیه را کاهش میدهد. افراد مبتلا به کاتاراکت (آب مروارید)، گلوکوم (آب سیاه) و عفونت چشم باید بااحتیاط از آن استفاده کنند.
بیشتر بدانید: پماد موپیروسین
۲. پماد هیدروکورتیزون برای سوختگی
از پماد هیدروکورتیزون یک درصد میتوان به مدت محدود برای درمان ادرارسوختگی کودکان استفاده کرد. ادرارسوختگی یک نوع تحریک و التهاب پوستی است که در اثر تماس طولانیمدت پوست با رطوبت، ادرار، مدفوع یا سایر مواد محرک ایجاد میشود.
۳. پماد هیدروکورتیزون برای قارچ پوستی
این محصول نمیتواند به تنهایی عفونت قارچی پوست را درمان کند. با این حال، گاهیاوقات پزشکان ممکن است یک کرم یا پماد ترکیبی حاوی Hydrocortisone و داروی ضد قارچ را برای شما تجویز کنند. همچنین در بعضی موارد ابتدا داروی ضد قارچ تجویز میکنند و اگر التهاب و خارش از بین نرفت، از شما میخواهند از Hydrocortisone هم استفاده کنید.
بیشتر بدانید: پماد فیبرینولیزین
۴. پماد هیدروکورتیزون برای جوش
این محصول باکتریهای ایجادکننده جوش را از بین نمیبرد یا از بروز جوش جلوگیری نمیکند. با این حال، میتواند التهاب و تورم ناشی از جوش را کاهش دهد.
۵. پماد هیدروکورتیزون بعد از لیزر
پماد هیدروکورتیزون ۱درصد میتواند التهاب و خارش پوست را بعد از لیزر برطرف کند. این محصول را باید به مدت محدود و فقط روی پوست سالم بمالید. اگر ناحیه لیزرشده دچار تاول یا زخم است، برای انتخاب محصول مناسب با متخصص پوست مشورت کنید.
۶. پماد هیدروکورتیزون بعد از اصلاح
پوست بعضی از افراد ممکن است بعد از اصلاح دچار تحریک یا حساسیت شود. استفاده از پماد هیدروکورتیزون بعد از اپیلاسیون یا اصلاح به تسکین التهاب و خارش کمک میکند و قرمزی پوست را کاهش میدهد.
بیشتر بدانید: پماد فلوئوسینولون
۷. پماد هیدروکورتیزون بعد از عمل بینی
اگر به چسب حساسیت داشته باشید، ممکن است پزشک Hydrocortisone را برای کاهش التهاب و خارش تجویز کند. در صورتی که جراحی بینی انجام دادهاید، قبل از استفاده از هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید.
بیشتر بدانید: پماد کالاندولا
۸. پماد هیدروکورتیزون برای واژن
پماد Hydrocortisone برای تسکین خارشهای غیر عفونی واژن مفید است. اما باید فقط در بخش خارجی ناحیه تناسلی استفاده شود. تماس این دارو با غشاهای مخاطی ممکن است عوارض جانبی جدی ایجاد کند.
۹. پماد هیدروکورتیزون برای بواسیر
از این پماد در افراد بالای ۱۲ سال به منظور تسکین خارش و تورم ناشی از بواسیر استفاده میشود. اگر Hydrocortisone را بدون نسخه تهیه کردید و وضعیت شما بعد از هفت روز بهبود نیافت، به پزشک مراجعه کنید.
۱۰. پماد هیدروکورتیزون برای تبخال لب
تبخال یک عفونت شایع است که توسط ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) ایجاد میشود. در بعضی موارد ممکن است پزشکان از یک داروی ترکیبی موضعی که حاوی آسیکلوویر (عامل ضد ویروس) و Hydrocortisone است برای درمان این بیماری استفاده کنند.
این داروی ترکیبی به بهبود سریعتر زخمها کمک میکند و درد و ناراحتی ناشی از تبخال را از بین میبرد اما از آن باید فقط تحت نظر پزشک استفاده کنید. همچنین به یاد داشته باشید که برای تبخال ناحیه تناسلی مناسب نیست.
۱۱. پماد هیدروکورتیزون برای لک صورت
اگر لک صورت از التهاب و حساسیت پوستی ناشی شود، Hydrocortisone میتواند به درمان آن کمک کند. اما این محصول برای لکهای تیره که در اثر افزایش سن، بارداری یا مواجهه با نور خورشید ایجاد شدهاند، مناسب نیست. از سوی دیگر، استفاده طولانیمدت از آن بهخصوص روی صورت با عوارض جانبی مختلف همراه است و باعث نازک شدن پوست میشود.
بیشتر بدانید: پماد آداپالن
۱۲. پماد هیدروکورتیزون برای سفیدی پوست
این محصول اثر ضد التهابی دارد و باعث سفید شدن پوست نمیشود. برای روشن شدن پوست باید از محصولات تخصصی که حاوی ترکیبات تاییدشده از جمله هیدروکینون و ویتامین C هستند، استفاده کنید.
۱۳. پماد هیدروکورتیزون برای منافذ باز پوست
پماد Hydrocortisone برای درمان منافذ باز پوست توصیه نمیشود. این محصول معمولا برای کاهش التهاب و خارش ناشی از بیماریهای پوستی مانند اگزما و درماتیت استفاده میشود و در کاهش یا بستن منافذ باز تاثیر ندارد.
بیشتر بدانید: پماد تریامسینولون ان ان
روش مصرف پماد هیدروکورتیزون
دوز و بهترین زمان مصرف پماد هیدروکورتیزون باید با توجه به نوع بیماری شما توسط پزشک مشخص شود. اما معمولا توصیه میشود یک لایه نازک از آن را یک تا چهار بار در روز روی پوست بمالید. رعایت نکات زیر در حین استفاده از این محصول ضروری است:
- دستهای خود را قبل و بعد از استفاده از پماد بشویید و خشک کنید.
- از Hydrocortisone دقیقا طبق دستور پزشک یا دستورالعمل شرکت سازنده استفاده کنید.
- اگر این دارو توسط پزشک تجویز شد و علائم شما بعد از ۲ هفته بهبود نیافت، با پزشک خود تماس بگیرید.
- اگر دارو را بدون نسخه تهیه کردید و بعد از هفت روز متوجه موثر نبودن آن شدید، به پزشک مراجعه کنید.
- بدون مشورت با پزشک از این پماد روی صورت یا در ناحیه زیر بغل استفاده نکنید.
- مراقب باشید پماد وارد چشم، بینی یا دهان شما نشود. اگر این اتفاق رخ داد، ناحیه مورد نظر را با آب فراوان بشویید و در صورت ادامهدار بودن علائم نزد پزشک بروید.
- ناحیه تحت درمان را با پانسمان نپوشانید؛ مگر اینکه پزشک به شما بگوید باید این کار را انجام دهید.
- اگر از پماد هیدروکورتیزون برای کودکان و در ناحیه پوشک استفاده میکنید، آن ناحیه را با پوشکهای تنگ نپوشانید.
بیشتر بدانید: پماد زایلاپی
عوارض جانبی پماد هیدروکورتیزون
اگر علائم زیر شدید بودند یا با گذشت زمان از بین نرفتند، موضوع را به پزشک اطلاع دهید:
- سوزش، خارش، تحریک، قرمزی یا خشکی پوست
- آکنه
- رشد موهای ناخواسته
- تغییر رنگ پوست
- برجستگیهای کوچک قرمز در اطراف دهان
- برجستگیهای کوچک سفید یا قرمز روی پوست
بیشتر بدانید: پماد سیلور سولفادیازین
عوارض جانبی جدی
بعضی از عوارض جانبی این پماد جدی هستند و به مراقبت پزشکی نیاز دارند. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:
- بثورات شدید
- قرمزی، تورم یا سایر علائم عفونت پوستی در محل استفاده از پماد
- خونریزی (بهخصوص اگر از پماد برای درمان خارش مقعد استفاده میکنید)
- واکنش آلرژیک جدی (خارش یا تورم صورت، زبان و گلو، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی)
این پماد ممکن است عوارض جانبی دیگری هم داشته باشد. اگر در حین استفاده از آن با مشکل غیر عادی مواجه شدید، با پزشک تماس بگیرید.
موارد احتیاط یا منع مصرف
رعایت نکات زیر از شما در برابر عوارض جدی پماد هیدروکورتیزون محافظت میکند:
- اگر به این پماد یا هر داروی دیگری حساسیت دارید، موضوع را به پزشک یا داروساز اطلاع دهید.
- به پزشک خود بگویید که از چه داروها، مکملهای غذایی یا محصولات گیاهی استفاده میکنید یا قصد دارید مصرف آنها را شروع کنید.
- در مورد سابقه ابتلا به هر نوع بیماری بهخصوص دیابت و سندرم کوشینگ با پزشک صحبت کنید.
- اگر خارش پوست در ناحیه تناسلی با خروج ترشح از واژن همراه است، قبل از امتحان کردن این محصول با پزشک مشورت کنید.
- در صورت وجود عفونت یا زخم در ناحیه تحت درمان از این پماد استفاده نکنید. چون ممکن است مشکل شما را تشدید کند.
بیشتر بدانید: پماد زینک اکساید
تداخلات دارویی پماد هیدروکورتیزون
اطلاعات زیادی در مورد تداخلات دارویی این پماد وجود ندارد. اما توصیه میشود بدون مشورت با پزشک به طور همزمان از سایر محصولات موضعی در ناحیه تحت درمان استفاده نکنید.
افراد آسیبپذیر
در موارد زیر بهتر است با احتیاط بیشتری از این پماد استفاده کنید:
- افراد باردار: در مورد اینکه آیا پماد هیدروکورتیزون بارداری را تحت تاثیر قرار میدهد یا خیر، بهتر است با پزشک صحبت کنید. در دوران بارداری باید فقط در صورت نیاز از این محصول استفاده کنید.
- دوران شیردهی: داروهای خوراکی ممکن است وارد شیر مادر شوند. اما مشخص نیست که استفاده از پماد هیدروکورتیزون در شیردهی هم به انتقال دارو به شیر مادر منجر میشود یا خیر. اگر به فرزندتان شیر میدهید، قبل از استفاده از این محصول با پزشک مشورت کنید.
- کودکان: کودکان ممکن است بیشتر از بزرگسالان به اثرات داروهای کورتیکواستروئید حساس باشند. بدون مشورت با پزشک از این محصول روی پوست فرزندتان استفاده نکنید.
بیشتر بدانید: پماد تتراسایکلین
کلام پایانی
اگرچه این پماد به تسکین علائم مشکلات پوستی کمک میکند، اما استفاده نادرست یا طولانیمدت از آن ممکن است عوارض جانبی جدی به دنبال داشته باشد. اگر میخواهید در مورد این دارو اطلاعات بیشتری داشته باشید، میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر پوست آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر پوست از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
بسته به نوع بیماری باید یک تا چهار بار در روز از آن استفاده کنید.
خیر. برای از بین بردن جای بخیه باید از محصولات ترمیمکننده استفاده کنید.
بله. ممکن است پزشک این پماد را برای درمان التهاب تجویز کند.
این محصول با نامهای تجاری مختلف از جمله کورتینیل، بهکورت و کورتیسوب تولید میشود که همگی از کیفیت قابل قبولی برخوردارند.
پمادهای قویتر از جمله بتامتازون برای بیماریهای شدید یا مقاوم به درمان تجویز میشوند. این محصولات عوارض جانبی بیشتری دارند و باید تحت نظر پزشک استفاده شوند.
منابع: medlineplus, webmd