ویروس HMPV یکی از عوامل شایع عفونت تنفسی است که علائمی شبیه سرماخوردگی ایجاد میکند. این ویروس باعث تب، سرفه، آبریزش بینی و تنگی نفس میشود و معمولا در میان کودکان خردسال، سالمندان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف شایعتر است.
اخبار جدید نشان میدهد که ممکن است ویروس HMPV از چین به سایر نقاط جهان گسترش پیدا کند. چرا که موارد متعددی از ابتلا به این ویروس در این کشور گزارش شده است. از آنجا که این موضوع بعضی از افراد را نگران کرده است، این مقاله از مجله سلامت درمانکده را به آن اختصاص دادهایم. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد ویروس اچامپیوی داشته باشید، ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید.
فهرست محتوا
ویروس HMPV چیست؟
متاپنوموویروس انسانی (Human metapneumovirus) یا ویروس اچامپیوی اغلب باعث عفونت دستگاه تنفس فوقانی (گلو، دهان و بینی) میشود. اما گاهیاوقات ممکن است روی دستگاه تنفس تحتانی (راههای هوایی و ریهها) هم تاثیر بگذارد و به پنومونی (ذاتالریه) یا بدتر شدن مشکلات تنفسی از جمله آسم و بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD) منجر شود. ویروس اچامپیوی در زمستان و اوایل بهار شایعتر است و بیشتر، کودکان کمتر از پنج سال را مبتلا میکند. اما میتواند سایر افراد بهخصوص سالمندان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف را هم تحت تاثیر قرار دهد.
آمارها در مورد میزان شیوع ویروس HMPV در کودکان نشان میدهد که تقریبا ۱۰ تا ۱۲ درصد بیماریهای تنفسی دوران کودکی از این ویروس ناشی میشود. در بیشتر موارد، ویروس علائم خفیف ایجاد میکند. اما ۵ تا ۱۶ درصد کودکان ممکن است به عفونت دستگاه تنفس تحتانی مبتلا شوند.
علائم ویروس HMPV در بزرگسالان و کودکان
علائم متاپنوموویروس انسانی عبارتاند از:
- سرفه
- آبریزش یا گرفتگی بینی
- گلودرد
- راش پوستی
اگر ویروس به عفونت دستگاه تنفس تحتانی منجر شود، ممکن است بیمار علائم شدیدتری را تجربه کند و به تنگی نفس، خسخس سینه و تب مبتلا شود.
بیشتر بدانید: واکسن کرونا
عوارض ویروس اچامپیوی
گاهیاوقات ویروس اچامپیوی باعث ایجاد عارضه میشود. این عوارض ممکن است جدی باشند و به بستری شدن در بیمارستان نیاز داشته باشند. از عوارض مهم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برونشیولیت
- برونشیت
- پنومونی
- تشدید آسم یا بیماری انسدادی مزمن ریه
- عفونت گوش میانی (اوتیت مدیا)
بیشتر بدانید: تب چند درجه خطرناک است؟
زمان مراجعه به پزشک
اگر یکی از موارد زیر در مورد شما صدق میکند، با پزشک تماس بگیرید:
- به یک مشکل زمینهای مبتلا هستید که شما را در معرض خطر ابتلا به بیماری شدید قرار میدهد.
- علائمتان بعد از چند روز بهبود نیافته است یا بیش از سه روز است که تب دارید.
همچنین در صورتی که با مشکلات زیر مواجه شدید، فورا به اورژانس مراجعه کنید:
- تب بالا (بیشتر از ۱۰۳ درجه فارنهایت یا ۴۰ درجه سانتیگراد)
- مشکلات تنفسی
- کبود شدن پوست، لبها یا ناخنها (سیانوز)
- بدتر شدن سایر بیماریهایی که به آنها مبتلا هستید
دلایل ابتلا به اچامپیوی
ویروس HMPV معمولا در اثر تماس مستقیم با فردی که این ویروس را دارد یا لمس اجسام آلوده به دیگران منتقل میشود. شایعترین راههای ابتلا به این ویروس عبارتاند از:
- سرفه و عطسه
- دست دادن، در آغوش گرفتن یا بوسیدن
- لمس تلفن، دستگیره در، صفحه کلید کامپیوتر، اسباببازی یا سایر اجسام و سطوح آلوده
عوامل خطر ابتلا به ویروس HMPV
هر شخصی ممکن است به این ویروس آلوده شود. اما افراد زیر بیشتر از دیگران در معرض خطر ابتلا به آن هستند:
- کودکان کمتر از پنج سال (بهویژه نوزادان نارس)
- افراد بالاتر از ۶۵ سال
- کسانی که به دلیل بیماری (HIV، سرطان و اختلالات خود ایمنی) یا مصرف دارو سیستم ایمنی ضعیفی دارند
- افراد مبتلا به آسم یا COPD
بیشتر بدانید: ویروس کرونا
روش تشخیص ویروس HMPV
برای تشخیص ویروس اچ ام پی وی، پزشک علائم و سابقه سلامتی شما را بررسی میکند. همچنین ممکن است با استفاده از سواب از بینی یا گلوی شما نمونهگیری کند و آن را به آزمایشگاه بفرستد. این کار فقط زمانی انجام میشود که علائم جدی داشته باشید.
علاوه بر این، گاهیاوقات پزشک برونکوسکوپی یا عکسبرداری از قفسه سینه را برای بررسی تغییرات ایجادشده در مجاری تنفسی ریه توصیه میکند.
بیشتر بدانید: بهترین دارو برای آنفولانزا
درمان ویروس HMPV
بیشتر افراد میتوانند علائم این بیماری را در خانه به راحتی کنترل کنند. با این حال، اگر به شدت بیمار باشید، ممکن است در بیمارستان بستری شوید. پزشک در بیمارستان وضعیت شما را کنترل میکند و جلوی بدتر شدن علائمتان را میگیرد. درمانهایی که در بیمارستان ارائه میشوند شامل موارد زیر هستند:
- اکسیژندرمانی: اگر به سختی نفس بکشید، پزشک اکسیژن اضافی را از طریق لوله یا ماسک به شما میرساند.
- تزریق سرم: مایعاتی که مستقیما به ورید تزریق میشوند میتوانند بدن را هیدراته نگه دارند.
- کورتیکواستروئیدها: اگر به دارو برای ویروس HMPV نیاز داشته باشید، ممکن است پزشک برایتان کورتیکواستروئید تجویز کند. این دارو التهاب را از بین میبرد و بعضی از علائم بیماری را کاهش میدهد.
آیا برای درمان اچامپیوی به آنتیبیوتیک نیاز است؟
آنتیبیوتیکها فقط عفونتهای باکتریایی را درمان میکنند. از آنجا که HMPV یک ویروس است، آنتیبیوتیکها قادر به از بین بردن آن نیستند. اما گاهیاوقات افراد آلوده به این ویروس به طور همزمان به عفونت باکتریایی هم مبتلا میشوند (عفونت ثانویه). در این شرایط، پزشک برای درمان عفونت ثانویه از آنتیبیوتیک استفاده میکند.
بیشتر بدانید: علائم تب دنگی
روش درمان خانگی ویروس HMPV
رعایت نکات زیر به شما کمک میکند سریعتر از شر این ویروس خلاص شوید:
- نوشیدن مایعات زیاد برای جلوگیری از کمآبی بدن
- مصرف داروهای بدون نسخه (OTC) مانند مسکن، ضد احتقان و سرکوبکننده سرفه برای کاهش علائم
- هرگز بدون مشورت با متخصص اطفال به فرزندتان دارو ندهید. چون داروهایی که برای بزرگسالان مناسب هستند ممکن است برای کودکان خطرناک باشند.
روش پیشگیری از ویروس HMPV
از آنجا که این احتمال وجود دارد که ویروس HMPV وارد ایران شده باشد، ضروری است نکات زیر را به منظور پیشگیری از گسترش بیماری رعایت کنید:
- شستن مرتب دستها با آب و صابون: اگر قادر به استفاده از آب و صابون نیستید، از ضد عفونیکنندههای حاوی الکل استفاده کنید.
- پوشاندن دهان و بینی هنگام سرفه و عطسه: برای این کار از دستمال تمیز یا آرنج خود استفاده کنید.
- دوری از افراد بیمار: از تماس نزدیک با کسانی که بیمار هستند، خودداری کنید.
- استفاده از ماسک: اگر بیمار هستید و نمیتوانید از دیگران دور بمانید، ماسک بزنید.
- اجتناب از لمس صورت: از دست زدن به صورت، چشمها، بینی و دهان خودداری کنید.
- عدم استفاده از ظروف مشترک: غذا یا ظروف غذاخوری (چنگال، قاشق و لیوان) را با دیگران به اشتراک نگذارید.
- خواب کافی: سعی کنید شبها به اندازه کافی بخوابید. این کار به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند.
کلام پایانی
اچامپیوی یک نوع ویروس است که معمولا علائمی شبیه سرماخوردگی ایجاد میکند. در بیشتر موارد، این بیماری در عرض چند روز به کمک راهکارهای خانگی بهبود مییابد. اما گاهیاوقات ممکن است عوارض جدی ایجاد کند.
اگر در مورد ویروس HMPV نگران هستید، با متخصص اطفال، متخصص داخلی یا دکتر عفونی صحبت کنید. برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر عفونی آنلاین مشاوره داشته باشید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص عفونی به متخصص مد نظر خود مراجعه کنید. همچنین میتوانید با متخصص داخلی آنلاین مشورت کنید و یا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری متخصص داخلی از متخصص مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
اگر بیماری خفیف باشد، حداکثر طی یک هفته بهبود مییابید. در سایر موارد ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد تا احساس بهتری پیدا کنید.
ویروس HMPV در سالمندان، کودکان خردسال، کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و افراد مبتلا به بیماری قلبی یا بیماری ریوی عوارض شدیدتری ایجاد میکند.
هیچ داروی ضد ویروسی برای از بین بردن اچامپیوی وجود ندارد. گاهیاوقات پزشکان از کورتیکواستروئیدها برای کاهش التهاب ریه و از آنتیبیوتیکها برای درمان عفونتهای ثانویه استفاده میکنند.
منابع: my.clevelandclinic, medicalnewstoday
آیا داروهای ضد ویروس مثل اوسلتامیویر تاثیری روی ویروس HMPV دارد؟