چای ترش (Hibiscus tea) از آفریقا سرچشمه گرفته شده و امروزه در فرهنگهای مختلف سراسر جهان مصرف میشود. از خواص چای ترش میتوان به کاهش فشار خون، کمک به مدیریت کلسترول، کاهش التهاب بدن، کمک به کاهش وزن و بهبود عملکرد کبد اشاره کرد. در ادامه این مقاله از مجله سلامت درمانکده به بررسی معجزه چای ترش برای بدن میپردازیم.
فهرست محتوا
خواص چای ترش برای قلب
فواید این چای برای بهبود سلامت قلب عبارتاند از:
۱. خواص چای ترش برای فشار خون
مصرف منظم چای ترش به کاهش قابل توجه فشار خون سیستولیک (Systolic) و دیاستولیک (دیاستولیک) کمک میکند. سیستولیک به عدد فشار خون در زمان انقباض قلب و دیاستولیک به عدد فشار خون در زمان استراحت قلب بین ضربانها گفته میشود. یک مقاله فراتحلیل نشان داد که چای ترش میتواند فشار خون را کاهش دهد و نقش مهمی در کاهش خطر بیماریهای قلبی-عروقی دارد.
بیشتر بدانید: خواص چای سبز
۲. بهبود سطح چربیهای خون
برخی مطالعات نشان میدهند که چای ترش میتواند به کاهش کلسترول بد (LDL) و تریگلیسرید و افزایش کلسترول خوب (HDL) کمک کند. افزایش کلسترول خوب بدن نیز میتواند به بهبود سلامت قلب کمک کند.
خواص چای ترش برای کبد
یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ که روی ۱۹ فرد دارای اضافه وزن انجام شد، نشان داد که مصرف عصاره چای ترش به مدت ۱۲ هفته منجر به بهبود استئاتوز کبدی و کاهش تجمع چربی در کبد میشود. علاوه بر این، چای ترش سرشار از آنتیاکسیدان است که به مقابله با استرس اکسیداتیو که میتواند منجر به آسیب کبد شود، کمک میکند.
البته در نظر داشته باشید که مصرف زیاد این چای میتواند آنزیمهای کبدی را افزایش دهد؛ بنابراین پیشنهاد میکنیم قبل از اضافه کردن این چای به رژیم غذایی خود با یک متخصص تغذیه دراینباره مشورت کنید.
خواص چای ترش برای زنان
فواید مصرف چای ترش برای بانوان عبارتاند از:
۱. خواص چای ترش در قاعدگی
چای ترش از نظر طب سنتی برای کاهش ناراحتیهای قاعدگی استفاده میشود. باور بر این است که این چای میتواند به تنظیم چرخههای قاعدگی کمک کند و علائمی مانند گرفتگی عضلات و نوسانات خلقی را کاهش دهد. برخی تحقیقات نشان میدهند که چای ترش ممکن است بر سطح استروژن تاثیر بگذارد و به تنظیم قاعدگی کمک کند؛ اما به تحقیقات بیشتری برای تایید این نتایج نیاز است.
بیشتر بدانید: خواص چای کوهی
۲. خواص چای ترش در بارداری
برخی منابع اشاره کردهاند که چای ترش حاوی فیتواستروژنها است و میتواند تعادل هورمونی و انقباضات رحمی را تحت تاثیر قرار داده و خطر زایمان زودرس را افزایش دهد. بهدلیل عدم وجود تحقیقات جامع در مورد ایمنی مصرف این چای در دوران بارداری، توصیه میکنیم که در این دوران از چای ترش استفاده نکنید.
بیشتر بدانید: بهترین زمان خوردن کاپوچینو
۳. خواص چای ترش در شیردهی
در حالی که طب سنتی بر این باور است که چای ترش میتواند تولید شیر مادر را افزایش دهد، اما شواهد علمی در این زمینه بسیار محدود هستند. علاوه بر این، مصرف چای ترش در دوران شیردهی میتواند تغییرات هورمونی ایجاد کرده و بر میزان شیر تاثیر بگذارد. بدینترتیب توصیه میکنیم قبل از مصرف این چای در دوران بارداری و شیردهی با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
خواص چای ترش برای مردان
اگرچه فواید عمومی این چای برای بهبود سلامت تایید شدهاند؛ اما تحقیقات خاص که تاثیرات این نوشیدنی را بر سلامت تناسلی مردان از جمله هورمونها، کیفیت اسپرم و عملکرد نعوظ بررسی کنند، محدود است. برخی مطالعات نشان میدهند که چای ترش ممکن است بر سطح هورمونهای مردان تاثیر بگذارند؛ اما این یافتهها اولیه هستند و نیاز به تحقیق بیشتر دارند.
همچنین تحقیقاتی که تاثیر چای ترش بر کیفیت اسپرم را بررسی کردهاند، نشان میدهند که این چای میتواند بر کیفیت اسپرم تاثیر بگذارد؛ اما این نتایج نیز نیازمند تایید بیشتر هستند.
بیشتر بدانید: خواص قهوه
خواص چای ترش برای لاغری
از فواید چای ترش برای کنترل وزن و لاغر شدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- جلوگیری از تجمع چربی و تشکیل سلولهای چربی جدید
- افزایش متابولیسم چربی
- کاهش اشتها و افزایش احساس سیری
- بهبود هضم و دفع سموم بدن برای کاهش وزن
خواص چای ترش در طب سنتی
فواید مصرف چای ترش از نظر طب سنتی عبارتاند از:
خواص چای ترش با دارچین | تقویت سیستم ایمنی، کاهش قند خون، کاهش وزن و چربیسوزی |
خواص چای ترش با نبات | تسکین گلودرد و سرفه، کاهش استرس و اضطراب، رفع خستگی و بیحالی |
خواص چای ترش با عسل | کاهش التهاب و درد، تقویت سیستم ایمنی، بهبود عملکرد کبد |
خواص چای ترش با چای سبز | افزایش متابولیسم و کاهش وزن، افزایش انرژی و کاهش خستگی، بهبود سلامت پوست |
خواص چای ترش با گل محمدی | آرامبخش، بهبود عملکرد گوارشی، بهبود خواب |
خواص چای ترش با زنجبیل | بهبود گوارش و رفع نفخ، کاهش قند خون، پاکسازی و سمزدایی بدن |
خواص چای ترش با عناب | تقویت سیستم ایمنی، کاهش فشار خون و بهبود سلامت قلب، بهبود خواب و رفع بیخوابی |
خواص چای ترش و به لیمو | کاهش استرس، اضطراب و تنش، تقویت متابولیسم و کاهش وزن، افزایش انرژی و رفع خستگی |
خواص چای ترش بعد از غذا | کمک به هضم غذا، جلوگیری از جذب چربی اضافه، تنظیم قند خون |
خواص چای ترش قبل از خواب | بهبود کیفیت خواب، آرامشبخش، کاهش التهاب و درد |
خواص چای ترش در سرماخوردگی
چای ترش غنی از ویتامین C است. این ویتامین به تولید گلبولهای سفید خون که نقش مهمی در مبارزه با عفونتها دارند، کمک میکند. علاوه بر این، مصرف چای ترش باعث تسکین گلودرد و بدندرد در طول سرماخوردگی میشود.
خواص چای ترش برای پوست
فواید استفاده از چای ترش برای پوست عبارتاند از:
- غنی از آنتیاکسیدانها: چای ترش حاوی آنتیاکسیدانهایی است که به خنثیسازی رادیکالهای آزاد در بدن کمک کرده و از پیری زودرس، ایجاد خطوط ریز و چروک روی پوست جلوگیری میکنند.
- اثرات مرطوبکننده: ترکیبات طبیعی چای ترش به حفظ رطوبت پوست کمک میکنند.
- ضد التهاب: این نوشیدنی دارای خواص ضد التهابی است که میتواند پوست را تسکین دهد و قرمزی، تحریک و التهاب را کاهش دهد. این ویژگی برای افرادی که از آکنه یا بیماریهای پوستی مانند اگزما رنج میبرند، مفید است.
- خواص لایهبرداری: این گیاه حاوی اسیدهای آلفا هیدروکسی (AHAs) است که با حذف سلولهای مرده، پوست را لایهبرداری میکند.
- کنترل چربی پوست: چای ترش خاصیت قابضکنندگی دارد که به تنظیم تولید سبوم در پوست کمک میکند.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی بهترین خواص چای ترش پرداختیم. همانطور که اشاره شد، مصرف این نوشیدنی میتواند به تنظیم فشار خون، کاهش کلسترول بد بدن، بهبود وضعیت پوست، مدیریت وزن و بهبود کیفیت خواب کمک کند. با این حال، مصرف زیاد این چای میتواند باعث کاهش شدید فشار خون و واکنشهای آلرژیک شود. علاوه بر این، چای ترش با برخی داروها از جمله داروهای فشار خون و دیابت نیز تداخل دارد.
بدینترتیب توصیه میکنیم قبل از اضافه کردن این نوشیدنی به رژیم غذایی خود با یک متخصص تغذیه دراینباره مشورت کنید. برای این کار میتوانید به وبسایت درمانکده سر بزنید و با بهترین پزشکان متخصص از جمله دکتر تغذیه آنلاین مشورت کنید. همچنین، درمانکده این امکان را برای شما فراهم کرده تا از طریق سیستم نوبتدهی اینترنتی جهت مراجعه حضوری دکتر تغذیه از متخصص تغذیه مورد نظر خود نوبت بگیرید.
سوالات متداول
چای ترش برای افرادی که فشار خون پایین دارند یا از داروهای کاهش فشار خون استفاده میکنند، ممکن است ضرر داشته باشد. همچنین مصرف آن برای زنان باردار یا شیرده بهدلیل احتمال اثرات جانبی توصیه نمیشود.
چای ترش را میتوان در طول روز و بهویژه بعد از غذا برای کمک به هضم و کاهش فشار خون مصرف کرد. علاوه بر این، نوشیدن آن قبل از خواب میتواند به آرامش و بهبود کیفیت خواب کمک کند.
چای ترش بهدلیل خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانیاش به تقویت سیستم ایمنی، کاهش فشار خون و بهبود گوارش کمک میکند. همچنین این نوشیدنی برای سمزدایی بدن و حفظ سلامت کبد نیز مفید است.
مصرف زیاد چای ترش میتواند باعث افزایش دفع ادرار و فشار بر کلیهها شود که برای افراد مبتلا به مشکلات کلیوی مناسب نیست. همچنین مصرف بیش از حد این نوشیدنی میتواند باعث اختلال در تعادل الکترولیتها و کمآبی بدن شود.
مصرف منظم چای ترش به مدت ۲ تا ۶ هفته میتواند به کنترل مناسب فشار خون کمک کند.
منبع: clevelandclinic | healthline